ingefäraLenas Ingefärsshot – NYTT RECEPT!

Jag gillar att experimentera i köket och jag gillar min mixer. Nu har jag tagit fram en rawfood variant av min populära ingefärsshot, alltså tillagning helt utan upphettning. Du gör den supersnabbt i mixern på ett par minuter. Det är många av mina läsare som frågat om ingefärsshoten går att göra som raw food, och nu kan jag svara er att JA det går jättebra! Det här receptet är dessutom enklare och går snabbare att göra än originalreceptet (Där du upphettar till max 60 grader). Shoten smakar precis lika bra i raw food varianten. Testa!

IngefäraLenas Ingefärsshot – RAW FOOD

 • Ca 400 gram ingefära
 • 2 citroner
 • 1 liter vatten
 • Honung efter smak ca ½ dl

Gör så här:

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, ansa lite och kolla så ingen del ser dålig ut. Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i mixern. Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att säkert få ut alla nyttigheter. Avsluta med en kort mixning och häll sen upp massan i en finmaskig sil, låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. Blanda i saften från citronerna och honungen, blanda och häll upp i fina flaskor.

Förvara din ingefärsshot i kylskåpet, och skaka flaskan innan du häller upp i små glas. Ta en shot varje morgon. Mängd efter tycke och smak men ca 30 – 50 ml. Receptet räcker till två personer i ca två veckor. Obs, ingefärsshot är beroendeframkallande…

ingefära

ingefära5 Goda och nyttiga ingefärsshot

Har du testat alla mina varianter på ingefärsshot? Den vanliga med citron och ingefära, den gula med gurkmeja och svartpeppar, den superfräscha gröna , min summer edition, med lime och mynta  och den röda boostad med färska rödbetor. Här hittar du alla recepten.

Ingefärsshot X-mas edition

Min allra senaste shot är den bruna ingefärsshoten med pepparkakssmak, den finns i två varianter. En med hela kryddor i flaskan och en med malda kryddor. Inte bara god utan kanske den nyttigaste shoten av dem alla . Läs mer och se recepten här.

ingefärsshot med pepparkakssmak

Recept Ingefärsshot med citron och honung – orginalrecept

Originalreceptet ”Lenas Ingefärsshot” med upphettning till max 60 grader. När du värmer shoten vid tillagning får den en lite fylligare smak tycker jag, men det är mer pyssel. I inlägget kan du också läsa om varför Ingefära inte ska upphettas till mer än 60 grader.

Ingefära i matlagning

Använd Ingefärsshoten i matlagning, t.ex i en smoothie eller i en dressing som här Ljummen Thaisallad med biff

ingefäraVarför Ingefära?

Ingefära förhindrar och lindrar förkylning, innehåller en massa antioxidanter och verkar anti-inflammatoriskt. Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen, äter du ingefära får du ett lägre kolesterol vilket bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Ingefära ökar matsmältningen, enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen. Ingefära sägs även hjälpa mot både illamående, gasbildning och migrän.

ingefäraVarför raw food?

Rawfood är råvaror som inte upphettas, eller upphettas väldigt lite vid tillagning föra att behålla så mycket näringsämnen som möjligt.  här är en bra sida där du kan läsa om rawfood för nybörjare.

ingefära

Släng inte sumpen….

Här hittar du mitt Recept på Färsk Ingefärsdricka med citron och mynta eller om du hellre vill den perfekta alkoholfria Mojiton. Du gör den samtidigt som du gör din Ingefärsshot på ”sumpen” alltså den rivna ingefäran som blir över efter Ingefärsshoten!

ingefärsdrickaIngefära och Gurkmeja i kombination

Du kan också tillsätta färsk gurkmeja i din shot om du vill.  Shoten blir då solgul istället för ljusgul och tar även smak av gurkmejan, en smak som en del uppskattar och andra inte. Gurkmeja är precis som Ingefära starkt antiinflamatorisk. Det är bra eftersom många av våra mest förekommande folksjukdomar grundar sig i just ett inflammatoriskt tillstånd. Särskilt muskel och ledvärk, som t.ex. artros är något gurkmeja och ingefära i kombo kan lindra genom att minsa inflammationer i kroppen.

Recept på Ingefärsshot med färsk gurkmeja

gurkmejagurkmeja

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

9 Comments

 1. Pingback: JoS blog » Blog Archive » Ingefärsshot

 2. Pingback: Recept - ellinorberntsson | Pearltrees

 3. Tack för rawreceptet på ingefärsshoten och sumpdrinken, älskar dom bägge och gör just båda för andra gången.

  • admin Reply

   Vad roligt att höra att du gillar mina recept! Tack för att du berättar, blir superglad 🙂

 4. Pingback: JoS blog » Blog Archive » Utökade ingefärsshot

 5. Pingback: Ingefärsshot på nytt sätt - Camilla Lind

 6. Härliga recepttips så här i förkylnings och influensatider där hemma och alltid bra att boosta upp immunförsvaret 🙂

 7. Så man ska inte använda andra hälften av vattnet? Eller ska man ha i det med citronen?

  • admin Reply

   Det ska vara totalt 1 liter vatten 🙂 ”Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. Tillsätt resten av vattnet och kör runt.”

Write A Comment

Close