gurkmeja

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en rot från samma familj som ingefära. Den påminner ganska mycket om ingefära men är mindre och har en stark orange färg som blir knallgul när du tillsätter den i dryck eller mat. Det räcker med en liten bit för att färga något väldigt gult. Gurkmeja har använts i tusentals år, främst i Asien, för att stärka vår hälsa och behandla diverse krämpor både utvärtes och invärtes. Gurkmeja har en lite bitter och ganska otrevlig smak om du frågar mig. Fast en del gillar den…. Smaken är svår att beskriva.

Varför ska jag äta gurkmeja?

Gurkmeja är en stark antioxidant och har liknande hälsosamma egenskaper som Ingefära – den boostar vårt immunförsvar bl.a. Den innehåller ett ämne som heter Curcumin (Kurkumin) och som är inflammationshämmande.

Många av våra vanliga folksjukdomar som artros, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck, kan bero på en kronisk och låggradig inflammation beroende på vår livsstil och kost. Därför kan alltså gurkmeja vara ett bra kosttillskott för oss alla. Gurkmeja anses alltså bra vid alla typer av ledproblem som artros och reumatism. Den anses också bra för olika problem med magen som t.ex. IBS, gaser, ballongmage mm. eftersom den förbättrar matsmältningen. Utvärtes används den t.ex vid hudproblem och i hemmagjord tandkräm.

Kanske kan gurkmeja även hjälpa och förhindra sjukdomar som KOL, Diabetes, Alzheimers och Cancer. Det finns massor av forskning gjord på Gurkmeja. Googla om du är intresserad! Du kan läsa mer på t.ex. Pubmed.

Hur ska jag äta gurkmeja?

Du ska äta gurkmeja tillsammans med fett och svartpeppar. Biotillgängligheten är låg i Curcuminet i Gurkmejan, det betyder att människokroppen har svårt att ta upp det verksamma curcuminet. För att höja biotillgängligheten och maxa effekten bör du äta gurkmeja tillsammans med någon typ av fett, som t.ex. kokosolja eller olivolja eller vad som helst, det behövs inga stora mängder.

gurkmeja

Piperin boostar gurkmejan

Men den absolut bästa boostaren är svartpeppar! Det verksamma ämnet i svartpeppar heter piperin, och ökar effekten av curcumin med upp till 2000 gånger. Så att ta dina gurkmejakapslar till middagen passar oftast bra eftersom den för det mesta innehåller både fett och svartpeppar. OBS, svartpepparn ska vara nymald och helst inte upphettas den heller…och det ska vara svartpeppar eller vitpeppar.

Phytosome ökar biotillgängligheten

Gurkmejaextrakt Phytosome från Great Earth (kapslar som jag använder och rekommenderar) innehåller Meriva, en patenterad form av curcumin som använder en speciell teknik kallad Phytosome, vilket är gurkmejaextrakt bundet till fosfolipider. När Gurkmejaextrakt fäst till fosfolipider ökar biotillgänglighetenMeriva Phytosome absorberas mer än 30 gånger bättre än vanligt gurkmejaextrakt.Läs mer här..

gurkmeja

Färsk gurkmeja ska inte upphettas

Precis som med ingefära, så ska inte gurkmeja upphettas eftersom de verksamma ämnena då förstörs i stor utsträckning. Det har länge varit populärt med sk. Golden milk, en dryck bestående av valfri växtbaserad mjölk, gurkmeja, kanel mm och ofta kokosolja. Använder du färsk gurkmeja så blir det som sagt tyvärr inte mycket nyttigheter kvar i din Golden Milk.

gurkmejaGurkmejakapslar är bäst

Golden milk är som sagt inget för mig. Både på grund av det jag skriver ovan och eftersom jag inte är så förtjust i gurkmejasmaken. Jag föredrar istället gurkmeja kapslar, som jag tar varje dag. När jag började äta gurkmeja som tillskott för ett par år sedan så åt jag den i pulverform som jag svalde ner med juice eller vatten. Funkar ju men är inte varken smidigt eller gott. Så efter en kort period gick jag istället över till att svälja kapslar, det är mycket enklare. Jag använder gurkmejakapslar från Great Earth, ett svenskt företag med höga krav på sina produkter och som funnits på marknaden i 31 år.

Ingefärsshot med färsk gurkmeja och svartpeppar

Har du testat min Ingefärsshot med färsk gurkmeja? Om inte gör det som omväxling till den ”vanliga” shoten. Vrid ett par varv med svartpepparkvarnen över shoten precis innan du dricker den. Och ta den till frukosten som innehåller någon typ av fett, så har du optimerat dina chanser till att tillgodogöra dig gurkmejans nyttiga substanser. Så ta en shot istället för en kopp Golden milk. Shoten är superenkel att göra, du fixar den på ett par minuter i mixern, ingen kokning och inget krångel. Här hittar du  Recept – Raw Ingefärsshot med gurkmeja

gurkmeja

Köp kvalitetsprodukter för ett garanterat näringsinnehåll

Använder du gurkmejapulver är min rekommendation även här att inte upphetta. Tänk också på att en billig pulvervariant av gurkmeja som säljs som krydda troligen upphettats vid tillverkning och därmed redan från början inte innehåller särskilt mycket curcumin (den verksamma ingrediensen i gurkmeja). Välj alltså kvalitetsprodukter! En burk Gurkmeja Phytosome från Great Earth innehåller 90 kapslar och kostar 379 kr och du tar bara en kapsel om dagen.

gurkmeja

4 Comments

 1. Kan man äta hel svartpeppar/vitpeppar? Ger det samma effekt?

  • admin Reply

   Jag antar att du tänker att man kan svälja ett par pepparkorn istället. Det är ju smidigt 🙂 men Kroppen har lättare att ta upp piperinet om pepparen är mald. Så svaret blir nja 😀 jag skulle nog använda malen peppar.

 2. Ann-Sofie Reply

  Hej om jag gör ingefärsshot kan jag blanda i gurkmejapulver istället för färsk gurkmeja
  Mvh
  Ann Sofie

  • admin Reply

   Ja då, det funkar men färsk blir bättre 😀 använd pulver av bra kvalitet.

Write A Comment

Close