östrogenspray

östrogenspray

Jag har testat en helt ny östrogenspray som min gynekolog skrev ut till mig när jag var där senast. Det är ett tag sedan jag hämtade ut sprayen men jag har inte kommit igång med att använda den förrän nu. Östrogensprayen är mycket smidigare och mindre kladdig att använda än Divigel som jag använt hitintills.

Divigel  dosförpackad östrogen

Divigel är en östrogengel som kommer i dosförpackning och smörjs in på insidan av låret. Det är ganska mycket gel som tar sin tid att torka in. Ytan som smörjs in ska vara av cirka en handflatas storlek, det är viktigt att området inte blir för stort då tas inte östrogenet upp på rätt sätt. Divigelen är på 1 mg östrogen.

östrogenspray

Östrogenspray är enkelt att använda

Nu har jag alltså testat Lenzetto i 5 veckor,  dosen är på 1,5 mg östrogen per sprayning. Östrogenspray är väldigt lätt att använda, man sätter den mot underarmen och sprayar. Den tunna vätskan torkar in ganska snabbt och det enda man ska tänka på är att undvika kontakt med ytan under minst 15 min.

östrogenspray

Hur mycket östrogen behöver jag egentligen…

Jag funderade lite över det här med att dosen av östrogen i sprayen är lite högre men tänkte att det nog inte skulle vara så stor skillnad, eller till och med att det kanske skulle vara bra med en lite högre östrogendos. Jag har ju använt hormoner i något år nu och min naturliga nivå av östrogen bör ju minska ännu mer med tiden tänker jag. Rekommendation från gynekologen var att börja med en sprayning och öka till två om jag tyckte att det behövdes.

östrogenspary

östrogenspray

Viktuppgång av östrogen

Jag har som sagt inte märkt så stor skillnad förrän den sista tiden, för 2 veckor sedan märkte jag att jag kände mig lite ”rultigare” än vanligt och det har hållit i sig. Jag väger mig i princip aldrig och min vikt har varit konstant på samma nivå de senaste 30 åren, utom när jag kom i klimakteriet och innan jag började med hormoner, läs om det i inlägget Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Nu känner jag igen att jag börjar svälla upp lite. jag har också haft lite tendens till blödning.

Trött och energilös

Men det jag reagerat mest på är att jag varit så otroligt trött den sista veckan. Helt galet trött fast jag sovit mycket. Nu är det iofs nedräkning till semestern och jag kanske inte ska förvänta mig att vara på topp men energinivån är verkligen i botten. Orkar ingenting. Kaffe hjälper inte. Gick och köpte ett halvt kilo smågodis som jag äter på jobbet, hjälper inte heller. Det har ju inte heller hänt på flera år. Att jag vräker i mig godis på jobbet alltså. Jag är också ganska irriterad, eller OK jävligt lättirriterad då, ha ha. Det är svårt att veta vad som är vad och om det är kopplat till förändringen av dosen östrogen eller inte.

Minskad dos östrogen

Nu ska jag testa att gå tillbaka till Divigelen, dvs en lägre dos av östrogen och se om det får någon effekt och om det märks någon skillnad. Eller ska jag kanske öka dosen av progesteron istället och fortsätta med östrogenspray? Jag äter 2 tabletter utrogest om dagen dvs. 200 mg/2 kapslar progesteron.

Balansen mellan östrogen och progesteron

Spännande ändå det här med hormoner och balansen mellan östrogen och progesteron. Det jag vet är att progesteronnivån ska vara flera hundra gånger högre än östrogennivån. Och att det såklart är individuellt hur mycket man behöver, och kanske behöver man justera dosen ibland.

bioidentiska hormonerVill du läsa mer om hormoner, östrogen, progesteron och klimakteriet?

Jag har skrivit flera inlägg på temat och jag använder sen något år tillbaka bioidentiska hormoner vilket fungerar jättebra för mig. Kolla in inläggen Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakterietBioidentiska hormoner – Läs mer om klimakteriet och Klimakteriet – Jag mår bra med bioidentiska hormoner!

14 Comments

  • admin Reply

   Du måste ha recept från en gynekolog eller en läkare för att få östrogen. Dessutom måste du också använda progesteron om du har en livmoder. Läs mina tidigare inlägg där finns mer info om hormoner.

 1. Jag har gjort tvärt om mot dig. Jag har försökt få ordning på klimakteriet just utan hormoner. Det tog mig 3 läkarbesök och ungefär 12 veckor totalt av totalt fokust på träning och mat.. Jag har själv skrivit massor på min blogg om just klimakteriet och hur det drabbade mig. För man kan verkligen säga att det gjorde det.
  //Berith

  • admin Reply

   Intressant 🙂 Och vad härligt att det fungerat med träning och kost för dig. Det räckte inte för mig utan jag var till slut tvungen att ta till hormoner. Men jag tycker såklart att man ska prova alternativen kost och träning först, innan man funderar på hormoner.

 2. Jag har använt hormoner i tablettform i ca 4 år. Tyckte det var dags att byta så har nu kört med Lenzetto i 6 veckor. Verkar inte passa mig i alla fall. De nattliga svettningarna har ökat igen och jag har haft smärta i bröstvårtorna under hela perioden. Bröstvårtorna har dessutom svullnat upp på ett jättekonstigt sätt så jag blev riktigt rädd faktiskt. Känns inte ok… Har nu slutat tvärt och ska ha uppehåll med alla hormoner en vecka få se om svullnaden och smärtan lägger sig. Blir nog att gå tillbaka till tabletter igen.

  • admin Reply

   Hej, jag har precis varit hos min gynekolog och vi pratade bl.a. om det du precis skriver. Att östrogen tas upp på olika sätt av olika personer och därför är det svårt att dosera. När jag testade Lenzetto blev det troligen en för låg dos,. Jättekonstig matematik… Divigelen är på 1 mg och Lenzetto på 1,5 mg per ”puff”. Men jag skulle alltså ha tagit 2 puffar. Kommer att hålla mig till Divigel och eventuellt testa plåster. Ska skriva ett inlägg om det här snart. Konstigt med bröstvårtorna…förstår att det inte känns OK. Jag har haft ömma bröst, men alltså inte bara bröstvårtorna. Tycker du ska gå tillbaka till tablettform om det fungerade bra. Lycka till 🙂 Lena

 3. Har du testat plåster ännu? Jag ska börja med hormoner för första gången ikväll – Estradot-plåster och Utrogest. Är lite nervös för ev biverkningar…

  • admin Reply

   Hej, nej jag har inte ”vågat” riktigt än, håller mig till gelen 😉 Lycka till med hormonerna och hör gärna av dig med resultat och hur du mår. Kommer säkert att bli toppen 🙂

 4. Hej, började med Lenzetto samt utrogest och tog det i flera månader, fick jätteömma och gigantiska bröst. Efter några månader fick jag mens ett par ggr så jag ringde Hilde. Hon sa att ev var det mina egna hormoner som börjat produceras igen så hon bad mig sluta ta preparaten tills jag fick symptom igen. Gjorde uppehåll i ett par månader. Nu har jag såna besvär att jag börjat igen efter läkarbesök. Två puffar och en utrogest varje dag.
  Hållt på i tre dygn och känner att vallningarna inte försvinner, utan de känns som fler i stället.
  Tror du att det är bättre med gel eller tablett i stället för Lenzetto? Verkar som att många fått besvär med brösten av Lenzetto. Då jag pratade med läkare kändes det som att det var ngt ovanligt och att jag var extra känslig för preparatet.
  Känner du av gelen på något sätt? Funderar på att byta nu när jag läst din sida.
  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
  Hälsningar
  Alex

  • admin Reply

   Hej Alex,
   Jag tror att du först behöver ge hormonerna en chans att verka. Tre dygn är lite kort tid. Jag fick samma symptom som du dvs jättestora bröst med Divigel (gelen) MEN alla andra negativa symptom försvann. Brösten blev normala efter ett par månader igen. Jag tror inte att det är så stor skillnad på gel, plåster eller spray mer än att de tillförs kroppen på olika sätt och det finns olika doser. Jag ska forska mer i det 😉 Jag tycker du ska försöka med sprayen ett tag till och om det verkligen inte funkar, kontakta Hilde igen, och fråga om gel kan vara ett alternativ.

   Själv funderar jag på att testa plåstren. Eller sprayen igen… Anledningen är att det är så kladdigt och dososäkert med gelen. Plus att jag nu känner av klimakteriebesvär i form av oro/ångest känslor, som jag relaterar till klimakteriet även om det inte är så kul för någon av oss nu i Coronatider. Annars har jag varit väldigt nöjd med gelen. Jag tar två utrogest och en Divigel 1 mg varje kväll. Lycka till och hoppas att du snart får ordning på hormonerna, det har hjälpt mig så mycket. Hör gärna av dig och berätta hur det går.

   Hälsningar Lena/Träning 40+

   • Hej, råkade hamna på din sajt efter att jag googlat ”Lenzetto spray”. Fått det utskrivet idag efter besök hos gyn. Min fösta kontakt med gyn ang begynnande klimakteriebesvär. Läser om växande tuttar. Det vill jag verkligen inte ha! Hur länge höll det i sig för dig?

    • admin Reply

     Hej, ja det var ju en ”spännande” bieffekt jag fick 😉 Först vill jag säga att det behöver absolut inte bli så för dig. Det höll i sig kanske 2 månader… då brösten var mer eller mindre ömma, varierade lite. jag fortsatte med samma dos östrogen och progesteron hela tiden och efter ett ytterligare lite tid hade allt stabiliserat sig till det för mig normala. Och tuttarna var lika små som vanligt 😉

 5. Jag skulle fortsätta med sprayen men minska dosen av progesteron.
  Har du gjort ett Dutch-test?

  • admin Reply

   OK, då får vi se om det fungerar bättre. Hoppas. Jag har inte gjort Dutch-test. Vad är det?

Write A Comment

Close