klimakteriesymtom

Om klimakteriesymtom trots hormoner

För en tid sedan började jag att känna av mina klimakterieproblem igen fast jag använder hormoner. Jag funderade på om jag behöver öka dosen av östrogen något eftersom jag tänkte att mina egna hormoner dalat mer. Jag tog upp frågan med min gynekolog Hilde Löfqvist på mitt senaste besök. Och svaret var tydligt. Nej, det behöver jag inte göra, de var redan i botten när jag påbörjade min hormonbehandling och har alltså inte sjunkit ytterligare.

Läs om besöket och alla mina frågor i inlägget: Hormoner och klimakteriet – hur vet man….

klimakteriesymtom

Kan träning och alkohol påverka klimakteriesymtom?

Vad beror den här förändringen på då? Jag funderar över om jag gör något annorlunda och ja, faktiskt. Under några månader har jag tränat mindre än vad jag brukar. Coronapandemin innebar att mina seniorträningar blev inställda och att min ”egenträning” som bl.a. är boxning två gånger i veckan blev inställd under många och långa veckor, månader faktiskt. Här blev jag lite ”lat” och tränade inte så mycket på egen hand. Och vad händer då? Jo man tappar formen väldigt fort och det blir jobbigare att träna osv… Kan det här vara anledningen till mina att mina klimakteriesymtom dykt upp igen?

Klimakteriet igen ?…

Symtomen är inte alls så kraftiga som innan jag började med hormoner. Jag blir varm när jag ska sova, sover ganska dåligt, drömmer lite mardrömmar och har lite, lite ”ångest”. Jag känner igen symptomen. Jag får också dålig respons på min träning på ett sätt som jag också relaterar till klimakteriet.

Ett glas vin då och då

Kanske kan den störda sömnen även beror på att ett och annat glas vin slunkit ner på kvällen under vår och sommar. Jag dricker inte mycket, men tar gärna ett glas vin för att varva ner lite. Precis som många kvinnor i min ålder gör.

klimakteriesymtom

Mer träning och mindre vin!

Jag testar med att öka på träningen och dra ner på vinet 😉 Det gav bra resultat. Fast nu vet jag inte vilket av alternativen som bidrog mest? Kanske båda? Det spelar ingen roll, jag är på banan igen. Nästan i alla fall.

Hur funkar det idag?

Idag, några månader senare, mår jag kanon igen och har ökat träningsdosen rejält, både ”egenträningen” och att leda pass, massor av powerwalks och under semestern tränade jag med min man om inte varje dag så nästan…

klimakteriesymtom

Träning lindrar klimakteriesymptom

Att träning kan lindra klimakteriesymtom är inget nytt, det finns det forskning som visar. Men vi behöver själva känna efter hur mycket träning, och vilken träning, som behövs för att just du eller jag ska må så bra som möjligt!

Skippa alkoholen

Att alkohol kan ha en negativ inverkan på klimakteriesymtom visste jag också, men jag hade inte alls märkt av det själv förrän nu. Det är väldigt tydligt. Jag sover mycket bättre (och ingen ”klimakterieångest”) om jag inte tar ett glas vin på kvällen än om jag gör det. Det här är nytt för mig och helt ärligt lite tråkigt…. Jag gillar vin. Men det viktigaste är såklart att må bra. Så ett tips. Testa att avstå alkohol om du känner av klimakteriebesvär och se om det gör någon skillnad.

Write A Comment

Close