chia_persika

Chiapudding vad är det?

Chiapudding är chiafrön som blandas med vätska t.ex. kokos eller mandelmjölk och sväller till en puddingliknande konsistens. Fröna är små och ser ut ungefär som linfrön, de smakar inte direkt någonting utan smaken kommer från vätskan som man blandar fröna med. Konsistensen är lite slemmig och det tog ett par provsmakningar innan jag uppskattade puddingen.

Varför ska man äta Chiafrön?

Det är nyttigt! Chiafrön har ett bra näringsvärde med högt protein och fiberinnehåll och innehåller dessutom mycket Omega 3 bl.a. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt.

Poppis….

Chiapudding är hypat just nu och nästan alla träningstidningar har recept på pudding i olika former. Jag har (ännu) inte läst boken ”Born to Run” men har förstått att man där beskriver just intag av Chiafrön som en av anledningarna till ”the running peoples” uthållighet och framgång inom distanslöpning. Så det är troligen en av anledningarna till hypen… Här är mitt favoritrecept.

Chiapudding med kokos, blåbär och nektarin 1 port

2 msk Chiafrön

2 dl kokosmjölk

Valfri topping av frukt och nötter, lite flytande honung

Blanda fröna med vätskan i en bunke. Rör om ett par gånger och ställ sedan blandningen i kylskåpet för att svälla. Jag har låtit blandningen stå över natten men det räcker med ett par timmar. Häll upp i en skål och strö över valfri topping, jag använde Renee Voltaires kokosflakes, blåbär, nektarin och flytande honung. Mums!

coconut

2 Comments

  1. Låter smaskens men på chiafröpaketet står det att de rekommenderade dagliga intaget är max en msk… Vet ej varför. Vet någon annan?

  2. Pingback: Chiapudding recept | Träning 40+

Write A Comment

Close