Vad är östrogen?

Östrogen är ett kvinnligt hormon och påverkar bl.a. sömn, hunger, energi, minne och koncentration, självkänsla, humör, vikt och muskeltillväxt.

Vad händer när östrogenet minskar?

När vi blir äldre sjunker östrogennivåerna för att till slut vara nästan helt obefintliga. Vi kommer in i förklimakteriet för att sen hamna i klimakteriet och därefter menopause dvs. när vi inte har haft mens på ett år. När östrogenet minskar kan vi känna av det vi kallar klimakteriesymptom som viktökning och där de extra kilona främst sätter sig runt magen, hjärndimma, sömnproblem, oro, torra slemhinnor, led- och muskelvärk, vallningar för att nämna några mindre trevliga biverkningar.

bioidentiskt östrogen

Vad kan jag göra åt det?

Försök gilla läget lite, eller rättare sagt förstå och acceptera, ta reda på fakta. Sen kan du börja med  att fundera över dina vanor och rutiner. Du behöver ordentlig och näringsrik mat samt träning på en rimlig nivå som innehåller både kondition, styrka och rörlighet för att må bra. Du behöver sova bra! Om det är ett problem kan du prova bra rutiner runt sänggåendet (varva ner, inget blått ljus, kallt i sovrummet mm) meditation, och kosttillskott (prova t.ex. KSM som sänker kortisolet, och Magnesium) kan vara andra vägar att gå. I nästa steg är det dags att fundera på HRT (hormone replacement therapy, ”hormonersättningsterapi” på svenska) Alltså att tillsätta hormoner.

Ger hormonbehandling en ökad risk för bröstcancer?

Nej det här är en vanlig missuppfattning och grundar sig i en studie gjord på 90-talet kallad WHI-studien som i efterhand blivit starkt kritiserad. Bla. för att östrogenet som användes kom från gravida ston och progesteronet var syntetiskt. De medverkande kvinnorna var i genomsnitt 64 år och hade passerat menopause med råge (en HRT behandling ska påbörjas absolut senast 8-10 år efter menopause), majoriteten av dem var dessutom överviktiga, vilket är en större riskfaktor än hormoner för bröstcancer. Det här är alltså inte sant men myten lever kvar. HRT innebär en liten ökad risk för cancer men de flesta tycker att fördelarna överväger nackdelarna.

bröstcancer

Vad är bioidentiskt östrogen?

Att ett hormon är bioidentiskt betyder att det i sin sammansättning är identiskt med det hormon våra kroppar producerar, men det är fortfarande framställt i ett laboratorium. Det mesta av det östrogen som skrivs ut är faktiskt bioidentiskt. Det är det bioidentiska progesteronet som kan vara svårt att få utskrivet. Jag berättar mer om Bioidentiskt progesteron i kommande inlägg.

bioidentiska hormoner

Kombinationspiller, tabletter eller andra alternativ!

Flera hormonpreparat som erbjuds idag är sk. kombinationspiller och de innehåller oftast bioidentiskt östrogen och syntetiskt progesteron (gestagen). Det finns också tabletter som bara innehåller östrogen och som kan användas om man tagit bort sin livmoder. Om du använder tabletter så behövs en mycket större mängd östrogen för att få effekt eftersom hormonet måste passera magen och levern innan den når ut i kroppen. Detta ger bl.a. en högre risk för blodpropp.

Östrogen som tillförs via huden ger en minskad risk för blodpropp. Om du t.ex. ska operera dig och använder hormoner blir du rekommenderad att hålla upp ett par veckor innan och efter operation pga risken för blodpropp. Det gäller alltså INTE om du använder bioidentiska hormoner som tillförs via huden.

bioidentiskt östrogen

Bioidentiskt Östrogen – Plåster, gel eller spray?

Bioidenstiskt hormon som tillförs via huden finns som plåster, spray och gel. Jag har testat gel och spray, och har plåster hemma för test. Vad man väljer är en smaksak, de tillför samma sak men doseringen kan skilja sig något. Här är några av för- och nackdelarna med respektive variant.

bioidentiska hormoner

Östrogengel – Divigel

Divigel är en genomskinlig gel som kommer i portionsförpackningar. Man stryker ut den på insidan av låret på en yta av en handflata ungefär innan man går och lägger sig. Används varje dag. Finns i styrkorna 0,5 mg och 1 mg.

  • Fördelar: Inga klisterrester eller hudirritation (som av plåster) Lätta att använda. Bra med dosförpackning.
  • Nackdelar: Kladdigt. Lång torktid ca 15-20 min. Dososäker beroende på hur stort område du smörjer ut gelen på.

bioidentiskt östrogen

bioidentiskt östrogen

Östrogenspray – Lenzetto

En spray som man sprayar på insidan av underarmen vid sänggående. Doseringen är 1-3 tryck per dag. 1,53 mg per tryck.

  • Fördelar: Dossäker. Mindre kladdig än gelen och torkar snabbare.
  • Nackdelar: Jobbigt att skydda underarmen från kontakt medan sprayen torkar.

bioidentiskt östrogen

Östrogenplåster – Estradot

Ett litet plåster som man klistrar på huden på undre delen av magen. Ett depotplåster som man byter två gånger i veckan. Finns i flera olika doser från 25 – 100 mg.

  • Fördelar: Dossäker. Smidiga att använda.
  • Nackdelar: Klisterrester som kan vara svåra att få bort, och kan irritera huden. Kan lossna.  Ofta slut på Apotek.

Räcker det med östrogen?

Nej inte om du har en livmoder. Då behöver du även progesteron/gestagen för att inte livmoderslemhinnan ska förtjockas. Progesteron är ett hormon som precis som östrogen har stor påverkan på våra kroppar. Det kan du läsa mer om i kommande inlägg; Bioidentiskt Progesteron eller Gestagen.

urinvägsinfektion

Lokalt östrogen – Vagifem

Man kan också använda östrogen lokalt i form av vagitorer. Det är helt ofarligt och hjälper mot torra slemhinnor och om du ofta har urinvägsinfektion kan t.ex. Vagifem fungera väldigt bra. I inlägget ”Urinvägsinfektion – det här kan vara orsaken” berättar jag om hur det har hjälpt mig. Jag använder alltså både lokalt verkande östrogen för torra slemhinnor i underlivet och HRT.

urinvägsinfektion

Mer om bioidentiska hormoner

Du kan läsa mer om bioidentiska hormoner och klimakteriet på Träning 40+, bl.a. i inläggen ”Alla kvinnor kommer i klimakteriet”, ”Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet”, och ”Klimakteriet – jag mår bra med bioidentiska hormoner”.

15 Comments

  1. Tack så otroligt mycket för denna tydliga förklaring kring de hormontillskott vi behöver. Har en hemsk period nu, med hemska humörsvängningar, håglöshet och givetvis de klassiska symtomen med sömnbesvär, vallningar och torra slemhinnor. Även mensen har ändrat karaktär. Det som jag inte kan lista ut med östrogen är om doseringen är dagligen? Jag antar det, och sedan kommer progesteron i perioder under cykeln (dag 14-27 nåt sånt). Hoppas få gehör men är tvingad att gå till VC i förstaläget, tack vare egenintresset så vet jag när det är dags att leta hjälp på annan plats vilket jag hoppas jag slipper eftersom jag har dragit länge nog med detta. Allt gott 🙏🏻

  2. admin Reply

    Hej jenny, det är i princip som du skriver 😉 att Östrogen tillförs dagligen och progesteron cykliskt eller dagligen. Men om du använder plåster som tillför östrogen så byter du dem 2 ggr/veckan fast du tillför ju östrogen varje dag. Sen varierar det om progesteron ska tillföras cykliskt eller dagligen, beror på vaar i klimakteriet man befinner sig alltså om man har mensen kvar eller inte. Lycka till, hälsningar Lena/Träning 40+

    • Hej,
      Tack så mycket för att du tar upp ett så viktigt ämne .
      Jag måste bara fråga jag är i 52 år och har fortfarande mensen kvar räcker det med progesteron då eller bör man även ta östrogen. ?Har mycket problem med vallningar och humörsvängningar. Jag hoppas på att hitta en Gynekolog i Örebro som kan hjälpa till. Dessvärre så verkar det nog så att man får söka hjälp som du gjort i Stockholm utbudet och kunskapen verkar vara större där.
      Allt Gott😊

      • admin Reply

        Hej, troligen behöver du östrogen också, med tanke på din ålder. Det är bara att ”kämpa på” för att hitta en bra gynekolog. Tyvärrr vet jag ingen i Örebro men hoppas såklart att det finns! Det bästa man kan göra är att vara ordentligt påläst på klimakteriet och hormoner, och våga fråga/ifrågasätta. Stort lycka till <3 och tipsa gärna om du hittar bra gyn i Örebro.

        • admin Reply

          Tack 🙂 Blir nog ett besök även för min del när det är dags nästa gång.

  3. Hej!
    Var hos gyn igår och fick Intrarosa mot torra slemhinnor och minskad sexlust.
    Divigel 1g och Utrogestan 200 mg.
    Hon sa att jag ska ta Utrogestanen var 3e månad. Jag har inte haft blödning på 8 månader men hade 3- 4 månader i rad förra hösten. Är 52. Jag frågade om jag inte skulle ta det oftare och om jag kunde svälja kapslarna. Hon så att det är individuellt och att man får känna sig fram.
    Jag tänkte att jag skulle testa cyklist varje månad istället. Vad tror du om det?
    Läste även på Intrarosa att det inte ska tas i samband med amnan hormonbehandling. Kan väl knappast stämma?
    Tack för bra blogg/ Susanne

    • admin Reply

      Hej, toppen att du fått bioidentiska hormoner utskrivna 🙂 Det är samma sorter och dosering som jag använder (utom Intrarosa) , jag tar Utrogestan cykliskt och oralt. Funkar bra för mig men var lite äldre än du när jag började. Svårt att veta vad som passar dig bäst. Vad är anledningen till att du inte riktigt litar på din gyns rekomendationer? Jag skulle nog testa och sen i samråd med gyn testa cykliskt om det inte funkade. Jag har samma uppfattning som du om att Intrarosa funkar med annan hormonbehandling. Men det vanligaste är kanske att börja antingen med Intrarosa eller HRT. För att sen kompletter om det behövs. Hoppas du får till det!

  4. admin Reply

    Hej, toppen att du fått bioidentiska hormoner utskrivna 🙂 Det är samma sorter och dosering som jag använder (utom Intrarosa) , jag tar Utrogestan cykliskt och oralt. Funkar bra för mig men var lite äldre än du när jag började. Svårt att veta vad som passar dig bäst. Vad är anledningen till att du inte riktigt litar på din gyns rekomendationer? Jag skulle nog testa och sen i samråd med gyn testa cykliskt om det inte funkade. Jag har samma uppfattning som du om att Intrarosa funkar med annan hormonbehandling. Men det vanligaste är kanske att börja antingen med Intrarosa eller HRT. För att sen kompletter om det behövs. Hoppas du får till det!

  5. Elisabeth Reply

    Hej! Jag undrar om man kan få tips på någon bra gynekologmottagning i Trollhättan eller Göteborg för att börja med bioidentiska hormoner

    • admin Reply

      Hej Elisabeth, jag har tyvärr inga tips men kanske någon annan som läser har?

    • Hej fina,
      Tack för du finns 🙏 så bra inlägg om bioidentiska hormoner
      Jag blev av med min menstruation när min lilla mamma svimmade framför mig 2016.Min kropp fick en chock och efter mamma blev bättre 🙏 och jag tagit hand om henne i 6 mån när hon var yr. Gick jag raka vägen in i väggen. Näringsbrist, brist på b vitamin, järnanemi, inflammation i kroppen. Jag var totalt utmattad i 2 år.
      Tog inget för klimakteriet.
      Men nu i denna värld (är väldigt öppen och känner av mycket energier) har stressen kommit trots jag är Yogainstruktör och mediterarigen och klimakteriet är galet ångest, svettas, ständig oro. Jag som kallas solstråle är nu så ledsen utmattad på insidan och torr hela jag känns det som. Kan jag nu efter ca 5,6 år ta bioidentiska hormoner tror du
      Stor Kram 💓🙏☀️Tack för dig

  6. Agneta Jakobsson Reply

    Hej! Jag bor i Östersund och undrar:
    1. Var närmaste mottagning finns för Utrogest- och Estradotbehandling? Har åkt till Stockholm och Katrineholm i många år, vilket är lite besvärligt.

    Hur länge kan man fortsätta behandlingen? Jag är snart 68 år, men får väldiga vallningar och sömnbesvär när jag provar att göra uppehåll

    • admin Reply

      Hej, jag har tyvärr ingen aning om var och vilka kliniker som arbetar med bioidentiska hormoner och om det finns någon närmre dig. Det är ont om dem så du får kanske vara glad att du har en bra gyn som skriver ut till dig även om det är en bit att resa. Jag åker också till Sthlm. Bioidentiska hormoner kan du använda livet ut om du frågar mig.

Write A Comment

Close