bioidentiskt progesteron

Progesteron och Gestagen och vad är egentligen bioidentiskt progesteron?

Jag har använt bioidentiska hormoner (HRT) östrogen – Divigel och progesteron – Utrogest i två år nu och mår väldigt bra med hjälp av dem. Jag började med hormoner eftersom jag hade klimakteriesymptom från helvetet, det kan du läsa om i inläggen ”Alla kvinnor kommer i klimakteriet”, ”Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet”, och Klimakteriet – jag mår bra med bioidentiska hormoner!

Ordinerad Utrogest

Jag har alltså blivit ordinerad bioidentiska hormoner och haft en speciallicens på Utrogest utfärdad just för mig. För ett tag sedan var det dags för återbesök hos min gynekolog och att förnya recepten och licensen.

bioidentiskt progesteromn

Utrogestan istället för Utrogest

Men… Hilde min gynekolog gick inte att boka tid hos just då, hon är fullbokad, pensionär och skriver på sin andra bok. En annan gyn från Cevita Care ringer mig, och vi bestämmer att jag ska testa Utrogestan istället för Utrogest. Det ska vara samma sak men Utrogestan kräver ingen licens (för 200 mg) du kan läsa mer om varför längre ner i inlägget.

bioidentiskt progesteron

Hjälp – ska jag svälja vaginalkapslar??

För två veckor sedan var det dags att börja med de nya tabletterna. Jag kan välja att svälja kapslarna eller använda dem vaginalt, tror jag att gyn sa……blir väldigt osäker och när jag läser bipacksedeln säger den tydligt att man inte ska ta tabletterna genom munnen. Det står iofs också att tabletterna kan hjälpa mig att bli gravid ha ha. (Fortsätt och läs så får du veta varför) Jag blir iaf tvungen att ringa och dubbelkolla, jo jag ska svälja vaginalkapslarna. Och ja, jag mår bra än så länge.

Vad är Progesteron?

Vad är nu allt det här, och hur fungerar det? Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Dels fungerar det som förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortikosteroider, och dels verkar det i sig självt. Wikipedia

Vad är bioidentiskt progesteron?

När vi pratar om bioidentiskt progesteron är det progesteron framställt på syntetisk väg i ett laboratorium. Att ett hormon är bioidentiskt betyder att det i sin sammansättning är identiskt med det hormon våra kroppar producerar.

Vad är Gestagen?

Gestagen är syntetiskt förändrat progesteron och kallas ibland för gulkroppshormon (vilket alltså inte är helt korrekt) Syntetiskt progesteron ingår som aktiv beståndsdel i p-piller.

Varför ska jag använda Progesteron?

Om du vill använda hormontillskott och har din livmoder kvar, så behövs både östrogen och progesteron/gestagen. Både för att du ska må bra och slippa klimakteriesymptom och för att inte livmoderslemhinnan ska förtjockas.

bioidentiskt progesteron

Vad är problemet med bioidentiskt progesteron?

Det kan man undra. Bioidentiskt progesteron är ett registrerat läkemedel i flera länder och används i stor omfattning med bra resultat mot klimakteriesymptom (tillsammans med östrogen) i t.ex. Tyskland och Spanien m.fl. länder. Men i Sverige krävs en speciallicens som är personlig och det är få läkare eller gynekologer som har kunskap och vilja att utfärda licensen. Det tar dessutom extra tid och i värsta fall, om något skulle gå fel i behandlingen kan läkaren riskera sin licens. Det bioidentiska progesteronet kan alltså vara svårt att få utskrivet.

Klimakteriet är inte en sjukdom

I Sverige används bioidentiskt progesteron (Utrogestan) vaginalt vid IVF-behandlingar för att skydda mot bl.a. missfall. Men det kan även användas som tillägg till östrogen mot klimakteriebesvär. Fast det står inte i bipacksedeln, där står det istället att man kan använda Utrogestan vid behandling av andra sjukdomar!

Bioidentiskt progesteron utan licens

Tidigare krävde allt bioidentiskt progesteron en speciallicens men numera kan man få recept på Utrogestan av en intresserad och kunnig gyn eller läkare. MEN det gäller BARA dosen 200 mg och inte dosen 100 mg!!! Varför det är så vet jag inte. Det är jättekonstigt… (Utrogest som jag använt tidigare kräver fortfarande speciallicens).

Att använda bioidentiskt progesteron vaginalt eller oralt…

Som sagt det känns ju lite knepigt att svälja vaginalkapslar men är det någon skillnad beroende på hur man tar sitt progesteron? Att använda progesteron vaginalt kan ge mindre trötthet än att ta det oralt eftersom det då har en svagare effekt på hjärnan och en starkare effekt på livmodern. De flesta somnar och sover väldigt bra med progesteron som är rekommenderat att tas på kvällen av den anledningen. Det jag blev ”varnad” för när jag började med hormoner var att jag kunde känna mig trött (vilket jag inte gjorde).

bioidentiskt progesteron

Att använda bioidentiskt progesteron cykliskt eller kontinuerligt?

Det finns två olika sätt att använda progesteron. Antigen cykliskt vilket härmar kroppens egen cykel av progesteron, då tar man progesteron i 12-14 dagar varje månad eller var fjärde vecka. Eller så tar man progesteron kontinuerligt dvs. varje dag, då slipper man blödningar men den doseringen kräver att man passerat menopause (inte haft mens på ett år). Det är så jag använder progesteron.

bioidentiskt progesteron

Ger hormonbehandling en ökad risk för bröstcancer?

Nej det här är en vanlig missuppfattning och grundar sig i en studie gjord på 90-talet kallad WHI-studien som i efterhand blivit starkt kritiserad. Bla. för att östrogenet som användes kom från gravida ston och progesteronet var syntetiskt. De medverkande kvinnorna var i genomsnitt 64 år och hade passerat menopause med råge (en HRT behandling ska påbörjas absolut senast 8-10 år efter menopause), majoriteten av dem var dessutom överviktiga, vilket är en större riskfaktor än hormoner för bröstcancer. Det här är alltså inte sant men myten lever kvar. HRT innebär en liten ökad risk för cancer men tycker de flesta att fördelarna överväger nackdelarna.

bioidentiskt progesteron

Bioidentiskt östrogen

Bioidentiskt hormon som tillförs via huden finns som plåster, spray och gel. Jag har testat gel och spray, och har plåster hemma för test. Vad man väljer är en smaksak, de tillför samma sak men doseringen kan skilja sig något. Här är några av för- och nackdelarna med respektive variant. Läs mer om HRT och bioidentiskt östrogen i mitt förra inlägg Bioidentiskt östrogen – Plåster, gel eller spray?

Faktakälla: Hormonkarusellen av Hilde Löfqvist,

30 Comments

 1. Hej,
  Och tack för din info om bio östrogen och progesteron! Slår mig att det finns väl Utrogestan som tabletter också, så att du slipper ta vaginalkapslar oralt.
  Ska själv börja med divigel + utrogest i 12 dagar per cykel. Är 57 år , men det är för bara 4 mån. Sedan som min mens slutade komma. Har dock ”mensvärk” fortfarande, så ska pröva med att få en blödning. Börjar i slutet på april , då jag ska hämta receptet på apoteket.
  Vet du hur länge jag ska smörja med divigel, för att öka östrogenet i kroppen, innan jag tar vaginalkapslar i 12 dagar. Kan jag smörja I 12 dagar, använda vaginalkapslar 12 dagar och sedan hoppas på en blödning?, när det är fösta gången jag använder preparaten ?

  Bästa hälsningar Therese

  • admin Reply

   Hej Therese, vad bra att det jag skriver är till nytta 🙂 vet inte om det finns Utrogestan som tabletter… tror inte. men det funkar bra att svälja kapslarna (även om det låter märkligt) Jag kan inte ge några rekomendationer för hur just du ska använda dina HRT, tycker du ska dubbelkolla med din gyn/läkare hur det är tänkt.En del använder även östrogen cykliskt, men de flesta dagligen. Jag använder både Divigel och Utrogestan dagligen, och hela tiden. Hade inte haft mens på något/några år eller så innan jag började med hormoner. Åt minipiller så är inte helt säker på när mensen upphörde egentligen. Lycka till! hälsningar Lena

  • Hej!
   Så bra att du skriver om din resa!Det är ju helt hopplöst att få hjälp om man inte har råd att gå till en privat klinik.
   Måste inte du ta typ,Provera var 4:e månad?
   Mvh Erika

   • admin Reply

    Hej Erika, nu vet inte jag om du skrev frågan till mig eller till Therese som kommenterat inlägget…? 🙂 Jag tar iaf inte Provera, som är gulkroppshormon om jag förstått rätt. Jag använder Utrogest/Utrogestan dagligen. Det räcker.

 2. Hej Lena! Tack för att du delar med dig av hur klimakteriet påverkat dig! Jag har en fråga, du är ju kunnig och påläst. Jag har förstått det som att om man haft stroke ska man inte använda hormoner. Vet du hur det är med de bioidentiska hormonerna du beskriver? Kanske finns det annat som också fungerar? Jag är sååå seg och trött! Har absolut ingen energi! Till något!
  Hälsningar från Katarina

  • admin Reply

   Hej Katarina, jag törs inte svara på om det skulle kunna fungera med bioidentiska hormoner för dig med tanke på strokerisk, men om du vill använda hormoner så är det iaf det bästa alternativet. Försök hitta en riktigt bra läkare eller kvinnoklinik som ser till helheten och vad din trötthet beror på. Är det klimakterierelaterat eller något annat? Förbättrar kost och träning på något sätt? återhämtning, sömn..? Kosttillskott? Eller behövs hormoner och i så fall överväger fördelarna riskerna.

  • Tack vare dig så fick jag nys om Bioidentiskt progesteron och jag hade tur som har en gynekolog som tog inte bara mina problem gällande förklimakteriet utan även min sömnproblematik på allvar.
   Jag har haft problem med sömnen i över 8 år och andra läkare har skrivit ut både det ena och andra för min sömn, men jag har inte blivit hjälpt.

   – kan tillägga att jag lider av kronisk stress

   Det tog ca 1,5 månad innan jag började märka av någon skillnad, men nu kan jag sova från 22 till 06 utan att vakna – asså LYCKAN att kunna göra det efter alla dessa år !!!!

   För övrigt gällande vikt och så har jag inte märkt någon skillnad, viss skulle det inte göra något om jag tappade några kilo, men det var sömnen jag sökte hjälp för …

   Stort TACK för att du delar med dig av hjälp som faktiskt fungerar

   • admin Reply

    Åh vad skönt att höra att du blivit hjölpt av bioidentiska hormoner 🙂 Tack för att du delar med dig. Tillsammans hjälps vi åt att sprida kunskap.

    • Hej
     Tack för en fantastiskt informativ sida som jag gogglade fram när jag sökte info om att svälja vaginalkapslar. Såg att det var ok och sen läste jag att det är bättre på kvällen. 😂
     Ja vi får se hur det påverkar mig.

     Ska enbart ta progesteron då mitt blodtryck sköt i höjden av östrogenet (det var bioidentiskt men gissar att det inte spelar blodtrycket nån roll 😜)

     Så nu kör jag två veckor i månaden med utriggarna o hoppas det hjälper mig.

     Tack än en gång.

     Hälsningar Sara

   • Hej! Jag har också fått hormonbehandling med bioidentiskt Östrogen och Utrogestan men har fortfarande sömnproblem sen flera år tillbaka. Skulle gärna vilja höra vad som hjäpte dig att sova? Jag vaknar varje natt vid 3-4 tiden och ibland kan jag inte somna om på flera timmar. Tacksam för svar.

    • admin Reply

     Hej, jag sov väldigt bra med hjälp av progesteronet under många år men nu har jag det som du… vaknar vid 4 tiden och har svårt att somna om, ofta vaknar jag med lite ångestkänsla. De senaste åren har jag märkt att jag behöver vara extra noga med balansen för att må bra och hormonerna ska fungera. Alltså äta bra, träna, inte stressa, inte alkohol…detklara jag ju inte hela tiden 😉 men det är det som behövs..

 3. Hej! Jag tar bioidentiskt östrogen spray och progedteron vaginalkapslar. Fick höra av min gynekolog att anledningen att Utrogestan bara finns i 200mg är att det ska vara för kvinnor med fertilitetsproblem mao kvinnor med klimakteriebesvär är inget en prioriterar i Sverige! Fick höra på en hormonföreläsning jag var på att en ska alltid ha en progesteronfri vecka varje månad så det har jag. Info från Dr Smith (USA) i USA har de kommit mycket längre i forskning/behandling kring detta.

  • admin Reply

   Hej, stämmer bra det att Utrogestan 200 mg främst är till för kvinnor med ferilitetsproblem, därav den mycket märkliga bipacksedel när man använder dem för klimakteriesymptom…. Bioidentiskt progesteron är tyvärr fortfarande inte en priofråga i Sverge. Jag har inte hört talas om att det ska vara bra att ha en progesteronfri vecka/månad, utan bara att man använder progesteron kontinuerligt eller cykliskt.

 4. Hej!
  Har haft utrogest 100 mg tidigare och östrogenplpåster 37,5 mikrogram som fungerat jätte bra i 7 år för mig. I dec 2020 så ville min gynekolog att jag skulle prova den nya bioidentiska tabletten få den är licensfri. Var tveksam till att tillföra östrogen per os så provade ett vanligt östrogen / /gestagen plåster som jag inte alls mådde bra på blev lätt irriterad och fick inte den effekt jag fått av den bioidentiska behandlingen jag tidigare fått. Bestämde mig därför att prov den bioidentiska tabletten som nu finns att förskriva utan licens. Fick då problem med mellanblödningar är 61 år nu så blödning kändes inte ok och jag mådde heller inte lika bra som på min första behandling Estratot plåster och utrogest kapsel
  Nu har jag varit utan behandling hela sommaren efter att jag fick ta cellprov i livmodern och cervix . Har mått rätt bra fram till 2-3 v sedan då mina klimaterie besvär kommit åter. Svettningar oro/ ångest likgiltighet och svåra sömnstörningar. Har nu slutat blöda och inga cellförändringar hittades på proven. Fick då insatt utregestan 200 mg och Estradot 37.5 mikrogram . Fick välja om jag ville svälja eller ta dem oralt tror jag hon sa ? Känns knepigt och att svälja när de står de är vaginalkapslar !! Eftersom jag mådde bra på 100 mg utrogest så skulle jag nu ta 200 mg utrogestan varannan dag ! Min fråga är nu är de ok att ta varannan dag? blir de som att jag då tar 100 mg per dag? Ni skriver ju bara om varjedag användning och period användning? Har återbesök till min gyn läkare i november för att kontrollera slemhinnan och se att jag mår bra.
  Med vänlig hälsning, Susanne

  • admin Reply

   Hej Susanne, Åh vad kämpigt det är när HRT inte längre funkar lika bra pga ändrad doserin eller annat preparat eller annat…bara att kämpa på tills du hittar rätt. Jag förstår inte riktigt det här med ny bioidentisk tablett? är det östrogen i den? Det är ju progesteronet som det behövs licens för, nästan allt östrogen är bioidentiskt, och det bästa är att tillsätta det via huden och inte svälja det. Vad heter tabletterna?

   Utrogestan 200 mg går att försriva utan special licens men inte Utrogestan 100 eller Utrogest, det är troligen därför du fått det. Och de går jättebra att svälja dem fast det är vaginalkapslar, jag har gjort det i över ett år nu. Men det står i beskrivningen att man inte ska svälja dem….. står en del annat som inte passar in på klimakteriet också. Kanske kan det funka för dig med 200 utrogestan/varannan dag? Men det bästa är säkert 100 mg. Vad är egentligen orsaken till att din gyn inte låter dig gå tillbaka till de preparat och dosering som fungerat? Hälsningar Lena/Träning 40+

 5. Hej och tack för att du skriver om det här! Det är en snårig djungel det här med information om klimakteriet, och att man hittar ”rätt” information.
  För mig som bor i Malmö är det lite klurigare att hitta någon som kan skriva ut bioidentiskt hormon. Min egen gynekolog gör det inte och jag har faktiskt inte hittat någon i Malmö eller i Skåne som är villig att göra det. På Stockholms klinik St Göran måste man göra ett fysiskt besök sen nya regeln som trädde in i september och jag kan absolut förstå att man vill träffas fysiskt för gynekologisk undersökning innan man skriver ut preparat. Synd att det inte finns något samarbete mellan gynekologerna, så att min gynekolog hade kunnat göra undersökningen istället och skickat svaret till Stockholm. Jag hittar ingen annan varken i Malmö eller Göteborg som skriver ut bioidentiska hormoner.

  Nu har jag hållit ut i 5 år. Jag har väl sovit ca 5 hela nätter sen jag kom i klimakteriet då jag var 51. Nu är jag 56. Dessa vallningar och humörskiftningar som man inte rår på tömmer mig på energi. Jag äter bra kost och tränar, men det hjälper inte. Just nu känner jag mig väldigt uppgiven och ledsen för att jag eventuellt inte alls kan få hjälp med det här. Jag tog ”vanliga” hormoner i 3 år, sen vågade jag inte ta dem längre. Jag har även prövat olika hälsokostpreparat och de har ingen effekt alls på mig. Det var över 1 år sen jag slutade med syntetiska hormoner och trodde att jag kanske skulle klara mig utan, men det gör jag inte.

  Om du har något tips och råd, tar jag tacksamt emot dem.

  Hälsningar
  Anna

  • admin Reply

   Hej Anna, javisst är det en djungel! Verkligen inte lätt varken att hitta rätt och bra info eller en bra gyn där man bor. Jag kan bara säga att du ska inte behöva må som du gör. Jag förstår att du helst vill ha bioidentiska hormoner, det enda råd jag kan ge är kanske att inte inleda med att fråga om gyn/läkare skriver ut bioidentiskt progesteron (östrogen är i princip alltid bioidentiskt) – om du nu gör det…. Utan ta upp det vid besöket och vara påläst och argumentera för din sak. Mitt andra råd är att ändå fortsätta med syntetiskt progesteron (gestagen) OM du mådde bra med det. Det är inte så att syntetiska hormoner är farliga även om bioidentiska är lite bättre. Alla funkar inte heller med bioidentiskt progesteron…. Rekomendationen för att använda syntetiskt hormon har varit 5 år, men jag har för mig att det ses över och ev. redan har förlängts eller tagits bort.

   I facebookgruppen Stark genom klimakteriet rekomenderas bl.a. dessa gyn av andra medlemmar: Annerokliniken, Hofterup Skåne, Qvinnolivet, Kungsbacka Vasakliniken och Sokolovagynklinik i Göteborg. Jag har ingen aning alls om det är bra eller faktiskt förskriver bioidentiskt progesteron, men det är de tips jag har. Stort lycka till!

  • Finns en gynekolog på Gynakademin i Malmö om du inte har fått hjälp än.

 6. Hej:
  Men skulle man inte kunna dela på utrogestan vaginalkapseln när man tar den oralt så det blir 100 mg?

  • admin Reply

   Det kan man nog göra… jag har inte testat så vet inte hur ”delbara” de är. Men då är vi lite inne på egendosering eftersom jag inte tror det är något som rekommenderas av gyn/läkare.

 7. Marie Fasth Reply

  Hej.
  Jag tar en 200mg-kapsel varannan dag på kvällen. Sover jättebra MEN är så ”groggy” i huvudet under nästan hela första dagen.
  Dag två är helt ok!
  Funderar på om jag tar den vaginalt istället för att slippa dessa biverkningar, hur långt före sänggåendet bör jag sätta in den tror du för att få likvärdig effekt? Det kanske är likvärdig upplösning av innehållet men får för mig att det inte är det…

  Vad det gäller delning av tabletten försökte jag det. Då innehållet är rinnande så funkar det inte…

  Tacksam om du eller någon vet 🫶
  Med vänlig hälsning,
  Marie

  • admin Reply

   hej, nä… dela går inget vidare 😉 Jag vet inte hur effekten blir oralt/vaginalt. Har kört oralt under hela tiden jag använt HRT. Kan säkert variera från person till person dessutom. Du får nog helt enkelt testa och utvärdera. Lycka till!

  • Hej,
   Vet inte om du har hittat orsaken under tiden… Har nyss börjat ta Utrogestan 200mg, en kapsel om dagen som jag sväljer. Efter några dagars användning har jag också blivit yr och ’groggy’ men det har varierat olika mycket olika dagar. Har nog kommit fram till att det kan bero på vätskebrist för min del – blev ungefär som riktigt berusad/full härom kvällen efter jag tagit tabletten (och Estrogel) och prövade att dricka ett par glas vatten med vätskeersättning och yrseln/’berusningen’ gick över! Såg någonstans att progesteron kan vara vätskedrivande… men det vet jag inte. Verkar ändå kunna vara rimligt. Dricker inte så mycket i vanliga fall men har varit törstigare den senaste veckan.
   /Marie

 8. Hej,
  Vet inte om du har hittat orsaken under tiden… Har nyss börjat ta Utrogestan 200mg, en kapsel om dagen som jag sväljer. Efter några dagars användning har jag också blivit yr och ’groggy’ men det har varierat olika mycket olika dagar. Har nog kommit fram till att det kan bero på vätskebrist för min del – blev ungefär som riktigt berusad/full härom kvällen efter jag tagit tabletten (och Estrogel) och prövade att dricka ett par glas vatten med vätskeersättning och yrseln/’berusningen’ gick över! Såg någonstans att progesteron kan vara vätskedrivande… men det vet jag inte. Verkar ändå kunna vara rimligt. Dricker inte så mycket i vanliga fall men har varit törstigare den senaste veckan.
  /Marie

 9. Hej,
  Jag har just inlett diskussion med min läkare om HRT, och har läst en uppsjö av information om bioodentiska hormoner, och det är ju supermärkligt att det krävs licens för att skriva ut 100mg utrogest, men inte 200mg utrogestan. Internationellt rekommenderar läkare att börja med lägsta dos och istället öka vid behov. Märkte du någon skillnad när du istället fick 200mg mot de tidigare 100mg? Hur bestäms dosen av estrogen kontra progesteron?
  Tack för bra information.
  Vänliga hälsningar / Anna

  • admin Reply

   Hej Anna, det är alltid en bra idé att börja med en lägre dos. Min rekomendation var 1-2 100 mg Utrogest och jag startade på 200 mg vilket fungerade bra för mig. Efter en tid testade jag i samråd med gyn att sänka till 100 mg, men jag mådde inte bra av det och återgick till 200 mg. Individuellt alltså. Och en del läkare anser att progesteron endast skyddar mot förtjockad livmoderslemhinna, men det gör så mycket mer…

 10. Just ja! Hur lång och komplicerad process är det för läkaren att ansöka om licens för utrogest?

  • admin Reply

   Ett papper som ska fyllas i och skickas in. Själva processen är egentligen inte så komplicerad och det gick snabbt för mig att få ut mitt recept.

 11. Jättetack för snabbt svar! Snabbare svar än det man får genom sjukvården … Tack!
  Vänligen / Anna

Write A Comment

Close