Pompeji och Neapel i september

Du vet väl att jag älskar Italien! Jag gillar maten, miljön, människorna, klimatet, ja allt. Älskar det italienska temperamentet och att prata med händerna, och känner mig mer än hemma här. I september var jag och min man i Italien i en vecka, tre dagar i Neapel och resten på magiska Capri. Läs mer om våra första dagar i Neapel i mitt tidigare inlägg Neapel – Restips med pizza, bad och kändisspaning. Det är så mycket bilder  och upplevelser jag vill visa dig så jag har delat upp inlägget om Neapel i två delar. På bilden nedan ser du utsikten från vårt hotell med Neapelbukten och Vesuvius i bakgrunden. Pompeji ligger strax bakom Vesuvius.

Pompeji begravdes i aska när Vesuvius fick ett utbrott

Vår sista dag i Neapel åker vi till Pompeji, den antika staden som begravdes i aska när Vesuvius fick ett utbrott år 79 e. Kr. Vi åker redan kl. 6.00 från hotellet, det är inte så långt men vi ska tydligen hämta upp ett par till på vägen. Vi har fått med oss lite frukostmatsäck från hotellet. När vi kommer fram är det väldigt mycket folk precis innan öppning och full ”turistkommers”. Vår guide är en trevlig och duktig italiensk tjej som pratar bra engelska och det är toppen att vi är en så liten grupp, bara 8 stycken, vi kan röra oss lite snabbare på området då.

pompeji
Full kommers utanför Pompeji. Här finns möjlighet att ta en fika, äta och göra ett toabesök innan man går in på området. Älskar alla citroner och apelsiner.
pompeji
Vår duktiga och kunniga guide får 5 plus!

pompeji

Bordeller, barer och gym i Pompeji

Pompeji är en riktig upplevelse och jag rekommenderar verkligen ett besök om du är i Neapel. Området är jättestort och på de timmar vi är där ser vi bara en liten del. Det bodde ungefär 20 000 människor i hela staden. På 1700-talet återupptäcktes Pompeji och staden började grävas fram. Vi kollar in gladiatorarenan, hus, affärer, teatrar, bordeller och barer, gator, statyer, konst, torg, ett spa och gym. Allt är mycket välbevarat och man kan nästan känna hur det var att leva här för över 2000 år sedan innan Vesuvius begravde staden i aska. Invånarna förstod inte att Vesuvius var en vulkan utan trodde att det var ett vanligt berg. Lite roligt med de tydliga markeringar som pekar ut riktningen till bordellen!

Pompeji
Gladiatorarenan i Pompeji – här slogs man…

pompeji
En utav alla teatrar. Sätena är numrerade och hela teatern var gjord i vit marmor. Pompeji har plundrats och den vita marmorn har tyvärr stulits
pompeji
Vi har klädmatchat :))
Pompeji
Hmmm 🙂 Ja du ser ju det tydliga tecknet som pekar i riktning mot bordellen.
pompeji
Mera Bordellskyltar. den här berättar att det är här bordellen ligger.
pompeji
Här har det varit en restaurang och i hålen serverades mat och dryck.

Så har man återskapat offren för vulkanutbrottet

Kanske hade de flesta Pomeji invånarna inte levt så länge ändå. De var nämligen blyförgiftade av de vattenledningar de hade byggt som var av bly. De finns kvar på flera ställen. Bland de mest välbevarade figurerna är en hund och en gravid kvinna. Man har gjutit i formen som blev efter offren när de begravdes av askan från vulkanen, vilket måste ha gått fort. En del dog redan innan pga giftiga gaser från vulkanutbrottet. Hemskt att tänka på men fantastiskt att få uppleva den här tidsresan.

Pompeji
Den förvridna hunden som var bunden när utbrottet kom

Nu drar vi vidare till Capri!

Efter besöket på Pompeji åker vi till hamnen i Neapel och letar rätt på färjan till Capri. Du kommer snart att kunna läsa om våra magiska dagar på Capri som är en riktig sagoö och stått på min bucketlist i många år. Missa inte!! Fantastiska bilder, jag lovar… eller vad sägs om lunchen nedan?

capri

2 Comments

    • admin Reply

      Roligt att du gillar inlägget. Det var verkligen en upplevelse att se Pompeji. Jag kan rekommendera en engelsk serie i 3 delar om Pompeji som precis visats på SVT om du inte sett den. Borde finnas på play.

Write A Comment

Close