Vad är B-vitamin?

B- vitamin är inte ett vitamin utan flera, närmare bestämt åtta stycken. Alla B-vitaminer tillsammans kallas för B-komplex. De åtta B-vitaminerna är;

  • B1 (tiamin)
  • B2 (riboflavin)
  • B3 (niacin)
  • B5 (pantotensyra)
  • B6 (pyridoxin)
  • B7 (biotin)
  • B9 (folsyra)
  • B12 (kobalamin)

B-vitamin måste tillsättas

B-vitaminerna är vattenlösliga och vi kan inte bilda dem själva i våra kroppar utan behöver tillgodogöra oss vitaminerna via kosten eller i form av kosttillskott där de tas upp av magens tarmslemhinna.

Vad är B-vitamin bra för?

B-vitamin stimulerar bland annat ämnesomsättning, immunförsvar och celldelning. De hjälper kroppen att omvandla mat till bränsle för att producera energi och hjälpa kroppen att förbränna fett och proteiner.

I vilka livsmedel finns B-vitamin?

Det finns i nästan all sorts mat men främst i kött, spannmål och mejeriprodukter. Det enda undantaget är B12 som inte finns i växter. Därför är det viktigt att du som är vegan äter B-komplex eller tar B12 tillskott. Av den anledningen kan även vegetarianer behöva tillskott av B12, precis som äldre eftersom vi har svårare att tillgodogöra oss vitaminet när vi blir äldre.

B-vitamin

Vilka symptom kan B-vitaminbrist ge?

Eftersom B-vitamin finns i så många livsmedel är brist på B-vitamin ganska ovanlig men den förekommer. Brist på B-vitamin kan ge trötthet, dålig aptit, depression, minnesproblem, sprickor i mungiporna, sömnlöshet, håravfall, dålig hy och sköra naglar.

B-vitamin

Behöver jag ta tillskott av B-vitamin?

Brist kan uppstå om du äter väldigt ensidigt, bantar, stressar mycket, har problem med magen och/eller är glutenintolerant. Är vegan, vegetarian eller äldre. B-vitaminerna är ganska känsliga och förstörs lätt vid tillagning. Många äter ett tillskott för att boosta hy, naglar och hår lite extra eftersom de är beroende av B-vitamin för att växa.

Långsamt upptag behövs av B-vitaminer

B-vitaminer är vattenlösliga och måste tillsättas från kosten eller kosttillskott, hur bra effekt de ger beror på hur länge de stannar i kroppen innan de försvinner ut med urinen. Desto längre desto bättre upptag. Därför är det bästa tillskottet en tablett som verkar under längre tid och gradvis löser upp sig och frigör vitaminet. B-complex 100 från Great Earth är ett bra köp. En tablett innehåller små kulorna som är inkapslade i tabletten med vitaminer och frigörs under åtta timmar. Detta gör att kroppen får längre tid på sig att ta vara på de vattenlösliga vitaminer som annars hade försvunnit ur kroppen.

Alla B-vitaminer samverkar

De viktigaste B-vitaminerna är B12, B6 och B9. Men alla B-vitaminer är viktiga eftersom de påverkar och samarbetar med varandra och kroppen behöver tillgång till samtliga B-vitaminer och därför är det absolut bästa att ta en B-komplex tablett om du vill få i dig extra B- vitamin.

Vitamin B6, B12, Niacin och Biotin bidrar till normal energiomsättning och till nervsystemets normala funktion. Pantotensyra bidrar till normal prestationsförmåga och till att minska trötthet och utmattning. Biotin bidrar till en normal hud och fint hår.

Det kan ta flera år innan B12 brist märks

B12 lagras i levern och det kan ta flera år innan det tar slut och en brist uppstår, men om det händer påverkar det hjärnan och nervsystemet negativt. B12 finns bara i animaliska produkter som kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. Det är därför veganer (och ofta även vegetarianer) måste äta ett tillskott. Många äldre kan ha brist på B12 eftersom magsyran minskar med åldern, och den behövs för att absorbera vitaminet.

Hur mycket B-vitamin ska man ta

Satsa på en bra B-komplex tablett som innehåller alla 8 B vitaminer och det mesta av den rekommenderade dagsdosen.

Kan man ta för mycket?

Nej, det är i princip ingen risk alls, ett eventuellt överskott försvinner ut med urinen.

Varför ska jag äta kosttillskott?

Maten idag är mindre näringsrik. En stor del av den mat som finns tillgänglig i dagens livsmedelsbutiker kommer från större industrilantbruk. Växtförädling, urlakning av matjorden, tidig skörd och långa transportsträckor har bidragit till att samma livsmedel idag ofta är långt ifrån så näringsrikt som det har varit historiskt sett. Resultatet av det är att det är svårare att nå upp till de rekommenderade vitamin- och mineralintagen. Eftersom grundproblemet ligger i att råvarorna blivit sämre, även de som vanligen betraktas som nyttiga, gäller detta i stor utsträckning även personer som försöker leva hälsosamt. Läs mer på https://www.greatearth.se/kosttillskott

Läs mer om vitaminer

Vill du veta mer om vitaminer och mineraler. På Träning 40+ hittar du min ”vitaminserie” där jag bl.a. skrivit om D-vitamin, Zink, Magnesium och Collagen.

Write A Comment

Close