Trastevere

Den Perfekta långweekendresan på tu man hand går till Rom. Det är fjärde gången jag är i Rom och jag gillar verkligen den här staden. Det finns alltid något nytt att upptäcka. Maten är god, det är lätt att ta sig runt till fots i den här fantastiska staden som är som ett enda stort utemuseum.

Hotellet

Vi köpte riktigt billiga flygbiljetter från SAS för kanske ett halvår sedan. Hotellet Villa Riari Garden bokade vi via Booking.com ganska nyligen. Det ligger i stadsdelen Trastevere som är lite bohemiska konstnärskvarter med massor av barer och restauranger. Vi gillade det jättemycket och jag kan verkligen rekommendera att bo där. Vårt hotell hade en mysig trädgård med växter, blommor och ett litet citronträd. Två fina kaniner i en inhängnad Bruno och Nina, som man kunde klappa. Här kan man sitta och dricka lite vin på kvällen. Det fanns även ett par solstolar.

Trastevere

Hotellet hade en egen liten kyrka också. I övrigt var det väldigt spartanskt, vilket vi visste. Det finns rum både med och utan egen dusch och toa. Vi hade med. Det var rent och snyggt men väldigt lyhört och ledningarna lät rätt mycket. Sängarna var ganska hårda. Frukost skulle inte ingå men fanns ändå. Kaffe, juice och bakverk. Mysigt att äta i trädgården och en liten trevlig bonus. Vi stannade i 4 nätter och det kostade 1011 Euro, och var då ett av de billigaste hotell vi kunde hitta.

Trastevere

Resan

Från flygplatsen Fiumicino tog vi Leonardo da Vinci express till Termini ( som arlanda express till centralen) det tar 30 minuter och tågen går var 15 minut. Biljetten kostar 14 euro och du köper den i en automat på stationen. Nu är det här Italien och när vi kom hade tågen stått stilla pga en strejk men var precis igång igen. Förra gången vi var här ställdes alla tåg in precis när vi skulle åka och ersättningsbussar skulle gå istället. Vi letade och letade efter bussen, ingen visste något. Tillslut hittade vi den sen undrade vi varför den aldrig åkte,  och började gå panik eftersom tiden gick och vi hade ett plan att passa. Bussen skulle gå när den var full… om vi hann till flighten? Ja precis. Från Termini tog vi en taxi till hotellet och det kostade 19 euro. 

Trastevere

Här är det lite billigare generellt än i centrala Rom. Bra mat, mycket pasta och pizza, menyerna är ganska lika. Tyvärr är ju vår krona inte värd så mycket så det är inte jättebilligt.  Första kvällen fattar vi inte riktigt vilket tryck det är på restaurangerna och varför folk står i kö i gränderna. Priserna ligger på ca 12-14 euro för pasta eller pizza. Ett glas vin 5-7 euro och en drink 7-9. Varierar såklart….

En större mataffär hittade vi en bit bort, den heter Conad och man går in i en klädbutik och så finns den på bottenvåningen. Inte helt lätt att hitta kan jag lova… Vi köpte lite vin, ost, frukt och bröd. Annars är det små minimarkets som gäller.

Vatten

Vi köpte vatten på flaska men du kan dricka vattnet i Rom, och det finns vattenfontäner med dricksvatten lite överallt så man kan fylla på sin egen vattenflaska. 

Trastevere

Restauranger

Generellt så får du inte en dålig pasta eller pizza i Italien! Jag har aldrig fått en pasta som inte varit al dente eller en pizza som inte gräddats i en riktig pizzaugn. Satsa på ställen där det sitter folk (gärna italienare) och undvik ställen runt de stora turiststråken. I Trastevere var det som sagt lite svårt att få bord utan att köa. Men det gick ganska snabbt och restaurangerna har bra koll på kön. 

Trastevere

Tonnatello

Populär restaurang i Trastevere eller rättare sagt flera restauranger. Väldigt bra och prisvärd mat. Var beredd på att köa. Jag frågade om kön alltid var så lång och fick svaret: every day, every time, this is Tonnatello. Vi stod i en lång kö men bara i 30 min. Inne i restaurangen är det jättestort.

Trastevere

Mimì e Cocò Trast

Bar och enklare pasta, pizza,pinsa mm. Goda drinkar och rikligt med gratis tilltugg iTrastevere. Poppis ställe som brukar ha kö. Jag drack en Aperol Spritz med hallonlikör i, väldigt god. 

Rapizzino – Take away drinks

Superpoppis bland yngre framför allt. Man köper en drink i luckan och hänger på gatan och torget. Först får man köa. Ligger också i Trastevere. Spritz är det som gäller fortfarande. Lite förvånande kanske. Testa lemoncellospritz om du inte gjort det tidigare. Den är alltid mycket godare i italien än hemma.

Trastevere

Gelato och espresso

Sen ska man äta minst en glass (gelato) om dagen och en espresso eller cappuccino. Finns inga dåliga ställen med glass eller kaffe i italien heller.

Alfredo alla Scrofa

Vi bokade superkända restaurangen Alfredos hemifrån. En ”turistmeny” med pasta Alfredo och tiramisu för 35 euro per person. Då får man sitta en timme vid bordet. När vi var där fanns det faktiskt lediga bord. Maten var väldigt god, och kul att ha varit på Alfredos. Såg inga kändisar däremot. När vi rest tidigare så har min man tagits för olika kändisar när vi varit ute och ätit ha ha. Det har varit Sting (från Police) Jorah från Game of trons och liverpools manager Jurgen Klopf. Men tyvärr inte den här gången. https://alfredoallascrofa.com/en/

Trastevere

Utsikten  i Trastevere

Vi blev tipsade på hotellet att ta till höger precis innanför portalen där Trastevere börjar och ta oss uppåt uppför alla trappor för en fantastisk utsikt över hela Rom. Superglada för tipset, vi hade nog missat detta annars.

Sevärdheter 

Det är alltid väldigt mycket folk runt de kända attraktionerna och mycket långa köer om man vill gå in. Undrar om det verkligen alltid är så….även en regnig dag i november.  Du kan gå eller ta tunnelbanan (Metro) till de flesta av sevärdheterna. Det är inte jättelånga avstånd och jag rekommenderar att gå även om tunnelbanan funkar utmärkt. Det här hinner du med på 4 dagar.

  • Fontana di trevi
  • Colosseum
  • Phanteon 
  • Spanska trappan 
  • Vatikanen och St Peterskyrkan 
  • Skrivmaskinen aka bröloppstårtan
  • Tibern
  • Trastevere 

Shopping

Här finns Prada, Chanel, Dior mfl lyxmärken, för vår del blir det mest fönstershopping.

Den här gången köpte jag inget alls i Rom men Limoncello är gott att ta med hem och fina sidenscarfs är också ett tips. Vi tog en sväng i varuhuset La Rinascente det är som typ NK. Flera våningar och lyxigt.  Sen Finns ett stort Zara och massa andra butiker. De har kanske ett lite annat utbud än hemma. Jag tror att jag generellt skulle vara ”blingigare” om jag bodde i Italien. Typ klassisk men med mer bling bling. Annat att shoppa med hem är mat som pasta, biscotti, olivolja, olika bakingredienser mm. 

Kläder efter väder

Vi var i Rom 5-9 maj och vädret var varierat. Inte så soligt som vi hoppats men ca 20 grader på dagen. Det regnade en eftermiddag och en kväll. Italienarna hade täckjackor, skinnjackor och boots. Vi hade en extratröja. Sista kvällen med regn var det 16 grader och då hade det varit skönt med en jacka men annars inte. Rom är en storstad och jag tycker man ska klä sig lite hyfsat, dvs inga korta shorts t.ex. jag hade sneakers på fötterna. Hade även med mig ett par lite snyggare kilklacksskor men använde dem inte eftersom vi gick så mycket varje dag.  Bra skor är mitt absolut bästa tips!

Trastevere

Write A Comment

Close