Den förbjudna Chiapuddingen

Du har väl inte missat nyheten om den förbjudna chiapuddingen? En EU-förordning säger att nya livsmedel måste godkännas innan de förs ut på marknaden. Ett nytt livsmedel enligt förordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997 (bakgrunden till datumet är krisen med galna ko-sjukan).

Det innebär att chiapudding inte får serveras på cafeer etc. eftersom chiafrön är ett så nytt livsmedel i Sverige. Detsamma gällde för en restaurang i Stockholm som bjöd på den nya framtidsmaten insekter i olika former. De ska visst innehålla mycket protein, men jag känner mig lite tveksam till att testa än så länge. Håller mig till chiapuddingen.

förbjudna chiapuddingenHemmalagad chiapudding

Företag måste själva ansöka om tillstånd hos Livsmedelsverket i Sverige och syftet är att skydda folkhälsan genom att kontrollera att livsmedlen är säkra. Läs mer om lagen på Livsmedelsverkets hemsida och artikeln ”Förbjudet att sälja chiapudding” på GP. Tills förbudet hävs för chiapuddingen så får du laga din egen. Här får du tre smaskiga recept på olika varianter av hemmalagad chiapudding. Du kan också läsa mer i inläggen om vad chiafrön är och vad det är som är så bra med chiapudding.

Chiapudding med persika kokos och blåbär

chia_persika

Recept på Chiapudding med persika kokos och blåbär

Chiapuding med choklad kokos och banan

chiapudding med choklad

Recept på Chiapuding med choklad kokos och banan

Chiapudding med blåbär och granatäpple

förbjudna chiapuddingen

Recept på Chiapudding med blåbär och granatäpple

Insekter står också på förbudslistan

Ett annat ”livsmedel” som drabbats av lagen är insekter. Superkockar, foodies och Stockholms stad lyfter fram insekter som framtidens supermat. Men ändå råder försäljningsförbud. Läs mer på Kit.se En sajt om vår tids frågor.

förbjudna chiapuddingenInsektsbar…någon…?

Jag tror mer att vi kommer använda insekter som foder och att folk som sysslar med träning använder det i sina bars, säger Kocken Niklas Ekstedt, på sajten.

Save

Save

Save

Save

Save

1 Comment

  1. Hahaha insekterna kan någon annan behålla, jag håller mig till hemgjord chiapudding. Den är perfekt till frukosten på jobbet 🙂

Write A Comment

Close