Kreatin för kvinnor i klimakteriet

Vad är kreatin?

Kreatin är en naturligt förekommande substans som finns i små mängder i vissa livsmedel och i kroppen. Det används som ett kosttillskott för att öka muskelstyrka och förbättra prestation. För kvinnor i klimakteriet kan kreatin vara fördelaktigt för att motverka muskelförlust, förbättra bentätheten och den kognitiva funktionen dvs vår hjärnkapacitet och t.ex. förbättra minnet och öka fokus.

Kreatin för kvinnor i klimakteriet

Vad är fördelarna med kreatin?

Ökad styrka och muskelfunktion

Kvinnor i klimakteriet kan uppleva minskad muskelmassa och styrka på grund av hormonella förändringar och åldrande. Kreatin kan bidra till att förbättra din fysiska prestation vid styrketräning och andra träningsformer och motverka muskelförlust och förbättra muskelfunktionen.

Förbättrad återhämtning

Kreatin kan hjälpa till att minska muskelskador och inflammation, samt förbättra återhämtningen efter träning. Det kan vara särskilt fördelaktigt för kvinnor i klimakteriet som kanske behöver extra stöd för återhämtning på grund av åldersrelaterade förändringar i muskelfunktion och hormonella nivåer.

Minskad benskörhet

Kvinnor i klimakteriet är också i riskzonen för benskörhet (osteoporos) på grund av minskad östrogenproduktion. Kreatinkan ha en fördelaktig effekt på benhälsa genom att öka bentätheten och förbättra kalciummetabolismen.

Förbättrad kognitiv funktion

Forskning har visat att kreatin kan ha positiva effekter på kognitiva funktioner, som minne och uppmärksamhet. Eftersom hormonella förändringar under klimakteriet också kan påverka kognitiv funktion, är kreatin superintressant för kvinnor i klimakteriet.

Kreatin för kvinnor i klimakteriet

Hur produceras kreatin i kroppen?

Kreatin bildas i levern och njurarna från aminosyrorna arginin, glycin och metionin, och lagras huvudsakligen i musklerna. Män har mycket högre kreatinnivåer jämfört med kvinnor, det beror framförallt på att kreatinproduktionen är kopplad till testosteron. Ålder, kost och fysisk aktivitet påverkar också kreatinnivåerna i kroppen.

I vilka livsmedel finns kreatin?

Kreatin finns naturligt i framförallt kött, rött kött är en bättre källa än kyckling eller fisk. Ägg är en annan källa, främst äggvitan.

Finns det olika sorters kreatin?

Ja, det finns olika sorters kreatin som används som kosttillskott. Kreatinmonohydrat är den mest studerade och välkända formen av kreatin. Det är också den mest prisvärda och vanligast förekommande sorten på marknaden.

Kreatin för kvinnor i klimakteriet

Vilket kreatin ska jag köpa?

Jag har precis beställt och börjat testa helt nya Creatine (Creapure) från Starnutrition. Det kostar 289 kronor för en burk på 300 gr (60 doser). Det har fått bra betyg och innehåller 100% rent kreatin (kreatinmonohydrat ). Du kan också testa Kreatinmonohydrat 500 gr från Star Nutrion för 249 kronor.

Hur använder jag kreatin?

Den vanliga doseringen är 3-5 g per dag. Det följer med ett litet mått i burken, och du löser pulvret i vätska, som juice, vatten, smoothie. Många startar med en så kallad laddningsfas, där man tar en högre dos (ca 20-25 g per dag) under en vecka för att få upp nivåerna.

Är det farligt att prova?

Nej, inte om du är frisk och håller dig till de rekommenderade doserna. Vissa personer kan uppleva milda magbesvär, som gaser, diarré eller magkramp. Man får helt enkelt prova och se vilken effekt tillskottet ger just dig.

Går man upp i vikt av kreatin?

Kreatintillskott i sig självt inte leder till viktökning i form av kroppsfett. Däremot kan det finnas några faktorer som kan leda till att vikten ökar när man tar kreatin.

Kreatin kan öka vattenretentionen i musklerna, vilket kan leda till att musklerna ser större och tyngre ut. Detta kan reflekteras i en tillfällig viktökning.

Kreatin kan bidra till ökad muskeltillväxt genom att förbättra prestationen under styrketräning. Om du tränar hårt med kreatintillskott kan detta leda till ökad muskelmassa över tid, vilket kan öka din totala kroppsvikt.

Lär dig mer om kreatin för kvinnor i klimakteriet….

Det finns två mycket intressanta studier om kvinnor och kreatin, du hittar dem på Pubmed. Creatine Supplementation in Women’s Health: A Lifespan Perspective PMID: 33800439 och A Randomized Controlled Trial of Changes in Fluid Distribution across Menstrual Phases with Creatine Supplementation PMID: PMC9865497

Write A Comment

Close