östrogenspray

östrogenspray

Jag har testat en helt ny östrogenspray som min gynekolog skrev ut till mig när jag var där senast. Det är ett tag sedan jag hämtade ut sprayen men jag har inte kommit igång med att använda den förrän nu. Östrogensprayen är mycket smidigare och mindre kladdig att använda än Divigel som jag använt hitintills.

Divigel  dosförpackad östrogen

Divigel är en östrogengel som kommer i dosförpackning och smörjs in på insidan av låret. Det är ganska mycket gel som tar sin tid att torka in. Ytan som smörjs in ska vara av cirka en handflatas storlek, det är viktigt att området inte blir för stort då tas inte östrogenet upp på rätt sätt. Divigelen är på 1 mg östrogen.

östrogenspray

Östrogenspray är enkelt att använda

Nu har jag alltså testat Lenzetto i 5 veckor,  dosen är på 1,5 mg östrogen per sprayning. Östrogenspray är väldigt lätt att använda, man sätter den mot underarmen och sprayar. Den tunna vätskan torkar in ganska snabbt och det enda man ska tänka på är att undvika kontakt med ytan under minst 15 min.

östrogenspray

Hur mycket östrogen behöver jag egentligen…

Jag funderade lite över det här med att dosen av östrogen i sprayen är lite högre men tänkte att det nog inte skulle vara så stor skillnad, eller till och med att det kanske skulle vara bra med en lite högre östrogendos. Jag har ju använt hormoner i något år nu och min naturliga nivå av östrogen bör ju minska ännu mer med tiden tänker jag. Rekommendation från gynekologen var att börja med en sprayning och öka till två om jag tyckte att det behövdes.

östrogenspary

östrogenspray

Viktuppgång av östrogen

Jag har som sagt inte märkt så stor skillnad förrän den sista tiden, för 2 veckor sedan märkte jag att jag kände mig lite ”rultigare” än vanligt och det har hållit i sig. Jag väger mig i princip aldrig och min vikt har varit konstant på samma nivå de senaste 30 åren, utom när jag kom i klimakteriet och innan jag började med hormoner, läs om det i inlägget Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Nu känner jag igen att jag börjar svälla upp lite. jag har också haft lite tendens till blödning.

Trött och energilös

Men det jag reagerat mest på är att jag varit så otroligt trött den sista veckan. Helt galet trött fast jag sovit mycket. Nu är det iofs nedräkning till semestern och jag kanske inte ska förvänta mig att vara på topp men energinivån är verkligen i botten. Orkar ingenting. Kaffe hjälper inte. Gick och köpte ett halvt kilo smågodis som jag äter på jobbet, hjälper inte heller. Det har ju inte heller hänt på flera år. Att jag vräker i mig godis på jobbet alltså. Jag är också ganska irriterad, eller OK jävligt lättirriterad då, ha ha. Det är svårt att veta vad som är vad och om det är kopplat till förändringen av dosen östrogen eller inte.

Minskad dos östrogen

Nu ska jag testa att gå tillbaka till Divigelen, dvs en lägre dos av östrogen och se om det får någon effekt och om det märks någon skillnad. Eller ska jag kanske öka dosen av progesteron istället och fortsätta med östrogenspray? Jag äter 2 tabletter utrogest om dagen dvs. 200 mg/2 kapslar progesteron.

Balansen mellan östrogen och progesteron

Spännande ändå det här med hormoner och balansen mellan östrogen och progesteron. Det jag vet är att progesteronnivån ska vara flera hundra gånger högre än östrogennivån. Och att det såklart är individuellt hur mycket man behöver, och kanske behöver man justera dosen ibland.

bioidentiska hormonerVill du läsa mer om hormoner, östrogen, progesteron och klimakteriet?

Jag har skrivit flera inlägg på temat och jag använder sen något år tillbaka bioidentiska hormoner vilket fungerar jättebra för mig. Kolla in inläggen Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakterietBioidentiska hormoner – Läs mer om klimakteriet och Klimakteriet – Jag mår bra med bioidentiska hormoner!

4 Comments

  • admin Reply

   Du måste ha recept från en gynekolog eller en läkare för att få östrogen. Dessutom måste du också använda progesteron om du har en livmoder. Läs mina tidigare inlägg där finns mer info om hormoner.

 1. Jag har gjort tvärt om mot dig. Jag har försökt få ordning på klimakteriet just utan hormoner. Det tog mig 3 läkarbesök och ungefär 12 veckor totalt av totalt fokust på träning och mat.. Jag har själv skrivit massor på min blogg om just klimakteriet och hur det drabbade mig. För man kan verkligen säga att det gjorde det.
  //Berith

  • admin Reply

   Intressant 🙂 Och vad härligt att det fungerat med träning och kost för dig. Det räckte inte för mig utan jag var till slut tvungen att ta till hormoner. Men jag tycker såklart att man ska prova alternativen kost och träning först, innan man funderar på hormoner.

Write A Comment

Close