Varför ska jag äta MSM?

MSM  har massor av superegenskaper och hjälper bl.a. till med att boosta kollagenet i kroppen. Och kollagen det gillar vi! Du kan alltså ta ett tillskott av MSM för att bli rörligare och minska eventuella problem som smärta och stelhet vid artros. För att bli snyggare – det stärker ditt hår, din hud, dina naglar. Ger ökad hårtillväxt, hårkvalitet, nageltillväxt, tjocklek och styrka på naglarna. För att orka mer och träna bättre – det gör att du kan träna hårdare och längre eftersom det bidrar till att höja mjölksyra tröskeln, det minskar också träningsvärken och förbättrar återhämtningen efter träningen. När vi blir äldre minskar den naturliga koncentrationen av svavel och MSM i kroppen så ett tillskott kan vara väldigt bra.

msm

Vad är MSM?

MSM står för MetylSulfonylMetan och är organiskt svavel. Att svavel är bra för oss låter kanske lite konstigt men faktum är att svavel finns naturligt i våra kroppar i framförallt muskler, bindväv, senor, brosk, ligament, hud och hår. Svavel behövs  för att bilda kollagen,  som alltså stärker våra leder, förbättrar rörligheten och boostar hud, naglar och hår. På grund av dessa egenskaper kallas MSM ofta för ”skönhetsmineralen”.

Var finns MSM?

MSM kommer ursprungligen från plankton i haven, mineralen är vattenlöslig och ingår i kretsloppet som regn som faller över jorden. Växter tar upp näringen via rötterna i jorden och via växterna får djur och människor i sig mineralen. Prakiskt taget alla celler hos människor och djur innehåller organiskt svavel.

msm

Vilket tillskott är bäst och var köper jag det?

Du kan köpa MSM som tillskott i  de flesta hälsokostbutiker. Det finns både som pulver och tabletter. Jag använder Great Earths MSM med C-vitamin (tabletter) som jag köper hos Bodystore. Där hittar du också Biocell Collagen med Hyaluronsyra från Great Earth som är ett riktigt bra kollagenpreparat.

Öka dosen successivt

Mineralen har precis som kollagen bättre upptag i kroppen när det intas tillsammans med C-vitamin. I Great Earths tabletter är C- vitamin tillsatt. När du börjar äta MSM så är rekommendationen att öka intaget succesivt eftersom kosttillskottet är utrensande och kan ge avgiftningssymptom. Ta tabletterna i samband med måltid och börja med 1 tablett om dagen för att gradvis trappa upp till den rekommenderade dosen om 3 tabletter dagligen. 3 tabletter innhåller 3000 mg MSM och 900 mg C-vitamin. Känn efter hur det funkar för just dig och anpassa dosen efter det. Jag äter fortfarande bara en tablett om dagen, annars får jag ont i magen.

Livsmedel med MSM

Svavel finns naturligt i kött, fisk, opastöriserad mjölk, frukt, grönsaker och spannmål, bland annat. Svavel är känsligt och förstörs vid upphettning och torkning av mat. Det stora problemet är våra utarmade och bearbetade jordar som innehåller mindre och mindre av viktiga mineraler som t.ex. svavel. Att vi dessutom äter mycket processade livsmedel med lågt näringsinnehåll bidrar också till att vi kan lida brist på viktiga mineraler som MSM.

msm
msm

Är MSM farligt på något sätt?

Nej det är inte farligt. Det är klassat som ett av de mest ofarliga preparat som finns och klassat som lika giftigt som vatten av Amerikanska FDA (Food and Drug Administration) som motsvarar vårt läkemedelsverk.  Alltså inte giftigt alls.

msm

Utvärtes i varma källor

MSM kan också tas upp i kroppen via huden. I många länder är det populärt att bada i svavelrika källor för hälsan skull och för att få hjälp vid olika typer av hudproblem och värk. Jag tänker på Ungern och framförallt Budapest där det finns massor av termalbad och varma källor, och på Blå lagunen på Island.

Lär dig mer om kollagen!

Läs mitt inlägg Att äta kollagen är det överlägset bästa anti age tipset!” för att få tips och lära dig mer om kollagen och vilken betydelse det har för leder, hud, hår och naglar. Kombon MSM och kollagen är guld!

Write A Comment

Close