overnight oats

Overnight oats den lättlagade superfrukosten!

Overnight oats är precis som det låter en ”övernattengröt”. En kall gröt som du blandar iordning på kvällen och som står i kylskåpet över natten för att ätas till frukost. Lättlagat, nyttigt och gott alltså!

overnight oats

Färdig blandning

I de flesta recept jag sett blandar man till de portioner man vill ha av olika ingredienser. Jag gjorde en större mängd färdig overnight oats blandning att använda. Häll upp blandningen i en snygg burk och du kan fixa din overnight oats när du känner för det på ett superenkelt sätt.

overnight oats

Overnight oats med hallon, mandel och kakao

Gör så här

Krossa hallonen i påsen med händerna, hacka mandeln. Blanda alla ingredienser i en stor skål och häll sen upp blandningen i en snygg burk för förvaring.

overnight oats

overnight oats

overnight oats

Så gör du Overnight oats

  • 1 dl blandning
  • 1 1/2 – 2 dl valfri mjölk beroende på vilken konsistens du vill ha
  • Valfri topping  t.ex. kokosflakes, banan, hallon
  • Sötning om du vill som flytande honung eller agave sirap

Lägg blandningen i en burk eller skål, häll på valfri mjölk, vanlig mjölk, kokosmjölk eller mandelmjölk t.ex. Rör om och ställ in skålen i kylskåpet över natten. Ta ut gröten på morgonen och lägg på valfri topping om du vill. Gröten går bra att äta som den är också.

overnight oats

overnight oats

Hitta just din favorit

Prova dig fram till hur just du vill ha din overnight oats. jag tycker den är godast med lite salt i blandningen och någon form av sötning, så jag toppar gärna min gröt med lite flytande honung eller agave sirap. Man kan också blanda lite valfri sötning som kokossocker i blandningen om man vill. Eller som sagt tillsätta sötman i toppingen.

overnight oats

Varför är overnight oats så bra att äta?

Förutom att gröten är lättlagad och god så är den väldigt nyttig. Jag har ju dessutom pimpat min overnight oats med superingredienser som chiafrön, mandel, hallon och kakaonibs.

overnight oats

Havregryn är riktig powermat!

Havregryn innehåller mycket protein som ger mättnadskänsla och mycket vitaminer och mineraler. Havre kan sänka kolesterolhalten i blodet och hålla blodsockerhalten på en jämn nivå.  Havregrynen från Urtekram är helt perfekta att använda i overnight oats eftersom de är lite mindre, och dessutom helt glutenfria. Havregryn är naturligt glutenfria men om du har celiaki är det ändå bäst att välja en variant som är producerad för att vara helt utan gluten. Läs mer om powerhavregryn  i inlägget Hypade Havregryn! Därför ska du äta havregrynsgröt

havregrynsgröt

Chiafrön med protein och omega 3

Chiafrön har ett bra näringsvärde med högt protein och fiberinnehåll och innehåller dessutom mycket Omega 3 bl.a. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt. Gillar du chiafrön så måste du testa min chiapudding med choklad, kokos och banan.  Den är riktigt god!

Antioxidanter

Hallon och kakao ger dig massor av antioxidanter som har som uppgift att ”avväpna” fria radikaler som finns runt omkring oss hela tiden. Läs mer i inlägget Antioxidanter – Därför ska du äta färgrik mat.

overnight oats overnight oats

Write A Comment

Close