Resetips till semestern

När vårt svenska väder inte visade sig från sin bästa sida i juli förra året blev det en spontan sistaminutenresa till Kroatien istället. Det är faktiskt första gången jag är i Kroatien men jag har varit nyfiken på resmålet länge. Har hört att det är som Italien fast billigare. Vilket stämmer till viss del….

Brac

Budgetresa som vi själva satte ihop

Vi som reste var jag, min man, vår yngsta dotter och hennes pojkvän. Vi satsade på att hålla priset nere utan att tumma alltför mycket på komfort. Resan gick totalt på 6900 kr per person.

Vi flög från Arlanda och bokade de tre sista flygstolarna via TUI till bra pris. Mannen fick flyga själv med SAS lite dyrare men han fick mat på planet 😉 Det var bara 45 minuter mellan planen så inget problem. Flyget gick såklart fakirtidigt så det var bara att dygna…. he he, Ca kl 10.30 hade vi alla landat i Split.

brac

Buss från flygplatsen till färjan

Från Flygplatsen tog vi buss till Split centrum, biljetterna kostade 8 € styck och bussen avgick när den var full. I Split var det galet varmt! Värmebölja och 35 grader minst. Vi gick och käkade en pizza och tog en stor öl i väntan på färjan till Brac. Och tog av oss lite kläder…

Ett par timmar senare tog vi färjan till Brac som är en ö. Biljetterna hade vi bokat hemifrån och vi åkte direkt till hamnen i staden Bol där vi ska bo. Färjan, eller det är en katamaran, tar en timme och kostar 20€ per person. Man sitter inomhus med väldigt bra AC vilket var superskönt.

brac

Zorica Apartments i Bol

Vi hittade en riktigt billig lägenhet med en stor uteplats på promenadavstånd från färjan och city, även om det var uppförsbacke typ hela vägen. Zorica Apartments Bol hade vi bokat via Booking.com för 4173 kr för 4 nätter. Vi trivdes jättebra där. Jag och mannen sov i separat sovrum och ”barnen” i bäddsoffa. Vi fixade frukost i lägenheten alla morgnar utom en och vi satt massor på uteplatsen på eftermiddagen och tidig kväll.

Värmebölja i Kroatien

Det var som sagt extrem värmebölja i Kroatien när vi var där och upp till 36 grader på dagarna, lite svalare på de magiska kvällarna och nätterna. På dagarna gick vi till stranden Zlatni Rat, troligen Kroatiens mest kända strand AKA Gyllene hornet eller gyllene udden. Det tog ca 30 min och krävde ett obligatoriskt slushstopp halvvägs. (2 km från staden och kanske 3 km från vårt boende) det går även både båtar och ett litet turisttåg om man inte vill gå.

brac

Dagarna tillbringas vid havet

Zlatni Rat är ett stort område och det gäller att välja rätt sida av udden om man inte ska smälta bort, så kolla från vilket håll det blåser. I mitten av udden är det träd som ger skugga och här ligger barer och små stånd med mat, frukt och dricka. Vägen till Zlatni Rat går genom en allé med skugga där det står försäljare av allt möjligt. Men det är ingen påstridig försäljning alls, vilket vi tyckte var skönt. Det finns även beachklubbar, stränder och solstolar längs med vägen.

brac
brac

Zlatni Rat och Cevapci

Vi gillar Zlatni Rat! Det är lagom mycket folk och klart vatten. Julia och jag letar snäckor och ”lucky rocks” som är små snigelskal som ska ge lycka. Vi hittar bara snäckskal… inga lucky rocks. 2 solstolar och parasoll kostar 37 euro.

Sista dagen satsar vi på ett ställe på vägen ut till Zlatni Rat. Där äter vi resans godaste Cevapci som innehåller lammfärs och grillas ute på en grill på stranden. Här har man ajvar och hackad lök tiill cevapci men inte gräddfil, eller liknande, som jag brukar ha hemma. Saknar det.

brac

Bol – vilken fin liten stad!

Vi gillar verkligen Bol det är superfint här med gränder och en liten ”hamn i hamnen”. Lagom mycket folk dvs. turister. Här finns små butiker med kläder och souvernirer, barer och restauranger. Vill gärna nämna bl.a. Stina Winery i centrum nere vid hamnen som är en lokal vingård och dessutom serverar vin med tilltugg som bröd och oliver vid vattnet. Vuxen publik. I en liten affär nästan bredvid köper jag lokalt tillverkad Limoncello.

brac bol

Nattlivet i Bol

Stan stänger 23-24!! Lite förvånande men ganska skönt för oss lite äldre 😉 Vi satsar på en utekväll med drinkar på stans största bar mitt i city, med musik och live saxofonist. Vi blir förvånade när musiken dras ner kl 23.00. Antar att det är för att inte störa boende och vi upptäcker senare att alla restauranger stänger 23.00 eller senast 24.00 i hela stan.

Maten i Kroatien…..

När det gäller maten i Bol (och även Split) måste jag tyvärr säga att vi inte lyckats något vidare med att hitta god mat på restaurangerna. Väldigt besviken faktiskt, tips är att inte välja pasta iaf. Ofta överkokt och utan finess. Vill du äta i den lilla hamnen välj inte Loggia 1884, mittenrestaurangen utan satsa isf på restaurangen bredvid som heter Pumparela. Vi blev serverade sandig bläckfisk med potatis sm kokatssönder med spenat (precis lika blä som det låter) minutburgare och överkokt pasta i smaklös tomatsås med mosad lax. Den maten var inte god!

brac

Satsa på det här

Menyerna var ganska lika på alla restauranger. Mitt tips är att satsa på Cevapci och pizza som generellt var gott. Vi åt ganska gott på snabbmatstället Fish Delish och bra pizza på Toppolino. Men du kanske inte ska satsa på den med Lardo och tryffel som jag tog 😉 Lardo är tydligen en italiensk specialitet och det låter ju gott…. men det var det inte, passar iaf inte på pizza, det är fett som lagrats med kryddor i en liten marmorkista googlade jag fram. Läs här om du vill veta mer om Lardo. Sen finns massor av färsk frukt och grönsaker att köpa, fantastiska tomater! Och goda bakverk. Och glass såklart!

brac bol

Vi vill återkomma till Brac och Bol!

För att sammanfatta så har vi haft fantastiska dagar och jag kan absolut tänka mig att återvända till Brac och Bol. Rekommenderar det gärna som resmål.

Läs mer om Split

Efter 4 dagar på Brac tog vi färjan tillbaka till Split för att avsluta där i 3 dagar. Det kommer ett separat inlägg om våra dagar i Split.

2 Comments

  1. Jag och min familj var i Split under 2 veckor under högsäsongen och det var utan tvekan det bästa resmålet i mitt liv. Jag hoppas att ni också var lika nöjda med er vistelse i Split ? 🙂

    • admin Reply

      Vad roligt att höra. Vi var också nöjda med Split men Brac/Bol gillade vi ännu mer.

Write A Comment

Close