stavgang

När du går med stavar tränar du rörlighet, styrka och uthållighet

Har du provat stavgång? Man kan både rehabträna och motionsträna med stavar. Den enda utrustning du behöver är bra skor och ett par stavar. Stavgång, eller Nordic walking som det också kallas, passar alla från den helt otränade till eliten – och det är upp till dig hur intensivt du vill träna. Fördelen med stavgång jämfört med powerwalk är att du även aktivt använder överkroppen, vilket gör din gångträning effektivare. Du avlastar också knän, höfter och leder mer.

Stavgångsteknik

Det handlar om takt och rytm. Motsatt arm och fot arbetar ihop ungefär som vid längdskidåkning. Armarna ska vara nära kroppen och stavarna ska hela tiden peka bakåt, jobba aktivt och sätt i staven i höjd med den bakre foten. Slappna av i axlarna. Kommer du ur takt så låt stavarna hänga och pendla normalt med armarna medan du går för att sedan återgå till aktiv stavisättning. Se gärna den här utmärkta instruktionsfilmen.

Längd på stavarna

Multiplicera din kroppslängd i centimeter med 0,7 (+/- 0,5 cm). Rätt längd på stavarna har du om vinkeln i armbågen är 90 grader när du står upprätt, håller i stavens handtag och riktar staven rakt ner mot underlaget.

  • Din Längd        Stavlängd
  • 148-152              100-105
  • 153-160              105-110
  • 161-168              110-115
  • 169-175              115-120
  • 176-181              120-125
  • 182-188             125-130
  • 189-196             130-135

stavgang2

Tips…

Vi pratar träning… när det är träning så byter man om till träningskläder, det gör dig mer motiverad. Gå gärna på mjukt underlag t.ex i ett motionsspår, särskilt viktigt om du har problem med knän och/eller höfter. Jobba på lite extra i uppförsbackarna. Vill du gå på asfalt finns särskilda stavar med en avtagbar ”gummiplupp, sådana har jag, det funkar inte att gå med spetsar på asfalt och med gummipluppar i terräng… jag har testat … innan jag förstod att de var löstagbara 😉 Tänk också på att arbeta aktivt med armarna, fjutta inte med stavarna framför kroppen.

Antingen njuter du av tystnaden i naturen eller så går du till musik i lurarna, t.ex. min senaste Powerwalk lista. jag brukar variera mig.  Jag har höftartros och den senste tiden fhar jag fått allt svårare att gå längre sträckor, höften låser sig, med stavarna kan jag faktiskt gå lite längre än utan. För att peppa mig själv och göra träningen lite roligare tänker  jag att jag tränar inför skidsäsongen som snart är här.

Första gången jag testade stavgång fick jag faktiskt träningsvärk i armar och latsar;) Om du inte testat så gör det!

Write A Comment

Close