För en och en halv vecka sedan opererade jag min högra axel. Jag har haft problem med axeln i nästan ett år, eller 11 månader för att vara exakt. Det hela började med en introduktionskurs på tre månader i Crossfit, vilket var tokroligt, jag tyckte att jag hittat en träningsform som passade mig utmärkt. Mot bakgrunden att jag har utvecklat en ganska grav artros i min vänstra höft och till slut tvingats att inse att pass som Combat med mycket sparkar (framförallt sidosparkar) tyvärr inte längre fungerade för mig. Jag älskar den typen av träning men insåg att jag måste sluta sparka och börja träna styrketräning för att få en mer fungerande kropp. Jag är inte särskilt förtjust i traditionell gymträning och framförallt inte maskiner, fria vikter är OK. I Crossfit hittade jag en träningsform som passade mig bra. Det är mycket axlar i Crossfit och jag började känna värk i muskelfästena på framsidan av axeln, alltså på båda sidor. Inte så konstigt tänkte jag, och tränade på, Crossfit ÄR tufft.

crossfit

Crossfit och Träningsresa

Jag har aldrig varit så vältränad som efter tre månader i crossfitboxen. Då åkte jag på en träningsresa till Turkiet. På träningsresor är det väldigt lätt att göra det man vet att man inte ska, nämligen träna lite för mycket. Det finns ju så många spännande pass och fantastiska ledare så du vill gå på ALLA pass. Jag körde på. På ett pass med TRX band skulle vi bl.a. göra djupa armhävningar, då upptäckte jag att jag var jättesvag i min högra axel/arm och inte fixade detta. En halvtimme senare insåg jag att jag inte kunde lägga någon belastning alls på axeln, och ytterligare lite senare att jag inte kunde lyfta armen ovanför axelhöjd och att det gjorde rejält ont i axeln och i muskelfästet framförallt.

Supraspinatusruptur

Hemma i Sverige igen provar jag med vila och Iprenkur – för att häva en eventuell inflammation, försiktig träning/rehab men får inget egentligt resultat eller förbättring. Kontaktar sjukgymnast på vårdcentralen eftersom jag tror att något muskulärt har gått av i axeln. Tyvärr tas inte mina problem på allvar utan jag skickas hem för att göra övningar med ett tunt gummiband. Det hjälper inte inser jag ganska snabbt. Jag känner min egen kropp, men sjukgymnasten tycker att jag kanske inte varit tillräckligt ihärdig. Så här håller det på i ytterligare ett antal veckor innan jag lyckas ”tjata” mig till ett besök hos en ortopedläkare. Ortopeden tror inte att det är någon fara men skickar mig på en slätröntgen för att utesluta att det är en fraktur etc. Jag vet att det inte är det men är glad att någon lyssnar och att det händer något. Röntgen visar ingenting. Jag är nu mycket bestämd och vill remitteras till en MR-magnetröntgen. Vilket jag också får. Så efter ytterligare några veckor gör jag en MR och efter ytterligare några veckor får jag beskedet att det är en Supraspinatusruptur. En av senorna/muskeln i rotatorcuffen är i princip av och hänger bara på en liten tråd. Ortopeden ser förvånad ut. Jag är det inte. Börjar däremot känna mig ganska förbannad men inser att det inte hjälper min situation, utan jag frågar istället vad man kan göra nu. Ja, alltså det behöver ju opereras, men det ska helst göras senast 3 månader efter skadan, och det har nu gått 10 mån! Bra är tydligen att jag inte har några fettpålagringar på muskeln OM det nu går att operera….

supraspinatus

Axeloperation

Nu tar det lite fart och jag får en kallelse till stora sjukhuset för att diskutera en eventuell axeloperation. Ortopeden där gör bedömningen att en operation kan genomföras och att den förhoppningsvis kommer att göra min axel bättre, så att jag kan använda den i vardagslivet och på fritiden på ett bättre sätt. Men han kan inte garantera att det blir så. 11 månader efter skadan opererades jag på USÖ.

Axeloperation

Operationen gick bra och senan är fastsydd mot benet där den nu ska läka fast av sig själv. Eventuellt var också min bicepssena dålig och hade i så fall behövts klippas av. Det kan vara den som gör att du har ont, berättade läkaren. Om den klipps av så ramlar muskeln ner och du får en ”Karl Alfred muskel”. Inget jag kände mig särskilt sugen på….. Dealen var att jag litade på läkarens bedömning, vilken han gjorde vid ingreppet. Bicepssenan såg tack och lov fin ut och är orörd. Tack.

axeloperation

Rehab och rehabträning

Det är lång rehabtid efter den här typen av skada, upp emot ett år. Så klart värt det om man blir bättre. Jag ska ha ett axellås, en mitella med en kloss på, på mig dygnet runt i 6 veckor. 6 veckor….. är låååång tid. Sen får jag börja med mycket enkel rörelserehab utan belastning. Och som sagt först efter ett år vet jag om operationen gjort min axel bättre.

rotatorcuffruptur

Komplikationer efter operation

Axeloperationen var en dagoperation och utfördes med titthålskirurgi. Den tog ett par timmar. Jag blev väl omhändertagen på sjukhuset men hade ont i axeln och mådde illa efteråt. Jag var på sjukhuset kl 7.15 och fick åka hem 18.00 samma dag. Väl hemma mådde jag ganska bra och hade inte särskilt ont, det räckte med att ta alvedon och jag kunde strunta i de starka morfintabletterna. Efter några dagar hemma fick jag jätteont i armen och i tumbasen. Kunde konstatera att jag har en större vätskeansamling i armen som nu sträcker sig från biceps till mitten av underarmen och armen är typ gulgrön. Jag fick ta till de starkare tabletterna och kände mig lite bättre, när jag inser att jag troligen har feber. Tar tempen och har 38 grader, ringer sjukvårdsupplysningen som vill att jag åker in till Akuten, det finns risk för infektion. Sagt och gjort, i förrgår besökte jag akuten och fick lämna blodprover och prata med en läkare, blev sen hemskickad. Ska tillbaka imorgon för mer prover. Jag har fortfarande feber, strax under 38 grader, men ”går nu” på Citodon som gör att jag inte har så ont men sover jättemycket.

Se framåt

Nu vill jag kunna ladda om och se fram emot att bli bra och att börja rehaba på riktigt. Har känt mig alldeles för klen efter axeloperationen för att det ska vara OK.

Rotatorcuff

Rotatorcuffen i axeln är en muskelgrupp som består av fyra muskler som stabiliserar axelleden. Supraspinatus – abduktion, Infraspinatus – utåtrotation, Teres minor – utåtrotation och Subscapularis- inåtrotation. (Bilderna på musklerna är från en planch på USÖ)

46 Comments

 1. Hej, hur gick det för dig efter din opererade axel ?
  Fick du tillbaka styrkan och rörligheten.
  Jag har själv opererat supraspinatusenan den 23/1 2019. Mvh/Peter

  • admin Reply

   Hej Peter,
   Ja, jag kan glädja dig med att jag är helt återställd 🙂 så se fram emot det. Du har en lång och jobbig rehab framför dig så ta det lugnt och fokusera på att du kommer att bli helt återställd. Efter ca 1 år 😉 Här tränar jag http://www.traning40plus.se/lifestories/selfiepinne/ armen är jättesmal och klen.

   Idag fungerar armen fullt ut med full rörlighet och jag är inte rädd att ta i. t.ex. att maxa när jag styrketränar. Tipset är bara att ta det lugnt under låååång tid för att nå dit. Du kommer säkert att känna själv vad du kan och inte kan göra om du har lite självbevarelsedrift 🙂

   Stort lycka till med din rehab
   Kram Lena

   • Så skönt att höra att det gick bra! Jag väntar själv på operationstid för samma sak… Känner mig lite orolig och otålig…

    • admin Reply

     Hej, förstår din känsla…. Stort lycka till med operationen och ställ in dig på en ganska lång och jobbig rehab tid. Men efter det förhoppningsvis inga problem längre. Min axel fungerar jättebra idag och jag känner inga begränsningar alls. Har tyvärr lite problem med den andra axeln som inte är opererad den är nog lite trasig också, men inget som åtgärdas.

 2. George Cassepierre Reply

  Hej Lena!

  Hittade din bloggsida när jag var ute nätet och letade runt inför min axeloperation. I mitten av januari halkade jag på en isfläck när jag sprang ner för en backe på väg till bussen och landade på axeln. Jag kände direkt att det här var inte bra. Akuten var full med ”halkande” människor så efter röntgen där man konstaterade att inget var brutet skickade doktorn hem mig med tipset att ”stretcha lite”.

  För att göra en lång historia kort gick tiden och jag insåg att detta var något helt annat. Men allt tar tid. Tid för läkarbesök, tid för MR, telefon tid för utvärdering av MR. Där konstaterades att jag hade i princip samma skador som du, fast min sena var helt av plus att biceps senan hoppat ur sitt läge och var tvungen att klippas 🙁

  OP gjordes den 21 sep. och allt gick hyfsat bra – dom var tvungna att fräsa bort ärrbildningar under skuldran. Men nu börjar vi närma oss sjukskrivningens slut (snart 3 v.) – och jag är ytterst fundersam på att börja jobba 100% direkt. Äter fortfarande alevdon & morfintabletter. Har testat att hoppa över dem – men det var en dålig idé för då får jag molande värk. Har nästan haft mitt axellås halva tiden men 3 veckor kvar… får än så länge bara sträcka ut fingrarna och knyta näven och fäll upp underarmen till navel.

  Så nu till min fråga: Hur länge var du sjukskriven?

  Jag jobbar i mötesbranschen. Kontor men högt tempo.

  Tack för en utmärkt bloggsida! Jag har läst den 100 gånger och den hjälpte mig både före och efter OP

  Bästa hälsningar,

  George

  • admin Reply

   Hej George, vad bra att min inlägg är till nytta 🙂 Jag minns ju själv hur mycket jag letade efter information när jag skulle operera mig. Är du bara sjukskriven i 6 veckor? Alltså lika länge som du har axellåset, det låter väldigt kort. Vill också säga att du behöver förbereda dig på en lång och ganska jobbig rehabilitering innan armen kommer att fungera som den ska igen. När jag opererade mig hade jag precis börjat på en ny anställning, jag sade att jag skulle vara tillbaka efter 2-3 veckor ha ha. Så blev det inte. Jag blev sjukskriven på heltid i 3 månader men valde att bryta sjukskrivningen efter 2 månader eftersom jag hade en ny tjänst…. annars skulle jag inte ha gjort det. Det var jättestruligt med Försäkringskassan. Jag ville jobba halvtid 2-3 dagar/vecka vilket min arbetsgivare också tyckte var bra. Men enligt Försäkringskassans regler är halvtid 4 tim/dag och inget annat. försökte förklara att jag knappt kunde klä på mig själv och inte köra bil (mauell) utan måste ha hjälp med det och att 4 tim/dag inte var ett bra alternativ då. (Kan säga att jag jobba som jag ville men fick skriva 4 tim/dag till Fkassan)Suck… Jag tror inte att det är en bra idé att du jobbar efter 6 veckor, du kommer ha en mitella och inte kunna lyfta armen alls i början. Du kommer att ha tappat nästan alla muskler i armen och vara jättestel i början. Armen har ju varit låst i 6 veckor… Kan trösta dig med att jag är helt återställd i min axel idag och det kommer toligen du också att bli. Men ta det då lagom lugnt och träna lagom, läkningen går inte att forcera. Och det gäller alla som min läkare påpekade 😉 Lycka till! Hälsar Lena

 3. Hej !
  Ska göra samma operation..
  Undrar om du sov sittande de veckor du hade axellåset….?
  Eller funkar det att ligga ner. Funderar på och köpa ställbar säng ??

  mvh Andreas

  • admin Reply

   Hej Andreas, alltså sovandet… 🤣🤣 var ju bland det värsta. Sova på rygg lite halvsittande med armen på klossen, på magen. Inte vända sig och inte röra sig. Kan bara säga: jag överlevde. Man vänjer sig. Och ja det gick att ligga ner.
   Lycka till med op och rehab 😀 hälsningar Lena

  • Hej Lena,
   Hittade din blogg av en tillfällighet och det gjorde gott i tanken. Opererar mig på onsdag och att läsa alla frågor och svar känns jätte bra! Så härligt att du tar dig tiden att svara på funderingar. Jag känner mig både klokare, mindre ”rädd” och mer förberedd än för 5 min sedan – TACK 🙏🏻.
   Hälsningar Lena

   • admin Reply

    Åhhh vad glad jag blir, tack! Roligt att det jag skriver är till hjälp. Stort lycka till med operation och rehab. Lena/Träning 40+

 4. Håkan Strand Reply

  Hej Lena.
  Det är intressant att läsa om allas erfarenheter. Jag fick också axelproblem efter ett bänkpress pass. Jag påbörjade rehabträning
  direkt och kämpade länge med det tills jag var tvungen att inse att det var dags att uppsöka sjukvården. Jag är egen företagare och har förmånen att ha en försäkring som gör att man får snabb hjälp. Första läkarbesök med undersökning och ultraljud men det läkaren såg inte så tydligt på ultraljudet så det bokades MR undersökning och där såg dom tydligt att supraspinatus av helt av.
  Operation bokades till 13 dec 2019. Operation gick bra, men läkaren sa att det inte är säkert att det blir hållbart för senan var lite stel när han drog fram den. Jag har inte haft några stora problem efter operationen. Jag har inte varit sjukskriven men jag kan anpassa mitt jobb. Jag hade axellås i 4 veckor och fick sen börja rehabträna. Det är nu drygt 3 månader sen operation och jag tycker att jag redan har god rörlighet och bra styrka i min arm. Den största frustrationen just nu är att hitta ett bättre rehabträningsprogram annpassat för styrketräning. Jag var hos sjukgymnast 3 gånger men efter det hade hon inget mer att ge mig och jag fick instruktioner för den fortsatta träningen framåt men den var väldigt allmän och inte så detaljerad som jag kunde önska.
  Mvh
  Håkan

  • admin Reply

   Hej Håkan, vad roligt att höra att det verkar fungera så bra för dig så snabbt efter operationen. Det har gått tre månader och det är inte så lång tid i sammanhanget 😉 Så skynda långsamt, även om jag förstår din frustration. Jag hade en så himla bra läkare som verkligen fick mig att förstå genom att säga det här: Det tar ca ett år innan kroppen har läkt skadan helt och hållet, när vi tagit bort axellåset kommer du bara att kunna krafsa lite på väggen som första rörelseövning. Jag:??!! Läkaren: Nu ser jag på dig att du inte tror att det här gäller dig, men det gör det. Läkningsprocessen är den samma för alla. Och han hade rätt såklart, efter 6 veckor stod jag där med min spinkiga arm och krafsade på väggen. http://www.traning40plus.se/lifestories/selfiepinne/

   Men som sagt, idag är jag helt återställd, och litar fullständigt på min arm/axel. (Undviker dock att maxa i bänkpress 😉 ) Så ge det hela lite mer tid och trappa upp träningen, rörligheten och styrkan successivt. Är du träningsvan så fixar du det säkert själv. Annars är en riktigt bra PT till hjälp. Helst vill man ju hitta någon som både är PT och sjukgymnast. Undvik övningar i ytterläge i början, och ta det försiktigt med dem även senare, är mitt tips. Stort lycka till med fortsatt träning! Lena

  • Håkan Strand Reply

   Hej Lena.
   Nu är det nio månader efter operation och jag tränar för fullt nu. Jag har nästan inga problem längre. Fem månader efter operation så kunde jag sova på den opererade axeln igen utan smärta. Jag har jobbat mycket med rehabträningen och trappat upp det sakta. Jag har en PT som extra stöd ibland. Jag är dock försiktig med bänkpress men allt annat går väldigt bra.
   Mvh
   Håkan

   • admin Reply

    Hej Håkan, härligt att höra!!! 🙂 och snyggt jobbat. Det är nog klokt att ta det lugnt med just bänkpress. Jag har kört lite bänkpress i mitt utegym och det funkade bra, men där är det kortare väg att lyfta och jag behöver inte tänka på att få upp stången på en ställning efter lyften. Skönt att du fått så bra resultat av operationen.

 5. Hej Lena!
  Jag hamnade här då jag också letade runt efter axeloperation som jag ska göra. Jag har förstått att det tar ett bra tag innan man är ok igen. Jag undrar över hur jag ska klara mig rent praktiskt efter operationen. Påklädning, matlagning, hygien osv. Jag lever ensam. Vad ska man tänka att man kan ha för kläder? Kan man få hjälp via kommunen med praktiska saker? Hur gjorde du? Jag har inte oroat mig förrän nu när operationen börjar närma sig.
  Hälsningar Sussi

 6. admin Reply

  Hej Sussi,
  Det kan bli lite knepigt med matlagning, dusch och påklädning/avklädning 😉 Själv använde jag t.ex. ingen BH på 8 veckor, alldeles för krångligt att ta av och på. Ett linne närmsta kroppen och så rekommenderar jag en tunn och liten poncho. Perfekt plagg! Vet du om du kommer att få ett axellås och en kloss? Det är olika på olika sjukhus. Det var helt ärligt riktigt jobbigt med detta axellås MEN vill säga att jag idag är helt återställd så kämpa på. Jag vet inte om man kan få hjälp från kommunen, kolla, det är olika i olika kommuner. jag tvingade ju man och barn att hjälpa mig. Mat rekommenderar jag att du handlar hem och lagar en hel del i förväg. Fyll frysen så kan du micra. Dusch blir knepigt…. man får vara lite sunkigare än vanligt helt enkelt och tvätta lite här och där så gott det går. Stort lycka till med op och rehab! 🙂 bästa hälsningar Lena

 7. Hej😀hittade denna blogg då jag gogglade på smärta efter op.Opererade mig i fredags sytt ihop sena biseps muskel rotatorkuff op gick 4:e dagen idag efter op men fruktansvärd värk i helgen har fått morfin tabletter men gör ingen större nytta fick ringa 1177 så läkarbil kom ut för att spruta morfin dagen efter jag är själv med nio hundar höns m.m som tur är har jag en vän som ger dom mat hade nog aldrig gjort denna op om jag vetat jag skulle må så dåligt😔idag är det lite bättre så hoppas på att det ska gå framåt har axellås så har börjat knäppa låsa handen för att göra lite rörelser förstår när jag läser att det tar lång tid att bli bra men jag är envis för ett år sedan slog min stora hund av mitt knä blev en stor op men är återställd nu men jag kan inte minnas jag hade denna fruktansvärda smärta sitter upp o sover😩

  • admin Reply

   Hej, men oj vad tufft med smärtan och att vara ensam med all skötsel av gård och djur. Jag hade inte en sån stark smärta men fick ju istället någon infektion och jättedåliga värden, var helt väck och jättesvag i flera veckor. Sov mest. Jag hade aldrig klarat det om jag varit ensam, jo, iofs om jag var tvungen kanske 😉 För mig var det inget val att operera eller inte. Om jag inte opererat hade jag inte kunnat använda armen, och jag vill verkligen berätta att min arm/axel är helt återställd idag 🙂 Så skynda långsamt och se framåt. Jag fick information om hur jobbig tiden efter op skulle vara och den långa rehaben, men tyckte ändå att det var svårt att ta till sig och verkligen förstå. Varmt lycka till och hoppas du snart mår bättre 🙂

 8. Har letat efter andras erfarenheter av en axeloperation och blev glad att hitta denna! Jag opererade min höger axel, (är högerhänt), för snart tre veckor sedan. Det skrapades bort en bit av akromionet som skavde på och skadat supraspinatussenan, vilken lagades och syddes, skruvades, fast ordentligt. Nu har jag axellås dygnet runt i tre veckor och därefter får jag ett lättare armstöd under dagtid men ska ha axellåset under natten i ytterligare tre veckor.

  Jag är sjukskriven i sju veckor och tänkte när läkaren sa det efter operationen, att jag kan nog börja jobba tidigare, men inser att jag behöver nog dessa veckor. Läkningen, brist på sömn och rehabövningar är mer krävande för kroppen än jag kunnat ana. Bara att lita till processen och känna in en dag i taget.

  Har påbörjat rehaben med de allra lättaste rörelserna. Har förstått att rehaben är lång, upp till ett år innan man borde vara fullt återställd. Jag undrar lite gällande erfarenheter för övrig träning av kroppen. Hittills har jag kunnat ta lätta promenader och även ibland gjort lite övningar för ben och rygg, typ squats. Tränade nämligen sex gånger i veckan före operationen, mix av crossfit och gymträning. Drog dock på mig ett diskbråck genom ett marklyft i januari förra året, 2020, så har haft anpassad träning senaste utifrån det. Känner nu att behovet ökar av att få kunna komma igång lite igen med de stärkande övningarna för diskbråcket lite smått. Så undrar när du, eller någon annan som läser detta, kände att det gick att t ex kunna ta sig till gymmet? Hur lång tid dröjde det t ex innan du kunde köra bil igen? Har en PT som normalt planerar upp mina pass och han är uppfinningsrik så jag kan säkert göra en hel del hemmavid till att börja med, när kroppen orkar förstås, men vill så småningom kunna ta mig till gymmet.

  Ha det gott!
  Birgitta

  • admin Reply

   Hej Birgitta, ja det är en lång och tålamodskrävande rehab. Minns nu när jag stod och puttade upp armen med en selfiepinne 😉 Och min erfarenhet var precis som din att operationen och återhämtningen är väldigt krävande för kroppen, jag fick dessutom någon typ av infektion och var inte så kaxig. Försöker komma ihåg när jag tog mig till gymet… vet att jag tränade ben och mage t.ex. hemma och sen var det den planerade sjukgymnastiken där jag lade till övningar för hela kroppen. Och sen gymmet efter det… Men det jag iaf vet är att jag idag är helt återställd och vågar och kan göra armhävningar, bänkpress, frivändningar och chins t.ex. Axeln håller och jag är inte orolig för att den inte skulle göra det. Vi har ju manuell bil så växla var svårt, minns tyvärr inte när det funkade igen. Lycka till och som du själv skrev lita på processen. Kram Lena

   • Tack för ditt svar Lena! 🙂 Känns bra att läsa att du kunnat träna andra delar av kroppen parallellt med övrig rehabträning. Jag tog mig till gymmet med bussen igår onsdag och träffade min PT för att testa lite övningar som squats, utfall på stället och träning för den friska armen med lätta vikter. Gick bra tycker jag. Lite lätt bara att spänna höger axel, den opererade, framförallt när vänster arm tränades, så får verkligen tänka på att slappna av mer i mitellan. Som jag uppfattat så är det ingen fara om det blir små spänningar blir, fast vill ju ändå undvika det så gott jag kan.

    Riktigt härligt att läsa att du är helt återställd och är åter med din vanliga träning, och inte oroar dig om axeln ska hålla. Låter lovande. 🙂

    Tack än en gång för ditt svar!
    Kram Birgitta

 9. Hej,
  som alla andra med den här typen av skada så hamnade jag också här, det är skönt att läsa om andras erfarenheter. för snart tvåmånader sedan åkte jag skridskor, föll och tog i med armen. Det kändes att något var fel men jag körde vidare. när jag skulle köra hem upptäckte jag att jag inte nådde ratten så det fick bli till akuten.

  Ortopeden på akuten fixade en röntgen och konstaterade att inget var brutet men att ett ultraljud behövde göras inom två veckor.

  Två veckor senare ringde man från ortopeden och berättade att den läkaren jag skulle träffa blivit sjuk och jag skulle få träffa en annan. Denna andra läkaren visade sig vara en underläkare som inte tyckte att ett ultraljud var nödvändigt och att jag verkade må bättre. Men, för säkerhets skull så stämdes hon av det med sin kollega efter att jag hade gått. Det resulterade i att jag fick en ny tid två veckor senare för ett ultraljud.

  Överläkaren som gjorde ultraljudet konstaterade snabbt att jag hade en massiv skada på rotatorkuffen och förmodligen även på biceps så det blev en akut MR och direkt efter planerades en akut operation ett par dagar senare. Av rotatorkuffens fyra muskler var tre av.

  Operationen gick bra, bra vävnad som var smidigt och lätt gick att dra tillbaka och fästa. En hade lossnat från sitt fäste så den fick ett nytt fäste i form av en skruv.

  Den första natten efter operationen var inte nådig, förutom morfinen så fick jag ta ytterligare morfin, en s.k nödraket. Morfinkuren behövdes i två veckor. Både rehabterapeuten och ortopeden hade varnat för att förmodligen skulle jag ha så ont att jag bara ville gråta de två första veckorna. Så illa blev det bara den första natten men morfinet behövdes i två veckor.

  Det har nu gått tre veckor sedan operationen. Sömnen är bedrövlig, jag sitter och slumrar i ett soffhörn, ligga ner går inte alls. Kombinera det med tre småbarn så blir det rätt trötta dagar.

  Axellåset får jag faktiskt plocka av då och då om jag vilar armen stilla på en kudde så jag kör faktiskt så på nätterna också, jag får förskräckligt ont i biceps och armveck av att ha låset på.

  Det positiva är att jag har faktiskt unnat börjat jobba igen (programmerare) även om det blir mycket med vänsterhanden. Jag är såklart högerhänt och har skadat höger axel.

  Skönt att läsa att du återfick din rörlighet. Dags att ta på det förhatliga låset igen. Lycka till allihopa.

  • admin Reply

   Hej Anders, vad bra att du hittar lite stöd här i det jag skrivit och i kommentarerna från andra som opererat liknande skador. Fick en mindre flashback när jag läste ditt meddelande 😉 Ja, det var en skitjobbig tid, på ren svenska. Men det finns ljus i tunneln det gäller att hålla ut. Jag har även gjort en höftopertion (totalplastik dvs ny höftkula i metall) och opererat ett krossat knä efter en ridolycka men jag kan lätt säga att tiden efter operation och rehaben av axeln var mycket värre än båda de gångerna. MEN det blev ju så väldigt bra till slut 🙂 Höft och knä kan jag känna av, men inte axeln. Den funkar perfekt. Skönt att du har möjlighet att plocka av axellåset, det var verkligen jättejobbigt att ha på. Kände faktiskt för att bränna upp det eller något när jag väl slapp det ha ha, men jag slängde det bara i en papperskorg på sjukhuset. Stort lycka till och förbered dig mentalt på en antagligen jobbig rehab men fokusera också på slutresultatet, kommer bli så bra!

   • Två år har gått så jag tänker att det kan vara dags för en uppföljning. Rehaben var inte rolig, den var lång och utdragen. Det största ögonblicket var när jag fick jobba i en rehabpool. Jag var så övertygad om att min axel var helt körd, jag kunde knappt lyfta armen hur mycket jag än tog i och det gjorde bara ont. Men så gick jag ner i poolen, 37 grader upp till hakan och armen bara flöt upp till ytan. DEn var inte körd, det var bara jag som var svag. Helt fantastisk känsla.

    Så jag spenderade ett par veckor i poolen innan jag fick börja på sjukhusets rehabgym. Efter sex månader började jag få tillbaka rörlighet och styrka och i samband med det så började min då sjuårige son på jujutsu. Det såg så sjukt roligt ut och jag kände igen så mycket från när jag tränade aikido för 30 år sedan. Så jag beslöt mig för att jag testar. Jag tänkte att det ger en bra grundfysik och jag kommer definitivt få stretcha axeln eftersom jujutsun innehåller många brytningar, kast och fall där axeln hamnar i sina ytterlägen.

    På rehab var dom försiktigt optimistiska och bad mig att ta det försiktigt i början. Men det fungerade, sex månader senare hade jag tagit mitt första bälte och återkopplade till rehab som blev väldigt glada. Nu siktar jag på svart bälte om fem år. Jag menar vad hindrar mig? Gubbe på 49 år med opererad rotatorkuff kryddat med en begynnande Parkinsson, det är bara att göra. Med den insikten så inser jag att jag aldrig kommer att vara friskare än jag är just nu så det är bara att köra på.

    • admin Reply

     Hej Anders, vad roligt att du berättar hur det har gått 🙂 Och det har det ju! Gått åt rätt håll. Jag tror också absolut på att man ska försöka göra det man tycker är roligt när det gäller träning, med de anpassningar som kan behövas. Stort lycka till med det svarta bältet!

 10. Catrin Stavander Reply

  Hej!

  Tack för att du har startat upp den här sighten. Jag har tittat i den ett flertal gånger, speciellt på nätterna för att få kraft att veta att det finns andra som har/haft det lika tufft som jag efter axeloperation

  Jag opererades för en månad sedan då jag hade partiell ruptur, total ruptur, luxerad biceps, skadade ligament , söndertrasad sena och artros i axeln efter fall på längskidor i en backe i slutet av januari
  Man konstaterade snabbt på röntgen efter fallet att jag inte hade några frakturer men man trodde att det skulle räckta med rehab. Dock skickade man en remiss till ortopeden och där gjordes ett ultraljud av axeln. Man såg där skada i min axel men inte hur mycket eller hur stor den var. En akut MR gjordes därför och då konstaterades det att min skada var rejält stor. Veckan senare blev det dax för operation för mig
  Jag fick en blockad i axeln och var vaken under ingreppet och kunde därför åka hem från dagkirurgen efter bara en timme efter operationen vilket var positivt
  Jag blev snittad och sydd i axeln med 10 rejäla stygn och det har läkt bra.
  Första dygnet var mycket tufft med gräslig smärta efter att blockaden släppte. Jag tog inte tabletter i förebyggande syfte vilket jag borde ha gjort och var en rejäl miss

  Jag hade ändå inte trott att efterförloppet skulle vara så tufft. Mycket värk och efter en del rehabövningar så blir det ännu värre. Jag tog morfin de 5 första dygnen men övergick sen till Alvedon och någon enstaka Citodon vilket jag fortfarande tar kontinuerligt.
  Rörligheten har blivit bättre men det är en lång resa kvar.
  Nattsömnen är bedrövlig. Kan bara sova max 3 timmar på raken sen får jag kramp i armen av axellåset och får lossa det en stund.
  Jag har axellås dygnet runt i 6 veckor. Idag är det bara 10 dagar kvar av de 42 dagarna så något ljus i tunneln kan jag ändå se.

  Det är väl bara att fortsätta att kämpa på…så småningom ska väl detta vara ett minne blott.

  Ha det gott alla kämpar med era axellås och rehabövningar.

  /// Catrin

  • admin Reply

   Hej Catrin, åh vad jag lider med dig, att ha axellås är verkligen en rejäl utmaning. Att inte kunna sova ordentligt på åtta veckor och att behöva hjälp med det mesta, särskilt i början. Minns hur jag gick runt i min poncho och utan bh för det var för krångligt att hålla på med. Härligt att du delar med dig av din berättelse, det är säkert till hjälp för fler som är i samma situation. Och ja det kommer en tid när det här är ett minne blott så kämpa på 🙂 men var inställd på en tuff rehab. När min arm väl fick komma ur axellåset var det en tunn spagettiarm som jag inte kunde lyfta själv. Jag hade en övning där jag lyfte den med en selfiepinne med den andra armen… Kämpa på och stort lycka till med rehab snart! 🙂

 11. Margareta Reply

  Hej 😊 Så glad att även jag har hittat hit!
  Jag opererade höger axel (högerhänt) för 6 veckor sedan.
  Skulle precis i dag varit på återbesök hos kirurg och sjukgymnast men Covid-19 kom i vägen😷🤒
  Jag bor i Sundsvall men opererade mig på Arcademy i Stockholm. Ett fantastiskt ställe på många sätt. Det jag kan sakna är uppföljningen. Vet inte om det beror på att jag bor långt bort men jag saknar engagemang i den viktiga rehabträningen.
  Jätteglad att jag nu kan kasta axellåset. Har i fyra veckor kört väldigt försiktig träning. Nu är det ju meningen att jag ska gå över från passiv till aktiv rörelse (heter det så?) Jag har försökt hitta nåt program på youtube men utan resultat.
  Är nyfiken att höra hur er träning såg ut första månaderna efter operationen

  Kram!

  • admin Reply

   Hej, min träning den första tiden var väldigt lugn. jag hade en bra läkare som förvanade mig om att första tidens ”träning” bestod av att krafsa på väggen…. vilket jag inte riktigt trodde på. Men så blev det, armen var tunn som en spagetti och jag kunde inte lyfta den ens i början. Här du sett det här inlägget http://www.traning40plus.se/lifestories/selfiepinne/ Det jag gjorde var att hålla igång med annat som t.ex. spinning sen var det bara övningar med den egna kroppen för armen, alltså att lyfta den i olika vinklar och få tillbaka rörlighet och lite styrka. Därefter började jag träna med gummiband, ett väldigt tunnt och lätt i början. Ta det lugnt och se till att få igång rörlighet och att kunna använda armen i vardagen på ett bra sätt först. Idag kan jag träna vad jag vill och armen håller 🙂 Lycka till!

 12. Hej, vilken bra sida jag hittade. Jag ska operera min högra axel (artros) nästa vecka (högerhänt). Känner mig lite lugnare när jag läst inläggen ”det blir bra ” men vägen är lång. Tipset med poncho👌Min läkare sa räkna minst 3 mån sjukskrivning. Vill jätte gärna ha tips på annan träning som man kan göra eller är det det bara på som gäller.

  • admin Reply

   Hej och tack 🙂 Ja poncho är toppen, då syns det inte heller att man inte lyckats få på sig någon BH ha ha. Träning du kan göra är mest ben. Svårt att göra något som inkluderar armar, sen beror det väldigt mycket på hur du mår efter operation. Men gå, benböj etc… man vill inte riskera att tappa balansen och ramla eftersom en arm är i mitella och sedan tar tid innan den fungerar igen. Det är bara att coola ner och sen ta nya tag igen 😉

 13. Hej !
  jag opererade min axel en halv månad men jag har fortfarande kan inte lyfta av men min läkare sade det är Ta tre månader . man jag är mycket oroligt för min axel. hur långt det ta den blir bra? jag gå till sjuk gymnasiet varje veckan två dagar också .eller du ha någon tips till mig.
  Mvh
  Sahima

  • admin Reply

   Hej sahima, nu vet jag inte exakt vilken operation av axeln du har gjort, men mitt råd är att lyssna på din läkare och ha tålamod 😉 jobbigt jag vet 🙂 I den operation jag gjorde så kapade man den lilla bit av senan i axeln som fortfarande satt fast sen satte man fast den igen. Då förstår man ju att det är en lång rehabtid som behövs för att det först ska läka ihop, sen för att man ska återfå styrka och rörlighet. Och det tar lika lång tid för alla att läka. Så ha tålamod och lycka till. Hälsningar Lena

 14. Hej, Snubblade in här när jag googlar inför min operation. Jag ramlade i maj månad ute i stockholms skärgård när jag med båda händerna upptagna halkade på en klippa och föll med höger axel som fick ta hela smällen. Sökte vård efter ett par veckor då slätröntgen gjordes som inte visade någon fraktur. Hänvisades till sjukgymnast som gjorde ett ultraljud som visade att det fanns skador. Kontaktar Vårdcentral på uppmaning av sjukgymnast. Remiss till ortoped som vänder tillbaka remissen utan att träffa och undersöka mig som patient i Juni månad. Söker vård via privat ortopedmottagning som remitterar mig för MR. Visar Subtotal Supraspinatusruptur, Bicepssenan Total Ruptur, Infraspinatus partiell ruptur, Subscapula partiell ruptur samt labrumsskada. Nu fått tid för operation den 20/12 men det har som sagt hunnit gå ett antal månader. Inte bästa förutsättningarna tack vare ortopeden på sjukhuset som struntade i att träffa mig. Nu vet jag vad som ligger framför mig med smärta och rehab…. 🙂

  • admin Reply

   Hej Pär, Kämpa på….pga miss av min sjukgymnast och behandlande läkare (som dessutom var specialist inom idrottsskador….) så gjordes inte min operation förän 11 månader efter skadan. Vad jag förstod kände inte min läkare till någon som opererats så länge efter skadan, 3 månader är längsta rekommenderade tiden. Min axel är idag i princip helt återställd. tack vare att jag höll igång med de övningar som funkade och därför inte hade fettpålagringar på muskler och senor (om jag förstod rätt…) och en mycket skicklig kirurg. Jag blir så arg när jag hör att du också blivit runtskickad i vården utan att tas på allvar. Fokusera framåt och på målet så hoppas jag att allting blir toppen! Hälsningar Lena

 15. Min rotatorcuffoperation skedde 16 månader efter olyckstillfället…
  Vården har inte lyssnat på mig när jag försökt säga att jag ju känner att något är fel i axeln. I augusti 2020 tvärbromsade jag med cykeln och axeln ”gick sönder”. Jag förstår att det är ovanligt att bli så skadad av att bromsa (jag ramlade inte ens av cykeln) men ett ultraljud januari 2021 visade ändå på stora skador. Min fysioterapeut ville dock att jag skulle fortsätta med rehab och min läkare har inte ens träffat mig men ändå bedömt att jag inte behövde remitteras.
  I augusti 2021 gjordes ett nytt ultraljud eftersom ett års rehab inte gett något resultat. Under hela denna tid har jag inte kunnat utåtrotera armen överhuvudtaget. 0 grader, som ortopeden skrev, när jag äntligen fick träffa en i december 2021 efter att läkaren äntligen skrev remiss efter ultraljudet i augusti. Och sedan tog det äntligen fart!
  Från det att jag träffade ortopeden tog det bara 34 dagar (inklusive MR, CT-röntgen (ortopeden upptäckte nämligen även en fraktur i armbågen…), och julhelg) innan jag opererades. Så tacksam att det äntligen gick så snabbt!
  Både supraspinatus och infraspinatus var totala rupturer. De fick klippa biceps eftersom den var uppfransad.
  Nu har jag haft mitt axellås i 9 dagar och hittade denna tråd när jag sökte efter sovproblem i samband med axellås. Känns skönt att läsa att det inte bara är jag som tycker sömnen är svår…
  Jag kommer att följa min rehab till punkt och pricka, och hoppas att det ska fungera trots att operationen gjordes 16 månader efter skadetillfället….

  • admin Reply

   Oj vilken resa… och vad jag känner igen mig. Bra att du äntligen fick op efer så lång tid, och nu hoppas vi att det ska bli toppen efter rehab. Trist att de fick klippa bicepsmuskeln, jag var förvarnad om att de kunde vara så för mig också men fick behålla min. Kämpa på med axellåset, det är helt vidrigt. Rehaben efter axelop är bland det jobbigaste jag gjort i rehab väg. Krossat knä och ny höftled var en baggis i jämförelse. Men nu har jag en arm som funkar till 100% så fukosera på det och se framåt. Stort lycka till och tack för att du delar med dig av din resa. Hälsar Lena

 16. Hej Lena!

  Vi skrev för lite snart ett år sedan efter min axeloperation och jag är tacksam för att fått tagit del av din resa, det har hjälpt att hålla ut med rehaben och lita till processen.

  8 mars är det ett år sedan min operation och jag tycker väl att axeln har hyfsat bra rörlighet. Det finns fortfarande begränsningar, speciellt ut åt sidan från kroppen. Gällande styrkan är det däremot en bra bit kvar till att kunna använda de vikter jag hade innan skadan, som i t ex lat pull down och med hantlarna och kettlebells. Så att det är en lång rehab kan jag verkligen skriva under på.

  Som sagt, snart har det gått ett år sen min operation, och jag upplever att det hela tiden går framåt, om än sakta. Axeln blir forfarande stum och stel av vissa övningar, fast det oftast går över till dagen efter, och då känner jag att både axeln och skuldran stärkts. Tack och lov har jag en suverän PT som lägger upp all min träning och som stöttar när jag tycker att det är lite motigt.

  Det är ändå knepigt, eller intressant, att vissa dagar känns axeln knappt av för att andra dagar vara stum och inte alls klara vissa rörelser som jag klarat någon dag tidigare. En undran, när upplevde du Lena att du kunde utföra alla övningar, träningsmoment, med hyfsat samma vikter och motstånd med den opererade armen som den friska?

  Ha det gott!
  Birgitta

  • admin Reply

   Hej Birgitta, så fint att höra av dig igen 🙂 och skönt att rehaben går att rätt håll! Det tog över ett år, kanske nästan två innan jag vågade lite helt på att axeln höll igen och inte fega med vikter. Däremot så undviker jag övningar där axeln är i ytterläge, gäller båda axlarna. Och om jag gör dem så isf bara med mycket lätt vikter. t.ex. att stå med armarna rakt utsträckt åt sidorna och göra små cirklar. Eller att statiskt hålla hantlar rakt ut eller rakt fram i ytterläge (det här är övningar som har dykt upp på några klasser jag gått på)

   Fortsatt lycka till med rehaben 🙂
   Bästa hälsningar Lena

   • Tack Lena för ditt svar! 😊 Med ditt svar har jag en referenspunkt, vilket känns bra. Även om det såklart är individuellt hur lång tid det tar att klara av högre vikter och motstånd och vilka rörelser som funkar, så är ditt svar ändå en fingervisning. Känner att det hjälper till att hålla modet uppe med rehabträningen vartefter den utökas och axeln utmanas mer och mer, vågar tro på att axel och skuldra kommer bli ännu mer rörlig och starkare, även om det tar tid.

    Tittar jag tillbaka på det här året som gått så är det ändå fascinerande att ha kommit så långt med rörlighet och delvis i styrkan. Tänk de första aktiva övningarna som knappt var genomförbara till en början och nu klarar jag ju faktiskt av ex.vid latsdrag, om än med extremt låg vikt. Har t o m kunnat åka längdskidor där stakningarna funkar okej. Kan inte gå så högt och kraftfullt i rörelsen, fast rörelsen funkar ju ändå. 👍🏻

    Så glad att jag hittade din sida/blogg, mycket intressant och bra läsning, som bl a tips gällande klimakteriet. 🙏

    Ha det riktigt bra Lena, du gör skillnad! 😊

    Kram Birgitta

 17. Hej Birgitta
  Min man har opererats och skall nu utöka sitt rehabprogram. De nya övningarna har triggat i gång värk igen – hör det till?
  Mvh
  Matilda

 18. Hej Lena!
  Jag är en kille på 19 år som opererade min axel för ca 2 veckor sedan pga att den hade hoppat urled ca 6 gånger innan operationen. Den var så pass trasig att dom skruva fast 4 ankare och spände senan.
  Har vart väldigt nervös ifall min axel kommer bli bra tillslut, Men det hoppas jag verkligen. Vad tror du? Har gjort övningar med axeln/armen sen dagen efter operationen då jag skulle börja redan då och än så länge går det bra, Kan göra mina övningar utan att få ont.

  • admin Reply

   Hej Rasmus, hoppas verkligen att axeln blir helt bra igen. Dina fördelar är att du är ung och läker bra och att du inte har ont. Ta det lagom lungt med rehabövningarna är mitt bästa tips! Gör inte för mycket och inte för lite och ha tålamod, det tar tid. Stort lycka till.

 19. Hej!
  Blir lite förvånad över hur många som liksom du, och även jag, blivit skickade hit och dit utan att få rätt diagnos. Inga frakturer, kör lite rehab etc. Efter flera onödiga vändor till både röntgen och felskickad remiss samt en onödigt lång tid av att bli bortglömd konstaterades ju en Supraspinatusruptur som ev kunde opereras Fick sen äntligen en op-tid hela 6 månader efter min fallolycka och kom hem precis idag efter en lyckad operation av supraspinatus och ett avklippt bicepsfäste och en natt på avdelning. Axellåset är på plats, knåpar med att sätta på och ta av det vilket måste funka då jag bor själv. Det gör det åtminstone lättare att strosa runt bh-lös men klart knepigare med annat pyssel som jag bara har en hand till. Att hitta en bra sovställning och sen inse att jag inte når täcket så bara att börja om och planera varje liten rörelse i förväg är det jag pysslar med just nu.
  Hittade dig just för att jag letade efter bästa sovställning med axellås. Jag ska testa mig fram i min vanliga säng först men har även en gästsäng som är höj- och sänkbar i både huvudänden och fotänden.
  Öva öva öva är nog det enda som hjälper.

  Sjukskriven i 3 månader, vilket jag förstår kommer behövas. Trodde jag med att jag nog inte behöver så mycket morfin men har som tur var en klok PT som hummade lite och sa att jag nog bara ska ta dem. Insåg i samma stund som jag la mig att han hade rätt. Känns så bra när jag står upp, helt vansinnigt liggande

  Tack för alla dina tips och peppen du givit andra. Suger i mig av dem jag med.

  Betty

 20. Tack för allt du skriver här, även om det är ett äldre inlägg. Upptäckte efter min ”supraspinator” operation att det finns så oerhört lite att läsa om såhär efteråt…
  Allt från rädslan att plötsligt göra en rörelse som inte är bra, sova, känslor, hjälpmedel/ stöd och rörelse.

  • admin Reply

   Det finns mycket tankar och lite att läsa både innan och efter operation 🙂 Glad att jag kan bidra. Det är en tuff rehab man har framför sig men iaf i mitt fall så är axeln 100% återställd.

Write A Comment

Close