oil pulling

Vitare tänder med kokosolja hur fungerar det? Så kallad Oil pulling är den senaste trenden just nu, men vad är det och hur funkar det…? Jag har testat i en vecka, Läs hur jag gjorde och se resultatet på mina före och efter bilder.

Oil pulling

Oil pulling är en tusenårig tradition från Indien som nu spridit sig till resten av världen. Rutinen ska göra dina tänder vitare och detoxa hela din mun vilket ger dig en fräschare andedräkt och boostar din allmänna hälsa. Det enda du behöver göra är att skölja munnen med en stor matsked olja i 15-20 minuter om dagen. Oljan ska dra ut gifter och bakterier från både tänder och tandkött. Metoden kommer från Ayurveda och i originalutförandet används sesamolja, men idag används kokosolja av de flesta anhängare. Bra kan jag tycka eftersom kokosolja känns bra mycket fräschare än sesamolja i det här fallet.

Så här gör du

Börja med att skölja munnen med varmt vatten. Ta en stor matsked kokosolja i munnen och gurgla runt, du behöver inte vara så intensiv. Ha kvar oljan i munnen i 15-20 minuter och spotta sedan ut den i papperskorgen INTE i avloppet, eftersom det kan orsaka stopp. Skölj munnen med varmt vatten och borsta tänderna som vanligt. Du gör alltså oil pulling innan din vanliga tandborstning.

oil pulling

Kokosolja

Kokosoljan du använder ska helst vara ekologisk, kallpressad och av god kvalité, jag använde Kung Markattas kokosolja som finns i de flesta mataffärer. Det var lite äckligt att ta en stor klick kokosolja i munnen, men känslan försvinner nästan meddetsamma när oljan smälter och blir flytande, och efter någon dag har jag vant mig och det var inget problem. Det var också riktig sommarvärme under några dagar när jag testade oilpulling och då blev oljan flytande i burken vilket gjorde den lättare att ta. Efteråt smakar det kokos i munnen, helt ok tycker jag. Sesamolja tror jag inte känns lika fräscht…

oil pulling

Resultatet

Jag har testat oil pulling i en vecka och här ser du resultatet, före och efter. Vet inte om jag tycker att tänderna blivit så mycket vitare, jo lite kanske, någon nyans. Men jag känner mig i allafall konstigt nog fräschare i munnen efter att ha sköljt med kokosoljan, tycker andedräkten blev lite fräschare också. Jag hade en beläggning på tungan som antagligen kom från penicillinet jag var tvungen att äta efter min axeloperation, och den är i princip borta nu.

oil pulling
Före Oil pulling
oil pulling
Efter en veckas Oil pulling

Det finns egentligen inga vetenskapliga bevis för att metoden fungerar, men eftersom det är helt ofarligt att testa så skadar det ju inte att försöka, så känner du dig nyfiken på oil pulling, varför inte prova!

Läs mer om kokosolja i inlägget Kokosolja ger bra energi.

Write A Comment

Close