Vad är östrogen?

Östrogen är ett kvinnligt hormon och påverkar bl.a. sömn, hunger, energi, minne och koncentration, självkänsla, humör, vikt och muskeltillväxt.

Vad händer när östrogenet minskar?

När vi blir äldre sjunker östrogennivåerna för att till slut vara nästan helt obefintliga. Vi kommer in i förklimakteriet för att sen hamna i klimakteriet och därefter menopause dvs. när vi inte har haft mens på ett år. När östrogenet minskar kan vi känna av det vi kallar klimakteriesymptom som viktökning och där de extra kilona främst sätter sig runt magen, hjärndimma, sömnproblem, oro, torra slemhinnor, led- och muskelvärk, vallningar för att nämna några mindre trevliga biverkningar.

bioidentiskt östrogen

Vad kan jag göra åt det?

Försök gilla läget lite, eller rättare sagt förstå och acceptera, ta reda på fakta. Sen kan du börja med  att fundera över dina vanor och rutiner. Du behöver ordentlig och näringsrik mat samt träning på en rimlig nivå som innehåller både kondition, styrka och rörlighet för att må bra. Du behöver sova bra! Om det är ett problem kan du prova bra rutiner runt sänggåendet (varva ner, inget blått ljus, kallt i sovrummet mm) meditation, och kosttillskott (prova t.ex. KSM som sänker kortisolet, och Magnesium) kan vara andra vägar att gå. I nästa steg är det dags att fundera på HRT (hormone replacement therapy, ”hormonersättningsterapi” på svenska) Alltså att tillsätta hormoner.

Ger hormonbehandling en ökad risk för bröstcancer?

Nej det här är en vanlig missuppfattning och grundar sig i en studie gjord på 90-talet kallad WHI-studien som i efterhand blivit starkt kritiserad. Bla. för att östrogenet som användes kom från gravida ston och progesteronet var syntetiskt. De medverkande kvinnorna var i genomsnitt 64 år och hade passerat menopause med råge (en HRT behandling ska påbörjas absolut senast 8-10 år efter menopause), majoriteten av dem var dessutom överviktiga, vilket är en större riskfaktor än hormoner för bröstcancer. Det här är alltså inte sant men myten lever kvar. HRT innebär en liten ökad risk för cancer men de flesta tycker att fördelarna överväger nackdelarna.

bröstcancer

Vad är bioidentiskt östrogen?

Att ett hormon är bioidentiskt betyder att det i sin sammansättning är identiskt med det hormon våra kroppar producerar, men det är fortfarande framställt i ett laboratorium. Det mesta av det östrogen som skrivs ut är faktiskt bioidentiskt. Det är det bioidentiska progesteronet som kan vara svårt att få utskrivet. Jag berättar mer om Bioidentiskt progesteron i kommande inlägg.

bioidentiska hormoner

Kombinationspiller, tabletter eller andra alternativ!

Flera hormonpreparat som erbjuds idag är sk. kombinationspiller och de innehåller oftast bioidentiskt östrogen och syntetiskt progesteron (gestagen). Det finns också tabletter som bara innehåller östrogen och som kan användas om man tagit bort sin livmoder. Om du använder tabletter så behövs en mycket större mängd östrogen för att få effekt eftersom hormonet måste passera magen och levern innan den når ut i kroppen. Detta ger bl.a. en högre risk för blodpropp.

Östrogen som tillförs via huden ger en minskad risk för blodpropp. Om du t.ex. ska operera dig och använder hormoner blir du rekommenderad att hålla upp ett par veckor innan och efter operation pga risken för blodpropp. Det gäller alltså INTE om du använder bioidentiska hormoner som tillförs via huden.

bioidentiskt östrogen

Bioidentiskt Östrogen – Plåster, gel eller spray?

Bioidenstiskt hormon som tillförs via huden finns som plåster, spray och gel. Jag har testat gel och spray, och har plåster hemma för test. Vad man väljer är en smaksak, de tillför samma sak men doseringen kan skilja sig något. Här är några av för- och nackdelarna med respektive variant.

bioidentiska hormoner

Östrogengel – Divigel

Divigel är en genomskinlig gel som kommer i portionsförpackningar. Man stryker ut den på insidan av låret på en yta av en handflata ungefär innan man går och lägger sig. Används varje dag. Finns i styrkorna 0,5 mg och 1 mg.

  • Fördelar: Inga klisterrester eller hudirritation (som av plåster) Lätta att använda. Bra med dosförpackning.
  • Nackdelar: Kladdigt. Lång torktid ca 15-20 min. Dososäker beroende på hur stort område du smörjer ut gelen på.

bioidentiskt östrogen

bioidentiskt östrogen

Östrogenspray – Lenzetto

En spray som man sprayar på insidan av underarmen vid sänggående. Doseringen är 1-3 tryck per dag. 1,53 mg per tryck.

  • Fördelar: Dossäker. Mindre kladdig än gelen och torkar snabbare.
  • Nackdelar: Jobbigt att skydda underarmen från kontakt medan sprayen torkar.

bioidentiskt östrogen

Östrogenplåster – Estradot

Ett litet plåster som man klistrar på huden på undre delen av magen. Ett depotplåster som man byter två gånger i veckan. Finns i flera olika doser från 25 – 100 mg.

  • Fördelar: Dossäker. Smidiga att använda.
  • Nackdelar: Klisterrester som kan vara svåra att få bort, och kan irritera huden. Kan lossna.  Ofta slut på Apotek.

Räcker det med östrogen?

Nej inte om du har en livmoder. Då behöver du även progesteron/gestagen för att inte livmoderslemhinnan ska förtjockas. Progesteron är ett hormon som precis som östrogen har stor påverkan på våra kroppar. Det kan du läsa mer om i kommande inlägg; Bioidentiskt Progesteron eller Gestagen.

urinvägsinfektion

Lokalt östrogen – Vagifem

Man kan också använda östrogen lokalt i form av vagitorer. Det är helt ofarligt och hjälper mot torra slemhinnor och om du ofta har urinvägsinfektion kan t.ex. Vagifem fungera väldigt bra. I inlägget ”Urinvägsinfektion – det här kan vara orsaken” berättar jag om hur det har hjälpt mig. Jag använder alltså både lokalt verkande östrogen för torra slemhinnor i underlivet och HRT.

urinvägsinfektion

Mer om bioidentiska hormoner

Du kan läsa mer om bioidentiska hormoner och klimakteriet på Träning 40+, bl.a. i inläggen ”Alla kvinnor kommer i klimakteriet”, ”Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet”, och ”Klimakteriet – jag mår bra med bioidentiska hormoner”.

Skriv en kommentar

Close