När märker man resultat av östrogen och progesteron?

Nu ska det bli spännande att se om bioidentiska hormoner ger något resultat på mina klimakteriebesvär. Varje morgon när jag vaknar får jag en vallning, ibland knappt märkbar, ibland blir jag genomsvettig. Men alltid en vallning. Ska bli väldigt spännande att se om de försvinner nu. Jag vet att många beskrivit det som ”att dra upp rullgardinen” när man börjat äta hormoner. Undrar hur lång tid det tar innan jag märker någon förändring…? (- Skrivet i augusti 2018)

D vitaminVecka 1

Jag väntar spänt på resultat.. Vad kan jag förvänta mig? När börjar hormonerna verka? Hilde Löfqvist (kvinnoläkare se tidigare inlägget: Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet) har sagt att jag bör märka en förändring inom 1-2 veckor och hon förvarnade mig om att jag kan känna mig trött. Eventuellt även få en blödning. Hjälp, jag vill ju inte bli segare och tröttare än jag redan är…. Men det är inget som jag märker något av, snarare tvärtom – jag känner mig piggare tycker jag. Men annars då…? Jag känner efter varje dag. Det är ju lite knepigt eftersom mina besvär har gått i skov med ganska lugna perioder emellan. Men morgonvallningarna är något som jag ändå haft hela tiden så de går ju att checka effekten på. Vallningarna är kvar men mindre kraftiga. Jag känner ingen jättestor förändring. Har ju hört beskrivningar som ”det var som att dra upp en rullgardin” osv. men det är inget jag märker. Förhoppningsvis kommer resultaten sakta smygande istället för mig.

klimakteriet

Vecka 2

Jag har semester den här veckan och är på Playitas, Fuerteventura (en träningsanläggning och hotell på en av Kanarieöarna) Det är ca 25 grader varmt hela veckan. Det är klart att jag svettas men inte mer än normalt tror jag. Däremot när jag tränar så rinner det ju floder men så har jag haft det i många år. Vet inte ”om det ska vara så”. I början av veckan har jag vallningar på morgonen, inte så kraftiga men ändå vallningar. Men de två sista mornarna har jag faktiskt inte haft några vallningar. Hoppas nu att det håller i sig. Däremot är de här oroskänslorna kvar, om än i lättare form även de. Kommer också på morgonen, eller rättare sagt så fort jag vaknar. Det är så obehagligt att känna denna ångest utan att den är kopplad till något relevant.

bioidentiska hormoner

Vecka 3

Bestämmer mig för att avvakta en vecka till och se om och hur jag reagerar på hormonerna innan jag eventuellt kontaktar Hilde för en justering av doseringen eller så. Måste komma ihåg att boka tid för återbesök efter 3-4 månader hur som helst. Jag börjar jobba igen efter 3 månaders sjukskrivning för min höftprotesoperation. Mot slutet av veckan märker jag att svettningarna upphört men vallningskänslan är kvar… det känns konstigt. Lite som att använda deodorant. Man svettas fast svetten stoppas.

Lite lätt ångest finns tyvärr kvar. Det här märker jag i princip BARA med detsamma när jag vaknar. Känner inte av någon trötthet eller biverkning som spända bröst. Ingen blödning. Däremot väger jag fortfarande 5 kg mer än jag gjort de senaste 40 åren. Trots att jag försökt tänka på vad jag äter. Min man har gått ner ca 5 kg senaste tiden eftersom han ätit som jag… Något är inte som det ska här.

Vecka 4

Jag har drömt mardrömmar i ca 3 veckor, eller vaknat med ångestkänslor vid 4-5 tiden varje morgon…. konstigt. Kom i samband med att jag började jobba igen efter höftledsoperationen. Känner mig starkare och känner att kroppen svarar på träning på ett sätt som den inte gjort den senaste tiden. Känner mig inte heller så rörig och ostrukturerad i huvudet.

bioidentiska hormoner

Vecka 12

Hjälp jag har fått jättestora bröst!!! Alltså…. Jättebomber. De är ju nästan dubbelt så stora som tidigare. Känns märkligt fast lite kul, jag är ganska nöjd faktiskt ha ha. Och de är ömma. Jag har som jag berättat tidigare också gått upp i vikt 4-5 kg. MEN det hade jag gjort redan innan jag började ta mina hormoner. Jag tycker att jag äter och lever som tidigare men som sagt jag har inte gått ner i vikt utan verkar få dras med de här extra kilona? Eller…. Vi får se. (kolla skillnaden – nedersta bilden är från maj-18 och översta från nov-18)

Inga vallningar!

Annars mår jag jättebra och är så tacksam för att jag fick hjälp av Hilde med bioidentiska hormoner. Nu har jag INGA vallningar alls, inte minsta lilla känning. Men det tog som sagt ett par veckor innan jag märkte det resultatet. Jag känner mig också mycket starkare när jag tränar, har mer sexdrive, ingen konstig ångest eller mardrömmar och framförallt känner jag mig inte så ostrukturerad och rörig i huvudet längre. Utan är fokuserad på samma sätt som jag var tidigare. Alltså – Jag är mig själv igen! Hurra.

Choose happy – det finns hjälp att få!

Nu vill jag tipsa alla som känner av klimakteriet om att det finns hjälp att få. Hjälp i form av bioidentiska hormoner som av många anses som riskfritt att fortsätta med under flera år och upp i högre ålder. Vilket är en av anledningarna till att jag valde bioidentiskt framför de som traditionellt skrivs ut i Sverige. Vem vill sluta med hormonerna efter fem år och då få tillbaka klimakteriebesvären, nej tack! Inte jag i alla fall.

Jag har fortsatt med lokalt östrogen i form av Vagifem eftersom jag inte vill riskera att åka på en urinvägsinfektion, känns särskilt viktigt med tanke på att jag är rätt så nyopererad dessutom.

bioidentiska hormoner bioidentiska hormoner

Jag har fortfarande problem med torra ögon däremot. När jag varit hemma efter min höftoperation så har jag inte använt mina linser utan bara glasögon vid behov. Provade häromdagen att sätta i ett par helt nya linser, och tyckte att det kändes bra. Ända till jag skulle ta ut dem!!!! De satt fast! Jag fick ur dem på femte försöket och då kändes det som hornhinnorna följde med. Ögonen var illröda i flera dagar efteråt. Inte skönt! Progressiva glasögon är beställda.

Vecka 20

Jag mår hur bra som helst och känner mig som mig själv igen! Inga vallningar och inga oroskänslor. Jag är igång som gruppträningsinstruktör igen och känner mig stark. Vikten har stabiliserat sig och jag har gått ner 2-3 kg av de 5 extra kg jag lade på mig, utan att göra något särskilt ska jag tillägga.

bioidentiska hormoner

Så här mår jag idag!

Nu har det gått lite mer än 4 månader sen jag började att använda bioidentiska hormoner, och jag mår toppen! Eller rättare sagt jag är mig själv igen. Inga vallningar, ingen ångest eller mardrömmar, brösten är inte spända längre och kläderna passar igen, midjan är på plats, alla extra kilon är borta och vikten är tillbaka på ca 50 kg där jag brukar ligga. Jag känner mig stark, lugn och glad! Life is good!

Läs mer om klimakteriet och bioidentiska hormoner

Du har väl inye missat mina tidigare inlägg om klimakteriet?  Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakteriet och Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet.

24 Comments

 1. Så spännande att läsa din berättelse – tack för att du delar den! Och vad underbart att du blivit hjälpt av de bioidentiska hormonerna! ♥️

 2. Hej , jag har exakt samma problem som du!! Har bokat tid hos gynekologen så jag får dessa utskrivna. Rekomenderar du att man tar både tar tabletter och gelén? Kan det vara problem att få dem utsskriva?

  • admin Reply

   Hej, om du har en livmoder så måste du också använda progesteron om du använder östrogen. Det kan gynekologen förklara för dig 👍🏻 Mmmm det kan vara ett problem att få dem utskrivna 😉 var påläst, stå på dig och hitta dina vägar. Lycka till!

    • admin Reply

     Hej, jag har personligen inte haft problem med att läkare/gyn inte vill skriva ut bioidentiska hormoner eftersom jag sökt mig till specialister som jag vet kan detta. Anledningen till att många läkare/gyn inte vill skriva ut är tyvärr okunskap för det mesta. Behövs special licens för progesteronet tar det också extra tid att fixa samt är en risk för ansvarig att utfärda som alla kanske inte vill ta.

 3. Hej!
  Jag blir så glad när jag läser din blogg!
  En fråga, tar du 200mg Utrogest varje kväll utan några dagars uppehåll?

  • admin Reply

   Hej, vad roligt att du gillar min blogg! Ja, jag tar 200 mg varje kväll utan uppehåll. Hälsningar Lena

    • admin Reply

     Jag vill verkligen påpeka att dosering är väldigt individuellt!! Ofta behöver man prova sig fram, så det som funkar för mig kanske inte alls funkar för någon annan. Det gäller även bioidentiskt progesteron eller gestagen – en del mår bättre av det ena och andra av det andra…
     Jag använder 200 mg utrogestan och 1 mg divigel.

 4. Lotta Ramberg Reply

  Hej!
  Kände du någon skillnad på Lenzetto och Divigel. Jag har provat Lenzetto men får massa biverkningar och skulle behöva minska. Provar nu med att lägga ett papper över halva öppningen när jag sprayar! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

  • Hej. Vilka biverkningar har ni fått av Lenzetto? Jag är bara på dag tre men har drabbats av trötthet och GRYMT illamående sånt muskelspänningar i ryggen. Det sista fick jag av Estradot också. 😭

   • admin Reply

    Hej, men vad tråkigt… jag har inte haft de biverkningarna utan blev så trött av Lenzetto. Vet nu att det kan ha berott på för låg dos.

 5. Blir så peppad när jag läser om din resa med bioidentiska hormoner och hur bra du mår nu.
  Jag är väldigt skeptiskt till hormoner, men känner att jag vill testa de bioidentiska. Men…
  det är omöjligt att få Progesteron utskrivet. Jag känner mig så nere och hjälplös i detta.

  • admin Reply

   Hej Veronica, vad bra att det jag skriver är peppande och till hjälp, jag vill verkligen att vi pratar mer om klimakteriet och hormoner. Tråkigt att det är så svårt att få tag i bioidentiska hormoner, förhoppningsvis så kommer de att bli tillgängliga även i Sverige inom en inte allt för avlägsen framtid. Ett alternativ, om du har mycket besvär, är att prova ”vanliga” hormoner. De är inte farliga, men rekommendationen är att inte använda dem längre än fem år.Försök att hitta en läkare eller gynekolog som du kan diskutera med och känner förtroende för. Varmt lycka till. Lena /Träning 40+

 6. Hej!

  Jag har just börjat med Divigel, sedan 2 veckor tbx.
  Men mina portionspåsar innehåller bara 0,5 mg.
  Jag skulle få öka dosen senare vid behov.
  Fick du börja med 1 mg på en gång?
  Jag har under senaste året tappat massor med hår,
  innan jag visste att jag hade östrogenbrist.
  Jag hoppas nu att Divigel ska hjälpa mej med detta.
  Har du haft nå problem med håret?

  Tack på förhand!
  //Camilla

  • admin Reply

   Hej Camilla,
   Jag började med 1 mg Divigel direkt och använder den dosen fortfarande. När jag började hade jag paserat menopause och hade alltså inte haft mens på över ett år. Vet inte hur det är för dig?
   Att tappa hår är ett av alla (trista) symptom som kan uppstårunt klimakteriet. Just det problemet hade inte jag, men hormonerna kan absolut hjälpa. Vi hoppas på det och att du kommer att må toppen förövrigt med hormonbehandling!

 7. Tack för att du delar med dig av din ”klimakterieresa” inkl massor av intressant fakta kring hälsa och välmående!
  Läste i ett av dina inlägg att den trötthet du upplevde av Lenzetto sprayen troligtvis berodde på för låg dos – tänk om det är precis samma för mig tänker jag. För 10 dagar sedan påbörjade jag behandling med Utrogestan 200 mg ( 1 kapsel varannan dag) + Lenzetto spray 1,53mg ). Äntligen sover jag! MEN har nu fått sömnkoma även dagtid, en trötthet av värsta sort. Har kört med 1 sprayning men enl receptet kan jag välja 2 om jag vill. Jag har tid för telefonrådgivning av behandlande gynekolog men det är väntetid på 3 veckor…. Testade du ngn gång 2 sprayningar med Lenzetto och minskade isåfall den hemska tröttheten?

  • admin Reply

   Hej, Vad glad jag blir att du gillar min blogg/webb 🙂 och vad skönt att du äntligen sover, men så klart inte dygnet runt…:)))) Det kan absolut vara så att du behöver öka Lenzetto till 2 spray, om du fortsätter att vara jättetrött så skulle jag testa att öka dosen och ge det lite tid. Jag testade aldrig utan gick tillbaka till Divigel som jag vet funkar bra för mig. Hälsningar Lena

Write A Comment

Close