Nu pratar vi om klimakteriet

Klimakteriet diskuteras numera ganska öppet och flera offentliga personer har berättat om sina upplevelser. Det är verkligen toppen tycker jag, vi behöver prata om klimakteriet och dela med oss av våra erfarenheter. Jag visste väldigt lite om klimakteriet och jag tror att det är ganska normalt egentligen… varför ska man bry sig om något man inte märker av… utifall att man kanske drabbas. Det här är det första utav flera inlägg jag kommer att dela som handlar om klimakteriet.

Övergångsåldern… då går det väl över?

Jag trodde att klimakteriet var en fas som pågick i kanske ett halvår eller så. Max ett år. Sen var det klart. Och man var gammal. Det benämns ju ofta som övergångsåldern… något som går över alltså tänkte jag. Det är väl bara att bita ihop ett tag tills man kommer ut på andra sidan liksom. Nu vet jag att klimakteriet kan pågå i många, många år. Det här med att kalla klimakteriet för övergångsåldern är ganska missvisande och låter rätt trist dessutom tycker jag.

Alla kvinnor kommer i klimakteriet!

Så här är det. Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Alla. Men det är väldigt olika när det sker och hur kraftiga symptom man får. En del märker ingenting alls och andra går igenom ett helvete. Ca 75% upplever besvär i någon form. Men lugn nu det finns hjälp att få, och den tycker jag att man ska ta om man känner av besvär.

klimakteriet

Min klimakterieresa

Idag använder jag bioidentiska hormoner, östrogen och progesteron, sen ungefär ett halvår tillbaka och de har hjälpt mig tillbaka till att känna mig som vanligt igen. Jag vill tipsa de kvinnor som kanske inte riktigt förstått att det kan vara hormonerna som spökar och som ger dem en känsla av att inte riktigt känna igen sig själva. Här berättar jag om hur det var för mig och vilka mina symptom var.

Hur vet man att man är i klimakteriet?

Det vet du, eller rättare sagt det vet du OM du får besvär av klimakteriet, när du får din första vallning kan du vara helt säker. Det som är svårare att veta är om du är i det så kallade förklimakteriet. Det kan nämligen börja ganska tidigt.. och symptomen kommer smygande.

klimakteriet

Symptom på att du är i klimakteriet

Så här var det för mig. Och när jag tänker tillbaka pågick det under något år eller två. Mitt första symptom var bröst som blev ömma och större i ett par veckor för att sedan säcka ihop igen. Återkommande urinvägsinfektioner, vi pratar typ varannan månad. Jag fick ordning på urinvägsinfektionerna med hjälp av Vagifem som är ett lokalt östrogen. Och jag fattade inte att det här var symptom på förklimakteriet.

klimakteriet

Ingen mens…

Jag slutade med mina minipiller 2015 eller 2016 när jag var 53 år. Då har jag inte haft mens på flera år men vet inte om det beror på minipillren (de har den effekten) eller att jag är i klimakteriet och helt enkelt inte har mens längre. Det var en läkare som frågade om jag inte skulle sluta med minipiller eftersom jag var över 50 år, men jag var lite rädd för att bli med barn, vem vet liksom ha ha. Jag fick mitt yngsta barn när jag var 39 år.

Jag märker först ingenting alls när jag slutar med minipillren, sen kommer en mensliknande blödning i ett par dagar efter några månader. Tror det hände typ 2 gånger om jag minns rätt. Plus en störtblödning.

Jag och familjen är i Stockholm på besök. När jag vaknar på morgonen i min säng är det alldeles blött, jag har fått en riktig störtblödning. Lakan, täcke, allt är genomblodigt. Det tokblöder sen i 3-4 dagar och jag måste använda både plustamponger OCH binda OCH byta hela tiden. Hade en helt normal mens när jag menstruerade och inte sådana här monstermängder. Kan i efterhand konstatera att det var ”sista sucken” för det har inte hänt igen (tack).

Ångest och oroskänsla i kroppen

Det som verkligen är obehagligt och som det tar väldigt lång tid för mig att sätta i samband med klimakteriet är den konstiga oroskänsla som jag börjat få då och då. Jag känner mig ”orolig” lite panikångest light typ, eller hur jag ska förklara. Det konstiga är att jag inte vet varför jag känner så. Försöker förstå vad som händer men lyckas inte… Det jag inte vet nu är att det kommer att bli ännu värre.

Fler symptom på att du är i klimakteriet

För ca ett år sedan började jag att bli mer uppmärksam på att jag inte riktigt kände igen mig själv, men jag förstod nog inte riktigt ändå att det hängde ihop med klimakteriet. Det fattade jag först när jag började få värmevallningar. Här är fler symptom som tillkom.

Inte riktigt så stark som jag brukar

Det är OK att man förändras när man blir äldre och att det blir svårare att behålla musklerna, men inte vet jag… jag känner inte riktigt igen mig själv. Har inte samma ork, energi eller muskelstyrka som för bara något år sedan tycker jag. Känns konstigt.

klimakteriet

Inte riktigt så snabb och alert som vanligt

Upptäcker att jag blivit ganska seg, och lite trög i huvudet. Uppgifter som t.ex. ett blogginlägg som jag tidigare gjorde på någon timme tar nu flera timmar, ibland dagar. Jag har också svårt att ”få tummen ur” alltså att komma igång.

Går upp i vikt

Jag har lagt på mig ca 5 kg. Kanske inte låter så mycket men jag är kort och brukar väga strax under 50 kg, så jag märker tydligt av det. För första gången i mitt liv upplever jag att mina kläder inte passar längre. Midjan har nästan försvunnit och magen är inte ett sexpack. Tuttarna är iofs större… det är lite kul, men jag känner mig inte riktigt hemma i den här kroppen just nu. Ser ut som jag är gravid..

klimakteriet

Dålig hud

Vet inte hur mycket jag kan skylla på klimakteriet ….. och om det här också är symptom. Men jag har mycket vuxenacne nu, särskilt runt munnen och trist och torr elefanthud på benen. Not so sexy. Peelar och fixar det hjälper lite grann.

Ont i leder

Vet inte heller om det här är relaterat till klimakteriet men jag har blivit mycket stelare i hela kroppen och mina händer värker när jag vaknar på morgonen.

Torra ögon

De senaste åren har jag haft jätteproblem med att använda linser. Jag blir så torr i ögonen och måste ta ut dem det första jag gör när jag kommer hem. Ska jag köra bil längre sträckor så använder jag glasögon. Jag har varit hos flera optiker och provat ett antal olika linser för att se om det blir bättre. För en tid sedan sedan övervägde jag att göra en laseroperation för att slippa det här. Självklart görs då även undersökningar av mina ögon. Tyvärr fick jag beskedet att det inte är rekommenderat att jag opererar mig pga mina torra ögon. Tråkigt… Ingen av optikerna, och inte jag heller, satte mina torra ögon i samband med klimakteriet. Det är först nu som jag förstår att det är en förklaring. Jag läste i min journal att jag klagade på torra ögon och muntorrhet redan 2015.

Sexdriven är sådär…

Jag är inte lika sugen som förr. Och det beror inte på min snygga man. Tänker att jag vill få till det, men det blir inte av.. sover istället.

klimakteriet

Vallningar från helvetet

Om du inte förstått att du är i klimakteriet så kommer du att göra det när du får vallningar. I alla fall om det är vallningar från helvetet. Det här är det sista symptomet som dyker upp för mig och det är också då jag förstår att jag behöver göra något åt mina besvär. Så fort jag vaknar så kommer en vallning – alltid. Varje morgon. Det går på några sekunder så är jag helt överhettad. Jag har minst tio vallningar per dag!

Det finns hjälp att få

Var inte rädd för att gå till en läkare och diskutera dina klimakteriebesvär. Att använda hormoner är bland det bästa jag gjort och det har fått mig att känna mig som mig själv igen. Känner du igen dig i symptomen ovan, läs mer i mitt inlägg om bioidenstiska hormoner.

22 Comments

 1. Jätte bra skrivet👍 Man känner igen sig. Men nackdelen med att ha haft bröstcanser så kan man inte ta hormonella preparat så jag får leva med detta helvete som pågår tills det tar slut. Har till och med börjat löpa för att dämpa symtomen. Så ett pluss för detta, men inga mer pluss tror jag 😜 får skryta lite med att jag klarat att springa en mil 👍👍👍
  Saknar dina pass här i Nora 😩
  Med vänlig hälsning, Gisela 💚

  • admin Reply

   Tack Gisela! Vi är så många som mår dåligt i klimakteriet. En liten tröst kanske är att veta vad det är iaf, så man inte tror att man är allvarligt sjuk eller kanske lite småknäpp 🤣🤣 jag tar bioidentiska hormoner men det är ju också östrogen så det fungerar väl inte heller efter bröstcancer tyvärr. Bra att du tränar det boostar hormonerna, testa styrketräning för extra testosteron påfyllning 💪🏻 grymt med milen 🙌🏻 jag är igång med Powerwalk iaf efter min höftoperation men löpning skippar jag. Saknar dig och Nora passen också, det var verkligen kul. Kram Lena

 2. Pia Westergren Reply

  Så bra skrivit! Jag gick igenom ett helvete innan jag fick bioidentiska hormoner. Har tagit dem i snart 6 år och mår som en prinsessa.
  Skönt att det nu kommit helt nya regler för kvinnor och hormonpreparat.
  Fantastiskt att få må bra igen!!!

  • admin Reply

   Tack! Viktigt att vi berättar och delar våra erfarenheter. Härligt att höra att du mår så bra nu. Det gör jag med efter ett halvår med bioidentiska hormoner.

 3. Mycket bra skrivet och tack för att du lyfter upp frågor om klimakteriet! Det är verkligen viktigt att så många som möjligt sprider information om alla de besvär som så många kvinnor får i den här fasen av livet. Enormt värdefullt också för kvinnor att känna att de inte är ensamma, men även att det faktiskt finns en hel del hjälp att få. Naturligtvis i form av mediciner, men fysisk träning är en nog så viktig del i att må bra i klimakteriet och där gör du en fantastisk insats!

  • admin Reply

   Ja det är viktigt att vi pratar om klimakteriet, vad som händer med kropp och psyke, och att man faktiskt inte behöver må urdåligt. Det finns hjälp.

  • Det du förmedlat om klimakteriet och bioidentiska hormoner fick mig att ta steget att söka upp en kunnig gyn.
   Hade funderat i några år men inte vågat. Möten med gynekologer som inte stöttar denna behandling hade ocskå stoppat upp min process. Men när jag läste din beskrivning av alla symptom så kände jag igen allt utom vallningarna som vid det laget hade upphört. Det fick mig att ta steget att träffa rätt gyn och börja med bioidentiska hormoner. Är inne på sjätte veckan och det blir verkligen sakta men säkert bättre. Tack för att du på ett så generöst och informativt sätt skriver om klimakteriet och dess följder. Trots att mcket kunskap finns så finns det fortfarande otroligt mycket okunskap och nonchalans ute bland dem man förväntar sig hjälp av.
   ❤🙏
   Ulrika

   • admin Reply

    Tack Ulrika, vad glad jag blir att det jag skriver är till nytta och att det kan hjälpa till. Toppen att du verkar att få så bra resultat av hormonerna. Det är tyvärr många kvinnor som lider i onödan och det finns alldeles för många gyn och läkare som är dåligt uppdaterade både på klimakteriet och på bioidentiska hormoner.

   • Thérèse Reply

    Hej! Kom in i klimakteriet/ förklimakteriet tidigt då jag gjorde en hysterektomi ( endast livmoder, har äggstockarna kvar) när jag var 40 ( för 9 år sedan) . För 5 år sedan började jag få en mängd symptom på klimakteriet, men pga. Operationen är det ju svårt att veta om man har mens eller inte….jag kände inte alls igen mig själv, ledsen, ångest, gråtmild, öm i leder och muskler, trött och torra slemhinnor. Fick bioidentiskt östrogen hel del. Men jag undrar om man inte behöver ”väga upp” med progesteron? Har gått upp mycket i vikt och undrar ibland om det beror på östrogenet…har alltid tränat mycket men blev tvungen att trappa ner eftersom träningsvärken har blivit fruktansvärd efter klimakteriet.

    • admin Reply

     Hej, det kan vara värt att försöka diskutera bioidentiskt progesteron med din läkare eftersom det precis som du har förstått påverkar kroppen även på andra sätt än genom att hindra livmoderslemhinnan att växa sig för tjock. Och obs att gestagen inte har samma effekt.

 4. Annemarie Holm Reply

  Väldigt bra skrivet, det är precis så. Jag kom i klimakteriet när jag var 47 år, idag är jag 53, jag fick bara äta hormoner i 5 år för ökad risk för cancer. Då mådde jag bra nen nu mår jag lika dåligt igen. Vallningar minst 10 gr om dagen, viktökning, minskad ork mm. Och då tränar jag styrketräning 3gr/v, springer 1gr/v och simmar 1ge/v plus nästan dagliga promenader. Vad är bioidentiska hormoner? Är det samma som vanliga hormoner? Var får man tag på dom?

  • admin Reply

   Men åh 🙂 vad jobbigt att sluta med hormonerna och må dåligt igen. Skillnaden mellan ”vanliga” och bioidentiska hormoner är bl.a att 5 års gränsen inte finns för bioidentiska eftersom de inte anses vara cancerframkallande av de som är ”för” dem. De bioidentiska är också kemiskt framställda men de liknar kroppens egna hormoner mer. Bioidentiska östrogen förskrivs i Sverige men inte progesteron. MEN det kommer det med all sannolikhet att göra snart (om det inte redan är så) vänd dig till tex Cevita Care HildeLöfqvist eller mialundin.se som är specialiserade. Det kommer ett inlägg om bioidentiska hormoner (som jag tar) snart. Sök hjälp du ska inte behöva må som du gör nu. 💕

 5. Annika Holmberg Reply

  Hej! Ni som skriver att ni blivit hjälpta av bioidentiska hormoner, får jag fråga vilken dos ni äter?

  • admin Reply

   200 mg Utrogest (progesteron) och 1 mg Divigel (östrogen/estradiol) använder jag.

 6. Hej och tack för denna informationen.
  Jag är 51 år och just i skrivande stund troligen mitt uppe i klimakteriet eller om det är förklimakteriet? Har inte haft mens sen i somras och får värmevallningar kanske 8-10 ggr dag om än ganska snälla. Känns lite som att jag blir svettig på hela kroppen, från smalben till underarmarna. Det går över på nån minut. Sexlusten är obefintlig och hullet i midjan väller över byxlinningen och det hatar jag mest av allt. Dessutom har jag i över ett års tid haft problem med smärta i min ena axel. Detta har jag förknippat med min styrketräning trots att det inte gör ont när jag tränar. Har pausat med träningen men det är ingen skillnad.
  Ska kolla upp de preparat du rekommenderar.

  • admin Reply

   Hej Agneta, känner igen så mycket av det du skriver. Och du har ju läst om min beskrivning av klimakteriet. Det finns hjälp att få. Idag känner jag mej ”som mig själv” igen efter att ha börjat med hormoner. Försök att hitta en bra läkare eller gynekolog, du behöver inte må som du hör nu. Stor kram Lena

 7. Maria Svensson Reply

  Så bra att du tar upp detta med klimakteriet o hormoner. Jag hatar nu Estradotplåster 50 mikrogram och har nu efter många om och men fått bioidentiskt progresteron utskrivet Utogest 100 mg/kväll., vilket är vanlig dos. Såg någonstans att du tog 200 mg/ dag. Jag har testat det eftersom jag sover bättre då men Kan känna mig lite yr på morgonen. Vad är för/ nackdelarna med att ta 200 mg? Varför har du den högre doser.? Vore intressant att veta då jag testar mig fram till rätt dos nu.
  Mvh Maria

 8. Hej!
  Vad är det för skillnad på hormonbehandlingarna egentligen? Min läkare på VC skriver inte ut bioidentisk hormonbehandling tyvärr. Vågar jag börja behandlingen med Novofem som inte är bioidentiskt?

  • admin Reply

   Hej, bioidentiskt betyder att hormonet är kroppseget dvs. precis likadant som det kroppen själv producerar. I princip allt östrogen som skrivs ut är bioidentiskt. Det är gestagenet/progesteronet som det skiljer mellan. Det är individuellt vad som passar bäst, men enligt mig har bioidentiskt progesteron mer fördelar jämfört med gestagen. Du kan också använda det under en längre tid utan ökad risk. Läs mer här http://www.traning40plus.se/lifestories/bioidentiskt-progesteron/

 9. Hej!

  Jag vet inte om denna blogg fortfarande aktuella. Jag vill bara dela av mig.. Min mens var upphörd för 2-3 år sedan, då hade jag inte upplevt någon symtomen samt att jag mådde bra som det verkade. Men under det sista året har jag fått vallningar som jag inte förstått på riktigt vad har hänt och varför.

  Nu blir jag ännu mera besväras av flera obehagliga både symtomen och känslor så som ångest och är oroligt ,,, rädd på allt. Nu under 2 veckor har jag haft / ömmar i ena bröst som inte vet varför och vet inte orsaken. Är det så att jag har blivit klimakteriet efter att jag inte har mens på några år?

Write A Comment

Close