Recept på grötblandning

Jag gillar att äta gröt till frukost under vinterhalvåret, det mättar bra och är gott och nyttigt. Numera finns ett stort utbud av färdiga grötblandningar att köpa vilket är toppen, men de är ganska dyra. Jag gillar särskilt Pauluns supergröt med tranbär hasselnöt och mandel. Häromdagen testade jag att göra en egen supergröts blandning och blev jättenöjd med resultatet. Receptet går att variera på många sätt genom att tillsätta dina favoritfrukter, nöter och frön. Så här gjorde jag:

supergröt

Lenas Supergröt

1 pkt axa sportgryn

1 påse hasselnötskärnor 200g hela

1 påse torkade tranbär 150g

1 påse torkade gojibär 70g

1 påse pumpakärnor 175g

1 påse mandlar 200g grovhackade

1 påse torkade aprikoser 200g i mindre bitar, klipp

2 dl linfrö

Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Häll upp i fina burkar. Till 1 portion gröt tar du 1 dl grötblandning, 1 ½ dl vatten och lite salt och kokar i en kastrull ett par minuter. Servera med valfri sylt, mos eller bär och mjölk. Jag föredrar att tillaga min gröt i en kastrull på spisen och inte i micron eftersom jag tycker den får bättre konsistens och blir godare när den kokas.

gröt

havregryn

Tips för bättre mättnad och högre proteininnehåll!

Om du inte tycker att du håller dig mätt tillräckligt länge på din grötportion testa att tillsätta 1 msk kokosolja för längre mättnadskänsla och för det nyttiga fettet. För mig var det stor skillnad och jag håller mig då oftast mätt ända fram till lunch. Läs mer om kokosolja i mitt tidigare inlägg Kokosolja ger bra energi.

Jag har också fått tips om att man kan tillsätta ett ägg per portion för att öka på proteininnehållet och mättnadskänslan. Rör helt enkelt ner ett rått ägg i gröten då den kokat klart, rör om och servera. Värt att testa!

Write A Comment

Close