bioidentiska hormoner

Jag ska börja med hormoner

Äntligen! I mitten av augusti besöker jag Hilde Löfqvist på Cevita Care (Gynstockholm S:t Göran). Jag har sett Hilde på bild och hört henne prata i Klimakteriepodden, men inte träffat henne. Hon är precis så trevlig och kunnig som jag föreställt mig och jag känner mig mycket väl omhändertagen. Jag beskriver mina klimakteriesymptom med vallningar, ångest och oroskänslor mm. för Hilde som bekräftar att det är vanliga symptom och att jag inte ska behöva må så. bioidentiska hormoner

Undersökning

Hon ställer en del frågor om när mensen slutade mm samt gör en traditionell gynundersökning av mig. Gynundersökningen är ett måste om man som jag gärna vill ha bioidentiska hormoner. Jag har ju sökt mig till Hilde just för att hon är expert inom området bioidentiska hormoner och vi bestämmer också att jag ska prova dessa.

bioidentiska hormoner

Östrogen

Jag får recept på östrogen i form av en gel som ska appliceras på ett handflatsstort område varje kväll. Det finns också plåster som man sätter på 2-3 ggr/vecka. Jag får välja och väljer gelen eftersom plåster ger klisterrester, men det är en smaksak. . Det som är bra med plåster eller gel är att östrogenet inte äts och därmed inte passerar levern.

bioidentiska hormoner

Progesteron

Jag får också recept på Utrogest. Det är alltså det bioidentiska progesteronet som inte förskrivs i Sverige utan licens. Det tas som kapslar som man sväljer. Hilde måste skriva en licensansökan/licensmotivering specifikt för mig för att jag ska få läkemedlet. Och där det framgår varför jag får det utskrivet. Jag får ett recept av Hilde som jag ska lämna in på apoteket för Utrogesten.

bioidentiska hormoner

Jag lämnar in mitt recept på apoteket på USÖ (Örebro Universitets sjukhus) Det tar tid… farmaceuten är vänlig men lite fundersam över mitt recept. Men det är inga problem, det tar ett par dagar och de skickar sms när läkemedlet finns att hämta. Östrogengelen Divigel är inte heller något de har hemma så jag får vänta även på den.

Rätt dosering är viktigt

Nu ska det bli spännande att få börja med hormonerna och se vilken effekt de har. Det är ju det här med att hitta rätt dosering också, det är jätteviktigt. Rekommendationen är 1-2 kapslar Utrogest. Jag ska testa med 2 kapslar, dvs 200 mg progesteron. Och en dos av gelen, dvs 1 mg. Det ska jag använda varje kväll.

Det gäller att ha rätt förhållande mellan progesteronet och östrogenet för att må bra. Som jag förstått det kan man ha väldigt låga nivåer av östrogen men ändå vara östrogendominant om man har ännu lägre nivåer av progesteron. Detsamma gäller såklart även om båda nivåerna är högre, det gäller att hitta rätt dosering alltså. Det som gör det lite extra knepigt är att symptomen på för låga och för höga nivåer är väldigt lika. Läs mer om detta och östrogendominans på t.ex. Next level biohacking av grymma Martina Johansson.

Divigel östrogen gel

Östrogenet Divigel är alltså en gel som kommer i små praktiska portionsförpackningar. Man river upp den och applicerar gelen på insidan av låret på en yta av en handflata eller max två. Det är rätt mycket gel och den är kladdig ganska länge så man behöver lite torktid på ca 15 minuter. jag vill ju inte att den ska kladda ut på lakanen. Funderar också på vad som händer om jag har närkontakt med min man, han behöver inte östrogentillskott. Man får planera samlivet…

bioidentiska hormoner

Utrogest bioidentiskt progesteron

Utrogesten, dvs progesteronet, tar man oralt. Det är helt runda kulor som man sväljer helt enkelt. Jag ska ta två tabletter varje kväll. På paketet står det 1-2 tabletter. Jag kollar lite vad som gäller och oftast ska man ta antingen 1 tablett (100 mg) varje kväll, hela tiden. Eller så ska man ta 2 tabletter (200 mg) cykliskt i 12 dagar för att sen göra uppehåll. Men jag kör alltså på 2 tabletter VARJE kväll så får vi se vad som händer.

bioidentiska hormoner

Enligt tyska referenser (A.Mueck et al) är den oavbrutna metoden att föredra. Den ger ständigt en optimal hormoneffekt. Alternativet med cyklisk behandling är endast aktuell om den första metoden inte fungerar, eller om egna blödningar fortfarande förekommer (perimenopaus).

Vad är Utrogest?

Utrogest är en produkt som innehåller naturligt progesteron, kemisk identisk med ett hormon som finns naturligt i människan. En kvinna i fertil ålder har normalt en högre nivå progesteron i kroppen mellan ägglossning och mens.

Vad används Utrogest till?

Som skydd av livmoderslemhinnan mot oönskad tillväxt (hyperplasi) hos kvinnor som på grund av besvär i klimakteriet eller som opererat bort äggstockarna och behandlas med östrogen. Om man har en livmoder och använder östrogen måste man också använda progesteron.

Önskade effekter av Utrogest

Lugnande ångestdämpande effekt, skyddande effekt för det centrala nervsystemet, stimulerar uppbyggnaden av benvävnad och sänker blodtrycket.

bioidentiska hormoner

Vad är skillnaden mellan vanliga och bioidentiska hormoner?

En annan skillnad mellan bioidentiska och syntetiska hormoner är att man kan använda de bioidentiska under en längre tid, ingen tidsgräns är angiven. Syntetiska hormoner rekommenderas att inte använda längre än 5 år. Vem vill sluta efter 5 år för att få tillbaka alla symptom? Inte jag i alla fall. Det här är en av anledningarna till att jag vill ha bioidentiska homoner.

Vad kostar bioidentiska hormoner?

De läkemedel jag har fått på recept ingår i högkostnadsskyddet till skillnad mot Evianan som jag först fick utskrivet och som kostar 519 kr. Mer om det kommer i ett senare inlägg. En förpackning Divigel, Östradiol innehåller 91 doser och kostar 65 kr. En förpackning Utrogest, Progesteron innehåller 90 kapslar och kostar 535 kr (med läkemedelsförmån)

bioidentiska hormoner

Vart vänder jag mig!

Du ska vända dig till din vårdcentral eller din gynekolog om du har klimakteriebesvär och vill diskutera om hormoner kan vara aktuellt för dig. Experimentera inte själv med progesteronkräm etc. som går att köpa på webben utan börja på din lokala VC eller allra helst, vänd dig till en specialist.

Här hittar du Hilde Löfqvist

Hilde är specialist inom kvinnohälsa och en frontperson för bioidentiska hormoner. Ett besök hos Hilde kostar 350 kr. Och du behöver inte bo i Stockholm för att boka tid på Cevita Care där Hilde finns. Cevita Care, Gynstockholm, S:t Görans sjukhus, Friskvårdsvägen 1, tel 08 12 07 55 00

Och Mia Lundin

Mia Lundin är en legend inom kvinnohälsa och bioidentiska hormoner. Läs mer på Mialundin.se och du kan boka tid på hennes klinik Her care i Stocksund.

Alla kvinnor kommer i klimakteriet

Läs mer om symptomen på att du är i klimakteriet eller kanske i det sk. förklimakteriet  och om de besvär jag drabbades av i mitt tidigare inlägg Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Håll också utkik efter inlägget som kommer snart och handlar om mitt resultat av att ta bioidentiska hormoner. Kan hinta om att jag idag mår toppen!

Kram Lena/Träning 40+

19 Comments

 1. Åh, så bra och pedagogiskt skrivet! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och hoppas att du kommer att må bra med de nya hormonerna!

  • admin Reply

   Tack! Jag mår bra igen med mina bioidentiska hormoner som jag nu ätit i lite mer än 4 månader. Inlägg om det kommer snart 😀

 2. vibeke valdemar Reply

  Hej jag undrar vad anledningen var att du började med 200 mg utrogest om dagen?

  • admin Reply

   Hej, jag fick det ordinerat/rekommenderat av min gynekolog efter att ha diskuterat mina besvär och symptom. Jag skulle testa med den dosen och se hur det funkade och det har funkat bra för mig. Hälsningar Lena

 3. Hej! Tagit kontakt med kliniken där Hilde är och nu fått en tid hos hennes kollega. Jag har osteoporos som blivit försämrad och tror att detta kan vara mig behjälpligt. Svallningarna blivit något bättre, även humörsvängningarna( stämmer inte om maken utfrågas🙈) vill verkligen göra allt för mitt skelett och min kropp. Akupunktur har även hjälpt mig till viss del. Hoppas hoppas!

  • admin Reply

   Hej Marie, vad bra att du tagit steget och att du fått en tid 😀 jag tror, och hoppas, som du att hormoner kan hjälpa och stärka din kropp. Hoppas du får ett bra resultat. Spännande att du tycker att akupunktur har hjälpt. Berätta gärna mer, jag har aldrig testat. 💕

 4. Hej
  Intressant att du delar med dig. Jag har önskat att få börja med Utrogest ihop med Östrogen i ngn form och skall till min gynekolog i veckan. Hon nämnde att det kan tillkomma extra administrativa kostnader för mig som patient vid en licensförskrivning. Har du råkat ut för detta?

  • admin Reply

   Hej, här kommer ett lite sent svar. Utrogest skrivs ut med licens just för dig och kostar ganska mycket. Jag är osäker på om det är administrativa kostnader eller själva läkemedlet som kostar. Hur som helst så gäller högkostnadsskyddet. jag tror att jag betalade ca 1400 kr eller något sådant för 1 paket Vagifem och 2 paket utrogest på apoteket när jag hämtade ut första gången, och hade 0 kr tillgodo inom högkostnadsskyddet. Nästa gång betalade jag ett par hundralappar. Någon annan avgift/utgift har jag inte haft. Har tyvärr lite dålig koll på vad som gäller för högkostnadsskyddet men bara att googla och kolla upp.

 5. Sharareh Edström Reply

  Min gynekologi var inte särskilt insatt och PRO hormonterapi. Hon rekommenderade antidepressiva för besvären jag har. Hon gick med på hormontester och mina värden hamnade inom ramen men i den lägsta delen av spektrat. Jag tvivlar på att alla kvinnor i hela världen kan förklaras som friska bara för att man hamnar inom den intervall som satts i vården. Är den intervallen den samma för alla kvinnor i hela världen? Kan det vara så att förhållandet mellan östrogen/progesteron är skev? Vem kan hjälpa mig med det då?

  • admin Reply

   Hej, jag blir lika upprörd varje gång jag hör om gynekologer eller läkare som ordinerar antidepressiva i fall där det troligen rör sig om klimakteriebesvär. Bra att du står på dig! Och du har helt rätt i ditt resonemang, vi är naturligtvis olika och mätvärden funkar inte för alla kvinnor i hela världen. Men spännande ändå att du fick göra ett hormontest, det fick inte jag. Vad var det för typ av test/tester? När det gäller förhållandet mellan progesteron och östrogen så har jag förstått det precis som du att det är den balansen som kan vara skev och alltså ger oss symptom. Det är svårt att få tag på någon som skriver ut bioidentiska hormoner, du kan prova att vända dig till en annan gynekolog eller vårdcentral och säkert få testa ”vanliga” hormoner. De är inte farligare att använda men rekommendationen är att inte använda dem i mer än fem år. Jag tycker att det alternativet kan vara bättre att testa än att må dåligt.

 6. Hej! Har köpt i Spanien på apotek men nu under Corona tid så går det inte att ta sig till Spanien så jag läste att läkare kunde skriva ut. Men nej. Hon sa att det finns ett bra i Sverige Femostonconti som är samma. Rädd för att byta. Någon som vet?

 7. Tack för att du delar med dig! Har själv hamnat i tidig klimakterie redan vid 40 års ålder. Fick precis utskrivet kombinationsbehandling östrogen/progesteron i form av tabl Activelle, fick kalla fötter och vågar inte köpa ut receptet. Velat egentligen få utskrivet bioidentiska hormonpreparat som jag läst om i Mia Lundins och Hildes Löfqvist böcker, men fick ej det då min gynekolog inte skriver ut sådana. Bor i Malmö, men funderar på att söka hjälp i Stockholm… Undrar om du fortsatt mår bra mha den hormonbehandling du fått utskrivet… Man vill ju må bra och inte förvärra symtomen…

  • admin Reply

   Hej, glad att det jag skriver är till hjälp. Men tråkigt att det fortfarande är så svårt att få bioidentiska hormoner utskrivna. Jag mår fortsatt mycket bra med mina hormoner men hade en liten ”dipp” ganska nyligen då jag upplevde att effekten minskat, eller iaf att symtomen började kännas av igen. Det jag ändrat i mitt liv var att jag tränade lite mindre och jag funderade också på om ett glas vin då och då helt plötsligt började påverka mer. I mitt fall gjorde det det, läs här http://www.traning40plus.se/lifestories/klimakteriet-traning-och-alkohol/ Men nu mår jag jättebra igen och är tacksam för varje dag med hormoner. Varmt lycka till! // Lena, Träning 40+

 8. Hej!

  …och TACK för ett suveränt och mycket välskrivet blogginlägg!

  Några frågor:

  – vilken dos använder du nu och har du justerat dosen sedan du började?
  – vilka förbättringar för kropp och/eller själ upplever du?
  – har du upplevt några nackdelar, biverkningar?
  – var du i förklimakteriet när du började ta progesteron och östrogen eller i klimakteriet då mensen upphört?

  Allt gott till dig TACK igen för detta informativa inlägg!

  Med vänlig hälsning,
  Monika

  • admin Reply

   Hej Monika, glad att du gillar mitt inlägg, tack. Här kommer svar på dina frågor.
   Jag använder 1g Divigel och 200mg Utrogest varje kväll. Jag har inte justerat dosen själv. Däremot testade jag östrogensprayen Lenzetto under en period, läs här: http://www.traning40plus.se/lifestories/ostrogenspray-lenzetto/ Det fungerade inte så bra men berodde på att jag missuppfattat doseringen och tagit en dos/tryckning istället för två.
   Jag upplever en enorm skillnad!! Borta är vallningar, ångest, hjärndimma och trötthet. Jag är stark och rörlig igen. Kort sagt så ”känner jag mig som mig själv igen”.
   Nej, jag har inte upplevt några nackdelar eller biverkningar. har använt bioidentiska hormoner i ca två år nu.
   Jag var i klimakteriet, ingen mens och 56 år gammal.

   Lycka till hälsar Lena/Träning 40+

 9. Anna karin Reply

  Hej
  Hitta din sida i kväll. Sökte på utrogest, spännande läsning.
  Haft de i 5 månader men enligt dr skulle jag bara ta 100 i 12 dagar, låter ju som de är för lite.
  Och nu har min mottagning stängt och nästa dr kände inte till den sorten, Känns förvirrande .
  Du vet ingen i Skåne som du kan rekommendera som kan detta med utrogest

  • admin Reply

   Hej, doseringen av hormoner och då i ditt fall Utrogest är individuell och beror på flera faktorer. Så min rekommendation är att stämma av med en bra gyn eller läkare, och vet ju att de är svåra att hitta 😉 Tyvärr känner jag inte till någon i Skåne men önskar dig lycka till i ditt försök att hitta någon.

Write A Comment

Close