östrogenspray

östrogenspray

Jag har testat en helt ny östrogenspray som min gynekolog skrev ut till mig när jag var där senast. Det är ett tag sedan jag hämtade ut sprayen men jag har inte kommit igång med att använda den förrän nu. Östrogensprayen är mycket smidigare och mindre kladdig att använda än Divigel som jag använt hitintills.

Divigel  dosförpackad östrogen

Divigel är en östrogengel som kommer i dosförpackning och smörjs in på insidan av låret. Det är ganska mycket gel som tar sin tid att torka in. Ytan som smörjs in ska vara av cirka en handflatas storlek, det är viktigt att området inte blir för stort då tas inte östrogenet upp på rätt sätt. Divigelen är på 1 mg östrogen.

östrogenspray

Östrogenspray är enkelt att använda

Nu har jag alltså testat Lenzetto i 5 veckor,  dosen är på 1,5 mg östrogen per sprayning. Östrogenspray är väldigt lätt att använda, man sätter den mot underarmen och sprayar. Den tunna vätskan torkar in ganska snabbt och det enda man ska tänka på är att undvika kontakt med ytan under minst 15 min.

östrogenspray

Hur mycket östrogen behöver jag egentligen…

Jag funderade lite över det här med att dosen av östrogen i sprayen är lite högre men tänkte att det nog inte skulle vara så stor skillnad, eller till och med att det kanske skulle vara bra med en lite högre östrogendos. Jag har ju använt hormoner i något år nu och min naturliga nivå av östrogen bör ju minska ännu mer med tiden tänker jag. Rekommendation från gynekologen var att börja med en sprayning och öka till två om jag tyckte att det behövdes.

östrogenspary

östrogenspray

Viktuppgång av östrogen

Jag har som sagt inte märkt så stor skillnad förrän den sista tiden, för 2 veckor sedan märkte jag att jag kände mig lite ”rultigare” än vanligt och det har hållit i sig. Jag väger mig i princip aldrig och min vikt har varit konstant på samma nivå de senaste 30 åren, utom när jag kom i klimakteriet och innan jag började med hormoner, läs om det i inlägget Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Nu känner jag igen att jag börjar svälla upp lite. jag har också haft lite tendens till blödning.

Trött och energilös

Men det jag reagerat mest på är att jag varit så otroligt trött den sista veckan. Helt galet trött fast jag sovit mycket. Nu är det iofs nedräkning till semestern och jag kanske inte ska förvänta mig att vara på topp men energinivån är verkligen i botten. Orkar ingenting. Kaffe hjälper inte. Gick och köpte ett halvt kilo smågodis som jag äter på jobbet, hjälper inte heller. Det har ju inte heller hänt på flera år. Att jag vräker i mig godis på jobbet alltså. Jag är också ganska irriterad, eller OK jävligt lättirriterad då, ha ha. Det är svårt att veta vad som är vad och om det är kopplat till förändringen av dosen östrogen eller inte.

Minskad dos östrogen

Nu ska jag testa att gå tillbaka till Divigelen, dvs en lägre dos av östrogen och se om det får någon effekt och om det märks någon skillnad. Eller ska jag kanske öka dosen av progesteron istället och fortsätta med östrogenspray? Jag äter 2 tabletter utrogest om dagen dvs. 200 mg/2 kapslar progesteron.

Balansen mellan östrogen och progesteron

Spännande ändå det här med hormoner och balansen mellan östrogen och progesteron. Det jag vet är att progesteronnivån ska vara flera hundra gånger högre än östrogennivån. Och att det såklart är individuellt hur mycket man behöver, och kanske behöver man justera dosen ibland.

bioidentiska hormonerVill du läsa mer om hormoner, östrogen, progesteron och klimakteriet?

Jag har skrivit flera inlägg på temat och jag använder sen något år tillbaka bioidentiska hormoner vilket fungerar jättebra för mig. Kolla in inläggen Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakterietBioidentiska hormoner – Läs mer om klimakteriet och Klimakteriet – Jag mår bra med bioidentiska hormoner!

41 Comments

  • admin Reply

   Du måste ha recept från en gynekolog eller en läkare för att få östrogen. Dessutom måste du också använda progesteron om du har en livmoder. Läs mina tidigare inlägg där finns mer info om hormoner.

 1. Jag har gjort tvärt om mot dig. Jag har försökt få ordning på klimakteriet just utan hormoner. Det tog mig 3 läkarbesök och ungefär 12 veckor totalt av totalt fokust på träning och mat.. Jag har själv skrivit massor på min blogg om just klimakteriet och hur det drabbade mig. För man kan verkligen säga att det gjorde det.
  //Berith

  • admin Reply

   Intressant 🙂 Och vad härligt att det fungerat med träning och kost för dig. Det räckte inte för mig utan jag var till slut tvungen att ta till hormoner. Men jag tycker såklart att man ska prova alternativen kost och träning först, innan man funderar på hormoner.

 2. Jag har använt hormoner i tablettform i ca 4 år. Tyckte det var dags att byta så har nu kört med Lenzetto i 6 veckor. Verkar inte passa mig i alla fall. De nattliga svettningarna har ökat igen och jag har haft smärta i bröstvårtorna under hela perioden. Bröstvårtorna har dessutom svullnat upp på ett jättekonstigt sätt så jag blev riktigt rädd faktiskt. Känns inte ok… Har nu slutat tvärt och ska ha uppehåll med alla hormoner en vecka få se om svullnaden och smärtan lägger sig. Blir nog att gå tillbaka till tabletter igen.

  • admin Reply

   Hej, jag har precis varit hos min gynekolog och vi pratade bl.a. om det du precis skriver. Att östrogen tas upp på olika sätt av olika personer och därför är det svårt att dosera. När jag testade Lenzetto blev det troligen en för låg dos,. Jättekonstig matematik… Divigelen är på 1 mg och Lenzetto på 1,5 mg per ”puff”. Men jag skulle alltså ha tagit 2 puffar. Kommer att hålla mig till Divigel och eventuellt testa plåster. Ska skriva ett inlägg om det här snart. Konstigt med bröstvårtorna…förstår att det inte känns OK. Jag har haft ömma bröst, men alltså inte bara bröstvårtorna. Tycker du ska gå tillbaka till tablettform om det fungerade bra. Lycka till 🙂 Lena

   • Efter 2 dagar med Lenzetto fick jag hemska magsmärtor som jag aldrig haft tidigare. Så nu går jag tillbaka till Divigel.

 3. Har du testat plåster ännu? Jag ska börja med hormoner för första gången ikväll – Estradot-plåster och Utrogest. Är lite nervös för ev biverkningar…

  • admin Reply

   Hej, nej jag har inte ”vågat” riktigt än, håller mig till gelen 😉 Lycka till med hormonerna och hör gärna av dig med resultat och hur du mår. Kommer säkert att bli toppen 🙂

 4. Hej, började med Lenzetto samt utrogest och tog det i flera månader, fick jätteömma och gigantiska bröst. Efter några månader fick jag mens ett par ggr så jag ringde Hilde. Hon sa att ev var det mina egna hormoner som börjat produceras igen så hon bad mig sluta ta preparaten tills jag fick symptom igen. Gjorde uppehåll i ett par månader. Nu har jag såna besvär att jag börjat igen efter läkarbesök. Två puffar och en utrogest varje dag.
  Hållt på i tre dygn och känner att vallningarna inte försvinner, utan de känns som fler i stället.
  Tror du att det är bättre med gel eller tablett i stället för Lenzetto? Verkar som att många fått besvär med brösten av Lenzetto. Då jag pratade med läkare kändes det som att det var ngt ovanligt och att jag var extra känslig för preparatet.
  Känner du av gelen på något sätt? Funderar på att byta nu när jag läst din sida.
  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
  Hälsningar
  Alex

  • admin Reply

   Hej Alex,
   Jag tror att du först behöver ge hormonerna en chans att verka. Tre dygn är lite kort tid. Jag fick samma symptom som du dvs jättestora bröst med Divigel (gelen) MEN alla andra negativa symptom försvann. Brösten blev normala efter ett par månader igen. Jag tror inte att det är så stor skillnad på gel, plåster eller spray mer än att de tillförs kroppen på olika sätt och det finns olika doser. Jag ska forska mer i det 😉 Jag tycker du ska försöka med sprayen ett tag till och om det verkligen inte funkar, kontakta Hilde igen, och fråga om gel kan vara ett alternativ.

   Själv funderar jag på att testa plåstren. Eller sprayen igen… Anledningen är att det är så kladdigt och dososäkert med gelen. Plus att jag nu känner av klimakteriebesvär i form av oro/ångest känslor, som jag relaterar till klimakteriet även om det inte är så kul för någon av oss nu i Coronatider. Annars har jag varit väldigt nöjd med gelen. Jag tar två utrogest och en Divigel 1 mg varje kväll. Lycka till och hoppas att du snart får ordning på hormonerna, det har hjälpt mig så mycket. Hör gärna av dig och berätta hur det går.

   Hälsningar Lena/Träning 40+

   • Hej, råkade hamna på din sajt efter att jag googlat ”Lenzetto spray”. Fått det utskrivet idag efter besök hos gyn. Min fösta kontakt med gyn ang begynnande klimakteriebesvär. Läser om växande tuttar. Det vill jag verkligen inte ha! Hur länge höll det i sig för dig?

    • admin Reply

     Hej, ja det var ju en ”spännande” bieffekt jag fick 😉 Först vill jag säga att det behöver absolut inte bli så för dig. Det höll i sig kanske 2 månader… då brösten var mer eller mindre ömma, varierade lite. jag fortsatte med samma dos östrogen och progesteron hela tiden och efter ett ytterligare lite tid hade allt stabiliserat sig till det för mig normala. Och tuttarna var lika små som vanligt 😉

     • Fått östrogenspray utskrivet av gyn. De erbjuder även hormonspiral men det måste va bättre o smörja med bioidentiskt progesteron väl andra halvan av menscykel?

     • admin

      Vad som funkar bäst är väldigt individuellt. Hormonspiral funkar bra för en del men oftast använder man den kombon när man redan har en hormonspiral insatt… Bioidentiskt progesteron använder man genom att antinegn svälja kapslar eller föra upp dem i slidan. Progesteronkräm tror jag inte förskrivs i Sverige iaf.

 5. Jag skulle fortsätta med sprayen men minska dosen av progesteron.
  Har du gjort ett Dutch-test?

  • admin Reply

   OK, då får vi se om det fungerar bättre. Hoppas. Jag har inte gjort Dutch-test. Vad är det?

 6. Bruker du fortsatt 200 utrogest hver dag?
  Jeg bruker lenzetto 3 spray og 100 utrogest hver dag- har fortsatt litt vallninger og kraftig hodepine innimellom.
  Jeg går til en GP som ikke har erfaring med bioidentiske hormoner, men hun er positiv til at jeg skal bruke det.
  Jeg lurer på om jeg også skulle brukt mer utrogest? vet du hvordan jeg kan vite det? eller finne ut av det?

  • admin Reply

   Hej Johanne, ja jag använder fortfarande 200 mg Utrogest, har gjort det nu sen ca 2 år tillbaka. Tillsammans med 1 mg Divigel (vilket jag tror motsvarar ca 2 spray Lenzetto). Om du fortfarande har vallningar och /eller andra klimakteriesymptom trots att du använt hormoner under en tid så kan du behöva ändra doseringen. Kan du diskutera det tillsammans med din GP? även om han/hon inte har erfarenhet av just bioidentiska hormoner kanske han/hon kan konsultera någon och sen kan ni tillsammans diskutera och prova alternativ och utvärdera?. Det är svårt att ge råd eftersom doseringen är individuell och påverkas av livsstil mm. Varmt lycka till!

 7. Hei, jeg kom over bloggen din når jeg søkte på Lenzetto spray. Fikk akkurat Lenzetto spray fra min gynekolog, sammen med progesteron tabletter Provera 10mg. Dette er ikke bioidentisk progesteron.
  Disse skulle jeg vruke hver 3 mnd for å fremkalle blødning. Har du hørt noe om dette. Er litt skeptisk til å bruke progesteron så sjelden, hadde føltes tryggere å ta en dose hver dag sammen med sprayen.
  Hva er egentlig forskjellen mellom bioidentisk progesteron og kjemiske (de jeg har) Kunne tenke meg å bytte til bioidentiske jeg også kanskje. Beklager, mener helt ny på hormonbehandling. Min gynekolog hadde ikke hørt om bioidentisk. Kjempebra blogg, lærer masse her 🙂

 8. admin Reply

  Hej Ranveig, nej jag har inte hört om det. Jag började med hormoner när jag var 55 år och mina egna hormoner var obefintliga. Gissar att du är yngre, eftersom gyn vill framkalla blödning. Att ge hormoner för att framkalla blödning är ett sätt att ”boosta” hormonnivåerna ett tag till. Men om doseringen är ”rätt” kan jag inte svara på. Bioidentiska hormoner är framställda i laboratorier precis som syntetiska, skillnaden är att de precis liknar kroppens egna hormoner. Har du läst det här inlägget? http://www.traning40plus.se/lifestories/bioidentiska-hormoner/

  • Hej,
   Jag har tagit 35 doser nu av Lenzetto.
   Jag ökade i onsdags till 2 doser. Till saken hör att jag har inga symptom av klimakteriet egentligen så jag tycker det är svårt att veta hur många doser jag ska ta åt gången. Varför de ville testa det på mig är för att jag är deprimerad har ångest och utmattningssyndrom.
   Det har börjat klia på min underarm och jag har fått lite utslag. Tycker också att jag fått lite andningsbesvär de sista dagarna, men är förkyld så vet inte om det är det.
   Äter inte utrogest . Jag har hormonspiral så behövde inte det då sade gynekologen.
   Pga mina biverkningar gick jag in på Fass och läste om biverkningarna. Jag blev helt förskräckt. Nu funderar jag på om jag borde sluta med östrogenet med tanke på att jag inte har några svettningar eller annat.
   Du verkar insatt, hur hade du tänkt?

   • admin Reply

    Hej, först vill jag bara säga att det stämmer bra som din gyn säger att du inte behöver utrogest eftersom du har en hormonspiral. Sen tänker jag så här. Vad olika det är för oss kvinnor och hur vi tas på alvar inom sjukvården. Klimakteriesymptom är så mycket mer, och fler…. än vallningar. Även om det forfarande är det som får många av oss att fatta vad som händer, jag var en av dem. Men det finns också många kvinnor som söker för problem som depression, ångest och utmattningssyndrom och själva tror att det har med klimakteriet att göra men som möts av nonchalans från läkare och gyn. Och kanske får recept på antidepresiva.. Så jag tycker nog att din gyn verkar ligga i framkant. Jag skulle ge det lite tid till med 2 doser för att själv vara säker på om hormonerna har någon effekt eller inte på ditt mående. Har de inte det så finns det ju ingen anledning att fortsätta med dem. När det gäller biverkningar beskrivna i bipacksedlar….. well, vad ska jag säga. Man vågar ju inte ens ta en alvedon… MEN fördelarna av ett läkemedel ska så klart uppväga eventuella nackdelar, för mig har det varit som att få livet tillbaka med hjälp av hormoner.

 9. Hei igjen, og takk for svar.
  Jeg er 55 år, og har vært i klimakteriet i mange år, med mange symptomer, før jeg nå bestemte meg for å prøve hormonbehandling. Her i Norge er det normalt med progesteron hver 3 mnd, for å «rense» livmorslimhinnen, slik at den ikke blir for tykk. Og da kommer det en blødning etterpå. Reagerte på dette, da jeg mener det høres bettre ut å ta progesteron hver dag eller hver 14 dag. Men da kommer blødning oftere.
  I Norge kommer det nå en østrogen gel jeg kunne tenke meg å prøve, men hadde ikke samme navn som den gel du bruker. Har du ikke tenkt å prøve Lenzetto spray lenger? Jeg bruker denne nå, men får bivirkninger i form av litt kvalme og hjernetåke.. værre enn før jeg begynte å bruke den. Bruker kun en dos spray. Må kanskje prove to doser spray. Det jeg inte helt forstår, og som jeg ikke fikk ordentlig svar på hos min gynekolog… er hva gjør gestagenet i kroppen? Og hvorfor sier nogon at den skal brukes hver mnd/hver dag sammen med østrogen og noen sier hver 3 mnd? Forstår inte helt balansen mellom østrogen og progesteron i kroppen. Har du funnet noe svar på detta? Takk igjen for en veldig fin blogg 🙂

  • admin Reply

   Hej igen, jag använder ju progesteron (utrogest) varje dag och har inte någon blödning alls. Det har jag överhuvudtaget inte haft sen jag började med hormoner eftersom jag redan då hade slutat att ha mens. Kanske kommer jag att testa Lenzetto sprayen igen, eller plåster. Men just nu håller jag mig till gelen enbart av den anledningen att doseringen funkar bra. Annars är nog både spray och plåster smidigare, och mindre kladdiga, alternativ. Progesteron har uppgiften att skydda livmoderslemhinnan från ohämmad tillväxt orsakad av östrogen, och är därför viktig för alla som har en livmoder. Den har också en lugnande effekt och många sover bättre med progesterontillskott. Jag rekommenderar dig att läs Hilde Löfqvist bok ”Hormonkarusellen” om du vill ha bra fakta om hormoner och klimakteriet.

 10. Inger Gerle Reply

  Hej!
  Jag använder hormoner sedan många år och fick byta till Lenzetto eftersom jag tycker tycker Divigel är kladdigt och tar lång tid att torka.
  Hilde sa att 2 sprut motsvarar en Divigel, vilket jag har svårt att förstå då det blir 3 mg Lenzetto mot 1 mg Divigel.
  Har gått upp i vikt som är omöjlig att få bort.
  Tar 200 mg Utrogest till kvällen. Har slutat med Prasteron som orsakade att håret föll av i mängder, men mår annars utmärkt av mina hormoner……utom det här med vikten!
  Någon som har samma erfarenhet?

  • admin Reply

   Hej, jag tycker också att Divigel är kladdigt och tar lång tid att torka. Det var därför jag ville testa Lenzetto, fick samma dosförslag av Hilde som du. Och som du säkert läst i mitt inlägg förstod jag inte heller hur två spryningar skulle motsvara 1 mg Divigel utan körde på med 1 sprayning. Det var för lite och jag fick tillbaka en massa jobbiga klimakteriesymptom. Förklarinegn ligger nog i hur lätt eller svårt det är för huden att ta upp östrogenet bl.a. Men jag får som sagt inte heller ihop matematiken riktigt. Jag gick upp i vikt innan jag började med hormoner och sen ner i princip samtliga kilon (ca 4 kg) när jag började med hormoner, utan att förändra varken kost eller träning ska jag tillägga. Vi är alla olika och att öka i vikt när vi blir äldre, och runt klimakteriet, är ”normalt” eftersom vår basala ämnesomsättning minskar. Om vi inte ökar träningsmängden eller minskar matintaget går vi upp i vikt. För många kan vikten ha smugit på sakta men säkert under en lite längre tid. Prasteron har jag ingen erfarenhet alls av. Berätta gärna mer om Prasteron 🙂

  • Hej, jag har tagit Lenzetto 2 spray / dag. Jag har fått större bröst, lår och rumpa. Var väldigt smal innan. Har inga vallningar och sover bra. Jag har gått upp flera kilo och det känns svårt att gå ner även om jag joggar och äter sunt. Jag tycker även att med viktuppgång att jag fått gropar i låren… Hälsningar Karin

   • admin Reply

    Hej, för mig var det precis tvärtom. jag gick upp ca 5 kilo innan jag började med hormoner, då stabiliserade sig vikten till det normala igen. Men nu väger jag något mer kilo igen, normalt för min ålder. Det är normalt att gå upp lite när man blir äldre men om man alltid varit smal och sen plötsligt lägger på sig extra kilon utan upplevd ändring av kost och träning så får man fundera på vad det kan bero på. Det du beskriver låter som om det kan orsakas av för mycket östrogen i förhållande till progesteron. Sen är ju frågan hur du mår rent allmänt? Om tidigare klimakteriesymptom som vallningar och sömnproblem försvunnit får man ju väga in det.

 11. Maria Westerberg Reply

  Jag börjademen sprayen för 2 veckor sen… hade innan slutat med tabletter och efter ett tag fått tillbaka symtom. Under perioden utan hormoner gick jag ner några kilon som envist hade varit kvar sedan jag startat hormonbehandling. Direkt jag började med sprayen har jag gått upp, verkar vara mkt vätska, brösten spänner etc. Vallningarna borta och sömnen är bättre. Kan tillägga att jag tränar väldigt bra. Nu är frågan hålla ut eller avsluta..

  • admin Reply

   Ja det är frågan 😉 Men det känns ändå som att du får fler fördelar än nackdelar… inga vallningar och bättre sömn. Jag skulle nog fortsätta och se vad som händer. Om det inte känns bra då diskutera med min gyn/läkare ang. ev. ändrad dosering.Lycka till <3

 12. Hej,
  Jag har tagit Progynon (Östrogen) i tabettform i 20 år, de första åren 2 mg, sen 1 mg/dag. .Inga biverkningar som jag märkt. Jag kan ha känt ngt i början som jag glömt nu. Provera (progesteron)för att skydda livmoderslemhinnan tar jag var tredje månad i 14 dagar istället för östrogenet. I nga problem med blodproppar.
  Nu skrev min läkare i veckan ut Lenzetto spray, eftersom han säger att risken för blodproppar minskar, en risk jag aldrig upplevt. Jag väger 62 kg och är 70+.
  Jag är orolig för dessa preparat som ska tas genom huden, spray, gel, plåster. Det kan ge allergier och tydligen också ömmande bröst. Progynon tas ju via mage och tarm – kan vara lindrigare för många.

  • admin Reply

   hej, jag tycker du ska ge Lenzetto sprayen en chans. Om det inte funkar kan du ju alltid gå tillbaka till det du hade innan. Din läkare har rätt. Att ta östrogen via huden minskar risken för blodpropp och är även mer skonsamt på flera sätt eftersom det inte behöver passera njurar mm. Om du skulle få allergi, dvs kontaktallergi av lenzetto spray så kommer du att märka det ganska omgående. Om brösten ömmar så beror det inte på om det är spray eller tabletter man använder utan antingen att det är en tillvänjningsfas eller att doseringen inte är helt rätt. Det som kan bli lite jobbigt när man byter preprat är just det, att få till en dosering som fungerar. Hoppas det kommer att fungera bra, hälsar Lena.

 13. Irrelevant Reply

  Liksom en annan läsare ramlade jag på denna bloggpost vid sökning efter Lenzetto. Du skriver här att du gått upp i vikt av den (men sen ner igen). Efter ca hur lång tid då samt hur länge höll den högre vikten i sig? Och använder du den ännu? Jag har samma metabolism som du beskriver, och livrädd för att gå upp i vikt — jag bara vägrar. Är snart 48, och i förklimakteriet, är precis på min 2:a gång att mensen inte kommer som den ska, och det har givit med ÖVERJOBBIGA vallningar typ dygnet runt, samt kraftig ångest (som jag annars också kan ha). Fick Lenzetto utskrivet i går, och har tagit Utrogestan i några månader, men bara 5 dgr, då jag blev däst och svullen av fler dagar. Tack på förhand.

   • Irrelevant Reply

    Tack för snabbt svar.

    Men ok … så det här i ovan artikel: ”Jag har som sagt inte märkt så stor skillnad förrän den sista tiden, för 2 veckor sedan märkte jag att jag kände mig lite ”rultigare” än vanligt och det har hållit i sig.” handlar alltså om INNAN hormoner alls?

    För jag uppfattar det ju som att det skedde när du bytte från Divigel till Lenzetto (någonstans under tiden av bruket av Lenzetto). Vänligen bekräfta (eller förtydliga).

    Läste den precis innan jag kollade efter kommentar här, och har även läst den innan jag sj bad om Utrogestan för ett tag sen. Jättebra information!

    • admin Reply

     Hej, inser att jag var lite otydlig 😉 Jag använde Lenzetto under en kort period och hade missuppfattat doseringen. Tog ett tryck istället för två och började alltså få tillbaka de besvär jag hade innan jag började med hormoner eftersom dosen av östrogen blev för låg. Det har inget med Lenzetto att göra utan doseringen.

     • Irrelevant

      Aah, ok. Då förstår jag nog — plöfsigheten verkade vara relaterad till för låg dos då. Tack för förtydligande!

 14. Intressant läsning.
  Jag är 56…nästan 57 och hade nog min sista mems för ett år sedan….jag fick plåster för 6 mån sedan , sequidot som byts två g per vecka. Två olika verksamma hormon så blödning skall ske varje månad.
  Har fungerat jätte bra för mig. Tills dessa plåster inte längre går att få tag I…nu var det tre månader sedan sista plåstret.
  Fick dp denna spray du beskriver tre doser per dag …det funkar väl…men jag tycker det känns olustigt att ta tabletterna 2 per dag i 10 dagar…större risk för biverkningar än plåster.
  Samt att jag vågar inte sova utan långärmad tröja rädd att det kan komma östrogen spray på brösten även om jag tar spray på morgonen…..en obehagskänsla bara….

  Längtar tills plåstren finns att köpa igen. Passar mig bättre än att komma ihåg detta varje dag… jätte rädd att glömma.

Write A Comment

Close