knipövningar

Vi måste prata om inkontinens

Jag försöker prata öppet om det här med träningsinkontinens. Berätta om vad det är, att det är ganska vanligt och att det inte är något att skämmas över. Och att det finns lösningar på problemet. Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har vi alla säkert gjort vad vi kan för att bli bättre dvs knipövningar mm. Det är bara det att det funkar inte för alla. Så tro inte att du är dålig för att dina knipövningar inte fungerar. Och tro absolut inte att du är ensam om att läcka när du tränar, det är du inte!

Inkontinens är inte alltid åldersrelaterat….

När jag pratar om min träningsinkontinens så har det visat sig att väldigt många i min omgivning vet exakt vad jag pratar om. De har eller har haft samma problem, och det gäller både yngre och äldre kvinnor och även de som inte fött barn. Flera har berättat om lyckade operationer och flera är i precis samma läge som jag själv. Dvs man har problem men är ändå inte riktigt redo för en operation av olika anledningar. Min anledning är att jag även har lite problem med att tömma blåsan helt och ganska ofta måste trycka på för att kissa och detta kan förvärras av en operation tror jag.

Men ibland…..

Men visst kan åldern påverka och för en del dyker problemen upp först när de blir äldre. En del av musklerna i bäckenbotten fäster nämligen till ligament, och ligament tänjs ut när vi åldras, det innebär att de inte kan stödja organen lika effektivt. Uttänjda ligament är ofta en orsak till både framfall och inkontinens. Klimakteriet kan också påverka.

Knipövningar fungerar inte för alla.

Missförstå mig inte nu, knipövningar är bra, det är självklart bra att träna musklerna i bäckenbotten precis som vi tränar våra andra muskler i kroppen. Men hur många orkar göra knipövningar varje dag. Resten av livet. Nej, skulle inte tro det. Och som jag sagt tidigare knipövningar hjälper inte alla när det handlar om inkontinens. Jag har en förlossningsskada, lite framfall och ett stukat urinrör och nej, knipövningar har inte hjälpt. Läs inlägget Hjälp jag kissar på mig om du vill veta mer.

Kanske bland det värsta..

Något som kan vara jobbigt att hantera är en del träningssituationer man kan hamna i. För några år sedan sedan deltog jag på en tuff instruktörsutbildning där jag i ett gruppträningspass tvärstannade mitt i en tuff övning för att jag kände att ”nu börjar jag tokläcka” och jag vet att det kommer inte att hålla med den intensitet jag håller. Både ledare och deltagare tror att jag stannat för att jag är trött och försöker peppa med ”kom igen” ”du orkar”… ”ge dig inte”….

Eller ett grymt roligt danspass på en träningsresa i Egypten där jag kände att jag läckte mer och mer men inte ville lämna klassen för det var så kul…. tur att det var mörkt när passet slutade. Spontandans på någon fest ska vi inte ens prata om…

Nej, det är inte så roliga exempel men att avstå från träning har aldrig varit ett alternativ för mig. Nu är jag överlycklig eftersom jag hittat en produkt som funkar till 100% för mig.

knipövningar

Efemia kontinensstöd

Jag använder Efemia kontinensstöd när jag vet att jag ska träna intensivt och riskerar att läcka. Skyddet är så smidigt att använda och när det väl är på plats så varken känns eller märks det på annat sätt än att jag inte läcker en endaste droppe! Du sätter in det på ungefär samma sätt som en tampong, och det är bara det lilla ”handtaget” längst ned som är precis utanför slidan. Det är gjort av medicinskt silikon, återanvändningsbart och stöttar upp urinröret på samma sätt som en TVT operation, men utan att vara en permanent lösning.

knipövningar

Efemia kontinensstöd Startset

Vill du också testa så får du bra pris online på Efemia kontinensstöd startpaket här. Stödet är väldigt lätt att använda och du sätter in det på samma sätt som en tampong, sen är det bara att köra.

Startsetet innehåller 3 st stöd i 3 olika storlekar så att du i lugn och ro kan prova ut vilken som passar bäst för dig. Du börjar med den minsta. Du kan använda stödet dagligen eller vid särskilda tillfällen som t.ex. träning. Förpackningen innehåller:

 • 1 Efemia kontinensstöd 30 mm
 • 1 Efemia kontinensstöd 35 mm
 • 1 Efemia kontinensstöd 40 mm
 • 1 tygpåse i ekologisk bomull

2 Comments

 1. Hej!

  Jobbar oxå som PT och fick tipset av en barnmorska att kvinnor kan testa använda en menskopp vid träningsinkontinens.

  Med vänlig hälsning,
  Kenneth

  • admin Reply

   Hej, ja det kanske kan funka… men det finns ett bättre alternativ 🙂 Efemia kontinensstöd. Funkar genom att stötta upp urinröret. De har även en menskopp… tror att menskopp kan vara mer känt än kontinensstöd. En del tipsar även om tampong och sk. kontinensbåge men de har inte funkat för mig.

Write A Comment

Close