Vitaminer och mineraler – vad behöver jag egentligen?

Jag har skrivit ett antal inlägg om olika vitaminer och mineraler. Här kommer en kort sammanfattning och lite om varför det kan vara en bra idé att ta ett tillskott av vissa vitaminer och mineraler.  Själv äter jag en näve kosttillskott varje morgon och ett par tabletter på kvällen. Jag anpassar mina kosttillskott efter årstid och hur jag mår, just nu tar jag Magnesium, Zink, Collagen, D-vitamin, MSM, Omega 3, B-vitamin, Ashwaganda och Gurkmeja.

D-vitamin ett måste för de allra flesta

Vitaminet flest har brist på.  Om jag bara får rekommendera ett enda kosttillskott så skulle det bli D vitamin. Det är den vitamin som flest av oss skandinaver har brist på. Det beror på att D vitamin tillförs genom solen men bara under  juni – augusti då solen är tillräckligt stark för att vi ska kunna bilda D-vitamin i våra kroppar. D-vitaminet som tillförs via solen lagras i kroppen men räcker inte hela året. Därför behöver de allra flesta ett tillskott, och det ska vara en rejäl dos! Läs mer om D-vitamin och dosering här.

D vitamin

Just nu 15% rabatt på Great Earth

Jag vill tipsa dig om att Bodystore just nu har 15% rabatt på alla Great Earths kosttillskott om du handlar för 300 kronor. Great Earth är ett superbra märke med högkvalitativa produkter som är noga kontrollerade. Företaget har funnits i Sverige i 30 år och är en av Sveriges ledande aktörer för naturliga hälsoprodukter. Jag samarbetar med Great Earth och gillar både dem och deras produkter skarpt.

Att äta Kollagen är det överlägset bästa anti age tipset!

 Alltså det här är så intressant! Kan man få finare, fylligare, spänstigare och yngre hy, hår och naglar genom att äta kollagen? Kan dessutom kollagen som du äter vara bra för lederna och lindra artros? Som om inte det vore nog så kanske det även kan bidra till en friskare mage……allt enligt de senaste trenderna och den senaste forskningen. Kollagen och hyaluronsyra ingår i en mängd antiagekrämer men vad händer när man äter dem. Läs om kollagen och hyaluronsyra i inlägget här.

collagen

Magnesium och Magnesiumbrist – Trött, deppig, sötsug, kryp i benen?

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Det bidrar till att minska trötthet och utmattning och är också viktigt för benstomme och energiomsättning. Jag äter sen ett par år tillbaka ett dagligt tillskott för att må bra och för att slippa myrkrypningar i benen, det fungerar utmärkt för mig! Behöver vi tillskott av magnesium? Nu blir det väldigt intressant eftersom Livsmedelsverket säger så här: Magnesiumbrist är ytterst ovanligt men kan uppstå vid kostrestriktion eller vid vissa sjukdomar. På Dr Sanna Ehdins sida skriver hon: Magnesium är ett vanligt mineral som cirka 80 procent av Sveriges befolkning har brist på. Läs mer om magnesium här.

magnesium

magnesium

Zink- därför mår de flesta bra av ett tillskott!

 Zink är ett livsnödvändigt mineral och har många viktiga funktioner i kroppen. Om du får i dig för lite zink syns det ofta på hudens och hårets kvalitet med problem som akne, hudsprickor, bölder, rosacea, eksem och psoriasis. Andra tecken är återkommande förkylningar och infektioner, ihållande träningsvärk, att magen krånglar och du har sämre smaksinne och aptit.

Zink ingår i en mängd processer i kroppen och är viktigt för bland annat; insulinproduktion, sårläkning, stärka bindväv, brosk och ben, fungera som virusdödare, bidra till en frisk hud, balansera kopparnivåer och östrogennivåer, producera progesteron och testosteron, förhindra upptag av tungmetaller. Zink påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs för ett bra fungerande immunsystem. Läs min stora Zinkguide!

Omega 3 – Varför är det bra att äta ett tillskott?

Omega 3 är ett livsnödvändigt fleromättat fett som kroppen inte kan bilda själv. Vi behöver därför få i oss det via maten eller från kosttillskott. De flesta fetter som kroppen behöver kan vi bilda själva av kolhydrater och protein, men undantaget är vissa omega 3 och omega 6 fetter, som vi alltså måste få i oss via maten eller från kosttillskott.

Eftersom omega 3 dämpar inflammation anses det ha en positiv effekt på astma, eksem, inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism. Effekter av omega 3 vid depression och ADHD diskuteras också mycket just nu och mindre studier har visat på positiva effekter. Läs mer om Omga 3 här!

Gurkmeja boostar din hälsa – Så här får du bästa effekten!

Gurkmeja är en stark antioxidant och har liknande hälsosamma egenskaper som Ingefära – den boostar bl.a. vårt immunförsvar. Den innehåller ett ämne som heter Curcumin (Kurkumin) som är inflammationshämmande.

Många av våra vanliga folksjukdomar som artros, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck, kan bero på en kronisk och låggradig inflammation beroende på vår livsstil och kost. Därför kan alltså gurkmeja vara ett bra kosttillskott för oss alla. Gurkmeja anses alltså bra vid alla typer av ledproblem som artros och reumatism. Den anses också bra för olika problem med magen som t.ex. IBS, gaser, ballongmage mm. eftersom den förbättrar matsmältningen. Utvärtes används den t.ex vid hudproblem och i hemmagjord tandkräm. Kanske kan gurkmeja även hjälpa och förhindra sjukdomar som KOL, Diabetes, Alzheimers och Cancer. Det finns massor av forskning gjord på Gurkmeja. Läs inlägget: Därför ska du äta gurkmeja.

gurkmeja

Allt om B-vitamin – Behöver du äta tillskott?

Visste du att B- vitamin inte är ett vitamin utan flera, närmare bestämt åtta stycken. Alla B-vitaminer tillsammans kallas för B-komplex. De åtta B-vitaminerna är; B1 (tiamin) B2 (riboflavin) B3 (niacin) B5 (pantotensyra) B6 (pyridoxin) B7 (biotin) B9 (folsyra) B12 (kobalamin) B-vitamin måste tillsättas.B-vitaminerna är vattenlösliga och vi kan inte bilda dem själva i våra kroppar utan behöver tillgodogöra oss vitaminerna via kosten eller i form av kosttillskott där de tas upp av magens tarmslemhinna. Vad är B-vitamin bra för -läs mer i inlägget Allt om B-vitamin.

NSP vitamin & mineralprogram

 Vill du vara helt säker på att du får i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver? Då kan du testa NSP från Great Earth. Det är ett 1 månads eller 3 månaders vitamin & mineralprogram med fyra olika tabletter som innehåller allt du behöver. Tabletterna är förpackade i små portionspåsar. NSP står för Nutritional Supplement Program . Läs mer om NSP här.

nsp vitamin & minealprogram

TNT –  multivitamin och mineral

TNT från Great Earth  är en perfekt ”en-om-dagen” tablett som innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler, samt enzymer för din matsmältning.  Om du vet med dig att du slarvar lite med maten och misstänker att du inte får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver så är en multivitamin tablett varje dag en bra idé. Bra också för dig som inte har så bra koll på vilket vitamin eller mineral du behöver, TNT ger dig inte hela dagsbehovet men lite av varje.. Läs mer om TNT här.

tnt

Varför ska jag äta kosttillskott?

Maten idag är mindre näringsrik. En stor del av den mat som finns tillgänglig i dagens livsmedelsbutiker kommer från större industrilantbruk. Växtförädling, urlakning av matjorden, tidig skörd och långa transportsträckor har bidragit till att samma livsmedel idag ofta är långt ifrån så näringsrikt som det har varit historiskt sett. Resultatet av det är att det är svårare att nå upp till de rekommenderade vitamin- och mineralintagen. Eftersom grundproblemet ligger i att råvarorna blivit sämre, även de som vanligen betraktas som nyttiga, gäller detta i stor utsträckning även personer som försöker leva hälsosamt. Läs mer på https://www.greatearth.se/kosttillskott

vitaminer

vitaminer

Write A Comment

Close