Kosttillskott med kollagen

Alltså det här är så intressant! Kan man få finare, fylligare, spänstigare och yngre hy, hår och naglar genom att äta kollagen? Kan dessutom kollagen som du äter vara bra för lederna och lindra artros? Som om inte det vore nog så kanske det även kan bidra till en friskare mage……allt enligt de senaste trenderna och den senaste forskningen.

kollagen

Kollagen i mat och krämer

Jag vet att kollagen och hyaluronsyra ingår i en mängd antiagekrämer som en ingrediens som ska göra huden slätare genom att göra den mer elastisk och ”plumpa” upp den. Flera av dem står i mitt badrumsskåp. Men att man kan äta kollagen för att uppnå den effekten kände jag inte till.

kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein och utgör minst 25% av allt protein vi har i kroppen och hela 70% av vår hud består av kollagen. Kollagen behövs för bindväven, benvävnad och brosk och är viktig för uppbyggnaden av hud, hår och naglar. När vi är unga har vi gott om kollagen men från cirka trettio års ålder börjar det brytas ner i kroppen och huden blir slappare och rynkigare.

kollagen

Yngre hud med mindre rynkor

För att försöka bibehålla och förbättra huden i sin struktur gäller det att minimera det som gör huden slapp och rynkig och minskar kollagenet och att boosta den genom att tillsätta kollagen. Undvik för mycket sol, rökning, stress och sämre matval som snabbmat, socker och för mycket vitt mjöl. Boosta istället huden med kollagenrik mat och kosttillskott. Och här hoppas jag såklart att även antiagekrämerna kan bidra lite.

Benbuljong med brosk och leder

Den absolut bästa källan till kollagenrik mat  är benbuljong  på nöt, fläsk, eller kyckling  Det som är viktigt är att benbitarna innehåller mycket leder. Oxsvans, grisfötter eller kycklingfötter ska vara bäst. Buljongen ska koka lääääänge 24 – 48 timmar på svag värme. Det som händer är att ben och brosk löser upp sig och frigör sitt kollagen. Anna Anka hade kanske inte helt fel när hon satt och tuggade på kycklingbrosk i TV, om du minns…

Jag har testat och här är mitt recept på hemmakokt benbuljong på kyckling.

kollagen

kollagen

Kollagentillskott i pulver och kapslar

Vill du inte koka egen benbuljong eller om du vill komplettera ytterligare så finns det ett mycket enklare sätt att få i dig kollagenet, via kosttillskott i form av kapslar eller pulver.  Det finns lite olika sorter och märken på marknaden men jag rekomenderar BioCell Collagenkapslar med hyaluronsyra som är extra starka. Det är så smidigt med kapslar, och jag tar dem morgon och kväll tillsammans med mina vitaminer och mina övriga kosttillskott.

kollagen

Testa också pulvret Collagen premium+ som är ett lätt och helt smaklöst pulver som du blandar i lite valfri vätska, en smoothie, eller juice t.ex. och dricker. Det är väldigt lätt att få i sig och smakar alltså ingenting. Doseringen är ca 1 msk per dag. Det innehåller 100% kollagen och är gjort av fiskskinn. Jag använder just nu både kapslar och pulver och hoppas på ett strålande resultat på sikt.  Även för min höftartros eftersom kollagen också är toppen för lederna. Som sagt det här är så spännande….

kollagenC-vitamin är en bra kombo

För att tillgodogöra dig kollagenet så bra som möjligt, vare sig det är benbuljong eller tillskott,  så ät det tillsammans med någon form av C-vitamin. C-vitamin behövs för att omvandla kollagenet till de byggstenar som kan tas upp av kroppen. Blanda pulver med juice eller ta dina kapslar med lite juice, gärna tillsammans med en multivitamin.

kollagen

Istället för Botox och fillers

Jag har inte testat varken botox eller fillers. Kanske kommer jag att göra det,  kanske inte. Men än så länge håller jag mig till krämer och kollagentillskott som jag äter. Jag sover oftast bra och jag försöker äta och leva gott och nyttigt för både kropp och själ och tar gärna ett glas vin då och då. Jag tränar ett par gånger i veckan för det mesta och varierar mellan cardio och styrka. Jag gillar att resa och gärna till varmare breddgrader,  jag tål solen bra och har väl blivit lite bättre på det här med solkräm men det finns förbättringspotential. Just nu är jag inne i en aldeles för stressig period så här krävs det bättring. Det som är bra för huden är bra för hela dig, svårare än så är det inte. Men om det nu funkar att boosta hyn med lite extra kosttillskott så varför inte testa.

8 Comments

 1. Hello Cecilia, the collagen you show here come from Norway? I saw a docu a while ago about how they ( oddla the salmon/fish there, it really was scary) I am looking for a good collagen to take myself. thank you for all the information you share with us.

 2. Kisel från exempelvis bambuextrakt är också viktigt för kollagen produktionen, att kombinera kollagen med kiseloxid förstärker kollagens effekt avsevärt!

 3. Hej! Det var länge sen du skrev inlägget om collagen.
  Jag har inte vågat börja med det.. men skulle vilja!
  Har hört så mkt om att det är bra men även att det inte skulle fungera, m.m, och det kostar ju en slant.
  Så nu råkade jag få upp ditt inlägg och blir så nyfiken!
  Hur har det gått dessa år sen du började med collagen?
  har du fortsatt med samma sort och dos?
  Har du upplevt några plus eller minus?
  Ser du/märker du någon skillnad på huden i ansiktet och eller kroppen? Leder..? Hår, naglar..?
  Eller har det endast en bromsande effekt, eller blir verkligen huden synligt stärkt och fastare?
  Jag har märkt enorm skillnad på min hud på särskilt kropp och halsen sen jag kom in i klimakteriet och nu menopaus, gick fort att den blev slapp, mindre spänst både på armar, ben/lår och halsen, även muskulärt.. och generellt ett mindre glow på huden även på kroppen. Jag har alltid varit noga med att återfukta och smörja kroppen med t ex body butter och alltid haft en noga rutin gällande ansiktet och väl valda hudvårdsprodukter i framkant. Det var så tydligt att det är klimakteriet o menopaus som påverkat min hud och kropp för det var då ”raset” accelererade.
  Jag vet att man ska träna regelbundet osv, det slarvar jag med.. men har alltid varit lite slarvig gällande träning.., dock är jag normalbyggd med medel hull och frisk i övrigt.
  Vill också passa på att fråga, är det östrogenet som håller vår kropp smord både inuti och utanpå ? att östrogenet är gasen och progesteronet är bromsen och håller östrogenet på en bra nivå/balans ..? .
  Vilket är det som kan påverka t ex att man får inombordar finnar som gör ont under huden.., vet du?

  Hoppas du orkar svara! 🙏☀️
  Tack!

  • admin Reply

   Hej Malin, jag använder fortfarande kollagen och har väldigt bra effekt av det, framförallt på mina leder men även huden. Det är svårt att veta vad som ger effekt här eftersom jag började med HRT (hormontillskott, östrogen och progesteron) ungefär samtidigt som kollagen.

   Jag hade däremot ett uppehåll med kollagen ett tag och upplever att jag fick ondare i kroppen och blev stelar, så nu kör jag på igen. Jag använder kollagen av både tup 1 och typ 2 – ska skriva mer om de olika sorterna i ett kommande blogginlägg, så håll ut.

   Jag använder främst kapslar från Great Earth (just nu 20% rabatt) och Pureness och pulver som jag har i kaffet från Pureness. Du får 20% rabatt på Pureness.se med koden: traning40

Write A Comment

Close