livet med klimakteriet

I helgen var jag på utbildning för att lära mig ännu mer om klimakteriet och vad som händer med våra kroppar mellan cirka 40-60 år. Hur ska vi tänka runt träning och mat till exempel, är det bara att köra på som tidigare? Såklart inte. Men vad kan vi göra och hur kan vi påverka.

Katarina Woxnerud och Kristina Andersson är två av Sveriges främsta experter på området med många års erfarenhet, och jag är mer än nöjd med helgens event. Det var en riktig toppenhelg tillsammans med 21 andra ”tjejer” i varierande ålder (jag var äldst…). Anledningen till att vi valt att delta varierade. En del var där av privata skäl och andra precis som jag för att lära sig mer i sitt yrkesutövande. Överraskande många med träningsinriktning.

livet med klimakteriet

Mornington hotell Bromma

Vi var på Mornington Hotell i Bromma. Jag har inte bott där tidigare och blev positivt överraskad. Vi serverades god mat med mycket grönsaker, där finns ett stort gym med gruppträningssal, fina konferensrum och helt OK rum. Omgivningarna är också superfina om man vill ta en promenad eller löprunda. Helgen inleddes presentation av helgen. Därefter var det dags för första passet träning följt av den första föreläsningen.  Mingel med bubbel och bastu för de som ville innan middagen.

livet med klimakteriet

Min inställning till klimakteriet

Först vill jag bara vara tydlig med att min inställning när vi pratar om klimakteriet och klimakteriesymptom som vallningar, hjärndimma, ångest och oro, ont i kroppen, viktuppgång, sömnproblem, sämre svar på träning etc och mm, listan kan göras lång, är att först titta på vad vi själva kan göra med hjälp av förändrad träning, kost, minskad stress bl.a. för att komma till rätta med symptomen. Om det inte räcker är hormoner i form av östrogen och progesteron ett alternativ att addera. Vi vill ju må bra på alla sätt och på lång sikt. Vi vill bli äldre och vara friska och starka hela vägen.

livet med klimakteriet

Alla vill bli gamla men ingen vill bli gammal

Rubriken ovan är namnet på en av Katarinas föreläsningar. Stämmer ju bra, eller hur? Vi pratar om artros bl.a. och insikten att den smärtfria kroppen kanske faktiskt inte existerar när vi blir äldre, utan vi får lära oss att hantera den kropp vi har. Det här är även min inställning och jag har skrivit om det tidigare. Fokusera på det du KAN göra istället för det du INTE kan göra, och våga testa nytt. Kom ihåg att det går absolut fortfarande att utvecklas. Äg din ålder.  Livet är inte slut vid femtio… just saying.

livet med klimakterietRörlighet, styrka och kondition

När det gäller träning så är det rörlighet, styrka och kondition som gäller. Inget nytt alltså. Det gäller att belasta kroppen, både skelett och muskler. Varva tyngre styrka med explosivitet och uthållighet. Vi behöver också en längre uppvärmning, kanske 10-15 minuter. Och det är även viktigt med ordentlig återhämtning, vårt behov förändras  även här med åldern. Och underskatta inte vardagsmotionen. Sen är det såklart viktigt att känna in din dagsform. Mår du inte bra pga dålig sömn under en tid är kanske vila och en kortare promenad det du behöver och inte t.ex. ett stentufft HIIT pass.

livet med klimakteriet

Livet med klimakteriet

Katarina är också kvinnan bakom Mamma mage (kolla in den appen – den är toppen) och hon berättar om bäckenbotten, hur den förändras i klimakteriet och hur man kan träna den. Det märks att det här verkligen är ett ämne som hon brinner för. Visste du t.ex. att en gammal mindre förlossningsskada som kanske inte gett dig besvär tidigare kan börja kännas av i klimakteriet? Vill du läsa mer och få tips på träning för bäckenbotten så kolla in Katarinas bok Livet med klimakteriet. 

fab45

Kostföreläsning med Kristina Andersson

Kost, vikt och ämnesomsättning, det här är superintressant. Vad händer egentligen när vi blir äldre. Det vi stoppar i munnen påverkar vår hälsa och vårt mående i mycket hög grad. Och ja, våra kroppar förändras när vi kommer i klimakteriet.

livet med klimakteriet

Om muffinsmage och att slänga ut vågen

Fettet omfördelar sig och lagras i större utsträckning runt midjan istället för runt höfter och rumpa när östrogenet i våra kroppar minskar, vi kan få ”muffinsmage”. Vi förbränner också mindre kalorier när vi blir äldre.  Men vi bör fokusera på  att må bra istället för att fokusera på vikten. Ett av Kristinas budskap är – kasta ut vågen. Den visar inte hur vi mår. Och fundera på vad är det egentligen du vill uppnå?

fab 45

livet med klimakteriet

Min inställning till mat

Jamenvisst, det är väl klart att jag också äter godis, dricker vin och äter chips. MEN inte alltid och det är aktiva val jag gör. Min filosofi är att man kan äta allt men inte alltid, och jag gillar inte förbud. Jag brukar rekommendera att lägga till t.ex. två morötter per dag till din kost istället för att t.ex. drastiskt säga; uteslut allt socker. Det är bättre att lägga till goda vanor så minskar förhoppningsvis de mindre bra. Vi behöver äta på ett rimligt sätt som är hållbart under resten av livet tänker jag. Och valet är ju vårat eget, eller hur? Jag gillar tanken på att vi gör medvetna val.

livet med klimakteriet

Kosttillskott eller inte…

Kristina pratar också en del om kosttillskott. Och att mer är inte bättre, alltså att du behöver bara kosttillskott om du har en brist och naturligtvis är det bäst att försöka få de vitaminer, mineraler etc du behöver via kosten. De kosttillskott som vi pratar om som bra när vi blir lite äldre är t.ex. D-vitamin, Omega 3 och kollagen. Här kan du läsa mer om vilka kosttillskott som jag rekommenderar till kvinnor mellan ca 40-60 år.

Klimakteriehacks

Finns det några ”klimakteriehacks” att ta till som gör livet lite lättare och roligare? Nja…. Inget nytt under solen här heller egentligen. Utan det gäller att fylla de kalorier vi behöver med så bra näring som möjligt och att oftare försöka välja rena råvaror och undvika processad mat. Skäm bort dig själv med sånt som faktiskt är bra för dig. Just nu läser jag Kristinas senaste bok Ät hjärnsmart! – om maten och knepen som som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande. Jag har läst halva boken och kan varmt rekommendera den, superintressant.

fab 45

Träningen

Petra Fröderberg från Mornington bjöd på två pass träning, Soma move och yoga. Tyvärr inget jag med alla mina reservdelar klarar av att delta på. Det är för mycket böjande av benen snett under sig och stående på knä, och det klarar inte min höftprotes och hopspikade knä. (jag tränar rörlighet på annat sätt) Men passen var mycket uppskattade och toppen för både rörlighet och styrka. Jag passade på att gymträna istället.

fab 45

Cirkelpass

Dag två bjöd Katarina på ett cirkelpass med elva stationer med allt från burpees till utfallssteg, balans och magövningar. Vi tränade 40 sek och vilade 20 sek, två gånger på varje station. Sånt här går jag igång på och jag säger också tack till min boxningsträning som gjort mig stark och uthållig.

fab 45

Läs mer av Kristina och Katarina…

Missa inte Kristina Andersson och Katarina Woxneruds senaste böcker. Visste du att Katarina skrivet ca trettio böcker och Kristina ett tjugotal. Jag håller som sagt på att läsa Kristinas bok just nu och kan varmt rekommendera den. Katarinas bok fick vi på eventet så den står näst på tur. 

träning 40+

Klimakteriecoach och vad händer på Träning 40+

Jag jobbar sakta men säkert vidare med att ta fram mitt eget koncept för inspiration och kunskap för livet runt klimakteriet och  jag hoppas att du som läsare  inom en snar framtid ska kunna ta del av mina föreläsningar, träning, kostråd, tips och pepp. Både online och på inspirationsdagar. Den senaste tiden har jag bl.a. vidareutbildat mig hos Monika Björn och är numera certifierad klimakteriecoach,  och jag har också gått en utbildning till online trainer hos The Academy.

4 Comments

  1. Anne-Charlotte Vigren Reply

    Toppenbra inlägg, tack från mig +62 and counting

    • admin Reply

      Vad glad jag blir att du gillar det jag skriver, tack! keep it up <3

    • admin Reply

      Tack, så glad att det jag delar med mig av uppskattas <3

Write A Comment

Close