Ofta läser man att den allra viktigaste träningsutrustningen är ett par bra träningsskor. Jag har själv vid ett par tillfällen skrivet om vikten av ett par bra skor i mina inlägg, men vad är ett par bra träningsskor egentligen?

bra träningsskor

Vad är bra träningsskor

Ett par bra träningsskor är ett par skor som passar just dig och dina behov. Och du behöver troligen flera par skor, ett par skor för inomhusträning och ett par för utomhusträning, och om du håller på med en specifik sport som tennis, cykling, fotboll, innebandy etc. behöver du ett par skor för det också.

Olika typer av skor

Skor som ska användas utomhus för löpning, powerwalks etc. finns i alla möjliga modeller från barfotaskor som precis som det låter i det närmaste är samma sak som att vara barfota till skor med tjock sula och superdämpning. Skor för inomhusträning som gympa och aerobics eller gymträning är smidiga och har ofta en lite mer vridbar sula, de finns också med olika stabilitetskänsla. Sen finns som sagt specialskor som är avsedda för en specifik sport. Och så sneakers som är en fritidssko och inte avsedda att träna i.

bra träningsskor

Hur ser ditt steg ut?

Vet du hur ditt steg ser ut, om det är neutralt, pronerande eller kanske supinerande. Det här är jätteviktigt att ha koll på för att hitta rätt sko och många affärer har löpband som du får springa på samtidigt som ditt steg filmas för att se hur du sätter i foten och hur du skjuter ifrån. Många motionärer pronerar dvs. sätter i foten med utsidan av hälen och rullar diagonalt genom foten vilket gör frånskjuten ”inåtvinklade”. Det finns olika grader av pronation från lite lätt till överpronation. Om du supinerar görs frånskjutet från utsidan av foten och den är då istället utåtvinklad. Om du varken pronerar eller supinerar har du ett neutralt löpsteg. Ett tips är att titta på dina gamla skor, om sulan är sliten på insidan pronerar du och är den sliten på utsidan supinerar du, jämn slitning indikerar ett neutralt steg.

Köp inte ett par snygga skor på rea om du inte är helt säker på att de passar ditt steg och är avsedda för det du tänker använda dem till. Är det löpning på asfalt, skogspromenader eller gruppträning inomhus? Det är inte så lätt att se skillnaden på inomhus och utomhusskor etc. Jag pratar av egen erfarenhet… nu har jag haft tur och i efterhand konstaterat att jag har ett neutralt steg och att jag lyckats hitta skor som fungerat bra för mig och mina aktiviteter.

bra träningsskor

Dina unika förutsättningar

Dina unika förutsättningar är jätteviktiga för ditt val av sko. Har du några skador? Kanske hälsporre eller artros t.ex, hur mycket väger du? olika dämpningar kan ge dig och dina knän, höfter och leder bättre förutsättningar. Hur ser dina fötter ut? Är de smala eller breda, har du långa eller korta tår, höga fotvalv etc. Jag har stortår som pekar rakt upp så nageln ganska snabbt gnager igenom skons ovansida så det blir ett hål. Inte så mycket att göra något åt mer än att se till att naglarna är kortklippta, och att skons ovandel är så tålig som möjligt.

bra träningsskor

bra träningsskor

Mina nya löparskor

Mina nya löparskor är från Under Armour och heter Gemini II, de är supersköna och passar mina små och lite breda fötter med korta tår bra. Jag gillar också Asics löparskor och är sugen på att testa märket Hoka One One som har superdämpning och är helt nytt i Sverige.

bra träningsskor

Inneskor för gruppträning

Mina inneskor är från Nike och i modellen Nike Free, de här skorna gillar jag verkligen, det här är andra paret jag köpt och det kommer att bli fler. Skorna är superlätta och sitter bra på min fot, jag använder dem till all gruppträning från dans till boxning och på gymet.

Rätt skor till rätt aktivitet

Använd inte dina inneskor ute. De slits, blir smutsiga och det fastnar grus och skräp i sulan som kan rispa golvet på gymmet vid inneträning. De är inte heller gjorda för att springa eller gå längre sträcker i. Undantaget är inneträning utomhus 😉 alltså som på träningsresor t.ex. Att använda dina löparskor på gruppträningspasset är inte heller en bra idé av anledningarna ovan plus att de är alldeles för klumpiga.

bra träningsskor

Hur länge håller ett par träningsskor

Du ska byta dina skor när de blir slitna eller efter 3 år. Materialet i skorna håller inte längre än så och då fungerar inte stötdämpningen, det gäller även om skorna skulle vara helt oanvända….. Har du ett par 10 år gamla träningsskor i garderoben är det alltså idé att slänga dem och investera i ett par nya. Be om hjälp i affären, de flesta större sportaffärer har duktig personal som hjälper dig att hitta rätt sko, och att kolla ditt steg. Var lite ”jobbig” och fråga, fråga. En bra sko ligger i oftast i prisklassen ca 800 – 1500 kr men det är en god investering OM det är en bra träningssko för just dig.

Kom igång med din träning

Ok du har hittat ett par bra träningsskor då kör vi! Här hittar du inspiration och övningar.

Uteträning – 5 Tips för att komma igång!

Powerwalks så här kommer du igång

Powerwalk är bästa fettförbrännaren

Stavgång är effektiv träning

Intervallträning – musiklista och instruktioner

Hemmaträning – 30 minuter för rumpa och mage

Save

Save

Save

Write A Comment

Close