När jag köpte ingredienser till en ny sats ingefärsshot häromdagen så hittade jag färsk gurkmeja i min mataffär och tänkte att jag testar att ta med den i shoten, produktutveckling liksom. Gurkmeja har liknande nyttiga egenskaper som ingefära och innehåller curcumin som verkar antiinflammatoriskt. Den ser nästan ut som ingefära också fast mycket mindre, den har en stark orange färg när du skär itu den och den färgar anrättningar intensivt gula.

gurkmeja

Ingefärsshot med gurkmeja – RAW FOOD

 • 50 gram färsk gurkmeja
 • 400 gram ingefära
 • 2 citroner
 • 1 liter vatten
 • Honung efter smak ca ½ dl

Gör så här:

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, ansa lite och kolla så ingen del ser dålig ut. Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i mixern. Skölj av gurkmejan och lägg även den i mixern. Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att säkert få ut alla nyttigheter. Avsluta med en kort mixning och häll sen upp massan i en finmaskig sil, låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. Blanda i saften från citronerna och honungen, blanda och häll upp i fina flaskor.

Förvara din ingefärsshot i kylskåpet, och skaka flaskan innan du häller upp i små glas. Ta en shot varje morgon. Mängd efter tycke och smak men ca 30 – 50 ml. Receptet räcker till två personer i ca två veckor.

gurkmeja

gurkmeja

Solgul ingefärsshot

Shoten med gurkmeja blev solgul till skillnad mot originalet Ingefärsshot med citron & honung – RAW FOOD som är ljusgul. Gurkmeja är nyttigt men jag gillar inte riktigt smaken på den, i ingefärsshoten döljs smaken, men inte helt. Jag tycker resultatet blev bra men jag kommer nog att hålla mig till mitt originalrecept på Ingefärsshot för det mesta och se till att få i mig gurkmejan på annat sätt. Men smaken är olika så testa gärna!

gurkmeja

gurkmejaFrukostshot varje morgon

Boosta ditt immunförsvar och kickstarta din dag med att dricka en ingefärsshot till frukost varje dag. Det gör jag och har hitintills klarat mig fint från alla förkylningar. Shoten är stark men jag tycker att den är god, och har den tagit slut och jag inte gjort en ny sats så saknar jag den verkligen.

 gurkmeja

Färsk Gurkmeja

Förpackningen med gurkmeja är på 50 gram och jag köpte den på Konsum. Priset var 20 kr. Den är ekologisk och kommer från Peru.

gurkmeja

Kapslar med Gurkmeja

Gurkmeja finns i kapselform, vilket är toppen om man som jag inte gillar smaken men ändå vill få i sig nyttigheterna. På t.ex. Bodystore kan du köpa högkvalitativa Gurkmejakapslar från Great Earth, det är de jag äter 🙂 Läs mer om dem och om Gurkmeja i inlägget Gurkmeja boostar din hälsa – Så här får du bästa effekten! Sanna Ehdin, författare till boken; Den självläkande människan, är en varm förespråkare av gurkmeja. På hennes sida Sanna Relations kan du också läsa mer.

Save

Save

Save

7 Kommentarer

 1. Hej.
  Undrar bara…. Om jag måste sila shoten med ingefära gurkmeja o citron el kan jag dricka den som den är? Utan att sila.

  • admin Svara

   Hej Kerstin, det blir nog väldigt tjockt och trådigt. Men det är klart att det går. Du får dessutom nyttiga fibrer på köpet 👍🏻

   • Jättebra recept, tack! Efter silning blir det kvar en tjock, vit massa i botten på kärlet när jag hällt upp på flaskor- ska man ta med det oxå?

 2. Hej!
  Behöver man inte någon form av peppar, för att kroppen ska kunna tillgodose sig framför allt gurkmejan?

  • admin Svara

   Helt rätt. I peppar finns piperin som kan förbättra upptaget av gurkmejan med upp till 200%. Jag brukar vrida ett par varv med svarpepparkvarnen över shoten när jag hällt upp den.

 3. Hej ,jag skulle vilja köpa gurmeja ,men kan man få tag i europeisk,såg i ett program i tV hur de odlade i sin avföring i Indien så vill inte köpa från Indien!

  • admin Svara

   Hej, det låter ju inte så fräscht. Är det färsk gurkmeja du är ute efter, eller torkad? Jag använder Gurkmeja kapslar från Great Earth, vet inte vilket land gurkmejan kommer ifrån men jag vet att de har superkoll på sina leverantörer och produkter. Kolla också in min kompis Malins sida https://malinshalsa.se/ om du letar gurkmejakapslar.

Skriv en kommentar

Close