Upp till 90% av alla kvinnor drabbas

I klimakteriet är det mycket som händer med både din kropp och knopp. Vallningar, hjärndimma, sömnproblem, ångest och hjärtklappning är några av symptomen på den långa listan som du kanske känner igen. Men har du koll på att ditt underliv kan förändras i klimakteriet? Upp till 90% av alla kvinnor drabbas av urogenitala symptom i klimakteriet.

Här är några av symptomen…..

Klimakteriet påverkar underlivet som blir mindre elastiskt, och skörare. Du kan drabbas av återkommande urinvägsinfektioner och både ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens kan debutera eller plötsligt förvärras. Du kan uppleva att dina slemhinnor blir torrare vilket kan ge en brännande känsla eller ett irriterat underliv. Torra slemhinnor i underlivet kan även påverka sexlivet negativt genom smärta, obehag och även en minskad tillfredställelse.

Skrumpmusen

Monika Björn som är aktiv Klimakterieaktivist har myntat begreppet ”skrumpmusen”. Det är ett icke kliniskt namn för alla de urogenitala symptom som kan uppstå runt klimakteriet. Benämningen är ”spot on” och som Monika säger ”ingen kvinna som hör detta namn kommer någonsin att glömma det!”

Vad beror det på?

Det här beror bl.a. på minskade östrogen- och testosteronnivåer i åldern runt klimakteriet och framförallt efter menopaus, alltså när mensen upphört helt. De låga hormonnivåerna gör att kollagen och elastin minskar rejält vilket bidrar till slapphet och sköra slemhinnor i underlivet, även den glatta muskulaturen förändras och blodkärlen minskar. Skrumpmusen är ett faktum.

Vad kan man göra åt det?

De här symptomen kommer inte att försvinna utan snarare bara öka med åren, så du behöver agera och göra något åt det. Du kan behöva använda lokalt verkande östrogen, det finns olika sorter för både in- och utsida, en del är receptfria, och du kan behöva andra hjälpmedel som Efemia kontinensstöd, och glidmedel.

Räcker det inte med HRT (Hormone Replacement Therapy)

Men om jag använder hormoner, östrogen och progesteron, räcker inte det? Ibland, ibland inte. Du kan behöva komplettera med lokalt verkande östrogen etc. Det gör t.ex jag. Jag klarar mig inte med bara HRT.

Ansträngningsinkontinens

I klimakteriet kan ansträngningsinkontinens (träningsinkontinens) debutera eller förvärras. Det här är ett av alla de klimakteriesymptom som jag själv upplevt och tidigare inte hade en aning om att det var relaterat till klimakteriet. Det som i mitt fall bidrog är också en gammal förlossningsskada som gjorde sig påmind. Att kissa på sig när man tränar, hostar eller skrattar är inte varken kul eller ok men du kan få ordning på det. Hormoner, både HRT och lokalt östrogen, kan hjälpa i början. Har du ändå problem kan en operation vara aktuellt eller att, som jag, använda Efemia kontinensstöd när det behövs. Jag använder det när jag vet att jag ska träna tufft och brukar läcka. Det funkar till 100% för mig.

Läs mer i inläggen:

Efemia kontinensstöd Startset

Vill du också testa så får du bra pris online på Efemia kontinensstöd startpaket här. Stödet är väldigt lätt att använda och du sätter in det på samma sätt som en tampong, sen är det bara att köra.

Startsetet innehåller 3 st stöd i 3 olika storlekar så att du i lugn och ro kan prova ut vilken som passar bäst för dig. Du börjar med den minsta. Du kan använda stödet dagligen eller vid särskilda tillfällen som t.ex. träning. Förpackningen innehåller:

  • 1 Efemia kontinensstöd 30 mm
  • 1 Efemia kontinensstöd 35 mm
  • 1 Efemia kontinensstöd 40 mm
  • 1 tygpåse i ekologisk bomull

Återkommande urinvägsinfektion

Här har vi ett till symptom som jag själv drabbades av och absolut inte kunde relatera till klimakteriet. Det var nämligen ett av de tidigaste klimakteriesymptom jag upplevde. Helt plötsligt fick jag återkommande urinvägsinfektioner, nästan varannan månad och behövde få sulfa och/eller penicillin utskrivet varje gång. En suverän barnmorska förstod vad felet var och tipsade mig om lokalt verkande östrogen som jag fortfarande använder 2 ggr/v. Jag har inte haft urinvägsinfektion på många år nu. Läs mer i inlägget Urinvägsinfektion – det här kan vara orsaken.

Läs mer om Klimakteriet och Kvinnohälsa

Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, klimakteriebesvär, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttillskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.

Skriv en kommentar

Close