bioidentiskt progesteron

Progesteron och Gestagen och vad är egentligen bioidentiskt progesteron?

Jag har använt bioidentiska hormoner (HRT) östrogen – Divigel och progesteron – Utrogest i två år nu och mår väldigt bra med hjälp av dem. Jag började med hormoner eftersom jag hade klimakteriesymptom från helvetet, det kan du läsa om i inläggen ”Alla kvinnor kommer i klimakteriet”, ”Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet”, och Klimakteriet – jag mår bra med bioidentiska hormoner!

Ordinerad Utrogest

Jag har alltså blivit ordinerad bioidentiska hormoner och haft en speciallicens på Utrogest utfärdad just för mig. För ett tag sedan var det dags för återbesök hos min gynekolog och att förnya recepten och licensen.

bioidentiskt progesteromn

Utrogestan istället för Utrogest

Men… Hilde min gynekolog gick inte att boka tid hos just då, hon är fullbokad, pensionär och skriver på sin andra bok. En annan gyn från Cevita Care ringer mig, och vi bestämmer att jag ska testa Utrogestan istället för Utrogest. Det ska vara samma sak men Utrogestan kräver ingen licens (för 200 mg) du kan läsa mer om varför längre ner i inlägget.

bioidentiskt progesteron

Hjälp – ska jag svälja vaginalkapslar??

För två veckor sedan var det dags att börja med de nya tabletterna. Jag kan välja att svälja kapslarna eller använda dem vaginalt, tror jag att gyn sa……blir väldigt osäker och när jag läser bipacksedeln säger den tydligt att man inte ska ta tabletterna genom munnen. Det står iofs också att tabletterna kan hjälpa mig att bli gravid ha ha. (Fortsätt och läs så får du veta varför) Jag blir iaf tvungen att ringa och dubbelkolla, jo jag ska svälja vaginalkapslarna. Och ja, jag mår bra än så länge.

Vad är Progesteron?

Vad är nu allt det här, och hur fungerar det? Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Dels fungerar det som förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortikosteroider, och dels verkar det i sig självt. Wikipedia

Vad är bioidentiskt progesteron?

När vi pratar om bioidentiskt progesteron är det progesteron framställt på syntetisk väg i ett laboratorium. Att ett hormon är bioidentiskt betyder att det i sin sammansättning är identiskt med det hormon våra kroppar producerar.

Vad är Gestagen?

Gestagen är syntetiskt förändrat progesteron och kallas ibland för gulkroppshormon (vilket alltså inte är helt korrekt) Syntetiskt progesteron ingår som aktiv beståndsdel i p-piller.

Varför ska jag använda Progesteron?

Om du vill använda hormontillskott och har din livmoder kvar, så behövs både östrogen och progesteron/gestagen. Både för att du ska må bra och slippa klimakteriesymptom och för att inte livmoderslemhinnan ska förtjockas.

bioidentiskt progesteron

Vad är problemet med bioidentiskt progesteron?

Det kan man undra. Bioidentiskt progesteron är ett registrerat läkemedel i flera länder och används i stor omfattning med bra resultat mot klimakteriesymptom (tillsammans med östrogen) i t.ex. Tyskland och Spanien m.fl. länder. Men i Sverige krävs en speciallicens som är personlig och det är få läkare eller gynekologer som har kunskap och vilja att utfärda licensen. Det tar dessutom extra tid och i värsta fall, om något skulle gå fel i behandlingen kan läkaren riskera sin licens. Det bioidentiska progesteronet kan alltså vara svårt att få utskrivet.

Klimakteriet är inte en sjukdom

I Sverige används bioidentiskt progesteron (Utrogestan) vaginalt vid IVF-behandlingar för att skydda mot bl.a. missfall. Men det kan även användas som tillägg till östrogen mot klimakteriebesvär. Fast det står inte i bipacksedeln, där står det istället att man kan använda Utrogestan vid behandling av andra sjukdomar!

Bioidentiskt progesteron utan licens

Tidigare krävde allt bioidentiskt progesteron en speciallicens men numera kan man få recept på Utrogestan av en intresserad och kunnig gyn eller läkare. MEN det gäller BARA dosen 200 mg och inte dosen 100 mg!!! Varför det är så vet jag inte. Det är jättekonstigt… (Utrogest som jag använt tidigare kräver fortfarande speciallicens).

Att använda bioidentiskt progesteron vaginalt eller oralt…

Som sagt det känns ju lite knepigt att svälja vaginalkapslar men är det någon skillnad beroende på hur man tar sitt progesteron? Att använda progesteron vaginalt kan ge mindre trötthet än att ta det oralt eftersom det då har en svagare effekt på hjärnan och en starkare effekt på livmodern. De flesta somnar och sover väldigt bra med progesteron som är rekommenderat att tas på kvällen av den anledningen. Det jag blev ”varnad” för när jag började med hormoner var att jag kunde känna mig trött (vilket jag inte gjorde).

bioidentiskt progesteron

Att använda bioidentiskt progesteron cykliskt eller kontinuerligt?

Det finns två olika sätt att använda progesteron. Antigen cykliskt vilket härmar kroppens egen cykel av progesteron, då tar man progesteron i 12-14 dagar varje månad eller var fjärde vecka. Eller så tar man progesteron kontinuerligt dvs. varje dag, då slipper man blödningar men den doseringen kräver att man passerat menopause (inte haft mens på ett år). Det är så jag använder progesteron.

bioidentiskt progesteron

Ger hormonbehandling en ökad risk för bröstcancer?

Nej det här är en vanlig missuppfattning och grundar sig i en studie gjord på 90-talet kallad WHI-studien som i efterhand blivit starkt kritiserad. Bla. för att östrogenet som användes kom från gravida ston och progesteronet var syntetiskt. De medverkande kvinnorna var i genomsnitt 64 år och hade passerat menopause med råge (en HRT behandling ska påbörjas absolut senast 8-10 år efter menopause), majoriteten av dem var dessutom överviktiga, vilket är en större riskfaktor än hormoner för bröstcancer. Det här är alltså inte sant men myten lever kvar. HRT innebär en liten ökad risk för cancer men tycker de flesta att fördelarna överväger nackdelarna.

bioidentiskt progesteron

Bioidentiskt östrogen

Bioidentiskt hormon som tillförs via huden finns som plåster, spray och gel. Jag har testat gel och spray, och har plåster hemma för test. Vad man väljer är en smaksak, de tillför samma sak men doseringen kan skilja sig något. Här är några av för- och nackdelarna med respektive variant. Läs mer om HRT och bioidentiskt östrogen i mitt förra inlägg Bioidentiskt östrogen – Plåster, gel eller spray?

Faktakälla: Hormonkarusellen av Hilde Löfqvist,

Skriv en kommentar

Close