kosttillskott

Vilka kosttillskott behöver jag som är kvinna 40 – 60 år?

Jag får en hel del frågor om vilka kosttillskott jag rekommenderar och vilka jag själv använder. Vad ska man prioritera och hur kan man tänka? Det här är inte helt lätt att svara på eftersom det såklart är individuellt och beror på livsstil, kostvanor, ålder, ev. sjukdomstillstånd m.fl. förutsättningar men det finns två kosttillskott som jag i princip rekommenderar till alla. Det är D-vitamin och Omega 3, helt enkelt därför att de allra flesta har brist på dessa. Sen finns det några kosttillskott som jag särskilt rekommenderar kvinnor i det här åldersspannet och som jag själv använder,  och som boostar hormonerna bl.a.

kosttillskott

kosttillskott

Tänk på kvalitén och dosen

Annat att tänka på när du väljer kosttillskott är kvalitén på dina vitaminer och mineraler. Hur mycket vitamin/mineral innehåller de, och hur har det producerats, verkar företaget som säljer tillskottet seriöst. En del kosttillskott innehåller mycket små mängder vitamin/mineral/verksamt ämne och av låg kvalité. Är något allt för billigt finns det nog en anledning…. Jag köper mina kosttillskott på Bodystore, då vet jag att de är ”kollade och klara” sen har jag mina favoriter Great Earth, Puori och Holistic som alla är mycket bra.

kosttillskott

kosttillskott

Varför ska jag använda kosttillskott?

Jag ställer höga krav på de kosttillskott som jag använder, de ska vara högkvalitativa och ge mig valuta för pengarna helt enkelt. Mitt syfte med de tillskott jag använder är att jag ska må så bra som möjligt, vara frisk, pigg och stark för att orka med vardagen. Jag använder också kosttillskott för att förbättra hud och hår och för att öka rörligheten i lederna, dämpa diverse klimakterie- och stressymptom. De här kosttillskotten använder jag just nu.

D vitamin

D-vitamin

Jag äter D-vitamin i höga doser året runt, men tar en något lägre dos under juni-aug. Jag använder just nu Holistic D-vitamin 2000 IE. Under resten av året 5000 IE, vilket är mycket, men den högsta rekommenderade dosen som anses ofarlig. Great Earths D-vitamin D-dry 2000 är också superbra. Jag upplever att jag är mycket piggare under vinterhalvåret sedan jag började med en hög dos D-vitamin.

Bidrar till

immunsystemets normala funktion, muskelfunktion och tänder och skelett. Är du trött och deppig så kan D-vitamin hjälpa.

Finns i

Främst genom solen men förutom solen så kan du få ditt D-vitamin via kosten men det är inte helt enkelt. D-vitamin finns bl.a. i fisk som t.ex. lax, sardiner och gös, och svamp från skogen som t.ex. kantareller, och i berikade mjölkprodukter. Kött, fågel och ägg innehåller också en hel del D-vitamin. Men du måste äta 70 st äggulor, eller 18 liter mjölk, eller 500 g lax per vecka för att täcka dagsbehovet.

Läs mer

Nu är det dags att börja äta D-vitamin – läs mer om RDI (rekommenderat Dagligt Intag) mm.

Är du vårtrött? – D-vitamin kan hjälpa

omega 3

Omega 3

Sen tar jag Puoris Omega 3, eller Great Earths Omgega 3 krillolja, 1 kapsel om dagen. 3 kapslar är rekommenderad dos men det är en kostnadsfråga också… Omega 3 av bra kvalité är ganska dyr.

Bidrar till

Omega 3 är ett livsnödvändigt fleromättat fett som kroppen inte kan bilda själv. Vi behöver därför få i oss det via maten eller från kosttillskott. Omega 3 behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, och påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega 3 dämpar inflammation i kroppen, minskar blodets levringsförmåga och därmed risken för blodpropp. Omega 3 bidrar också till att behålla normala kolesterolnivåer i blodet och till att minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.

Eftersom omega 3 dämpar inflammation anses det ha en positiv effekt på astma, eksem, inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism. Effekter av omega 3 vid depression och ADHD diskuteras också mycket just nu och mindre studier har visat på positiva effekter

Finns i

Omega 3 hittar du främst i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, i vissa alger, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja och i valnötter.

Läs mer

Omega 3 – Varför är det bra att äta ett tillskott? – Där kan du bl.a. läsa mer om vad Omega 6 är.

magnesium

Magnesium

Jag äter sen ett par år tillbaka ett dagligt tillskott av Super Magnesium från Great Earth för att må bra och för att slippa myrkrypningar i benen (restless legs), och för att jag både tränar och i perioder stressar ganska mycket…. Fysisk aktivitet ökar inte bara behovet av kalorier, utan även behovet av vissa näringsämnen.

Bidrar till

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Det bidrar till att minska trötthet och utmattning och är också viktigt för benstomme och energiomsättning.

Finns i

Magnesium finns främst i frön, nötter, kakao, baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker. Är du extremt sugen på choklad så kan det vara din kropp som försöker tillgodose behovet av magnesium, kakao innehåller nämligen massor av magnesium.

Läs mer

Magnesium och magnesiumbrist – Trött, deppig, kryp i benen, sötsug?

zink

Zink

Jag äter 2 tabletter Super Zink från Great Earth varje dag, rekommenderad dos är 1 tablett men jag tar alltså en dubbel dos varje dag och mår bra av det.

Bidrar till

Zink är ett livsnödvändigt mineral och har många viktiga funktioner i kroppen. Zink ingår i en mängd processer i kroppen och är viktigt för bland annat; insulinproduktion, sårläkning, stärka bindväv, brosk och ben, fungera som virusdödare, bidra till en frisk hud, balansera kopparnivåer och östrogennivåer, producera progesteron och testosteron, och förhindra upptag av tungmetaller. Zink påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs för ett bra fungerande immunsystem.  Zinkbrist är mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som orsakas av virus. Så är du ofta förkyld är det läge att prova ett zinktillskott.

Progesteron och Östrogen

Progesteron och östrogen produceras i äggstockarna. Det finns ett samband mellan zinknivåerna i kroppen och progesteron, och mellan kopparnivåerna och östrogen. I Sverige är det väldigt vanligt med östrogendominans. Vi kvinnor behöver ha ca 300 gånger mer progesteron än östrogen men ofta har vi mer östrogen än progesteron i kroppen, så kallad östrogendominans. Om man har höga kopparnivåer kan det ge besvär som PMS, depression, akne, lång och kraftig menstruation, vätskeansamling, svamp. Du kan testa att balansera upp en ev. obalans med zinktillskott.

Finns i

Ostron toppar överlägset listan. Övriga källor är olika frön, nötter, groddar, quorn och nötkött, musslor, vetekli och kakao. Ost och mjölkprodukter är också en källa till zink. Upptaget av zink ökar om det intas tillsammans med animaliskt protein.

Läs mer

Läs min stora Zinkguide! Zink – Därför mår de flesta bra av ett tillskott.

msm

MSM + Vitamin C

Jag tar 1 tablett MSM + Vitamin C från Great Earth varje dag till frukosten. Tabletterna ska tas i samband med måltid och rekommendationen är 3 tabletter/dag. Jag ökade till 2 tabletter ett tag men fick ont i magen och har sedan inte provat igen.

Bidrar till

MSM står för Metyl Sulfonyl Metan och är organiskt svavel. Att svavel är så bra för oss låter kanske lite konstigt men svavel finns naturligt i våra kroppar i framförallt muskler, bindväv, senor, brosk, ligament, hud och hår. Svavel behövs bl.a. för att bilda kollagen, som stärker våra leder, förbättrar rörligheten och boostar hud, naglar och hår. På grund av dessa egenskaper kallas MSM ofta för ”skönhetsmineralen”.

Varför ska jag äta MSM?

För att bli rörligare och minska eventuella problem som smärta och stelhet vid artros. För att bli snyggare – Det stärker ditt hår, din hud, dina naglar. Ger ökad hårtillväxt, hårkvalitet, nageltillväxt, tjocklek och styrka på naglarna. För att orka mer och träna bättre – det gör att du kan träna hårdare och längre eftersom det bidrar till att höja mjölksyratröskeln, det minskar också träningsvärken och förbättrar återhämtningen efter träningen. När vi blir äldre minskar den naturliga koncentrationen av svavel och MSM i kroppen så ett tillskott kan vara väldigt bra.

Finns i

Svavel finns naturligt i kött, fisk, opastöriserad mjölk, frukt, grönsaker och spannmål, bland annat. Svavel är känsligt och förstörs vid upphettning och torkning av mat.

Läs mer

MSM Skönhetsmineralen – allt du behöver veta!

collagen

Collagen/Kollagen och hyaluronsyra

Kollagen är något jag inte vill vara utan! Det har ökat rörligheten i mina leder vilket gör att jag knappt känner av den artros jag har i min icke opererade höft. Kollagen bidrar också till snyggare hår och hud. Bästa anti age produkten helt enkelt. Jag tar en kapsel BioCell Collagen + Hyaluronsyra från Great Earth varje morgon och 3 kapslar Genacol varje kväll.

Bidrar till

Kollagen är ett protein och utgör minst 25% av allt protein vi har i kroppen och hela 70% av vår hud består av kollagen. Kollagen behövs för bindväven, benvävnad och brosk och är viktig för uppbyggnaden av hud, hår och naglar. När vi är unga har vi gott om kollagen men från cirka trettio års ålder börjar det brytas ner i kroppen och huden blir slappare och rynkigare.

Finns i

Den absolut bästa källan till kollagenrik mat är benbuljong på nöt, fläsk, eller kyckling. Det som är viktigt är att benbitarna innehåller mycket leder. Oxsvans, grisfötter eller kycklingfötter ska vara bäst. Buljongen ska koka lääääänge 24 – 48 timmar på svag värme. Det som händer är att ben och brosk löser upp sig och frigör sitt kollagen. Anna Anka hade kanske inte helt fel när hon satt och tuggade på kycklingbrosk i TV, om du minns…

Jag har testat och här är mitt recept på hemmakokt benbuljong på kyckling.

Vill du inte koka egen benbuljong kan du köpa färdig Beef Bone Broth från Food Studio, som är en äkta benbuljong, kokt från ekologiska biffben med örter och ekologiska grönsaker. Finns även kyckling.

Läs mer

Att äta kollagen är det överlägset bästa anti age tipset!

Collagen – Gör dig snyggare och smidigare

Kollagen gör mirakel för hud och leder

KSM 66 Ashwagandha

Jag tar också en kapsel KSM66 varje morgon för att vara lite coolare och inte så stressad, samt boosta mina hormonnivåer. Rekommenderat är 1 kapsel morgon och kväll eller vid behov 3-4 kapslar. Men återigen en kostnadsfråga bl.a. Prova dig fram till vilken dos just du behöver.

Bidrar till

KSM 66 är ett fullspektrumextrakt av Ashwagandha som är en ört eller egentligen en buske och det är den torkade roten man främst använder som kosttillskott. Ashwagandha är välkänd inom den indiska läkekonsten Ayurveda och påverkar bl.a. stresshormonet kortisol. Studier visar att Ashwagandha minskar produktionen av kortisol med nära 30 procent.

KSM66 bidrar också till att öka nivåerna av hormonerna testosteron, progesteron och östrogen. Studier visar att mängden könshormoner ökar i takt med att produktionen av stresshormonet kortisol minskar. Och eftersom det finns ett samband mellan stress och övervikt så kan Ashwaganda även bidra till ökad kaloriförbrukning.

Ashwaganda har också positiv effekt på dopaminet i våra kroppar och är en förutsättning för glädje, lugn och harmoni. Även sömnen påverkas till det bättre, örten gör dig inte sömning men ger dig bättre ro så att du somnar och sover bättre.

Läs mer

KSM66 Ashwagandhas effekt på hormoner och övervikt

Coola ner och boosta dina hormoner med Ashwagandha

kosttillskott

Övriga kosttillskott jag använder ibland

Ibland använder jag även t.ex. E-vitamin, B-vitamin, Gurkmeja, Q10… lite efter humör och dagsform. Och vad jag upplever att jag behöver just nu. Om du menstruerar eller tränar hårt, kanske är vegetarian, så kan du behöva extra tillskott av järn. Och är du vegan är B12 ett måste.

Läs mer

Vitaminer och mineraler – Vilka är viktigast för din hälsa

6 Comments

 1. Nina Bjurström Reply

  Vad betalar du per/månad för dina kosttillskott??

  • admin Reply

   Oj, bra fråga 🙂 De tar ju inte slut samtidigt och jag köper nya löpande. Försöker handla när det är rabatt och erbjudanden etc, men ett antal 100-lappar/mån blir det nog. Vi är dessutom två i familjen, men min man använder bara Omgea 3 och D-vitamin.

 2. Hej,
  Jag undrar om du tar alla dessa varje dag? Lite orolig att man kan ta för mycket, att det istället kan vara skadligt för kroppen?

  • admin Reply

   Hej, ja det gör jag, och har gjort i några år nu. Du har helt rätt i att man inte ska ta för mycket kosttillskott och inte heller i onödan. Jag brukar ange rekommenderad dagsdos, enligt livsmedlesverket. Vissa vitaminer kissar man bara ut om det blir för mycket av dem, så ofarligt men onödigt och dyrt. Andra, som är fettlösliga, ska man vara mer försiktig med. Det enda du kan göra är att testa och se om du får effekt eller ta ett blodprov för att veta. Och att hålla sig inom de rekommenderade doserna.

 3. Hejsan
  Mitt namn är Nargess, jag är 43 år gammal. Jobbar som lärare och tränar på gymmet två dagar i veckan.
  Jag har blodbrist o järnbrist under hela mitt liv.
  Vilka vitaminer o mineraler behöver jag ta?
  På nätet det finns väldigt mycket man blir galan att se😇
  Jag vill veta vilken av de vitaminer verkligen behöver jag?
  Med vänlig hälsning,
  Nargess

  • admin Reply

   Hej Nargess, om du har konstaterad blodbrist så bör du även ha fått recept på t.ex.järn. Och rekomendationer från sjukvården ang vad du behöver. Vill du veta exakt hur dina värden ser ut och vilka vitaminer och mineraler du kan behöva så är det blodprov som gäller. Antingen via sjukvården eller hos någon privat aktör.

   Hälsningar Lena

Write A Comment

Close