Mycket intressant studie om muskelstyrka och bra mat

En avhandling gjord av Peter Edholm vid Örebro universitet visar att äldre kvinnor som vill behålla sin muskelstyrka och rörelseförmåga behöver leva ett allmänt fysiskt liv med styrketräning två gånger i veckan och äta bra mat med mycket omega 3. Med äldre kvinnor menar man här kvinnor i åldersspannet 65-70 år eftersom det är den gruppen som varit med i studien. Jag tror att man skulle få liknande resultat även på en ”yngre” grupp som 55-65 år. Bra att forskning görs på kvinnor, heja Peter.

Styrketräning

När vi blir äldre ökar takten vi förlorar muskler i och vi blir även generellt mindre starka och rörliga med stigande ålder. Men det är absolut inte omöjligt att varken bygga nya muskler eller behålla befintliga, det vet jag av egen erfarenhet.

Att styrketräna anses idag vara det bästa du kan göra för att minska åldersrelaterad förlust av muskelmassa och styrka. Ja, det kan vara att lyfta tungt på gymet men det behöver inte vara det. Övningar med egen kroppsvikt, gummiband, hantlar etc. är också styrketräning och fungerar utmärkt. Alltså den träning du hittar i min onlinekanal Träning 40+.

Låggradig inflammation

Förutom att träna behöver du äta bra för att behålla dina muskler. I studien så tittade man på sambandet mellan låggradig inflammation i kroppen och förmågan att bygga muskler, eftersom en teori är att inflammationen stör muskeluppbyggandet.

Studien visade att de kvinnor som kombinerade styrketräning med Omega 3 lyckades öka sin muskelmassa. De fick äta massor av lax, sill, makrill, valnötter, och rapsolja. Läs mer om studien här.

Det är svårt att få i sig tillräckligt med Omega 3 från kosten

Om du inte äter en stor bit lax etc. varje dag så mår du troligen bra av ett tillskott. Omega 3 och D-vitamin är de kosttillskott jag rekommenderar alla vuxna i Sverige att ta.

Var noga med valet av Omega 3 kosttillskott

Välj Omega 3 av hög kvalité där kapslarna innehåller en hög dos Omega 3, kolla hur många mg per kapsel tillskottet ger. Om ditt kosttillskott är allt för billigt så finns det troligen en anledning….. Dessutomär det bra att veta att Omega 3 härsknar väldigt lätt. Jag använder och rekommenderar Omega 3 från Pureness och Puori. Krillolja är den bästa källan tycker jag.

Lär dig mer om Omega 3

Omega 3 är inte bara bra för dina muskler och för att dämpa låggradig inflammation i kroppen. Den har en massa viktiga funktioner Läs mer i inlägget Omega 3 – Varför är det bra att äta ett tillskott?

Write A Comment

Close