För en och en halv vecka sedan opererade jag min högra axel. Jag har haft problem med axeln i nästan ett år, eller 11 månader för att vara exakt. Det hela började med en introduktionskurs på tre månader i Crossfit, vilket var tokroligt, jag tyckte att jag hittat en träningsform som passade mig utmärkt. Mot bakgrunden att jag har utvecklat en ganska grav artros i min vänstra höft och till slut tvingats att inse att pass som Combat med mycket sparkar (framförallt sidosparkar) tyvärr inte längre fungerade för mig. Jag älskar den typen av träning men insåg att jag måste sluta sparka och börja träna styrketräning för att få en mer fungerande kropp. Jag är inte särskilt förtjust i traditionell gymträning och framförallt inte maskiner, fria vikter är OK. I Crossfit hittade jag en träningsform som passade mig bra. Det är mycket axlar i Crossfit och jag började känna värk i muskelfästena på framsidan av axeln, alltså på båda sidor. Inte så konstigt tänkte jag, och tränade på, Crossfit ÄR tufft.

crossfit

Crossfit och Träningsresa

Jag har aldrig varit så vältränad som efter tre månader i crossfitboxen. Då åkte jag på en träningsresa till Turkiet. På träningsresor är det väldigt lätt att göra det man vet att man inte ska, nämligen träna lite för mycket. Det finns ju så många spännande pass och fantastiska ledare så du vill gå på ALLA pass. Jag körde på. På ett pass med TRX band skulle vi bl.a. göra djupa armhävningar, då upptäckte jag att jag var jättesvag i min högra axel/arm och inte fixade detta. En halvtimme senare insåg jag att jag inte kunde lägga någon belastning alls på axeln, och ytterligare lite senare att jag inte kunde lyfta armen ovanför axelhöjd och att det gjorde rejält ont i axeln och i muskelfästet framförallt.

Supraspinatusruptur

Hemma i Sverige igen provar jag med vila och Iprenkur – för att häva en eventuell inflammation, försiktig träning/rehab men får inget egentligt resultat eller förbättring. Kontaktar sjukgymnast på vårdcentralen eftersom jag tror att något muskulärt har gått av i axeln. Tyvärr tas inte mina problem på allvar utan jag skickas hem för att göra övningar med ett tunt gummiband. Det hjälper inte inser jag ganska snabbt. Jag känner min egen kropp, men sjukgymnasten tycker att jag kanske inte varit tillräckligt ihärdig. Så här håller det på i ytterligare ett antal veckor innan jag lyckas ”tjata” mig till ett besök hos en ortopedläkare. Ortopeden tror inte att det är någon fara men skickar mig på en slätröntgen för att utesluta att det är en fraktur etc. Jag vet att det inte är det men är glad att någon lyssnar och att det händer något. Röntgen visar ingenting. Jag är nu mycket bestämd och vill remitteras till en MR-magnetröntgen. Vilket jag också får. Så efter ytterligare några veckor gör jag en MR och efter ytterligare några veckor får jag beskedet att det är en Supraspinatusruptur. En av senorna/muskeln i rotatorcuffen är i princip av och hänger bara på en liten tråd. Ortopeden ser förvånad ut. Jag är det inte. Börjar däremot känna mig ganska förbannad men inser att det inte hjälper min situation, utan jag frågar istället vad man kan göra nu. Ja, alltså det behöver ju opereras, men det ska helst göras senast 3 månader efter skadan, och det har nu gått 10 mån! Bra är tydligen att jag inte har några fettpålagringar på muskeln OM det nu går att operera….

supraspinatus

Axeloperation

Nu tar det lite fart och jag får en kallelse till stora sjukhuset för att diskutera en eventuell axeloperation. Ortopeden där gör bedömningen att en operation kan genomföras och att den förhoppningsvis kommer att göra min axel bättre, så att jag kan använda den i vardagslivet och på fritiden på ett bättre sätt. Men han kan inte garantera att det blir så. 11 månader efter skadan opererades jag på USÖ.

Axeloperation

Operationen gick bra och senan är fastsydd mot benet där den nu ska läka fast av sig själv. Eventuellt var också min bicepssena dålig och hade i så fall behövts klippas av. Det kan vara den som gör att du har ont, berättade läkaren. Om den klipps av så ramlar muskeln ner och du får en ”Karl Alfred muskel”. Inget jag kände mig särskilt sugen på….. Dealen var att jag litade på läkarens bedömning, vilken han gjorde vid ingreppet. Bicepssenan såg tack och lov fin ut och är orörd. Tack.

axeloperation

Rehab och rehabträning

Det är lång rehabtid efter den här typen av skada, upp emot ett år. Så klart värt det om man blir bättre. Jag ska ha ett axellås, en mitella med en kloss på, på mig dygnet runt i 6 veckor. 6 veckor….. är låååång tid. Sen får jag börja med mycket enkel rörelserehab utan belastning. Och som sagt först efter ett år vet jag om operationen gjort min axel bättre.

rotatorcuffruptur

Komplikationer efter operation

Axeloperationen var en dagoperation och utfördes med titthålskirurgi. Den tog ett par timmar. Jag blev väl omhändertagen på sjukhuset men hade ont i axeln och mådde illa efteråt. Jag var på sjukhuset kl 7.15 och fick åka hem 18.00 samma dag. Väl hemma mådde jag ganska bra och hade inte särskilt ont, det räckte med att ta alvedon och jag kunde strunta i de starka morfintabletterna. Efter några dagar hemma fick jag jätteont i armen och i tumbasen. Kunde konstatera att jag har en större vätskeansamling i armen som nu sträcker sig från biceps till mitten av underarmen och armen är typ gulgrön. Jag fick ta till de starkare tabletterna och kände mig lite bättre, när jag inser att jag troligen har feber. Tar tempen och har 38 grader, ringer sjukvårdsupplysningen som vill att jag åker in till Akuten, det finns risk för infektion. Sagt och gjort, i förrgår besökte jag akuten och fick lämna blodprover och prata med en läkare, blev sen hemskickad. Ska tillbaka imorgon för mer prover. Jag har fortfarande feber, strax under 38 grader, men ”går nu” på Citodon som gör att jag inte har så ont men sover jättemycket.

Se framåt

Nu vill jag kunna ladda om och se fram emot att bli bra och att börja rehaba på riktigt. Har känt mig alldeles för klen efter axeloperationen för att det ska vara OK.

Rotatorcuff

Rotatorcuffen i axeln är en muskelgrupp som består av fyra muskler som stabiliserar axelleden. Supraspinatus – abduktion, Infraspinatus – utåtrotation, Teres minor – utåtrotation och Subscapularis- inåtrotation. (Bilderna på musklerna är från en planch på USÖ)

6 Comments

 1. Hej, hur gick det för dig efter din opererade axel ?
  Fick du tillbaka styrkan och rörligheten.
  Jag har själv opererat supraspinatusenan den 23/1 2019. Mvh/Peter

  • admin Reply

   Hej Peter,
   Ja, jag kan glädja dig med att jag är helt återställd 🙂 så se fram emot det. Du har en lång och jobbig rehab framför dig så ta det lugnt och fokusera på att du kommer att bli helt återställd. Efter ca 1 år 😉 Här tränar jag http://www.traning40plus.se/lifestories/selfiepinne/ armen är jättesmal och klen.

   Idag fungerar armen fullt ut med full rörlighet och jag är inte rädd att ta i. t.ex. att maxa när jag styrketränar. Tipset är bara att ta det lugnt under låååång tid för att nå dit. Du kommer säkert att känna själv vad du kan och inte kan göra om du har lite självbevarelsedrift 🙂

   Stort lycka till med din rehab
   Kram Lena

 2. George Cassepierre Reply

  Hej Lena!

  Hittade din bloggsida när jag var ute nätet och letade runt inför min axeloperation. I mitten av januari halkade jag på en isfläck när jag sprang ner för en backe på väg till bussen och landade på axeln. Jag kände direkt att det här var inte bra. Akuten var full med ”halkande” människor så efter röntgen där man konstaterade att inget var brutet skickade doktorn hem mig med tipset att ”stretcha lite”.

  För att göra en lång historia kort gick tiden och jag insåg att detta var något helt annat. Men allt tar tid. Tid för läkarbesök, tid för MR, telefon tid för utvärdering av MR. Där konstaterades att jag hade i princip samma skador som du, fast min sena var helt av plus att biceps senan hoppat ur sitt läge och var tvungen att klippas 🙁

  OP gjordes den 21 sep. och allt gick hyfsat bra – dom var tvungna att fräsa bort ärrbildningar under skuldran. Men nu börjar vi närma oss sjukskrivningens slut (snart 3 v.) – och jag är ytterst fundersam på att börja jobba 100% direkt. Äter fortfarande alevdon & morfintabletter. Har testat att hoppa över dem – men det var en dålig idé för då får jag molande värk. Har nästan haft mitt axellås halva tiden men 3 veckor kvar… får än så länge bara sträcka ut fingrarna och knyta näven och fäll upp underarmen till navel.

  Så nu till min fråga: Hur länge var du sjukskriven?

  Jag jobbar i mötesbranschen. Kontor men högt tempo.

  Tack för en utmärkt bloggsida! Jag har läst den 100 gånger och den hjälpte mig både före och efter OP

  Bästa hälsningar,

  George

  • admin Reply

   Hej George, vad bra att min inlägg är till nytta 🙂 Jag minns ju själv hur mycket jag letade efter information när jag skulle operera mig. Är du bara sjukskriven i 6 veckor? Alltså lika länge som du har axellåset, det låter väldigt kort. Vill också säga att du behöver förbereda dig på en lång och ganska jobbig rehabilitering innan armen kommer att fungera som den ska igen. När jag opererade mig hade jag precis börjat på en ny anställning, jag sade att jag skulle vara tillbaka efter 2-3 veckor ha ha. Så blev det inte. Jag blev sjukskriven på heltid i 3 månader men valde att bryta sjukskrivningen efter 2 månader eftersom jag hade en ny tjänst…. annars skulle jag inte ha gjort det. Det var jättestruligt med Försäkringskassan. Jag ville jobba halvtid 2-3 dagar/vecka vilket min arbetsgivare också tyckte var bra. Men enligt Försäkringskassans regler är halvtid 4 tim/dag och inget annat. försökte förklara att jag knappt kunde klä på mig själv och inte köra bil (mauell) utan måste ha hjälp med det och att 4 tim/dag inte var ett bra alternativ då. (Kan säga att jag jobba som jag ville men fick skriva 4 tim/dag till Fkassan)Suck… Jag tror inte att det är en bra idé att du jobbar efter 6 veckor, du kommer ha en mitella och inte kunna lyfta armen alls i början. Du kommer att ha tappat nästan alla muskler i armen och vara jättestel i början. Armen har ju varit låst i 6 veckor… Kan trösta dig med att jag är helt återställd i min axel idag och det kommer toligen du också att bli. Men ta det då lagom lugnt och träna lagom, läkningen går inte att forcera. Och det gäller alla som min läkare påpekade 😉 Lycka till! Hälsar Lena

 3. Hej !
  Ska göra samma operation..
  Undrar om du sov sittande de veckor du hade axellåset….?
  Eller funkar det att ligga ner. Funderar på och köpa ställbar säng ??

  mvh Andreas

  • admin Reply

   Hej Andreas, alltså sovandet… 🤣🤣 var ju bland det värsta. Sova på rygg lite halvsittande med armen på klossen, på magen. Inte vända sig och inte röra sig. Kan bara säga: jag överlevde. Man vänjer sig. Och ja det gick att ligga ner.
   Lycka till med op och rehab 😀 hälsningar Lena

Write A Comment

Close