Blir jag av med fett runt magen och får magrutor av att träna magen?

För många är just magen ett ”problemområde” man vill ha en platt mage, gärna med magrutor, då är det lätt att haka på olika typer av quick fixs som presenteras i media av typen ”så får du en platt mage på 4 veckor med dessa övningar” osv.  Tyvärr…. punktförbränning fungerar inte och en tvättbräda kommer inte gratis.. en mycket låg mängd underhudsfett och en välformad muskulatur under huden är det som krävs för ett sexpack.

mage klimakteriet

Det går inte att punktförbränna!

Att träna en specifik muskel för att få bort fett från samma område bränner inte nödvändigtvis fettet just runt den muskel du tränar. Du blir starkare i musklerna som du tränar, men var kroppen tar fett ifrån kan vi inte påverka. Många tränar just situps, eller andra magövningar, för att de tror att man kan punktförbränna, d.v.s. att man bränner mer fett på magen när man tränar mage. Fettet tas från hela kroppen och det är i större utsträckning genetiskt betingat varifrån fettet tas.

Abs are made in the kitchen

Det finns inga magövningar som kan platta till magen. Det går mycket snabbare att framhäva en fast mage med magmuskler med hjälp av kosten. Har du hört frasen ”Abs are made in the kitchen” ? den är mer sann. Hur tydligt dina magrutor syns beror till största delen på vad du äter, och hur mycket kroppsfett du har. Eller rättare sagt hur lite…Min yngsta dotter växte väldigt snabbt i tonåren och var jättesmal en period. Hennes storasyster konstaterade att hon hade ”smalrutor”. Vilket stämde bra. Vi har alla magrutor men för de flesta av oss är de väl dolda…

mage klimakteriet

Men situps är väl bra träning i alla fall?

Ja absolut. Om du gillar situps, jag gillar situps. Men variera gärna din magträning med olika övningar. Situps stärker bara några få muskelgrupper (raka magmusklerna) medan dynamisk och allsidig bålträning stärker hela coremuskulaturen. Och den använder du i vardagen varje dag. Jag gillar boxning och combat, övningar som hands up, frivändning etc där bålen är aktiverad. Övningen Deadbug (död insekt) är en storfavorit! Du hittar den och mer om magmuskler i inlägget Träna dina inre magmuskler och bygg upp din bålstyrka. Där tipsar jag också om hur du hittar och aktiverar dina magmuskler på ett bra sätt.

mage klimakteriet

Varför ska jag träna magen?

En bra core med starka magmuskler är användbart, det kan minska skaderisken när du styrketränar, förbättra din hållning och mycket mer. Så du ska självklart träna magen, precis som resten av kroppen. För magstyrkans skull, satsa t.ex. på olika plankövningar, båten, russian twist, legraise och basövningar som marklyft eller benböj med axelpress ovanför huvudet. Det går som sagt inte att punktförbränna men det går att punktträna. Du kan bygga större och starkare magmuskler genom att träna dem. Och är det sexpacket du är ute efter så syns ju resultatet om du har en låg fettprocent på kroppen. Men det krävs ett extremt hårt arbete och en troligen inte så hälsosam låg fettprocent på kroppen. Är det realistiskt? Och är det verkligen vad du vill? På min onlinekanal hittar du flera pass för mage och core.

mage klimakteriet

En muskel är en muskel!

En muskel kan bara bli större eller mindre. Punkt. Det är den enda utseendemässiga skillnaden styrketräning kan ha på dina muskler. De blir alltså inte långa och slanka eller korta och bulliga beroende på vikt eller antal reps. Däremot måste du utmana muskeln och belasta den ordentligt för att den överhuvudtaget ska utvecklas och då måste man ta i. Hur just dina muskler ser ut beror också på din kroppstyp och genetik.

Päron blir äpplen i klimakteriet

I klimakteriet förändras förhållandet mellan muskler och fett. Muskelmassan minskar medan kroppens fettmängd ökar OCH omplaceras på nya ställen i kroppen. Minskat östrogen ökar fettinlagringen runt magen/midjan istället för runt höfter, rumpa, lår. Man kan säga att vi blir mer lika männen i kroppsform….

Viktökning i klimakteriet

Minskade östrogennivåer i kombo med att ämnesomsättningen går ner lite och att muskelmassan minskar med stigande ålder är en orsak bakom viktuppgång i klimakteriet. Men vi kan inte bara skylla på hormoner. Forskning visar att kvinnor generellt minskar sin fysiska aktivitetsgrad 2 år innan menopause och samtidigt ökar sitt energiintag jämfört med innan klimakteriet. Sammantaget – Fortsätter vi att äta som förr (eller mer….) går vi upp i vikt i klimakteriet.

Annat som påverkar magens utseende

Annat som kan påverka hur magen ser ut är stress, dålig sömn, viss kost mm. som kan göra magen svullen och uppblåst. Men det får bli ett annat inlägg .

2 Comments

Write A Comment

Close