efemia kontinensstöd

Halleluja moment!

Jag är både stolt och glad över att presentera mitt samarbete med Efemia och deras fantastiska kontinensstöd. En smart liten grej som verkligen gör skillnad! Du som följer mig vet kanske, eller kanske inte…. att jag är träningsinkontinent. Jag läcker vid intensiv träning och framförallt hopp. Men du tränar ju jättemycket, eller? Ja det gör jag men jag har valt bort de flesta övningar som innehåller hopp, och löpning funkar bara kortare sträckor när jag är ”nykissad”. Jag har ändå fortsatt att träna och använt inkontinensskydd som Teena t.ex. Nu har jag hittat en bättre lösning!

Det här är jag!

  • Lena Larje
  • Ålder: 58 år
  • Bor: Örebro.
  • Familj: Maken Kjell och döttrarna Amanda, 27 och Julia, 20.
  • Gör: Jag jobbar som hälsocoach, träningsinstruktör och kostrådgivare och driver tränings- och hälsoföretaget Träning 40+
efemia kontinensstöd

Att kissa på sig när man tränar…

Min träningsinkontinens kom smygande och har sedan bara blivit värre och värre för varje år som gått, för att kulminera när jag kom i klimakteriet. Kroppen är mitt arbetsredskap och jag leder mina egna gruppträningskoncept både online på boon.tv/traning40 och på plats framför en klass.

Träning är viktigt för mig och jag vill kunna träna intensivt och explosivt, och jag vill vara fri att välja träningsform och inte välja bort viss typ av träning. Jag läcker framförallt när jag hoppar och springer och har redan varit tvungen att anpassa min träning en hel del, och faktiskt avstå viss träning och vissa övningar på grund av skador och läckage. Men nu vill jag inte avstå eller anpassa mer! Men att kissa på sig när man tar i är ingen direkt trevlig upplevelse och drar ner en hel del på den träningsglädje jag vill känna.

Jag har provat det mesta

Jag har vid flera tillfällen genom åren försök ”ta tag” i min träningsinkontinens och sökt hjälp men för mig har knipövningar inte fungerat. Jag har träffat flera olika barnmorskor och fått tips och råd och verkligen jobbat på att hitta knipet och träna upp det. Utan att lyckas. Jag har en konstaterad förlossningsskada på urinröret och lite framfall.

En av barnmorskorna jag träffade berättade att jag spänner min bäckenbotten konstant. Eftersom den är spänd hela tiden så finns inget extra att ta till när jag t.ex. hostar eller hoppar. Du kan jämföra med att vara superspänd i axlarna hela tiden och ha axlarna uppdragna till öronen. Jag har alltså även försökt att slappna av i bäckenbotten istället för att spänna den med knipövningar. Och att varva knip och avspänning.

efemia kontinensstöd

Jag trodde faktiskt inte att det skulle funka…

När jag fick möjlighet att testa Efemia kontinensstöd kan jag ärligt säga att jag inte trodde att stödet skulle fungera för mig. Jag har ganska svåra besvär och har testat det mesta. För många år sedan testade jag även en sk. inkontinensbåge. Den funkade inte alls för mig. Men Efemia fungerar på ett lite annat sätt, och stöder upp urinröret via vaginalväggen.

Så jag drog på mig joggingskorna och gick ut för att powerwalka och sen springa lite på hemvägen för att testa. Det var kallt ute och halvvägs på rundan blev jag dessutom rejält kissnödig och tänkte att nu kommer det ju garanterat inte att funka. Men vet du vad, det gjorde det! Jag sprang ett par kortare intervaller utan att läcka en droppe. Jag sprang längre än vad jag vet att jag brukar kunna utan att läcka och med ganska bra fart. På nästa löprunda sprang jag i lägre tempo och kanske 3 km utan att stanna och helt utan läckage. En så otroligt härlig känsla! Vilken frihet.

efemia kontinensstöd

Jag använder Efemia när jag vet att jag ska träna tufft

Nu använder jag Efemia när jag vet att jag ska träna intensivt och riskerar att läcka. Skyddet är så smidigt att använda och när det väl är på plats så varken känns eller märks det på annat sätt än att jag inte läcker en endaste droppe. Du sätter in det på ungefär samma sätt som en tampong, och det är bara det lilla ”handtaget” längst ned som är recis utanför slidan.

efemia kontinensstöd

Undvik inte träning och att röra på dig

Jag vill berätta om min träningsinkontinens för att uppmärksamma problemet och för att du som är i samma situation ska veta att du absolut inte är ensam, att det inte är något att skämmas över, och att du inte ska undvika träning. Men framförallt vill jag berätta att det fanns en lösning för mig och mina problem och kanske även för dig.

Efemia kontinensstöd Startset

Startsetet innehåller 3 st stöd i 3 olika storlekar så att du i lugn och ro kan prova ut vilken som passar bäst för dig. Du börjar med den minsta. Du kan använda stödet dagligen eller vid särskilda tillfällen som t.ex. träning. Förpackningen innehåller:

  • 1 Efemia kontinensstöd 30 mm
  • 1 Efemia kontinensstöd 35 mm
  • 1 Efemia kontinensstöd 40 mm
  • 1 tygpåse i ekologisk bomull
efemia kontinensstöd

Vi måste prata och informera mer

Jag försöker prata öppet om det här med träningsinkontinens. Vi har alla säkert gjort vad vi kan för att bli bättre dvs knipövningar mm. Det är bara det att det funkar inte för alla. Så tro inte att du är ”dålig” för att dina knipövningar inte fungerar. Och tro absolut inte att du är ensam om att läcka när du tränar, det är du verkligen inte…

Det är också viktigt att vi PTs och instruktörer är kunniga och vågar informera. På de pass där jag är gruppträningsinstruktör och det ingår hopp så visar jag alltid alternativ utan hopp, och jag gör det med hänvisning till såväl bäckenbotten, som höfter, knän etc som kan bidra till att man inte vill eller kan hoppa.

Vill du träna med mig så kolla in min träningskanal boon.tv/traning40 nästa alla pass och all träning där är rolig, effektiv och oftast utan hopp. Du kan också läsa mer HÄR.

Läs mer om inkontinens och hur stödet fungerar för mig…

Jag har skrivit flera inlägg om min träningsinkontinens , I inlägget ”Nu kan jag löpträna igen trots min träningsinkontinens” berättar jag om hur det var för mig när jag testade Efemia startset och hur fantastiskt bra stödet fungerar för mig. Och i inlägget ”Hjälp jag kissar på mig” kan du bl.a. läsa om hur en utredning av inkontinens kan gå till.

Write A Comment

Close