Estrogel

Återbesök hos Hilde Löfqvist

I slutet av april var jag på återbesök hos Hilde Löfqvist på Cevita Care i Stockholm, där jag alltså går för att få hjälp med mina hormonbesvär. Ett besök som blivit uppskjutet i ett år ungefär pga pandemin. Under året som gått har jag haft telefonkontakt med en annan gyn på Cevita Care som skrev ut Utrogestan istället för Utrogest till mig. Det och mer om bioidentiskt progesteron kan du läsa om i inlägget Bioidentiskt progesteron och att svälja vaginalkapslar.

Estrogel

Vi diskuterar dosen av progesteron

Gynundersökningen visar att allt är ok, slemhinnorna ser fina ut och jag mår ju också bra även om jag känner av att jag blir äldre för varje år som går nu. Vi diskuterar min dosering och varför jag som snart är 59 år har 200 mg Progesteron, det har jag haft sedan jag började med hormonerna för några år sedan. Dosen beror på att jag tidigare haft lite produktion kvar i äggstockarna, någon blödning och framförallt en follikel eller äggblåsa som de också kallas från vilka ägget släpps loss under ägglossningen.

100 mg igen och licensmotivering

Men nu är det ingen aktivitet kvar och vi bestämmer att jag ska testa att ta 100 mg Progesteron istället för 200 mg. Så Hilde skriver recept på Utrogest igen och förlänger min licensmotivering. Det här är ju så konstigt…. Det krävs alltså licensmotivering för 100 mg men inte för 200 mg, eftersom det används för IVF behandling.

Estrogel

Estrogel en ny östrogenprodukt

Jag får också testa en ny östrogenprodukt Estrogel. Den påminner väldigt mycket om handspritsgel… (say no more…) Det är en pumpflaska och man trycker ut en dos. Det är rejält mycket som man sen smörjer in på hela låret eller armen. Det som är bra är att den torkar in väldigt snabbt. Mycket snabbare än Divigel som jag använder idag. En dos Estrogel är på 0,75 mg alltså lite mindre än den dos jag har idag på 1 mg.

Estrogel

Nya plåster, igen…..

Jag får också plåster utskrivna för att testa (igen) eftersom jag ber om det. Vill gärna testa och se om det är det smidigaste sättet att tillföra östrogenet. Får plåster med styrkan 37,5 mg. Plåster byter man var tredje dag och det kan vara lite svårt att hitta rätt dos.

Estrogel

Östrogendoser som motsvarar varandra

Jag har funderat så mycket på det här med dosering av de olika östrogenpreparaten och får inte riktigt ihop det. Här är en översättningstabell men tänk på att upptaget via huden varierar från person till person, och kanske även hur bra man tar upp en viss sort och en annan inte.

Översättningstabell dosering Östrogen

De här doserna motsvarar varandra:

 • 1 mg divigel
 • 2 tryck Lenzetto
 • 1 tryck Estrogel (men egentligen ger den 0,75 alltså lite mindre)
 • Plåster 37,5 mg – plåster kan vara svåra att dosera.
Estrogel

Jag mår inte bra av den minskade dosen progesteron

Jag vill inte både dra ner på progesteronet och byta östrogen på samma gång i fall det inte fungerar så bra, då vet jag ju inte vad som är orsaken. Så jag börjar med att dra ner på progesteronet. Det tog lite mer än en vecka innan jag var tvungen att ringa och kolla med Hilde om jag ska ”kämpa på” eller inte. Mår inte bra. Här är min berättelse.

Efter 6 dagar

 • Sover sämre, utom första natten, svårt att somna eller vaknar och svårt att somna om. Känner mig ändå lite piggare men vi får se vad som händer om jag inte sover bättre.
 • Varm. Täcket av och på. Svettas lite men inga vallningar.
 • Har en känsla som ligger mellan förväntan och ångest….märkligt men de känslorna är rätt lika egentligen. Tidig morgon särskilt..
 • Ont i vader och hålfot, rastlösa ben på kvällar o nätter.
 • Känns som jag kan få en blödning… spänner i äggstockarna typ.
 • Mer irriterad…?!
 • Inte taggad på träningen och ont i muskelfästen dagen efter träning

Efter 8 dagar

 • Mardrömmar och svettningar på natten
 • Ont i händerna – lederna.
 • Träningsvärk (brukar inte ha) ont och stel i nacken o axlar
 • Trött … seg… Varm…

Efter 9 dagar

 • Sovit jättedåligt som alla nätter… svettig o mår illa. Känns som jag är bakis. Ont i axlar o leder.. Inte taggad på träning… inte vallningar men varm och av och på med tröja…
 • Ont i kroppen och stel alla leder gör ont o särskilt axlar utan att jag gjort något ingen träning alls på 3 dagar…
 • Pratar med Hilde och jag går tillbaka till 200 mg. Börjar ikväll och hon skriver nytt recept.

Dag 2 tillbaka på 200 mg progesteron

 • Känner mig nästan OK igen, lite rastlösa ben och ont i hålfötterna
 • Annars inte ont, sover bättre.
 • Ingen ångestkänsla.

Dag 3

 • Sover som en stock

Förhållandet mellan östrogen och progesteron

Nu har jag varit tillbaka på min ”vanliga” dos av progesteron i två veckor ungefär och mår också som ”vanligt” igen. Just nu är jag inte så sugen på att testa att byta östrogensort utan det får vänta ett tag. Återkommer med resultat när jag testar plåster och Estrogel.

Viktigt det här med att progesteron och östrogen är i balans. Jag upplever att det ofta diskuteras vilken dos av östrogen man ska/bör använda, och vad andra använder. Men progesteron doseringen pratas det bara lite om. Det är även förhållandet mellan dessa hormoner som viktigt. Och det kan inte nog många gånger påpekas att vi alla är olika och att samma dosering som passar mig kanske inte alls fungerar för dig. Men visst är det intressant!

Var hittar man en bra gyn?

Bästa Hilde Löfqvist ska gå i pension och tar inte emot nya patienter. Det finns andra bra gyn på Cevita Care men ryktet säger att de inte heller tar emot nya patienter pga hög belastning. Det är så tråkigt att det ska vara så svårt att hitta en bra gyn med kunskap och kompetens av klimakteriet och bioidentiska hormoner.

Läs mer om klimakteriet och kvinnohälsa

Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, klimakteriebesvär, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttilllskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.

5 Comments

 1. Tack för alla bra inlägg om klimakteriet, det är så värdefullt! Även dina musiklistor är super trevliga 😊🔝
  Mvh Kristina, Hammarö

 2. Tack för ditt inlägg! Var också patient hos bästa Hilde, får en fråga vart du går nu istället? Mvh Therese

  • admin Reply

   Hej Therese, jag är kvar på Cevita Care men har bara haft telefonkontakt och förlängt mina recept. Tänker att jag ska fortsätta gå där hos den jag blir tilldelad.

 3. Hej!
  Vilken tur att jag hittade din blogg bara sådär när jag googlade på Estrogel. Läst en del av dina inlägg eftersom jag också funderar över dosering och hur länge jag ska hålla på med en pump Estrogel innan jag ökar eftersom jag fortfarande upplever vallningar. Står på 200 gr Utrogestan och känner mig nöjd med detta än så länge.

Write A Comment

Close