Symtom vid urinvägsinfektion

Har du problem med återkommande urinvägsinfektioner. Alla som har haft en urinvägsinfektion vet vad jag pratar om, det börjar med att du behöver kissa oftare och känner ett litet ”baksug” när du kissar. Har du varit med förut så känner du igen symptomen som snabbt ökar till att svida och göra rejält ont och du känner även av en lätt ”sjukdomskänsla”. Urinvägsinfektion kallas även för blåskatarr.

urinvägsinfektion

Drick massor av vatten med citron

Prova att dricka massor så fort du känner det allra minsta symtom. Gärna vatten med pressad citron eller utspädd tranbärsjuice. Det kan gå att ”mota olle i grind” men långt ifrån alla gånger. En urinvägsinfektion beror på att bakterier tagit sig in i urinröret och upp i urinblåsan.

Återkommande urinvägsinfektioner

För några år sedan fick jag plötsligt problem med återkommande urinvägsinfektioner, vi pratar varannan till var tredje månad ungefär. Det enda som hjälpte var penicillin, jag fick växla mellan ett par olika sorter för att undvika resistens av bakterier. Jag förstod inte alls vad de återkommande infektionerna berodde på. Flera läkare påpekade att jag var i klimakteriåldern och undrade om jag hade torra slemhinnor i underlivet. Jag svarade nej. Helt enkelt av den anledningen att jag inte upplevde att mina slemhinnor var torra. Absolut inte, inga problem.

urinvägsinfektion

Så slipper du urinväginfektion

Nu hade jag turen att träffa en väldigt klok barnmorska i ett helt annat ärende men vi kom i alla fall att prata om mina återkommande urinvägsinfektioner och hon förklarade följande för mig ” tänk dig att urinröret har en packning som gör att det håller tätt och inga bakterier kommer in. Tänk dig att packningen är av gummi. När vi blir äldre så blir packningen mindre elastisk, som när gummi torkar. Du vet hur en gammal gummisnodd ser ut.

urinvägsinfektion

Aha, det här hade alltså inte med känslan i mina slemhinnor att göra utan handlade om en lite torr packning i urinröret alltså. Kunde det vara så….

Bota urinvägsinfektion

Barnmorskan tyckte jag skulle prova vagiatorer med en låg dos av östrogen. Det gjorde jag. Har för mig att de skulle stoppas in varje dag eller om det var varannan… bökigt och kladdigt. Jag glömde bort dem och tyckte inte det funkade så bra. Har t.o.m. förträngt vad de hette.

urinvägsinfektion

Vagifem östrogen där det behövs

Alternativ två var att testa Vagifem som är östrogen  och som även det tillsätts vaginalt. En liten tablett på en applikator som appliceras två gånger i veckan. Superenkelt och inget kladd på något sätt. Och det bästa av allt. Inte en enda urinvägsinfektion sedan jag började använda Vagifem för ca sex år sedan. Bra är också att östrogenet verkar där det behövs och ingen annanstans.

urinvägsinfektion

Har du problem med återkommande urinvägsinfektioner. Inte har mens längre och tror att du kan ha sänkta nivåer av östrogen så tycker jag absolut att du ska prova Vagifem. De finns receptfritt på Apoteket. Den enda nackdelen är väl priset. 349 kr för 18 stycken. Men å andra sidan, det är inte skönt att ha urinvägsinfektion. Så absolut värt sitt pris.

urinvägsinfektion

Mer om Vagifem

Efter klimakteriet sjunker östrogennivåerna i kroppen och slemhinnorna i underlivet blir ofta sköra. Vagifem innehåller det kvinnliga könshormonet estradiol och ersätter östrogenet som normalt produceras i äggstockarna. Används av kvinnor efter sista regelbundna menstruationsperioden och ersätter det östrogen som normalt produceras i kvinnans äggstockar. Vagifem förs in i vaginan, så att hormonet frigörs där det behövs.

2 Comments

 1. Muminmamman Reply

  Hej! Så bra att du skriver om detta. Som infektionssköterska diskuterar jag detta ganska ofta med kvinnor i åldern 45-60. De flesta tycker inte att dom har torra slemhinnor, är rädda för hormonpreparat, osv. Nu har jag ännu ett sätt att förklara för dom på ett lättförståeligt sätt!
  Tack!
  Gillar förresten din ingefärshot, raw, och ”mojiton”.

  • admin Reply

   Hej, vad glad jag blir av att höra att det jag skriver kan vara till hjälp. Och bra att du tydliggör detta problem som faktiskt har en enkel och ofarlig lösning. Lycka till i ditt uppdrag.

Write A Comment

Close