Varsågod, mitt recept på chiapudding med choklad, en av de godaste varianterna jag testat. Helt ärligt så tycker jag inte att chiapudding är jättejättegott, men de små fröna är ju väldigt nyttiga och innehåller mycket protein och är en fantastisk källa till Omega-3. Men den här puddingen med mycket smak av mörk choklad ÄR både god OCH nyttig.

Använd en riktigt bra kvalitéts kakao för bästa resultat, jag har köpt en kakao från Valrhona som är helt suverän och ger mycket chokladsmak. Vill du ha en riktigt krämig och god pudding så byter du ut 1 dl av kokosmjölken till 1 dl kokosgrädde. Om du vill ha puddingen något sötare ringla över lite flytande honung eller valfritt sötningsmedel. (Själv använder jag inte Stevia och liknade produkter)

chiapudding med choklad

Chiapudding med choklad, 2-3 portioner

  • 3 dl kokosmjölk + 1 dl kokosgrädde (eller 4 dl kokosmjölk eller mandelmjölk)
  • 4 msk chiafrön
  • 4 msk kakao
  • (1 msk vaniljsocker)
  • Banan i bitar och kokosflakes
  • Eventuellt flytande honung

Blanda samman Kokosmjölk, kokosgrädde, chiafrön, kakao och vaniljsocker och låt blandningen svälla i några timmar till en pudding, jag brukar låta blandningen stå över natten. Häll upp i skålar, skiva banan över och lägg på en hög med kokosflakes. Ringla ev. över lite flytande honung.

Valrhona kakao

Kokosgrädde

Har du testat den ganska nya produkten kokosgrädde från Alpro? En jättebra produkt tycker jag. Den är krämig och god med mycket smak av kokos och perfekt till smoothies, thaimat, chiapudding mm. Kokosgrädde/mjölk på burk består ju oftast av en ”klump” kokos och resten kokosvatten men den här produkten är vit och tjockflytande. Dessutom är det lätt att ta lite grann och sen bara skruva på locket på förpackningen. Den är 100% vegetabilisk och innehåller 100 kcal/100 gr med en fetthalt på 8,8 g.

Är choklad nyttigt?

Kakaobönan innehåller höga halter av flavonoider som är en antioxidant och motverkar fria radikaler i kroppen, en hel del finns kvar i det processade kakaopulvret men långt ifrån allt. Flavonoider har en bitter och kanske inte alltid önskvärd smak och processas därför bort mer eller mindre. Rent kakaopulver innehåller mest och mjölkchoklad minst. Just den flavonoid som kakao innehåller sägs kunna förbättra minnet.

Kakaoböna

Fria radikaler och antioxidanter

När syret vi andas omsätts i kroppen bildas fria radikaler som kan ha en skadlig inverkan på kroppen, så kallad oxidativ stress. De kan även påverka utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och benskörhet till det sämre. Att äta livsmedel som innehåller antioxidanter hjälper till att motverka förhållandena. Läs mer om antioxidanter på Livsmedelsverket hemsida.

Läs mer i mina tidigare inlägg….

Chiapudding med kokos och granatäpple

Chiapudding med blåbär och kokos

Träna eller äta choklad

Write A Comment

Close