kokosolja

Jag har testat kokosolja!

Det har skrivits mycket om kokosolja den senaste tiden. Kokosolja innehåller förutom vitaminer och mineraler även den viktiga fettsyran; Laurinsyra.  Kokosolja kan ersätta annat fett i matlagning, bakning och stekning. Den kan även användas som t.ex. en nyttig energikälla i smoothies, på smörgåsar eller bara som den är.  Kokosoljan är fast i rumstemperatur, men blir flytande vid uppvärmning. Rekommenderas pga sina stärkande och energigivande egenskaper till idrottare och motionärer.

Jag har testat Cocosa Extra virgin coconut oil med den gröna etiketten för ca 199:- . Finns även med brun etikett för ca 99:- Skillnaden mellan dem (och flera andra märken) är att den billigare varianten inte smakar något medan den dyrare har en jättegod kokossmak. Kokosolja finns i hälsokostbutiker och i välsorterade livsmedelsaffärer.

Jag har testat kokosoljan i smoothies, det blir gott och ger energi, men om man som jag använder frysta bär ”klumpar” sig kokosoljan.  Jag har också provat att steka scampi till wok i kokosoljan och det fungerade bra och gav en svag kokossmak till woken. Ett tips jag fick i hälsokostaffären var att steka pannkakor i kokosoljan, jag har inte testat men tror att det kan vara gott och nyttigt.

Det jag tyckte kokosoljan var bäst till var att blanda den i fiberhavregrynsgröt. Jag tog en stor matsked kokosolja, och blandade torkade frukter,  gryn, vatten, salt och kokade alltihop. Gröten smakade lite av kokos vilket var gott och jag höll mig mätt på gröten mycket längre än på en vanlig talrik havregrynsgröt – jättebra.

Mina Smoothierecept

Hallonsmoothie med frysta hallon, banan, turkisk yoghurt och mjölk ca 1 msk kokosolja, smakade lite av cocos – god

Ananas och cocos smoothie 1 liten burk kokosmjölk en liten brk krossad ananas, 1 burk kesella (mycket protein) ca 1 dl grekisk yoghurt, ca 1 dl mjölk, 1 stor msk cocosolja. Mixa. Smakade jättegott och mättade bra.

Jag har även provat kokosoljan utvändigt och smort in naglar och nagelband med oljan, lite kladdigt men det känns som oljan ändå tränger in bra och ger effekt. kokosoljan är fast och mjuk när den förvaras i rumstemperatur och blir stenhård i kylskåpet. Den smälter jättefort om man tar lite på fingrarna.

Kokosolja är gott och säkert så nyttigt som experterna beskriver, men det höga priset gör att jag ändå inte kommer att använda oljan i någon större utsträckning. Här kan du läsa mer om kokosolja

Write A Comment

Close