kombucha

Gillar du kombucha?

Har du testat kombucha. Det är en fermenterad dryck full av nyttiga bakterier som är bra för din hälsa genom att bl.a. skapa balans i mag- och tarmsystemet. Basen är grönt thé som tillsatts sötning i någon form och jäst i form av den särskilda kombucha svampen/bakteriekulturen.

Varför ska man dricka Kombucha?

Det är nyttigt och många tycker att det är gott. Kombucha innehåller välgörande enzymer och probiotika som är bra för matsmältningen och tarmarna. Det är högaktuellt med goda bakterier i tarmen och diskuteras flitigt i många medier just nu. Forskning pekar på att kombucha eventuellt även kan förbättra ämnesomsättningen och begränsa fettinlagringen och hjälpa dig att gå ner i vikt genom att fungera på samma sätt som äppelcidervinäger. Läs mer här: Äppelcidervinäger – Boosta din tarmflora och gå ner i vikt.

Smal och snygg med Kombucha!

Kombucha hjälper också till med att boosta ditt immunförsvar och ge dig mer energi genom ett naturligt innehåll av B vitamin, C vitamin, järn, antioxidanter och probiotika. Det bästa av allt är kanske att kombucha är fullt av glukosaminer som ökar produktionen av hyaluronsyra som bidrar till bevarande av kollagen! Och kollagen gillar vi eftersom det är toppen för våra leder och minskar uppkomsten av rynkor och ålderstecken på huden. Läs mer om kollagen i mitt tidigare inlägg: Att äta kollagen är det överlägset bästa anti age tipset!

När ska man dricka kombucha?

När du vill men jag tycker att det är ett utmärkt alternativ till vin. Ett av de allra bästa alkoholfria alternativen faktiskt. Renee Voltaaires kombuscha med hallon & fläder och ananas & ingefära som jag har testat är goda, de är inte alls söta och påminner mer om mousserande vin än läsk. Perfekt istället för ett glas cava ibland alltså. Se till att kombuchan är ordentligt kall.

kombucha

Första gången jag smakade kombucha blev jag väldigt förvånade eftersom jag trodde att den skulle vara söt och påminna om läsk. Men det är den alltså inte, det socker som tillsätts vid tillverkningen försvinner vid jäsningen precis som med vin.

kombucha

Reneé Voltaires kombucha är en ”raw” dryck och gjord på det ekologiska gröna teet Chun Mee. Den innehåller levande bakteriekultur och du kan se klumpen i de snygga flaskorna. 1 dl kombucha innehåller ca 20 kcal, väldigt lite alltså.

kombucha

Göra egen kombucha

Man kan göra egen kombucha, det ska vara ganska enkelt men jag har inte testat än. För att göra egen kombucha behöver du en kombuchasvamp, sen bildar ”modern” små ”bebisar” som du kan använda till kommande bryggningar. Man kan alltså få en bakteriekultur av en kompis som gör egen kombucha, och såklart även dela med sig av sin egen.

kombucha

Surdegen Herman

För många år sedan kom min man hem med ”Herman” det var surdegskultur i en burk som man skulle baka en kaka av. Ja jag tror faktiskt att det var en kaka och inte bröd… sen skulle man ge ”Herman” vidare till ett par vänner. Det fanns en skriftlig skötselinstruktion som skulle följas, ”Herman” skulle matas varje dag mm. Jag tyckte det var rätt äckligt faktiskt, någons gamla deg liksom. Och så det här med kedjebrev. ”Herman” dog hos oss. Kanske kan en kombuchasvamp uppskattas mer. Kanske.

Källa: Kurera

Write A Comment

Close