raw food bollar

Du måste prova mina Raw food bollar de är det perfekta adventsgodiset och passar extra bra till glöggen. Med smak av kanel och hasselnöt och rullade i lingonpulver blir de juligt röda och det  lite syrliga lingonpulvret är ett perfekt komplement till den söta glöggen. Lite nyttigare än traditionellt julgodis och med massor av bra innehåll som ger dig  protein, fibrer, antioxidanter, kalium, järn, magnesium mm. Läs mer om ingredienserna i inlägget. Här kommer receptet.

raw food bollar

raw food bollar

Recept på Raw food bollar med  kanel, lingon & hasselnöt

  • 2 dl Havregryn
  • 16 st Färska dadlar (ett lager i en ask)
  • 2 dl Cashewnötter
  • ½ rågad dl Kokosolja
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 msk vatten

Smaksättning

  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 tsk kanel
  • Lingonpulver

raw food bollar

raw food bollar

raw food bollar

Gör så här:

Mixa havregryn och cashewnötter. Använd mixer eller mixerstav. Tillsätt de urkärnade dadlarna i bitar, salt, vatten och kokosolja. Mixa till en massa. (Tillsätt mer vatten om det blir för torrt) Hacka hasselnötterna ganska grovt och blanda ner dem tillsammans med kanelen. Ställ kallt en stund om det behövs. Rulla sedan till bollar och rulla dem i lingonpulver Förvara i en burk i kylen.

raw food bollar

raw food bollar

Raw food bollar med Citron Aprikos och Ingefära

Prova också mina vita Rawfood bollar med citron, aprikos och färsk ingefära. Så goda! Varför inte göra båda sorterna.

raw food bollar

raw food bollar

Lingon

Lingon vårt svenska superbär tillhör kategorin superfood och innehåller massor av nyttiga antioxidanter. Lingon innehåller resveratrol som minskar oxidativ stress i kroppens celler samt ger skydd mot cancer och till och med anses ha antiage effekter. Jag använde Kung Markattas Lingonpulver till mina Raw food bollar. Det framställs av lingon som plockas under schyssta villkor i de nordiska skogarna. För att bevara alla näringsämnen torkas hela bäret varsamt och mals till ett fint pulver. Pulvret motsvarar en koncentration på ca 9 gånger av bäret i färsk vikt.

raw food bollar

Kanel

Kanel anses ha en hel del hälsosamma effekter på kroppen som att förbättra hjärt- och kärlhälsan genom att hålla blodsockernivåerna stabila, minska sötsuget. och öka förbränningen. Kanel anses också ha antibakteriella egenskaper. Men visste du att det är skillnad på kanel och kanel. Fel sorts kanel i stora mängder (mer än 1 tsk om dagen) kan vara giftigt. Läs mer om kanel på Livsmedelsverkets hemsida och om olika sorters kanel på Kureras hemsida

raw food bollar

Hasselnötter

Hasselnötter är rika på antioxidanter, magnesium och fibrer . De har även ett högt innehåll av E-vitamin och folat. Sen är ju hasselnötter väldigt väldigt gott!

raw food bollar

Havregryn

Havregryn kan sänka kolesterolen eftersom det innehåller betaglukan,  en vattenlöslig fiber. Havregryn innehåller också massor av magnesium, som kopplas ihop med god hjärthälsa. Magnesium främjar blodflödet och håller blodtrycket på en bra nivå vilket bidrar till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Läs mer om havregryn i inlägget Hypade Havregryn!

Kokosolja

Kokosolja innehåller såväl vitaminer och mineraler, antioxidanter och bra fettsyror. Kokosoljans fetter har goda effekter som ökar det goda kolesterolet (HDL) och minskar det dåliga (LDL). Läs mer om kokosolja i inläggen Kokosolja ger bra energi och Vitare tänder med Kokosolja. Kokosoljans nyttigheter har debatterats rejält i media den sista tiden. nyttigt eller onyttigt? Läs vad Dr Sanna Ehdin tycker.oil pulling

 Cashewnötter

Innehåller protein, fibrer och omättat fett. Magnesium, fosfor, järn och E-vitamin. E-vitamin bidar till fin hy, skyddar mot blodproppar och förbättrar glykogenförråden i musklerna och ökar därför prestationsförmågan och uthålligheten. Järn syresätter blodet ökar koncentrationen och motverkar stress.

raw food bollar

 

Write A Comment

Close