högt blodtryck

Sänk ditt höga blodtryck med rätt träning och kost

Idag är vi generellt alldeles för stillasittande trots att många av oss tränar en hel del. Men det räcker  inte att köra ett träningspass på gymmet ett par gånger i veckan om vi förövrigt inte rör på oss däremellan. Vi har kanske ett jobb där vi sitter hela dagarna, vi tar bilen till och från jobbet, sen tar vi bilen till gymmet och tränar en timme, för att därefter åka hem och sätta oss i soffan. Det räcker tyvärr inte om du vill förbättra din hälsa. Du behöver röra på dig dagligen och gärna bli lite andfådd. Minst 30 min om dagen, gärna mer,  är det som gäller för att påverka ditt blodtryck åt rätt håll.

uteträning

Varför inte en lunchpromenad

Ett tips är att ta en rask lunchpromenad, då får du samtidigt lite välbehövligt ljus och frisk luft. Stress och oro påverkar också blodtrycket negativt så även där kan motion i olika former påverka blodtrycket i positiv riktning eftersom även hjärnan och nervsystemet påverkas på ett bra sätt av fysisk aktivitet.

Vardagsmotion är queen

Vardagsmotion låter kanske inte så kul men det är det som gäller här, satsa på powerwalks (snabba promenader) cykla, gå i trappor etc. Och träna gärna på gymmet. En kombination av konditions- och styrketräning är väldigt bra för de allra flesta  av många anledningar. Att sänka blodtrycket är en.

högt blodtryck

Ät efter kostcirkeln

Du kan påverka ditt blodtryck genom att försöka äta bra och allsidigt, jag pratar ibland om att reclaima kostcirkeln. Jag växte upp med kostcirkeln eller matcirkeln som den numera kallas, och den är fortfarande en bra indikation på hur du bör äta. Ät lagom stora portioner tre gånger om dagen och eventuellt även något mellanmål. Mycket färgglada frukter och grönsaker, bra fett som vegetabiliska oljor, nötter och fet fisk. Mejeriprodukter som innehåller mycket kalcium är bra, precis som kalium som bl.a. finns i kött, frukt och grönsaker.

högt blodtryck

högt blodtryck

Rödbetsjucice kan sänka ditt blodtryck

Rödbeta är lite av ett mirakellivsmedel som bevisligen kan sänka ett förhöjt blodtryck. Att dricka rödbetsjuice dagligen är alltså absolut värt att testa. Min man har ett något för högt blodtryck och använder blodtryckssänkande medicin sen något halvår tillbaka. När han ändå inte fick ner blodtrycket till rätt nivå föreslog läkaren att han skulle öka dosen. Istället testade han att dricka två mindre glas rödbetsjuice om dagen och det har fungerat. Han har sänkt sitt blodtryck till en normal nivå. Förutom rödbetsjuicen har han också ökat på sin träning en aning. Vi köper oftast den här rödbetsjuicen.

högt blodtryck

Rödbetsjuice innehåller massor av nitrat och det är det som har den positiva effekten på blodtrycket. Den innehåller också betalain som ger den mörkröda färgen och troligen bidrar även betalain till den positiva effekten. Rödbetsjuice höjer dessutom prestationsförmågan eftersom den ökar din syreupptagningsförmåga, vilket gör dina muskler mer uthålliga. Toppen alltså att dricka rödbetsjuice i kombination med träning för att sänka ditt blodtryck! Jag har precis fått hem ett paket med Beet it som är en koncentrerad rödbetsjuice eller rödbetsshot. Just nu till extrapris!

träna rätt för din ålder

TRÄNING 40+  Mina 7 BÄSTA RÅD

  • Du behöver röra på dig i minst 30 minuter varje dag och gärna bli lite andfådd för att påverka ditt blodtryck.
  • För att sänka ett högt blodtryck ska du framför allt undvika för mycket salt, socker och dåligt fett.
  • Ät lagom stora portioner tre gånger om dagen och eventuellt även något mellanmål. Många färgglada frukter och grönsaker, bra fett som exempelvis vegetabiliska oljor, nötter och fet fisk.
  • Mejeriprodukter som innehåller mycket kalcium är bra, liksom kalium, som bland annat finns i kött, frukt och grönsaker.
  • Är du lakritsälskare kan det vara läge att se upp. Lakrits, både söt och salt, innehåller ämnet glycyrrhizin som kan vara blodtryckshöjande eftersom den sänker nivån av kalium i blodet.
  • Ta eventuellt även kosttillskott med magnesium som har bra effekt på blodtrycket. Annars finns det i fullkornsprodukter, gröna grönsaker och baljväxter.
  • Att dricka rödbetsjuice dagligen är alltså absolut värt att testa. Rödbeta innehåller mycket nitrat som har en positiv effekt på blodtrycket.

högt blodtryck

Ingefärsshot med rödbeta

Har du testat min ingefärsshot med rödbeta? Om inte måste du göra det. Massor av antioxidanter och superpower att starta din dag med. Här hittar du receptet.

Magnesiumtillskott

Många har brist på magnesium och kan behöva tillskott. Jag äter Super magnesium från Great Earth varje dag för att slippa myrkrypningar i benen, de har helt försvunnit sen jag började med tillskott. Och jag har inte heller ett högt blodtryck. Magnesium kan alltså vara värt att prova. Läs mer om magnesium i mitt tidigare inlägg Magnesium och magnesiumbrist – trött, deppig, sötsug, kryp i benen? magnesium

Kolla ditt blodtryck själv!

Med en bra blodtrycksmätare kan du snabbt och enkelt kolla ditt blodtryck själv. Den kan även visa din vilopuls som förenklat kan sägas är ett mått på din kondition. Vilka värden som är normal kan du se i inlägget Därför ska du kolla ditt blodtryck med en blodtrycksmätare.

Write A Comment

Close