ingefärsshot med pepparkakssmakIngefärsshot med pepparkakssmak

Alltså hur god! Och inte bara god utan supernyttig. Gillar du Ingefärsshot så MÅSTE du testa min helt nya Ingefärsshot med pepparkakssmak – X-mas edition  som verkligen smakar  jul. Den innehåller de traditionella pepparkakskryddorna, som är riktiga powerkryddor för ditt immunförsvar. Alltså inte bara en ”kul” grej utan en superboostare. Perfekt som variation i jul (och förkylnings) tider. Ta en shot varje dag fram till jul för att hålla dig pigg och frisk.

ingefärsshot med pepparkakssmak

Ingefärsshot X-mas edition – 2 varianter

Jag har gjort min ingefärsshot med pepparkakssmak i två varianter. En med hela kryddor i flaskan och en med malda, den sista blir pepparkaksbrun och mer intensiv i smaken. Både blir starkare med tiden och båda är jättegoda. Använd så ”bra” kryddor du kan hitta, gärna ekologiska och absolut ceylonkanel istället för vanlig kanel. Läs mer om varför längre ner..

ingefärsshot med pepparkakssmak

Ingefärsshot X-mas Edition – med pepparkakssmak

Receptet ger lite mer än 1 liter, använd 2 flaskor på 50-75 cl och gör en med hela kryddor och en med malda/mortlade. Eller två av din favorit..

  • Ca 400 gram ingefära
  • 2 blodapelsiner, eller 1 blodgrape eller 2 citroner
  • 1 liter vatten
  • Honung efter smak ca 1–3 msk (gärna Manukahonung)

Gör så här:

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, ansa lite och kolla så ingen del ser dålig ut. Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i mixern. Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att säkert få ut alla nyttigheter. Avsluta med en kort mixning och häll sen upp massan i en finmaskig sil, låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. Blanda i saften från citronerna och Manuka honungen, blanda. Läs mer i inlägget Manuka honung – dunderhonung finns på riktigt.

Ingefärsshot med hela pepparkakskryddor

Lägg i kryddorna i flaskan. Häll hälften av ingefärsshoten över kryddorna. Skaka.

Ingefärsshot med malda pepparkakskryddor

Jag använde hela kryddnejlikor och kardemummakärnor som jag mortlade. Och mald ceylonkanel. Det funkar med färdigmald nejlika och kardemumma också. Mortla nedan och lägg i flaska, häll över hälften av shoten och skaka flaskan.

Förvara shoten i kylskåp

Ingefärsshot med pepparkakssmak förvarar du i kylskåp. Alla mina ingefärsshots håller i ca 2 veckor i kylskåp. Recepten räcker till 2 personer i ca 2 veckor. Skaka flaskan innan du häller upp shoten i små glas. Ta en hutt varje morgon. Mängd efter tycke och smak men ca 30 – 50 ml.

Varför inte ge bort en flaska till någon du bryr dig extra mycket om. Köp fina flaskor, etiketter och band och skapa en egengjord julklapp. Ingefärsshot med pepparkakssmak an också serveras istället för glögg.

Vad är Ingefära bra för?

Ingefära förhindrar och lindrar förkylning, innehåller en massa antioxidanter och verkar anti-inflammatoriskt. Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen, äter du ingefära får du ett lägre kolesterol vilket bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Ingefära ökar matsmältningen, enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen, eller dricker en shot. Ingefära sägs även hjälpa mot både illamående, gasbildning och migrän.

Antioxidanter och ORAC värde i kryddor

Kryddor är sprängfyllda av näringsämnen och framförallt antioxidanter, studier visar att kryddor kan höja antioxidantinehållet med flera hundra procent i en måltid. ORAC, (oxygen radical absorption capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. De sju kryddor som ligger i topp när det gäller antioxidantinnehåll är i denna ordning: Kryddnejlika, Oregano, Rosmarin, Kanel, Timjan, Gurkmeja, Ingefära.

Kanel håller blodsockret på en bra nivå

Kanel är både gott och nyttigt. En halv tesked om dagen sänker blodsockernivån och laboratorieförsök har visat att extrakt av kanel hämmar magsårsbakterien Helicobacter pylori lika effektivt som antibiotika. Men det är viktigt att välja rätt kanel. Eftersom fel kanel är giftigt i större mängd än en tesked om dagen. Vår den vanliga kanel innehåller höga halter kumarin, ett aromämne som i höga doser kan skada levern hos känsliga. Ceylonkanel innehåller bara små mängder kumarin, och är dessutom mycket godare.

Kryddnejlika

Kryddnejlika toppar ORAC listan över torkade kryddor med skyhöga värden. Massor av antioxidanter alltså. Kryddnejlika kan hjälpa mot besvär i luftvägarna och hosta och anses också vara lugnande.

Kardemumma

Kardemumman har även den medicinska egenskaper i form av att den befrämjar matsmältningen, verkar lugnande och kramplösande vid magbesvär. Kardemumman innehåller också mycket antioxidanter vilket hjälper kroppen att boosta immunförsvaret.

ingefärsshots

5 Supershots med ingefära

Har du testat mina olika Ingefärsshot? Den vanliga såklart som finns både som en RAW variant och inte är upphettad alls (min favorit) och originalet som upphettas till max 60 grader. Den gröna shoten innehåller ingefära,mynta och lime, den gula ingefära och gurkmeja och den röda är ingefärsshot boostad med färska rödbetor. Här hittar du alla recepten!

2 Kommentarer

    • admin Svara

      Varianten med de mortlade kryddorna har mer smak, därför uteslöt jag svartpeppar. Tyckte att det blev för starkt helt enkelt. Självklart kan man lägga till lite svartpeppar om man vill och gillar det.

Skriv en kommentar

Close