Så når du dina träningsmål och håller ditt nyårslöfte

Vi är många som gav ett nyårslöfte nyligen om att börja träna mer, äta bättre, gå ner i vikt…. I Sverige avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte. Enligt en undersökning från SIFO var det vanligaste löftet bland kvinnor att börja äta hälsosammare, medan det bland männen var att börja träna. För att lyckas hålla ditt löfte, oavsett vad det är, så krävs att du sätter upp rimliga mål och delmål för dig själv, att du är tydlig mot dig själv med VARFÖR du vill genomföra en förändring i ditt liv, och att du lyckas göra dina nya vanor till en återkommande rutin som funkar i din vardag. Då lyckas du!

Prova att lägga till istället för att ta bort

Personligen tycker jag att det är mycket lättare att lägga till en bra vana istället för att sätta upp förbud för mig själv. Om du t.ex. tänker jag ska aldrig mer äta godis! Så är det ganska orimligt, Jag menar aldrig…. risken är stor att du stupar redan efter ett par dagar. Om du istället tänker, jag ska börja äta mer grönsaker, eller ännu mer konkret- jag ska äta minst en rå morot om dagen. Och jag ska bara äta godis på lördagar. Om du äter mer grönsaker så finns det helt naturligt inte lika mycket plats för godis eller andra onyttigheter. Hjärnan funkar också så att den inte riktigt förstår ordet INTE om du tänker INTE äta godis, så hör den bara; äta godis. Du tänker på godis. Vill ha godis. Så prova istället – En morot om dagen. Testa! När jag var gravid för länge sedan så fick jag en lista på saker jag INTE skulle äta som insjöfisk, opastöriserade ostar mm. Jag har väl aldrig varit så sugen på just konstiga ostar som då och är inte strömming jättegott helt plötsligt…eller. Som sagt jag funkar inte med förbud.

Sätt upp rimliga mål och delmål

Sätt ett rimligt mål. Är du nybörjare på träningsområdet eller inte så aktiv som utgångsläge är det inte rimligt att sätta upp ett mål på att träna 5-7 dagar i veckan. Satsa på 1-2 ggr så att du kan nå dina mål och känna dig nöjd och glad. När det fungerar så kan du höja ribban till 3-4 ggr träning i veckan. Vill du minska i vikt? Gör upp en rimlig plan för din viktminskning för att den ska vara genomförbar och hållbar över tid. Du kan äta allt men inte alltid.

Vad är din motivation till förändringen?

Det viktigaste av allt. Vad är det som driver dig till att genomföra en förändring i ditt liv? Varför vill du gå ner 8 kg, springa milen under timmen, lyfta 100 kg i marklyft? Förhoppningsvis för att må bättre? Låt det då få ta lite tid och se till att få dina nya vanor att bli till en rutin som fungerar för dig så kommer du att nå ditt mål! För motivation till träning missa inte inlägget Vad är det som är så bra med träning? – Det mesta faktiskt.

Jag ger upp….

Det fungerar inte alltid. Nej.. Så är det, och det gör ingenting… . Du blir sjuk, tappar motivationen, hinner inte, tycker inte att det du gör ger resultat. Backa bandet till frågan om varför du vill göra en förändring. Ta nya tag.  Du är inte alltid på topp och orken och motivationen varierar för oss alla. Kanske behöver du se över din plan för att nå ditt mål igen.. Men ge inte upp. Låt dina nya rutiner få ta tid att etableras.

Konkreta råd för att lyckas med dina tränings- och kostmål

Plnering är viktigt. Det är viktigt att du planerar in din träning, och avsätter tid för den om du vill nå ett träningsmål. Planera då också in att äta i tid före träningen. Det fungerar inte att träna när man är vrålhungrig och inte heller när man precis har ätit. Tränar du direkt efter jobbet och inte hinner äta middag innan så se till att äta ett mellanmål en stund innan du sticker iväg för att orka. Tänk också på att gärna äta något direkt efter träningen. Det hjälper till att bygga dina muskler. Det räcker med en banan och ett glas mjölk dvs. protein och kolhydrater om det inte är middagsdags då äter du mat.

Och tänk på att viktnedgång kräver ett minskat kaloriintag. Vill du lära dig lite mer om kost och näringslära så läs t.ex. inlägget Protein, kolhydrater och fett – så får du en bra fördelning. Vill du ha hjälp med färdiga kostprogram så kolla in Wellobe kostprogram – gå ner i vikt och håll den! Vill du gå ner i vikt mer än något enstaka kilo så räcker det inte med att bara träna utan du måste som sagt även förändra dina kostvanor. Men kom ihåg att du inte orkar träna effektivt på en kost bestående av Nutrilett eller 500 kcal. För att orka träna måste du tillföra kroppen ordentligt med näring. Punkt.

Stort lycka till med just DITT mål!

Write A Comment

Close