Jag är med i Topphälsa!

Har du sett att jag medverkar i senaste numret av Topphälsa? Där berättar jag om varför en ingefärsshot varje morgon är en god vana. Följer du mig så vet du säkert redan det …. men känner du till historien bakom Lenas Ingefärsshot och hur den kom till? Året var 2015….  Här är originaltexten som var underlag för reportaget i Topphälsa.

Du gillar ingefärsshots, det har blivit något av din specialitet på bloggen. Varför, hur började det?

Jag är en nyfiken person och snappade tidigt upp trenden med ingefärsshot och skrev om det på min blogg. Inlägget fick massor av uppmärksamhet och jag fick mängder av frågor om ingefära. Bl.a. om vad som händer när man upphettar ingefära, bevarar den verkligen sina näringsämnen. I ursprungsreceptet kokades shoten nämligen i 20 minuter. Jag hittade ingen riktigt bra information men fick hjälp av Fredrik Paulun som berättade att det är upphettning till max 60 grader som gäller. Jag gjorde då receptet ”Lenas Ingefärsshot” som lagats i tusentals liter och emellanåt fått bloggen att knäa av alla besökare. Vilket såklart är jätteroligt!

Bra ingefärsshot blir bättre

Jag tycker att det är lite pyssel med att göra den här ingefärsshoten, det ska skalas, värmas och kollas med termometer. Så jag funderar och experimenterar sen fram en ny shot genom att i princip bara lägga alla ingredienser i mixern och köra! Det blir väldigt lyckat och ”Ingefärsshot – Raw food” som de flesta gör idag, är skapad. Med det receptet som bas har jag gjort flera varianter. En ”summer edition” med lime & mynta, en variant med gurkmeja & svartpeppar och en med färska rödbetor. HÄR hittar du alla recepten!

ingefärsshots

Varför mår vi bra av ingefära?

Ingefära stärker ditt immunförsvar, den innehåller en massa antioxidanter och verkar antiinflammatoriskt, förhindrar och lindrar förkylning, och minskar ledbesvär som artros. Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen, äter du ingefära får du ett lägre kolesterol vilket bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Ingefära ökar också matsmältningen, enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen (eller tar en shot). Ingefära sägs även hjälpa mot både illamående, gasbildning och migrän. De verksamma ämnena heter gingerol och shogaol.

ingefärsshot med lime och mynta

Dricker du själv en shot varje dag?

Absolut, varje morgon året runt och jag har inte varit förkyld eller sjuk de senaste åren. Numera gör jag bara min Raw food shot eftersom den är så enkel att göra. Alltså den är ju rent beroendeframkallande. Och väldigt god! Smaksättning varierar jag efter humör och årstid.

Har du några speciella tips, något man bör tänka på under shots-tillverkningen?

Var noga med hygienen så håller shoten bra, tvätta och ansa ingefäran noga. Ingefärsshot kan du dricka året runt för att hålla dig frisk, lime & mynta varianten passar t.ex. bra på sommaren. En av de vanligaste frågorna jag får är; ska shoten vara så här stark? Svaret är ja. Flera läsare har också hört av sig genom åren och berättat hur bra de mår av en shot om dagen för allt från ledbesvär och förkylningar till allmän hälsa. Vilket såklart är jätteroligt!

Kan du berätta kort om dig själv?

Jag heter Lena Larje är 55 år och licensierad kostrådgivare, gruppträningsinstruktör och hälsocoach. Jag driver bloggen TRÄNING 40+ där vill jag inspirera till ett aktiv liv med en bra balans mellan träning, vila, god mat och allt annat som hör livet till. Bloggen är i magasinformat med längre inlägg om hälsa, träning, kost, skönhet, resor och livet som kvinna 40+ i största allmänhet.

träning

Varför och när startade du din blogg?

År 2011, när jag var 48 år, startade jag TRÄNING 40+ eftersom jag kände att jag hade en hel del kunskap som jag ville dela med mig av och dessutom så saknade jag själv ett forum där jag som 40 plussare kände mig hemma.

Jag fick ofta frågor om just träning och kost, och allt möjligt… t.ex. hur tränar man när man har ont någonstans, varför får jag inga resultat, vad kan man äta och vad ska man inte äta. Sen finns det frågor man inte ställer men som många undrar över som klimakteriet och träningsinkontinens t.ex.

Eftersom jag har jobbat med webb och kommunikation i många år så kändes det plötsligt ganska självklart att starta just en blogg för att dela med mig av tips, råd, pepp och lifehacks. Jag ser gärna fler äldre bloggare. Som 40+ är det inte alltid så intressant att följa 20+ bloggare och deras intressen. Jag tycker det finns ett behov av fler mer vuxna bloggar.

”Behind the scenes”

Det är mycket jobb bakom ett längre reportage som det här. Vill du veta hur det gick till när jag fotade och lagade shots så håll utkik, det kommer snart ett inlägg om hur det såg ut ”Behind the scenes”.

Write A Comment

Close