träningsväk

Är träningsvärk ett kvitto på att träningen tagit bra?

Nej, så är det inte. Vi är alla olika, och en del får inte träningsvärk särskilt lätt. Själv kan jag få träningsvärk när jag gör något jag inte brukar fast jag använder samma muskler. Jag kör spinning två gånger i veckan och det ger mig inte träningsvärk i låren. Men om jag kör benböj på ett gruppträningspass så kan jag få träningsvärk.

No pain No Gain

Det ska göra lite ont att träna, annars tar man inte i ordentligt. Är det något du hört? Det ska absolut inte göra ONT på ett dåligt sätt då tränar du med största sannolikhet fel. Smärta är alltså inget bra kvitto för att träningen funkat.

träningsväk

Vad är träningsvärk egentligen?

De flesta är överens om att träningsvärk är muskelsmärta som är en följd av träning med ovana övningar eller rörelser samt av mer belastande, eller excentriskt belastande träning. Excentriskt är när man håller emot i en övning, t.ex. på tillbaka vägen ner i en bicep curl.. Smärtan framträder tydligast efter ca 48 timmar.

Vad beror träningsvärk på?

Det här är forskningen inte helt överens om och man vet faktiskt inte med säkerhet vad träningsvärk är och vad den beror på. Bland teorierna finns inflammation, små skador på musklerna och att nervsystemet i muskeln blir känsligare när du tränar. Tänk att något så vanligt inte har ett enkelt svar…

träningsväk

Ska man träna med träningsvärk?

Det är inte farligt att träna med träningsvärk, men det kommer såklart att begränsa dig. Kanske är det även en signal om att musklerna behöver lite mer återhämtning innan du kör igen. Så det är inte optimalt. Att vila helt är däremot ingen bra lösning.

Stretching hjälper inte mot träningsvärk

Det här blir många förvånade över. Att stretcha hjälper alltså inte mot träningsvärk. Jag har ganska ofta en kort stretch i slutet av mina gruppträningspass men det är för att det är ett bra sätt att varva ner och runda av passet. Sen blir du rörligare av stretch och all rörlighetsträning är bra såklart. Men det är flera av mina deltagare som reagerat när jag säger att stretching inte hjälper mot träningsvärk.

Du måste träna kondition för att fettförbränna

Om du vill fettförbränna och gå ner i vikt så är det bästa att träna cardio/kondition. Styrketräning kan göra att du går upp i vikt istället….. Stopp stopp. Nej,  så är det inte. Styrketräning bygger muskler vilket ökar förbränningen och gör det lättare att gå ner i vikt.

träningsväk

Vad är det vi vill här egentligen?

Vi vill bränna fett OCH behålla våra muskler, eller hur. Muskler förbrukar energi även när du sitter i soffan. Det är bra. Ju mer muskler du har desto mer energi förbrukar de, alltså även när du sitter helt stilla och inte använder dem. Ett underskott av kalorier är det som bränner fett, och muskler kommer främst från styrketräning. MEN du gör av med en hel del kalorier när du konditionstränar och cardio är bra för hjärta- kärlsystemet. Så styrka + cardio är bästa kombon för din hälsa.

Tidpunkten du tränar på är avgörande för resultatet

Det pratas ofta om NÄR den bästa tiden att träna är. Är det på morgonen eller på kvällen, eller kanske mitt på dagen?  Känner du igen de här påståendena?

  • Om du tränar innan frukost bränner du mer fett.
  • Att träna efter huvudmåltiden är bättre än innan.
  • Hoppa inte över måltider och smält maten innan du tränar.

Den bästa tiden att träna är den som passar dig!

Det finns väldigt lite bevis som stödjer påståendena ovan. Du känner din egen kropp bäst och vet vad som funkar för dig. Sanningen är att du ska träna när det passar DIG bäst. Det kommer att ge bäst resultat för DIG. Vi är alla olika.

Write A Comment

Close