Artikel i tidningen Må Bra

För två år sedan var jag med i tidningen Må Bra där jag pratar om mina klimakteriebesvär och hur jag numera är helt besvärsfri med hjälp av framförallt träning och bioidentiska hormoner. Artikeln nypublicerades precis i norska Allers så jag uppdaterar den igen här på Träning 40+. Artikeln är skriven av Margaretha Eldh och publicerad i tidningen Må Bra, nr 6 juni 2021, och i norska Allers nr 12, 24 mars 2023.

Om mig….

  • Lena Larje
  • Ålder: 60 år
  • Bor: Örebro
  • Familj: Maken Kjell och döttrarna Amanda, 29 och Julia, 22
  • Gör: Marknadsförare och hälsocoach, driver hälsoföretaget Träning 40+
klimakteriebesvär

Äntligen är besvären borta!

Med klimakteriet kom värmevallningar och ångest och Lena tappade orken. Först när hon fick hormonbehandling försvann besvären. Nu stöttar hon sig själv med östrogenspray och träning.

Lena Larje är hälsocoach, träningsinstruktör och kostrådgivare och driver tränings- och hälsoföretaget ”Träning 40+”. Kroppen är hennes arbetsredskap. Ändå förstod hon inte varför hon mådde som hon gjorde. Hennes kropp svarade inte på träning som vanligt. Hon tänkte i sirap och trampade bokstavligt talat i en lerig uppförsbacke.

Lena var trött och håglös. Var det en livssvacka eller något allvarligare? Torra ögon och urinvägsinfektioner var andra återkommande besvär. Men det var inget hon kopplade till övergångsåldern. Det var först när värmevallningarna kom som poletten trillade ner.

Jag hade klimakteriesymtom från helvetet! Varje morgon vaknade jag genomsvettig av vallningar. Täcket åkte av och på och jag sov dåligt. Värst av allt var den här märkliga ångest- och oroskänslan, typ panikångest light som jag gick runt med, säger Lena.

Extrakilon smög sig på runt midjan och hon hade inte samma ork, energi och muskelstyrka när hon tränade.

Då tränar jag 4-5 pass styrka och kondition i veckan och är rätt så hälsosam. Och sexdriven var sådär och det berodde inte på min snygga man.

När Lena sökte hjälp för ständiga urinvägsinfektioner var det en läkare som frågade om hon var i övergångsåldern. Vid sidan av svettningar och sömnsvårigheter är det ett av de vanligaste problemen. Torrheten kan ge irriterande klåda och dessutom förhöjer det risken för att få urinvägsinfektion.

Jag protesterade, jag närmade mig 50 men tänkte att det var för tidigt. Jag upplevde inte att mina slemhinnor var torra. Och i min värld hamnade man i klimakteriet mycket senare i livet.

När Lena började söka information om klimakteriet insåg hon hur lite kvinnor vet om övergångsåldern.

Hälften av jordens befolkning kommer någon gång, kanske redan från 40 års ålder, att påverkas av klimakteriet med olika symtom i mindre eller större utsträckning. Men fortfarande är det mycket ”hysch hysch”.

Nästan 80 procent känner av klimakteriet på något sätt och 30 procent har svåra besvär.

klimakteriebesvär

Jag insåg att jag hade check på de flesta symtom och att jag inte behövde bita ihop och härda ut.

När jag berättade om mina symptomför gynekologen bekräftade hon att jag inte ska behöva må så och föreslog östrogen.

I två år har Lena använt både gel och spray. Hon hade hört att många kvinnor upplevde det som att dra upp rullgardinen, men för henne vände det successivt, och tog nästan en månad innan hon kände effekten av östrogenet.

klimakteriebesvär

Plötsligt kände jag igen mig själv. Vallningar och ångestfluschar klingade av. Kroppen började svara på träningen och skärpan i huvudet kom igen på jobbet. Lättnaden var obeskrivlig!

Vad man väljer för typ av behandling är en smaksak, säger Lena.

Fördelen med östrogenspray är att jag sprayar på insidan av underarmen innan jag lägger mig. Den är dossäker och mindre kladdig än gelen och torkar snabbare. Kvinnor som har sin livmoder kvar och som står på östrogenbehandling behöver också någon form av progesteron för att hindra att livmoderslemhinnan växer sig tjock. Lena har fortsatt med lokal östrogenbehandling två gånger i veckan för att slippa urinvägsinfektioner. Läs mer i inlägget: Jag mår bra ned bioidentiska hormoner.

Jag är helt besvärsfri numera. Jag mår bra i både kropp och knopp.

klimakteriebesvär

Hon har utbildat sig till klimakteriecoach för att hjälpa andra kvinnor genom att dela med sig av sin erfarenhet och kunskap på sin webbsida Träning 40+.

Mitt råd om du mår dåligt är att söka hjälp. Dra dig inte för att prata med en gynekolog om eventuell hormonbehandling.

klimakteriebesvär

Läs mer om klimakteriet och kvinnohälsa

Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, klimakteriebesvär, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttilllskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.

Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig

Det kan vara svårt att hitta rätt hjälp i klimakteriet och att få bioidentiska hormoner utskrivna om man önskar. Womni är en digital tjänst som erbjuder kvalitativ och evidensbaserad klimakterievård med längre möten hos specialutbildade läkare och barnmorskor. Vid behov remitteras du vidare till ett fysiskt möte eller provtagning. Womni följer SFOGs riktlinjer (Svensk förening för Obstetrik och gynekologi) och står under tillsyn av IVO. Hos Womni kan du göra ett självskattningstest och boka tid. Läs mer och boka HÄR.

Skriv en kommentar

Close