Har du koll på hur mycket kalorier det du dricker innehåller egentligen?

Du som följer mig vet att jag inte gillar varken förbud eller att räkna kalorier och att jag dessutom gärna dricker ett glas vin då och då.Men det kan ändå vara bra att ha hyfsad koll på kalorier och näringsämnen i dryck och mat. Och om du vill gå ner något kilo så kan ett enkelt sätt vara att bland annat skippa en del av kalorierna i det du dricker.

kaloritabell

Kaloritabell för några vanliga drycker

Här ser du en tabell med antal kalorier för några vanliga drycker. Bara som jämförelse och för kunskap.

kaloritabell

Så det bästa alternativet är Pepsi max?

Nej det bästa alternativet är vatten. Ämnet Dietläsk får vi ta i ett annat inlägg, men generellt kan man säga att det är ett bättre val än vanlig läsk både pga kalorierna och för tänderna. Men varför dricka läsk överhuvud taget? Även om det ger 0 kalorier och de flesta är överens om att det inte är direkt ”farligt”. Jag tänker att det är som med det mesta – lagom är bäst. Att hälla i sig stora mängder dietläsk tror jag inte är bra för någon. Det finns ingenting i läsken som tillför något din kropp behöver utom vätskan.

Hur många kalorier innehåller en drink?

Här ser du en lista som jag lånat på nätet, den visar kalorier i några vanliga drinkar. Var observant på att det är olika mängd som jämförs för de olika drinkarna…… 1 dl är 3.4 ounces by the way. Ger ända ett lite hum.

Tips för godare smaksatt vatten!

Här ska du få ett superenkelt tips på hur du smaksätter ditt vatten bäst. Knepet är…. lite kokande vatten!

Lägg 1 skivad jordgubbe, 1 bit apelsin- eller citronskal (utan det vita), och lite mynta i en tillbringare. Häll på ca 2 dl kokande vatten. Rör om och låt stå någon minut. Fyll upp med kallt vatten och ställ in i kylen. Jag lovar. Det tar ditt vatten till en helt ny nivå!

Hur mycket vatten ska man dricka?

Det är hälsosamt att dricka mycket vatten och du behöver fylla på hela tiden. Det här var ett budskap som vi möttes av på många ställen för några år sedan. Det var ett väldigt fokus på att man skulle dricka mycket vatten, men det har lugnat ner sig betydligt.

Det här är en myt. Att dricka vatten är såklart bra men att dricka för mycket vatten kan t.o.m. påverka kroppen negativt, det är som med så mycket annat här också att ”lagom är bäst” är det som gäller. Myten startade i ett hälsomagasin på 80-talet.

Men vad är lagom? Behovet är individuellt men ca 1,5 – 2 liter – det påverkas av din vikt och hur mycket du svettas. Mängden inkluderar det vatten du får i dig via kaffe, the etc och mat.

Men om jag tränar behöver jag väl dricka mer?

Vi har oftast inte ett ökat behov vid träning i ca 1 timme, alltså under själva träningen, drick gärna efter. Det är bara elitidrottare som behöver dricka under utövande i timmar eftersom de annars får en rubbad saltbalans. Nu pratar jag om vad kroppen behöver och inte. Jag vill själv inte gärna avstå mitt vatten under ett spinningpass på 1 timme t.ex.

Att dricka i förväg funkar inte heller eftersom kroppen inte kan lagra vatten. Oftast behöver vi inte tänka så mycket på det här utan vi dricker när vi är törstiga helt enkelt. Jag dricker ibland lite för lite under dagen och då blir jag törstig sent på kvällen, vid läggdags. Det som händer då är att jag måste gå upp och kissa på natten vilket stör nattsömnen, så jag försöker ibland att tänka på det här och dricka något glas vatten extra på eftermiddagen.

Write A Comment

Close