havregrynsgrötDet är få livsmedel som innehåller så mycket bra saker som havregryn. De innehåller både vitaminer t.ex. B och E, proteiner och fibrer. Grynen innehåller mycket magnesium som bl.a främjar blodflödet. Havre kan sänka kolesterolhalten i blodet och hålla blodsockerhalten på en jämn nivå.

havregrynsgrötGå ner i vikt med havregrynsgröt

Jämfört med andra spannmålsprodukter innehåller havre mycket mer protein, dessutom med en bra sammansättning av aminosyror. Fibrerna håller magen igång och nya spännande studier visar att havregrynsgröt ger en lång mättnadskänsla. Vilket kan underlätta viktnedgång.

havregrynsgrötDärför gör Havregrynsgröt dig mätt

Havre innehåller mer fett än andra spannmål och havreoljan har en unik sammansättning som i en vetenskaplig studie visat sig ge ökad mättnad genom att frisätta tre olika mättnadshormoner, vilka i sin tur leder till att man känner sig mättare och äter mindre.

Om vi ständigt äter energirik mat och samtidigt rör oss för lite blir våra mättnadssignaler avtrubbade. Men olika typer av livsmedel kan påverka ämnesomsättningen eller förstärka våra mättnadssignaler. Högre halter av mättnadshormoner har i flera tidigare studier visat sig ha samband med mättnad och ett lägre energiintag. Den havreoljeberedning som vi testat har goda förutsättningar för just detta, det vill säga att man känner sig mätt längre och därför får lättare att avstå överätning.  Källa: Aktuellt om vetenskap och hälsa

havregrynsgrötHavre kan sänka kolesterolhalten i blodet

Vadå kan? Så här är det… Det fungerar bättre för vissa personer än andra. Effekten varierar alltså. Det kan bero på olika genetiska förutsättningar och olika bakterieflora i tarmen. Intressant forskning pågår…

Är havre glutenfritt?

Havre innehåller gluten men inte den sort som många glutenintoleranta och personer med celiaki reagerar på. Därför kan man ändå säga att havre är glutenfritt.  Men som med det mesta, det kan skilja sig från person till person om man tål havre eller ej.

havregrynSå här boostar du din havregrynsgröt

Ät den med valfri mjölk och bär, frukt eller chiasylt (superenkelt recept här). lingonsylt eller äppelmos funkar också bra, tillsätt gärna lite mer kli, nötter, frön etc i din gröt. Jag gillar också att ha i russin och ibland kokosolja. Kanel, ägg eller en smörklick är andra förslag.

havregrynsgrötSupergröt – Gör egen gröt med tranbär, goji och mandel

Här hittar du mitt recept på egen Supergröt, enkelt, billigt och gott. Just nu äter jag havregrynsgröt till frukost varje morgon!

Save

Save

1 Comment

Write A Comment

Close