schweizernötbollarAlltså hur goda och samtidigt hur nyttiga! Alla i min familj gillade dem, och du måste bara testa dem . Mina Schweizernötbollar är proppade med massor av bra ingredienser som ger dig protein, fibrer, antioxidanter, kalium, järn, magnesium mm. Läs mer om superingredienserna i inlägget. Här kommer receptet.

schweizernötbollarSchweizernötbollar är särskilt bra i kombo med träning eftersom de har så högt protein och magnesium värde. Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.

schweizernötbollarRecept på Schweizernötbollar

  • 2 dl Havregryn
  • 16 st Färska dadlar (ett lager i en ask)
  • 2 dl Cashewnötter
  • 2 dl hackade hasselnötter
  • ½ rejält rågad dl Kokosolja
  • 5 msk kakao
  • 1 nypa flingsalt
  • t sk vaniljpulver eller vaniljsocker
  • 1-2 msk kallt kaffe
  • 40 gr hackad mörk choklad med hög kakaohalt

scweizernötbollar

schweizernötbollarGör så här:

Mixa havregryn och cashewnötter. Jag har en hacktillsats till min mixer som jag använder men du kan också använda mixer eller mixerstav. Tillsätt de urkärnade dadlarna i bitar, hälften av de hackade hasselnötterna och salt, kakao och vaniljpulver.  Blanda. Jag körde även dadlarna i hacktillsatsen innan jag lade dem i bunken med övriga ingredienser. Tillsätt kallt kaffe och kokosolja. Blanda ihop med händerna. (Tillsätt mer kaffe om det blir för torrt) Ställ kallt en stund om det behövs. Rulla sedan till bollarna i resterande hackade hasselnötter.  Förvara dem i en burk i kylen.

schweizernötbollarschweizernötbollarschweizernötbollar

schweizernötbollarschweizernötbollarschweizernötbollarKakao

Kakaobönan innehåller höga halter av flavonoider som är en antioxidant och motverkar fria radikaler i kroppen, en hel del finns kvar i det processade kakaopulvret men långt ifrån allt. Flavonoider har en bitter och kanske inte alltid önskvärd smak och processas därför bort mer eller mindre. Rent kakaopulver innehåller mest och mjölkchoklad minst. Just den flavonoid som kakao innehåller sägs kunna förbättra minnet.

schweizernötbollar

Hasselnötter

Hasselnötter är rika på antioxidanter, magnesium och fibrer . De har även ett högt innehåll av E-vitamin och folat. Sen är ju hasselnötter väldigt väldigt gott!

raw food bollar

Havregryn

Havregryn kan sänka kolesterolen eftersom det innehåller betaglukan,  en vattenlöslig fiber. Havregryn innehåller också massor av magnesium, som kopplas ihop med god hjärthälsa. Magnesium främjar blodflödet och håller blodtrycket på en bra nivå vilket bidrar till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Läs mer om havregryn i inlägget Hypade Havregryn!

schweizernötbollarKokosolja

Kokosolja innehåller såväl vitaminer och mineraler, antioxidanter och bra fettsyror. Kokosoljans fetter har goda effekter som ökar det goda kolesterolet (HDL) och minskar det dåliga (LDL). Läs mer om kokosolja i inläggen Kokosolja ger bra energi och Vitare tänder med Kokosolja. Kokosoljans nyttigheter har debatterats rejält i media den sista tiden. nyttigt eller onyttigt? Läs vad Dr Sanna Ehdin tycker.oil pulling

 Cashewnötter

Innehåller protein, fibrer och omättat fett. Magnesium, fosfor, järn och E-vitamin. E-vitamin bidar till fin hy, skyddar mot blodproppar och förbättrar glykogenförråden i musklerna och ökar därför prestationsförmågan och uthålligheten. Järn syresätter blodet ökar koncentrationen och motverkar stress.

raw food bollar

Dadlar

Dadlar ger snabb energi och är mycket söta men om du jämför med vitt rafinerat socker så får du en hel del fördelar och nyttigheter om du istället för det vita sockret väljer att söta med dadlar. Vitt socker innehåller inga näringsämnen, vitaminer eller mineraler och är inget våra kroppar behöver. Dadlar är rika på B-vitamin, kalium, magnesium och järn.

schweizernötbollar

Fler recept på Raw food bollar

Gillar du receptet på Schweizernötbollar så prova också mina vita Rawfood bollar med citron, aprikos och färsk ingefära. Så goda!  Eller mina Röda Rawfood bollar med hasselnötter, kanel och lingon.

raw food bollar

Write A Comment

Close