Efemia kontinensstöd

Hur fungerar det att löpträna med träningsinkontinens?

Att löpträna när man har träningsinkontinens är en utmaning och jag har hitintills avstått under många år. Jag har läst och hört berättelser om kvinnor som envist fortsatt med sin älskade löpträning trots träningsinkontinens och till och med ställt upp i tävlingar och lopp. Men … de har fått vika av in i skogen för att kissa ett antal gånger under loppets gång.

Efemia kontinensstöd

Träning är viktigt för mig!

Just löpning är inte min största passion jag powerwalkar hellre, men jag vill kunna träna intensivt och explosivt som t.ex. boxning och HIIT, och jag vill vara fri att välja träningsform och inte välja bort mer träning nu. Jag har redan varit tvungen att anpassa min träning en hel del, och faktiskt avstå viss typ av träning och vissa övningar på grund av skador och läckage. Men nu vill jag inte avstå eller anpassa mer! Men att kissa på sig när man tar i är ingen direkt trevlig upplevelse och drar ner en hel del på den träningsglädje jag vill känna.

Efemia kontinensstöd

Vad är träningsinkontinens?

Träningsinkontinens kallas också ansträngningsinkontinens och är alltså när man kissar på sig när man tränar t.ex. löpning, intensiv dans, hoppar hopprep, studsmatta, lyfter tungt etc. Även att kissa på sig när man hostar eller skrattar hör till ansträngningsinkontinens. Träningsinkontinens är jättevanligt, särskilt bland kvinnor 40+, men inget vi pratar särskilt mycket om.

Vad beror träningsinkontinens på?

I mitt fall är det en förlossningsskada (för 27 år sedan..) plus klimakteriet som är orsaken till mina problem, många vet inte att klimakteriet kan förvärra och att problem du kanske inte märkt av så mycket tidigare kan visa sig nu. När du blir äldre sjunker dina hormonnivåer vilket även påverkar underlivet, muskler och ligament i bäckenbotten töjs ut och stödjer inte de inre organen lika bra längre. Du kan läsa mer om träningsinkontinens och bl.a. hur en utredning om träningsinkontinens kan gå till i mitt tidigare inlägg: Hjälp jag kissar på mig!

Ska man avstå träning om man är träningsinkontinent?

Nej, nej, nej min bestämda åsikt är att man INTE ska avstå från träning på grund av inkontinens. Men man bör ändå anpassa träningen för att inte påfresta bäckenbotten i onödan. Och det är ju heller inte särskilt roligt att kissa på sig när man tränar….

Efemia kontinensstöd

Hur ska man träna, och vad ska man undvika?

Jag tränar det mesta och har ”accepterat” ett mindre läckage men undvikit högintensiv träning med mycket hopp under lång tid som t.ex. löpning och hopprep eftersom det gör att jag läcker som ett såll efter bara någon minut. När det gäller löpningen så har jag även annat att ”skylla på” som en höftprotes och plattor och skruvar i mitt ena knä. Men det största hindret är att jag läcker rejält efter ett tag när jag springer.

Det är viktigt med intensitet, explosivitet och att vi belastar skelettet

När vi blir äldre behöver vi belasta både muskler och skelett för att hålla oss starka, må bra, och förebygga benskörhet. Här är hopp och löpning exempel på bra träning, skelettet behöver utsättas för stötar. Vi behöver träna både kondition, styrka och rörlighet. Och vi behöver även träna explosivitet. En utmaning med träningsinkontinens.

Efemia kontinensstöd

Nu finns det en lösning! – Efemia kontinensstöd

Men, tillbaka till löpningen och lösningen, jag har varit ute och sprungit två gånger den senaste månaden…..! Va…? Jag har nämligen haft förmånen att få testa en helt ny produkt, Efemia kontinensstöd och det har fungerat fantastiskt bra för mig.

Vad är Efemia kontinensstöd?

Efemia kontinensstöd är en liten ”plupp” gjord av silikon som man för in i slidan, ungefär på samma sätt som en tampong. När den väl är på plats så känner du inte av den alls. Du använder stödet när du vet att du ska träna intensivt. Men det går också att ha stödet på plats en hel dag. Du för in hela stödet så att bara det lilla handtaget (längst ner på bilden) vilar mot blygdbenet/mellangården. När det sen är dags att ta ut stödet drar du bara i det lilla handtaget.

Efemia kontinensstöd

Jag var skeptisk till om det skulle fungera…

Jag kan ärligt säga att jag innan jag testat inte trodde att Efemia skulle hjälpa mig. Jag har ganska svåra besvär och har testat det mesta. För många år sedan testade jag även en sk. Inkontinensbåge. Den funkade inte alls för mig. Men Efemia fungerar på ett lite annat sätt, och stöder upp urinröret via vaginalväggen.

Efemia finns i tre olika storlekar

I startpaketet som jag fick testa finns det tre olika storlekar och rekommendationen är att börja med den minsta storleken och se om det fungerar. Annars går man vidare till nästa storlek, vi ser ju alla olika ut därnere, och det är viktigt att stödet sitter bra.

Storlek ett och två

Jag testade den minsta storleken genom att hoppa hopprep som en galning och det funkade inte, jag läckte. Fel storlek och ett extremt tufft test. Går på storlek två och fortsätter hoppa. Funkade inte heller, här hade jag dessutom inte fått stödet på plats ordentligt så det var på väg ut igen på tvären. Här slutade jag testa.

Efemia kontinensstöd

Storlek tre och det fungerar!

Men jag tänkte att jag måste i alla fall ge det hela en ärlig chans så några dagar senare, provade jag den största storleken. Drog på mig joggingskorna och gick ut för att powerwalka och sen springa lite på hemvägen för att testa. Det var kallt ute och halvvägs på rundan blev jag dessutom rejält kissnödig och tänkte att nu kommer det ju garanterat inte att funka. Men vet du vad, det gjorde det! Jag sprang ett par kortare intervaller utan att läcka en droppe. Jag sprang längre än vad jag vet att jag brukar kunna utan att läcka och med ganska bra fart. På nästa löprunda sprang jag i lägre tempo och kanske 3 km utan att stanna och helt utan läckage. En så otroligt härlig känsla!

Frihetskänslan är enorm!

Jag är överlycklig! Och förvånad! Jag har ju avstått löpning så länge och jag tror helt ärligt inte att det kommer att bli min nya favoritträning men att KUNNA springa om och när jag vill. Vilken frihet! Det kommer garanterat bli en hel del löpning i sommar.

Därför vill jag berätta!

Jag vill berätta om min egen träningsinkontinens för att uppmärksamma problemet och för att du som är i samma situation ska veta att du absolut inte är ensam, att det inte är något att skämmas över, och du ska inte undvika träning. Men framförallt vill jag berätta att det fanns en lösning för mig och mina problem och kanske även för dig. Värt att testa, eller hur.

Efemia kontinensstöd – startset

Vill du också testa? Börja med Efemia startset som innehåller 3 olika storlekar, så du hottar den storlek som passar just dig.

Write A Comment

Close