äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger 80-talets mirakelmedicin är högaktuell igen!

När jag var ung så var det supertrendigt att dricka äppelcidervinäger, det hjälpte mot allt och framförallt så gick man ner i vikt om man drack äppelcidervinäger varje dag. Och det gjorde jag, drack äppelcidervinäger alltså, om jag gick ner i vikt vet jag inte men ”alla” drack ju den här vinägern så det vara bara att hänga på. Det var inte så gott….

äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger version 2.0

Nu är äppelcidervinäger inne igen, fast i en mer modern och uppdaterad version som t.ex. Renee Voltaires Äppelcidervinäger med ceylonkanel & gurkmeja, eller med gurkmeja, ingefära & chili. Båda varianterna är opastörierade och innehåller en så kallad ”moder”. Och de är faktiskt ganska goda!

äppelcidervinäger

Vad är äppelcidervinäger bra för?

Äppelcidervinäger är fortfarande bra mot ”allt” som t.ex. hud och hår. Den bidrar med goda bakterier till tarmen och sänker matens GI värde. Den ökar kroppens upptag av vitaminer och gör så att vitaminerna blir mer tillgängliga för våra kroppar. Den är bakteriedödande och sägs kunna hjälpa vid urinvägsinfektioner. Har du ofta återkommande urinvägsinfektioner vill jag verkligen tipsa om mitt inlägg ”Urinvägsinfektion – Det här kan vara orsaken” som handlar om hur jag blev hjälpt.

äppelcidervinäger

En bra tarmflora är viktigt för din hälsa

Anledningen till att äppelcidervinäger är så trendigt nu är det stora fokuset på vår tarmflora kopplat till vår hälsa. Forskningen visar att en välmående tarmflora, med många goda bakterier, gör att vi håller oss friska. Man ska ”mata” de goda bakterierna för att få dem att öka i antal genom att äta fermenterad mat som t.ex. surkål, mjölksyrade grönsaker, kimchi mm. Vinäger är fermenterad och innehåller mjölksyrabakterier. För mig känns det som ett enkelt sätt att varje dag få i sig lite mer av de nyttiga bakterierna.

Vill du läsa mer om tarmfloran så kolla in den toppenbra bloggen Foodpharmacy.

äppelcidervinäger

Är det sant att man kan gå ner i vikt med äppelcidervinäger?

På 80-talet sades det att äppelcidervinägern minskade hungerkänslorna. Och det är faktiskt sant! Vinägern stabiliserar blodsockernivån och ökar insulinkänsligheten och därmed ökar den också mättnadskänslan. Äppelcidervinäger kan också både underlätta och förbättra både din matsmältning och din ämnesomsättning.

En studie gjord vid Lunds universitet visar att äppelcidervinäger tillsammans med kolhydratrika måltider minskar aptiten så att dagsintaget av kalorier kan minskas med uppemot 300 kalorier.

Japanska forskare har dessutom kommit fram till att dagligt intag av vinäger kan bidra till viktnedgång. I en mindre studie gick personer som drack 15-30 milliliter vinäger om dagen i 12 veckor ner mer i vikt än de som inte gjorde det. Läs mer i den här artikeln. 

äppelcidervinäger

Hur mycket äppelcidervinäger ska man dricka?

Varför inte börja dagen med ett glas vatten med 2 matskedar äppelcidervinäger i. Det har jag som vana, sveper direkt när jag vaknar. 2 matskedar om dagen är en lagom dos. Som med allting annat är lagom oftast den bästa riktlinjen. Vinäger är starkt och kan fräta på tandemaljen så att dricka den utspädd med vatten är en bra idé. Vill du så kan du ”shota” äppelcidervinägern istället. Drick i så fall lite vatten efteråt eller skölj i alla fall munnen.

äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger med ”moder” från Renee Voltaire

De snygga flaskorna du ser på bilderna är mina två favoriter, som jag växlar mellan Ekologisk äppelcidervinäger med ceylonkanel & gurkmeja, 500 ml kostar 69 kr och Raw Äppelcidervinägerdryck gurkmeja, ingefära, chili EKO, som kostar 59 kr. Jag gillar för övrigt märket Renee Voltaire väldigt mycket och köper en hel del av hennes produkter.

Båda sorterna är ofiltrerade och opastöriserade och innehåller levande bakteriekultur som kallas moder. Vinägermodern innehåller aktiv bakteriekultur och består av proteiner och näringsämnen som är prebiotiska och alltså fungerar som mat för de goda bakterierna i tarmarna.

10 Comments

 1. Ann Johansson Reply

  Hej Lena,

  En fråga om kvantitet av äppelcidervinäger per dag: du nämner i 2 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten varje morgon. Min fråga är om jag väljer att dricka Voltaires färdiga varje morgon, räcker det då med 2 msk även av den eller bör man dricka mer?

  Hälsningar Ann

  • admin Reply

   Hej Ann, 2 msk räcker tycker jag men ingen fara att ta mer om du vill. René Voltaires färdiga som jag skriver om i ett inlägg ÄR ren äppelcidervinäger med lite kryddor bara. Rekommendationen på flaska är 2 msk 1-3 ggr per dag 😉
   Hälsningar Lena

 2. Vivianne Lindh Reply

  vad kan inträffa om man har mediciner för hjärtproblem och tar dessa produkter

  • admin Reply

   Hej Vivianne, jag tror inte att det är något problem så länge man håller sig till rimliga och lagom doser. Men kolla för säkerhets skull med den läkare som skrivit ut medicinen. Eller i Fass t.ex. 🙂

 3. Hej!
  Måste man ta 2 matskedar i ett svep eller kan jag dricka 10 ml ×3 om dagen (utspädd i ett stort glas vatten)
  Mvh//Maria

  • admin Reply

   Absolut! det går jättebra, och man måste ingenting… 😉

 4. hej jag har druckit äpelcidervinäger i ca 6år.jag tar 2matskedar på morgonen pch 2 matskedar på kvällen.i ett glas vatten.jag mår väldigt bra.vinäger avgiftar njurar o lever och mycket mera.jag har njurar som fungerar till 100procent.det sura är bakteriedödande.jag kommer alltid dricks vinäger hela livet ut.

  • admin Reply

   Hej, vad härligt att du mår bra med äppelcidervinäger. Bara att fortsätta…. jag är lite periodare och använder till och från.

 5. Ebbe Blombrant Reply

  HEJ
  jag såg nyligen youtube där ett reportage i TV4 nyhetsmorgon läkaren där gjorde sig lustig över ”huskurer” för diabetes
  han gjorde sig även ”lustig” beträffande äppelcidervinäger, han borde få smaka på lite diabetes
  jag har tagit äppelcidervinäger en längre tid och jag vet att de fungerar, SÅ VAD GÄLLER

  MVH Ebbe

  • admin Reply

   Hej Ebbe, som jag skriver i inlägget så är äppelcidervinäger bra mot det mesta 😉 Främst för en bra tarmflora och den kan bidra till en mindre viktnedgång. Jag törs däremot inte säga något om hur den funkar på diabetes, men om du mår bra och får en bra effekt så fungerar det ju uppenbarligen bra för dig. Det finns både bra och mindre bra huskurer precis som det finns både bra och mindre bra läkare. Eller forskningsresultat för den delen 🙂

Write A Comment

Close