bioidentiska hormoner

Jag ska börja med hormoner

Äntligen! I mitten av augusti besöker jag Hilde Löfqvist på Cevita Care (Gynstockholm S:t Göran). Jag har sett Hilde på bild och hört henne prata i Klimakteriepodden, men inte träffat henne. Hon är precis så trevlig och kunnig som jag föreställt mig och jag känner mig mycket väl omhändertagen. Jag beskriver mina klimakteriesymptom med vallningar, ångest och oroskänslor mm. för Hilde som bekräftar att det är vanliga symptom och att jag inte ska behöva må så. bioidentiska hormoner

Undersökning

Hon ställer en del frågor om när mensen slutade mm samt gör en traditionell gynundersökning av mig. Gynundersökningen är ett måste om man som jag gärna vill ha bioidentiska hormoner. Jag har ju sökt mig till Hilde just för att hon är expert inom området bioidentiska hormoner och vi bestämmer också att jag ska prova dessa.

bioidentiska hormoner

Östrogen

Jag får recept på östrogen i form av en gel som ska appliceras på ett handflatsstort område varje kväll. Det finns också plåster som man sätter på 2-3 ggr/vecka. Jag får välja och väljer gelen eftersom plåster ger klisterrester, men det är en smaksak. . Det som är bra med plåster eller gel är att östrogenet inte äts och därmed inte passerar levern.

bioidentiska hormoner

Progesteron

Jag får också recept på Utrogest. Det är alltså det bioidentiska progesteronet som inte förskrivs i Sverige utan licens. Det tas som kapslar som man sväljer. Hilde måste skriva en licensansökan/licensmotivering specifikt för mig för att jag ska få läkemedlet. Och där det framgår varför jag får det utskrivet. Jag får ett recept av Hilde som jag ska lämna in på apoteket för Utrogesten.

bioidentiska hormoner

Jag lämnar in mitt recept på apoteket på USÖ (Örebro Universitets sjukhus) Det tar tid… farmaceuten är vänlig men lite fundersam över mitt recept. Men det är inga problem, det tar ett par dagar och de skickar sms när läkemedlet finns att hämta. Östrogengelen Divigel är inte heller något de har hemma så jag får vänta även på den.

Rätt dosering är viktigt

Nu ska det bli spännande att få börja med hormonerna och se vilken effekt de har. Det är ju det här med att hitta rätt dosering också, det är jätteviktigt. Rekommendationen är 1-2 kapslar Utrogest. Jag ska testa med 2 kapslar, dvs 200 mg progesteron. Och en dos av gelen, dvs 1 mg. Det ska jag använda varje kväll.

Det gäller att ha rätt förhållande mellan progesteronet och östrogenet för att må bra. Som jag förstått det kan man ha väldigt låga nivåer av östrogen men ändå vara östrogendominant om man har ännu lägre nivåer av progesteron. Detsamma gäller såklart även om båda nivåerna är högre, det gäller att hitta rätt dosering alltså. Det som gör det lite extra knepigt är att symptomen på för låga och för höga nivåer är väldigt lika. Läs mer om detta och östrogendominans på t.ex. Next level biohacking av grymma Martina Johansson.

Divigel östrogen gel

Östrogenet Divigel är alltså en gel som kommer i små praktiska portionsförpackningar. Man river upp den och applicerar gelen på insidan av låret på en yta av en handflata eller max två. Det är rätt mycket gel och den är kladdig ganska länge så man behöver lite torktid på ca 15 minuter. jag vill ju inte att den ska kladda ut på lakanen. Funderar också på vad som händer om jag har närkontakt med min man, han behöver inte östrogentillskott. Man får planera samlivet…

bioidentiska hormoner

Utrogest bioidentiskt progesteron

Utrogesten, dvs progesteronet, tar man oralt. Det är helt runda kulor som man sväljer helt enkelt. Jag ska ta två tabletter varje kväll. På paketet står det 1-2 tabletter. Jag kollar lite vad som gäller och oftast ska man ta antingen 1 tablett (100 mg) varje kväll, hela tiden. Eller så ska man ta 2 tabletter (200 mg) cykliskt i 12 dagar för att sen göra uppehåll. Men jag kör alltså på 2 tabletter VARJE kväll så får vi se vad som händer.

bioidentiska hormoner

Enligt tyska referenser (A.Mueck et al) är den oavbrutna metoden att föredra. Den ger ständigt en optimal hormoneffekt. Alternativet med cyklisk behandling är endast aktuell om den första metoden inte fungerar, eller om egna blödningar fortfarande förekommer (perimenopaus).

Vad är Utrogest?

Utrogest är en produkt som innehåller naturligt progesteron, kemisk identisk med ett hormon som finns naturligt i människan. En kvinna i fertil ålder har normalt en högre nivå progesteron i kroppen mellan ägglossning och mens.

Vad används Utrogest till?

Som skydd av livmoderslemhinnan mot oönskad tillväxt (hyperplasi) hos kvinnor som på grund av besvär i klimakteriet eller som opererat bort äggstockarna och behandlas med östrogen. Om man har en livmoder och använder östrogen måste man också använda progesteron.

Önskade effekter av Utrogest

Lugnande ångestdämpande effekt, skyddande effekt för det centrala nervsystemet, stimulerar uppbyggnaden av benvävnad och sänker blodtrycket.

bioidentiska hormoner

Vad är skillnaden mellan vanliga och bioidentiska hormoner?

En annan skillnad mellan bioidentiska och syntetiska hormoner är att man kan använda de bioidentiska under en längre tid, ingen tidsgräns är angiven. Syntetiska hormoner rekommenderas att inte använda längre än 5 år. Vem vill sluta efter 5 år för att få tillbaka alla symptom? Inte jag i alla fall. Det här är en av anledningarna till att jag vill ha bioidentiska homoner.

Vad kostar bioidentiska hormoner?

De läkemedel jag har fått på recept ingår i högkostnadsskyddet till skillnad mot Evianan som jag först fick utskrivet och som kostar 519 kr. Mer om det kommer i ett senare inlägg. En förpackning Divigel, Östradiol innehåller 91 doser och kostar 65 kr. En förpackning Utrogest, Progesteron innehåller 90 kapslar och kostar 535 kr (med läkemedelsförmån)

bioidentiska hormoner

Vart vänder jag mig!

Du ska vända dig till din vårdcentral eller din gynekolog om du har klimakteriebesvär och vill diskutera om hormoner kan vara aktuellt för dig. Experimentera inte själv med progesteronkräm etc. som går att köpa på webben utan börja på din lokala VC eller allra helst, vänd dig till en specialist.

Här hittar du Hilde Löfqvist

Hilde är specialist inom kvinnohälsa och en frontperson för bioidentiska hormoner. Ett besök hos Hilde kostar 350 kr. Och du behöver inte bo i Stockholm för att boka tid på Cevita Care där Hilde finns. Cevita Care, Gynstockholm, S:t Görans sjukhus, Friskvårdsvägen 1, tel 08 12 07 55 00

Och Mia Lundin

Mia Lundin är en legend inom kvinnohälsa och bioidentiska hormoner. Läs mer på Mialundin.se och du kan boka tid på hennes klinik Her care i Stocksund.

Alla kvinnor kommer i klimakteriet

Läs mer om symptomen på att du är i klimakteriet eller kanske i det sk. förklimakteriet  och om de besvär jag drabbades av i mitt tidigare inlägg Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Håll också utkik efter inlägget som kommer snart och handlar om mitt resultat av att ta bioidentiska hormoner. Kan hinta om att jag idag mår toppen!

Kram Lena/Träning 40+

61 Comments

 1. Åh, så bra och pedagogiskt skrivet! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och hoppas att du kommer att må bra med de nya hormonerna!

  • admin Reply

   Tack! Jag mår bra igen med mina bioidentiska hormoner som jag nu ätit i lite mer än 4 månader. Inlägg om det kommer snart 😀

 2. vibeke valdemar Reply

  Hej jag undrar vad anledningen var att du började med 200 mg utrogest om dagen?

  • admin Reply

   Hej, jag fick det ordinerat/rekommenderat av min gynekolog efter att ha diskuterat mina besvär och symptom. Jag skulle testa med den dosen och se hur det funkade och det har funkat bra för mig. Hälsningar Lena

   • Hej!
    Fantastisk du fick så bra hjälp!
    Jag skulle även behöva den hjälpen , vet du om något liknande finns i Skåne? Bor i Malmö så tycker Stockholm känns lite långt bort🙈
    Med vänliga hälsningar
    Petra

    • admin Reply

     Hej Petra, tyvärr är det ett problem att så få läkare och gynekologer har kunskap om bioidentiska hormoner och är villiga att förskriva. Jag kan inte rekommendera någon i Skåne utan det bästa råd jag kan ge är att DU är påläst och försöker diskutera bioidentiska hormoner med den gyn eller läkare som du väljer. Varmt lycka till <3

   • Hej! Hoppas att det går bra med din hormonbehandling. Jag har gått på Divigel och utrogest 100 mg. Nu har jag inte fått till gång till 100 mg utan fått 200 mg utrogestan då jag kan få det läkemedlet utan licens, vilket gör att jag kan få mina hormoner utan en hel del arbete. Jag har nu intagit Utrogest 200 mg i en vecka och mår bra . Är det farligt att inta 200 g oavbrutet? Vad ska jag vara uppmärksam på? Är 50 år och vill inte ta Progesteronet cykliskt då jag inte vill ha blödning. Hur gick det för dig?
    Tacksam för svar då jag följt dig och har förtroende för din kunskap i ämnet.

    Med vänlig hälsning, Katarina

    • admin Reply

     Hej Katarina, Jag har använt 200 mg Utrogest och 1 mg Divigel oavbrutet i flera år nu, och mår bra. Men vi är alla olika och dosering är väldigt individuellt och kan variera stort! Därför är det helt omöjligt att ge mer än generella råd kring dosering. Du får helt enkelt prova och se hur du mår. Det du kan vara uppmärksam på är om du blir tröttare än vanligt, det är den effekt för mycket progesteron kan ge bl.a. Jag testade (i samråd med min gyn) att sänka min dos till 100 mg men det funkade inte för mig, du kan läsa här http://www.traning40plus.se/klimakteriet/estrogel-nytt-bioidentiskt-ostrogen-doseringstabell-ostrogen/

     Bästa hälsningar Lena

  • Mersiha Kandzic Reply

   Hej. Jag fick ordinerat av gynläkare Estrdot plåster och Primolut-Nor 5mg. Estradot är 37,5 mic. Men jag har fått hormonel huvudvärk vilket är jobbigt. Den här behandligen känns inte riktig bra. Måste ha rätt gestagen rätt dos för att jag ska må bra. Snälla skriv hur jag ska göra. Mvh Mersiha

   • admin Reply

    Hej Mersiha, jag önskar verkligen att jag kunde hjälpa dig, men jag kan inte ge något annat råd än att du bör kontakta din gynläkare igen och tillsammans med henne/honom komma överens om vad du ska ändra. Dosering är väldigt individuellt och beror på en massa olika faktorer så jag kan tyvärr inte ge dig något annat råd. Kram och lycka till!

 3. Hej! Tagit kontakt med kliniken där Hilde är och nu fått en tid hos hennes kollega. Jag har osteoporos som blivit försämrad och tror att detta kan vara mig behjälpligt. Svallningarna blivit något bättre, även humörsvängningarna( stämmer inte om maken utfrågas🙈) vill verkligen göra allt för mitt skelett och min kropp. Akupunktur har även hjälpt mig till viss del. Hoppas hoppas!

  • admin Reply

   Hej Marie, vad bra att du tagit steget och att du fått en tid 😀 jag tror, och hoppas, som du att hormoner kan hjälpa och stärka din kropp. Hoppas du får ett bra resultat. Spännande att du tycker att akupunktur har hjälpt. Berätta gärna mer, jag har aldrig testat. 💕

 4. Hej
  Intressant att du delar med dig. Jag har önskat att få börja med Utrogest ihop med Östrogen i ngn form och skall till min gynekolog i veckan. Hon nämnde att det kan tillkomma extra administrativa kostnader för mig som patient vid en licensförskrivning. Har du råkat ut för detta?

  • admin Reply

   Hej, här kommer ett lite sent svar. Utrogest skrivs ut med licens just för dig och kostar ganska mycket. Jag är osäker på om det är administrativa kostnader eller själva läkemedlet som kostar. Hur som helst så gäller högkostnadsskyddet. jag tror att jag betalade ca 1400 kr eller något sådant för 1 paket Vagifem och 2 paket utrogest på apoteket när jag hämtade ut första gången, och hade 0 kr tillgodo inom högkostnadsskyddet. Nästa gång betalade jag ett par hundralappar. Någon annan avgift/utgift har jag inte haft. Har tyvärr lite dålig koll på vad som gäller för högkostnadsskyddet men bara att googla och kolla upp.

  • Malou Gamborn Reply

   Hej!
   Jag letar efter en läkare som skriver ut bioidentiskt progesteron (utrogest )i Skåne., helst i Malmö.
   Har ni några tips på detta?

   • admin Reply

    Hej, tyvärr har jag inget tips. kanske någon läsare…?

 5. Sharareh Edström Reply

  Min gynekologi var inte särskilt insatt och PRO hormonterapi. Hon rekommenderade antidepressiva för besvären jag har. Hon gick med på hormontester och mina värden hamnade inom ramen men i den lägsta delen av spektrat. Jag tvivlar på att alla kvinnor i hela världen kan förklaras som friska bara för att man hamnar inom den intervall som satts i vården. Är den intervallen den samma för alla kvinnor i hela världen? Kan det vara så att förhållandet mellan östrogen/progesteron är skev? Vem kan hjälpa mig med det då?

  • admin Reply

   Hej, jag blir lika upprörd varje gång jag hör om gynekologer eller läkare som ordinerar antidepressiva i fall där det troligen rör sig om klimakteriebesvär. Bra att du står på dig! Och du har helt rätt i ditt resonemang, vi är naturligtvis olika och mätvärden funkar inte för alla kvinnor i hela världen. Men spännande ändå att du fick göra ett hormontest, det fick inte jag. Vad var det för typ av test/tester? När det gäller förhållandet mellan progesteron och östrogen så har jag förstått det precis som du att det är den balansen som kan vara skev och alltså ger oss symptom. Det är svårt att få tag på någon som skriver ut bioidentiska hormoner, du kan prova att vända dig till en annan gynekolog eller vårdcentral och säkert få testa ”vanliga” hormoner. De är inte farligare att använda men rekommendationen är att inte använda dem i mer än fem år. Jag tycker att det alternativet kan vara bättre att testa än att må dåligt.

 6. Magdalena. Reply

  Hej! Har köpt i Spanien på apotek men nu under Corona tid så går det inte att ta sig till Spanien så jag läste att läkare kunde skriva ut. Men nej. Hon sa att det finns ett bra i Sverige Femostonconti som är samma. Rädd för att byta. Någon som vet?

 7. Tack för att du delar med dig! Har själv hamnat i tidig klimakterie redan vid 40 års ålder. Fick precis utskrivet kombinationsbehandling östrogen/progesteron i form av tabl Activelle, fick kalla fötter och vågar inte köpa ut receptet. Velat egentligen få utskrivet bioidentiska hormonpreparat som jag läst om i Mia Lundins och Hildes Löfqvist böcker, men fick ej det då min gynekolog inte skriver ut sådana. Bor i Malmö, men funderar på att söka hjälp i Stockholm… Undrar om du fortsatt mår bra mha den hormonbehandling du fått utskrivet… Man vill ju må bra och inte förvärra symtomen…

  • admin Reply

   Hej, glad att det jag skriver är till hjälp. Men tråkigt att det fortfarande är så svårt att få bioidentiska hormoner utskrivna. Jag mår fortsatt mycket bra med mina hormoner men hade en liten ”dipp” ganska nyligen då jag upplevde att effekten minskat, eller iaf att symtomen började kännas av igen. Det jag ändrat i mitt liv var att jag tränade lite mindre och jag funderade också på om ett glas vin då och då helt plötsligt började påverka mer. I mitt fall gjorde det det, läs här http://www.traning40plus.se/lifestories/klimakteriet-traning-och-alkohol/ Men nu mår jag jättebra igen och är tacksam för varje dag med hormoner. Varmt lycka till! // Lena, Träning 40+

   • Hej ! Otroligt att jag kom över denna artikel. Har fått divigel och Utrogest utskrivet för ca 1 år sedan då besvären var olidliga. Men ” vågade ” ändå inte börja. Sen fortsatte mensen komma regelbundet ända tills maj 2021. Sedan dess är den borta. Från ingenstans har mina besvär fullständigt exploderat. Jag fyller 55 år inom några månader så det är väl på tiden att det ger sig . Då jag aldrig tålt p piller, hormonspiral är jag orolig för att börja med dessa preparat, men jag står inte ut längre.

    • admin Reply

     Hej, kanske ger sig dina klimakteriesymptom snart… eller kanske inte. En av anledningarna till att jag började med hormoner vid 50+ var efter samtal med damer i 70-års åldern som fortfarande hade symptom! Det kan alltså pågå i många år för en del, medan några få lyckliga går igenom klimakteriet utan större besvär. Sen är det stor skillnad på bioidentiskt progesteron som Utrogest är och gestagen som p piller innehåller. jag har också mått dåligt av p piller men mår som sagt bra med utrogest och divigel. Jag tycker du ska ge det ett försök!

 8. Hej!

  …och TACK för ett suveränt och mycket välskrivet blogginlägg!

  Några frågor:

  – vilken dos använder du nu och har du justerat dosen sedan du började?
  – vilka förbättringar för kropp och/eller själ upplever du?
  – har du upplevt några nackdelar, biverkningar?
  – var du i förklimakteriet när du började ta progesteron och östrogen eller i klimakteriet då mensen upphört?

  Allt gott till dig TACK igen för detta informativa inlägg!

  Med vänlig hälsning,
  Monika

  • admin Reply

   Hej Monika, glad att du gillar mitt inlägg, tack. Här kommer svar på dina frågor.
   Jag använder 1g Divigel och 200mg Utrogest varje kväll. Jag har inte justerat dosen själv. Däremot testade jag östrogensprayen Lenzetto under en period, läs här: http://www.traning40plus.se/lifestories/ostrogenspray-lenzetto/ Det fungerade inte så bra men berodde på att jag missuppfattat doseringen och tagit en dos/tryckning istället för två.
   Jag upplever en enorm skillnad!! Borta är vallningar, ångest, hjärndimma och trötthet. Jag är stark och rörlig igen. Kort sagt så ”känner jag mig som mig själv igen”.
   Nej, jag har inte upplevt några nackdelar eller biverkningar. har använt bioidentiska hormoner i ca två år nu.
   Jag var i klimakteriet, ingen mens och 56 år gammal.

   Lycka till hälsar Lena/Träning 40+

 9. Anna karin Reply

  Hej
  Hitta din sida i kväll. Sökte på utrogest, spännande läsning.
  Haft de i 5 månader men enligt dr skulle jag bara ta 100 i 12 dagar, låter ju som de är för lite.
  Och nu har min mottagning stängt och nästa dr kände inte till den sorten, Känns förvirrande .
  Du vet ingen i Skåne som du kan rekommendera som kan detta med utrogest

  • admin Reply

   Hej, doseringen av hormoner och då i ditt fall Utrogest är individuell och beror på flera faktorer. Så min rekommendation är att stämma av med en bra gyn eller läkare, och vet ju att de är svåra att hitta 😉 Tyvärr känner jag inte till någon i Skåne men önskar dig lycka till i ditt försök att hitta någon.

 10. Hej!
  Ser att det är ett gammalt blogginlägg.

  Hur upplever du din behandling dagsläget? Vilka förändringar har du upplevt? 🙂

  Söker själv info om hur jag ska hantera mina klimakteriebesvärm Phu!

  Med vänlig hälsning, Jenny

  • admin Reply

   Hej Jenny, jag har använt bioidentiska hormoner nu i ungefär två år och mår toppen. Känner äntligen igen mig själv.Alla symptom jag beskrivit är i princip borta, jag kan i perioder känna av mycket lätta symptom som ömma bröst, lite ”klimakterieångest” och bli lite lite varm. Men på stora hela mår jag väldigt bra. Håller ju även igång med träning aktivt 😉 Har du läst det här inlägget? http://www.traning40plus.se/lifestories/klimakteriet-bioidentiska-hormoner/

 11. Hej! Väldigt bra sida! Ska precis börja med östrogenplåster och utrogest. Fick det utskrivet från gyn på läkargruppen i Örebro. Han var mkt skeptisk, men när han förstod att jag var påläst och jag kunde argumentera mot honom så gav han sig. På min etikett på utrogesten (100 mg) står det att jag ska ta en tablett morgon och kväll, så sammanlagt 200 mg/dag men i 12-14 dgr varannan eller var tredje månad. Krångligt att hålla reda på men tänkte att jag tar väl varannan månad då. Sen, när jag ska lägga mig för att sova söker jag på Utrogest för att läsa lite o då ”ramlar jag på” din sida och läser att du i början tog 2 tabletter och utan uppehåll! Då blir jag lite fundersam och tänker om jag också ska göra det o kan det spela roll om jag tar båda samtidigt eller en morgon o en kväll? Jag har ätit syntetiska (Novofem) i 18 månader innan jag bestämde mig att tjata till mig bioidentiskt, så jag har lite svårt att säga hur mkt besvär jag har. Hjärndimma, inte känna igen sig själv, trögtänkt och allt det där känner jag igen, men inte så mkt vallningar. Luddiga frågor från mig och jag förstår att det är individuellt, men min frågan är vad du TROR. Är ju inte bekant med läkemedlet ännu så jag undrar om du tror att det inte är ok att ta utan avbrott, hela månaden. Svårt är det! 🙂

  • admin Reply

   Hej, det stämmer bra att jag tar 200 mg Utrogest varje dag, eller rättar sagt varje kväll. Jag tar alltså två tabletter på kvällen. Det har jag gjort nu i ungefär två år och mår bra med det. Det är som du skriver individuellt med doseringen och man kan verkligen undra vad det baseras på i flera fall?? Jag vet fler personer som fått samma ordination som du dvs med uppehåll. Du skriver inte hur gammal du är men jag var alltså 55 år när jag började med hormonerna och hade alltså redan passerat klimakteriet. Inte haft mens på över 12 månader och alltså ingen menscykel att ta hänsyn till, tänker att det är därför jag ska ta progesteronet varje dag. Jag hade också mycket kraftiga vallningar och diverse andra klimakteriesymptom, trots ok livsstil med hyfsat bra mat och mycket träning och så bra sömn man nu kan ha med vallningar…. Progesteron (Utrogest) har en lugnande effekt och det är därför man tar det på kvällen, innan läggdags. Sorry men jag törs nog inte ”tro” så mycket mer än så.

   • Tack för att du delar med dig! Jag fick också tid hos Hilde sen jag läst din blogg. Har nu testat både 200 mg och 100 mg Utrogestan och det är bra för sömnen men jag undrar om det är fler som känner av yrsel och trötthet i hjärnan (svårt att beskriva)? Vet ej om det beror på Utrogestanet eller nåt annat? Har testat o ligger fortfarande lågt i östrogen trots Estradot 50mg. Svårt att veta om man har för mycket eller för lite av nåt.

 12. Hej!
  Jag undrar om det var svårt för dig att få en tid på kliniken du var på i Stockholm?
  Själv bor jag i Malmö och skulle mer än gärna åka dit för att få utskrivet bioidentiskt progesteron, då det inte finns någon som är villig att göra det här i Malmö.

  • admin Reply

   Hej, när jag besökte kliniken första gången för två år sedan var det inga problem, även om jag fick vänta i någon månad eller så. Nu när jag skulle förnya mina recept fick jag det över telefon och ska återkomma för att boka tid för undersökning, pga Corona. (Och att min gyn inte har tider av olika anledningar) Jag har tidigare haft Utrogest som kräver licensmotivering men fick nu Utrogestan som inte kräver licens utskrivet. Det ska vara samma innehåll, jag har inte börjat ta dem än. Utregestan är alltså bioidentiskt progesteron som inte kräver licens, däremot recept. De flesta Östrogenpreparaten är bioidentiska, jag använder Divigel. Lycka till!

 13. Tack för ett så utförligt svar.
  Själv sökte jag hjälp i Göteborg för 3 år sedan. Gick till en privat klinik som var och är ganska dyr. Jag åkte dit 1 gång/ år för att förnya mitt recept och för att undersökas så att allt stod rätt till. Men var tvungen att få licens till utregestan. Hade ingen aning om att det inte längre krävs licens. Känner en väldigt lättnad av det du skriver. Ska höra av mig till dem i Stockholm. Låter som de är bra..Tack för att du lyfter och berättar om det så öppet. Uppskattar det verkligen. 😊👍

 14. Hej!
  Tack för all utförlig info på din sida, som jag besökt flera gånger tidigare.
  Satt återigen just och googlade sönder internet i min jakt på något som kan hjälpa mina klimakteriebesvär, snubblade nedåt i tråden och upptäckte till min glädje att du skriver att Utregestan nu kan fås utan licens? Jag ska genast boka tid hos min gynekolog som tidigare inte velat skriva ut bioidentiska. Jag blev så glad att jag nästan började gråta av glädje, haha.

  Hur är din dosering isåfall, 1 st vaginalkapsel 200 mg/dag? Är dosen på Divigel densamma som tidigare?

  Gott Nytt År!

  • admin Reply

   Jamen visst är det toppen!!! 🙂 Min dosering är precis som du skriver 1 kapsel Utrogestan 200 mg per dag. Och Divigel precis som tidigare, 1 g per dag. Jag tar båda på kvällen innan jag lägger mig.

 15. Hej,
  Tack för bra information!
  Jag har varit på samma klinik som dig fast hos annan gynokolog.
  Kör bioidentiskt plåster och höjde idag till 75 fr 50 för att testa om det håller i sig även sista Dan innan byte av plåster.
  Jag har även börjat idag med Utrogestan 200mg men kör vaginalt, fick du besked om det var bättre och svälja dessa än ta vaginalt?
  Jag har magkatarr och är känslig för tabletter så tänker att det är bra och ta lokalt.
  Men undrar om det inte ger samma effekt och ta vaginalt?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning,
  Annika

  • admin Reply

   Hej, att använda progesteron vaginalt kan ge mindre trötthet än att ta det oralt eftersom det då har en svagare effekt på hjärnan och en starkare effekt på livmodern. De flesta somnar och sover väldigt bra med progesteron som är rekommenderat att tas på kvällen av den anledningen. Det jag blev ”varnad” för när jag började med hormoner var att jag kunde känna mig trött (vilket jag inte gjorde).

   Har du läst? http://www.traning40plus.se/lifestories/bioidentiskt-progesteron/

 16. Hej och tack för ett mycket bra inlägg!

  Lite uppdatering om Hilde, jag försökte boka tid där och fick reda på att Hilde gått i pension och att kliniken inte tar emot patienter utanför Stockholm som vill ha bioidentiska hormoner. Jag letar som en galning i Skåne, ska väl banne mig gå att hitta nån!

  • admin Reply

   Hej, vad glad jag blir att du gillar det jag skriver och tack för uppdateringen om Hilde och Cevita Care. Stort lycka till med att hitta en bra gyn i Skåne, det måste ju finnas 🙂

  • Hej,
   Jag har samma problem som Nasim. Fick veta att Hilde har gått i pension och letar i Halland efter någon som skriver ut Utrogest.
   Hittade Qvinnokliniken i Kungsbacka som endast skriver ut Utrogest 200mg och att det inte behövs licens för 200mg? Blir lite frågande varför de inte skriver ut 100mg. Någon som vet?

   • admin Reply

    Hej Carina, det stämmer att det inte behövs licens för 200 mg Utrogestan men för 100 mg. Det är klart att det är jättekonstigt! och det bottnar i att 200 mg ofta används för IVF. Om man läser bipacksedeln för Utrogestan blir det ännu märkligare om man använder det oralt för klimakteriebesvär som jag gör. Utrogestan och utrogest innehåller samma sak, bioidentiskt progesteron. Det ända råd jag kan ge alla er som letar en bra gyn/läkare som vill diskutera bioidentiska hormoner är att vara väl förberedda och pålästa.

  • Hej!
   Jag har gått till Hilde Löfqvists innan. Har nu hittat Annerokliniken i Löddeköpinge som skriver ut utrogestan 200mg. Jag vill gärna hitta en gynekolog i Malmö men det är svårt.
   Malou

  • Ann-Sofie Reply

   Hej! Har du hittat någon gynekolog i Skåne som skriver ut bioidentiskt progesteron?

   • admin Reply

    Hej, tyvärr känner jag inte till någon att rekomendera i Skåne. Fast alla gyn kan skriva ut om de vill…. 😉

 17. Hej,

  en fråga. Jag fick tidigare Utrogest 100 mg utskrivet av en läkare via licensförskrivning. Men nu är den läkaren inte kvar och jag hittar inte hennes nya arbetsplats. De flesta gynmottagningar vill inte jobba med bio-identiska hormoner. När jag till sist hittade en så sa läkaren att hon bara kan skriva ut Utrogestan 200 mg.
  Är licensen kopplad till läkaren också? Jag trodde den var personligt kopplad till mig. Utrogestan 200 mg går att få, men inte den lägre dosen Utrogest 100 gr. Är inte det konstigt? Nu är jag tvungen att ta en dubbelt så hög dos. Alternativt vända mig till en privat klinik och betala över 2000 kr bara för att få komma på ett första besök.

  • admin Reply

   Jag vet det är jättemärkligt detta med Utrogest dosering och licens. Utrogest 200 mg används vid IVF och därför kan den förskrivas men inte 100 mg. Licensen gäller bara ett år tror jag och den är kopplad till dig och läkaren. När en läkare gör en personlig licens så är den läkaren ansvarig för om något skulle bli ”fel”. I det värsta scenariot kan läkaren förlora sin licens.

 18. Hej! Har precis fått Femostonconti utskrivet och tänkte börja med dom. Men jag googlade för att se vad kvinnor har för erfarenhet av dom. Hittade inget. Så jag får väl testa och kanske kan jag hitta ett ställe att dela med mig om mina erfarenheter senare. Din sida var den enda jag hittade om ämnet.

  • admin Reply

   Hej, jag har tyvärr ingen erfarenhet av Femostonconti att dela med mig av. Men det är en kombinationstablett med östrogen och gestagen.

  • Hej jag har Femostonconti sedan sept-22 och jag har inga biverkningar av dem i alla fall och inget alls påverkan på humöret. Inga blödningar sedan september.

   Jag tar två st per dag då 1 inte räckt utan jag fick tillbaka alla mina symptom, hade tidigare Estradot plåster 75 mg i 4 år så 1 mg östogen i piller blev alldeles för lite för mig. Jag lägger också till 1 pump Estrogel för att höja östrogenet.

   Jag bytte för jag vill inte ta Provera längre och inte heller blöda cykliskt och dydrogesteronet i Femostonconti räknas som bioidentiskt. Jag har hög dos östrogen för jag min mens slutade när jag var 42 och nu är jag 47 och passerar man klimakteriet för tidigt behöver man lite mer sägs det, och jag får inte symptomlindring förrän på högre doser.

 19. Hej!
  Jag ska precis börja med Estradot plåster (25) och
  Utrogestan. Hur har du mått med din bioidentiska hormonbehandling ?

 20. Hej
  Är en kvinna på 50 år, har fortarande mens och som tränar väldigt mycket. Sedan några år har jag märkbara symptom nästan två veckor i månaden. Dålig sömn, svettningar, gråtmild, arg, ingen sexlust och mycket sämre ork på träningen. De två sista symtomen är klart värst tycker jag. Prövat naturpreparat och har även smörjt mig med tesosteronkräm men inget räcker riktigt. Tog mig till VC idag och blev rekommenderad Novofem samt antidepressiva!!?? Jag är INTE deprimerad! Mår strålande andra halvan av månaden. Kanske bör jag teste Novofem men gillar inte att det är syntetiskt progesteron. Vad är den stora skillanden enligt dig i jämförelse med bioidentiska?
  Vänligen,
  Helena

  • admin Reply

   Hej Helena, blir så upprörd när jag läser om förskrivning av antidepressiva till kvinnor med klimakteriesymptom! Bra att du är kunnig och påläst och förstår ayy du med all sannolikhet behöver HRT och inte antidepressiva.

   Den största i valet mellan syntetiska och bioidenstiska var för mig rekomendationen om att använda syntetiska i högst 5 år. Tror det är längre nu…I princip allt östrogen på marknaden är bioidentiskt det som skiljer är progesteron/gestagen. Men många mår fint med syntetiskt. Jag har en egen lite teori om att om man inte mått bra med P-piller (gestagen) så mår man bättre med progesteron.

   Min rekomendation är helt enkelt att prova. Sen gäller det att hitta rätt dosering också. Stort lycka till!

Write A Comment

Close